Τριχόπτωση: Μύθοι, αλήθειες και ένα ερώτημα

Τριχόπτωση: Μύθοι, αλήθειες και ένα ερώτημα Facebook Twitter
O πιο μεγάλος μύθος είναι ότι η κληρονομική-ανδρογενετική αλωπεκία είναι μη αναστρέψιμη και δεν υπάρχει θεραπεία.
0

Το συχνό λούσιμο προκαλεί τριχόπτωση: ΜΥΘΟΣ
Ίσως ένα «σκληρό» σαμπουάν να αδυνατίζει τα μαλλιά ή να προκαλεί ξηροδερμία, αλλά το λούσιμο απομακρύνει το σμήγμα και τους μικροοργανισμούς που συγκεντρώνονται στο δέρμα του κεφαλιού. Η συχνότητα του λουσίματος πρέπει να είναι ανάλογη της λιπαρότητας των μαλλιών.

Η διατροφή επηρεάζει τα μαλλιά: ΑΛΗΘΕΙΑ

Διατροφή φτωχή σε φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς και γενικά πηγές ιχνοστοιχείων και βιταμινών όπως η βιταμίνη C, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός, η κυστίνη και η λυσίνη, αλλά και ανεπαρκής πρόσληψη ή αυξημένη απώλεια σιδήρου μπορούν να οδηγήσουν σε τριχόπτωση, ιδίως τις γυναίκες.


Η κληρονομική-ανδρογενετική αλωπεκία εμφανίζεται μόνο στους άνδρες: ΜΥΘΟΣ

Η πιο συχνή μορφή χρόνιας τριχόπτωσης εμφανίζεται και στα δύο φύλα, ενώ κληρονομείται και από την πατρική και από τη μητρική οικογένεια, ακόμα κι αν η μητέρα έχει «φυσιολογικά» μαλλιά. Απλώς στους άνδρες ξεκινά συνήθως σε μικρότερη ηλικία, με την υποχώρηση και την ελάττωση της τριχοφυΐας να ξεκινά από το μέτωπο. Αντίθετα, στις γυναίκες η τριχόπτωση είναι διάχυτη κι ένας τρόπος αντιμετώπισής της είναι τα «φουσκωμένα» από το κομμωτήριο μαλλιά που έχουν όγκο μεν, αλλά όχι πυκνότητα.

Η κληρονομική-ανδρογενετική αλωπεκία είναι μη αναστρέψιμη και δεν υπάρχει θεραπεία: Ο ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΥΘΟΣ

Τουλάχιστον τα 15 τελευταία χρόνια υπάρχουν φάρμακα (και όχι καλλυντικά βοηθήματα) εγκεκριμένα επίσημα από τον ΕΟΦ και τον FDA που δρουν στο δέρμα και εμποδίζουν τη δράση των ανδρογόνων στη ρίζα της τρίχας, χωρίς να επηρεάζουν το υπόλοιπο σώμα και χωρίς αλληλεπιδράσεις με άλλα σκευάσματα. Ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των μαλλιών είναι η έγκαιρη διάγνωση και έναρξη της θεραπείας. Επισκεπτόμαστε τον γιατρό προς το τέλος της εφηβείας, όταν αρχίζει η τριχόπτωση, ή, ακόμα πιο πριν, αν υπάρχει κληρονομικό ιστορικό, και όχι όταν πια φανεί η αραίωση. Η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά όταν ξεκινήσει το αργότερο τα δύο πρώτα χρόνια από την έναρξη της τριχόπτωσης. Σήμερα, εάν ένας άνδρας ή μια γυναίκα κάτω από τα 30 ή τα 35 χάνει μαλλιά ή έχει ήδη εμφανή αραίωση, σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρεται γι' αυτή την κατάσταση ή ότι δεν έχει ενημερωθεί σωστά όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και το κόστος των διαθέσιμων θεραπειών, και, πιστέψτε το, είναι πραγματικά οικονομικές, παρ' ότι μακροχρόνιες. Το κλειδί, όμως, είναι ένα: πρόληψη-έγκαιρη έναρξη θεραπείας.


Δεν έχει νόημα να προσπαθήσω να τα σώσω, αφού το πρόβλημα είναι χρόνιο και μόνιμο: ΜΥΘΟΣ

Υπάρχουν ήδη φάρμακα που κυκλοφορούν για άλλες παθήσεις, όπως οι JAK inhibitors, που δοκιμάζονται με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε μορφή τοπικού gel για τη γυροειδή και την κληρονομική/ανδρογενετική αλωπεκία. Είναι πολύ πιθανό να βγουν στην αγορά σε 2-3 χρόνια. Το ίδιο ισχύει και για φάρμακα σε στάδιο κλινικών μελετών, όπως το CB-03-01. Αξίζει, λοιπόν, να χρησιμοποιήσουμε τις υπάρχουσες θεραπείες για να διατηρήσουμε τους θυλάκους ζωντανούς, τουλάχιστον για λίγα χρόνια μέχρι να κυκλοφορήσουν τα νέα προϊόντα.

Εξωγενείς παράγοντες, όπως το κράνος ή το καπέλο, ή ενδογενείς, όπως το άγχος, προκαλούν τριχόπτωση: ΜΙΣΗ ΑΛΗΘΕΙΑ

Όλοι αυτοί οι παράγοντες επιβαρύνουν τα μαλλιά, όταν υπάρχει κληρονομική προδιάθεση. Αν δεν υπάρχει, ακόμα κι όλη την ημέρα να φοράει κάποιος καπέλο, τα μαλλιά του δεν πέφτουν. Το ίδιο συμβαίνει και με το άγχος. Πρώτα αποκλείουμε οποιοδήποτε άλλο αίτιο, παίρνοντας καλό ιστορικό και κάνοντας κλινική εξέταση, και μετά αποδίδουμε την κατάσταση στο άγχος.


ΚΡΙΣΙΜΟ ΕΡΩΤΗΜΑ:

— Ποια είναι η χειρότερη μορφή τριχόπτωσης-αλωπεκίας;

Η ουλωτική αλωπεκία. Υπάρχουν δύο σπάνιες φλεγμονώδεις παθήσεις, ο θυλακικός λειχήνας και ο δισκοειδής λύκος, που καταστρέφουν γρήγορα και οριστικά τον θύλακο της τρίχας, αφήνοντας ουλή. Εδώ δεν έχουμε κανένα χρονικό περιθώριο. Πρέπει να παρέμβουμε άμεσα και δυναμικά για να σταματήσουμε την εξέλιξή τους, διαφορετικά το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό, ενώ δεν υπάρχει και η εναλλακτική της μεταμόσχευσης μαλλιών, όπως στην ανδρογενετική αλωπεκία.
Συμπερασματικά, αν νομίζετε ότι χάνετε μαλλιά ή έχετε σαφή κληρονομικότητα, μην αφήνετε τον χρόνο να περνά. Υπάρχουν λύσεις στα χέρια του ειδικού, που είναι ο δερματολόγος, αλλά θα είναι αποτελεσματικές αν τις αναζητήσετε έγκαιρα.

____________________________

Άγις Γραφάκος
Δερματολόγος Αφροδισιολόγος (εξειδίκευση σε παθήσεις τριχωτού κεφαλής στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο San Cecilio, Granada Spain)
Αισθητική δερματολογία/δερματοχειρουργική
Θησέως 27Α, Μαρούσι Αττικής, 211 0125649

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ