ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ

Τριχόπτωση: Μύθοι, αλήθειες και ένα ερώτημα

Τριχόπτωση: Μύθοι, αλήθειες και ένα ερώτημα Facebook Twitter
O πιο μεγάλος μύθος είναι ότι η κληρονομική-ανδρογενετική αλωπεκία είναι μη αναστρέψιμη και δεν υπάρχει θεραπεία.
0

Το συχνό λούσιμο προκαλεί τριχόπτωση: ΜΥΘΟΣ
Ίσως ένα «σκληρό» σαμπουάν να αδυνατίζει τα μαλλιά ή να προκαλεί ξηροδερμία, αλλά το λούσιμο απομακρύνει το σμήγμα και τους μικροοργανισμούς που συγκεντρώνονται στο δέρμα του κεφαλιού. Η συχνότητα του λουσίματος πρέπει να είναι ανάλογη της λιπαρότητας των μαλλιών.

Η διατροφή επηρεάζει τα μαλλιά: ΑΛΗΘΕΙΑ

Διατροφή φτωχή σε φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς και γενικά πηγές ιχνοστοιχείων και βιταμινών όπως η βιταμίνη C, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός, η κυστίνη και η λυσίνη, αλλά και ανεπαρκής πρόσληψη ή αυξημένη απώλεια σιδήρου μπορούν να οδηγήσουν σε τριχόπτωση, ιδίως τις γυναίκες.


Η κληρονομική-ανδρογενετική αλωπεκία εμφανίζεται μόνο στους άνδρες: ΜΥΘΟΣ

Η πιο συχνή μορφή χρόνιας τριχόπτωσης εμφανίζεται και στα δύο φύλα, ενώ κληρονομείται και από την πατρική και από τη μητρική οικογένεια, ακόμα κι αν η μητέρα έχει «φυσιολογικά» μαλλιά. Απλώς στους άνδρες ξεκινά συνήθως σε μικρότερη ηλικία, με την υποχώρηση και την ελάττωση της τριχοφυΐας να ξεκινά από το μέτωπο. Αντίθετα, στις γυναίκες η τριχόπτωση είναι διάχυτη κι ένας τρόπος αντιμετώπισής της είναι τα «φουσκωμένα» από το κομμωτήριο μαλλιά που έχουν όγκο μεν, αλλά όχι πυκνότητα.

Η κληρονομική-ανδρογενετική αλωπεκία είναι μη αναστρέψιμη και δεν υπάρχει θεραπεία: Ο ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΥΘΟΣ

Τουλάχιστον τα 15 τελευταία χρόνια υπάρχουν φάρμακα (και όχι καλλυντικά βοηθήματα) εγκεκριμένα επίσημα από τον ΕΟΦ και τον FDA που δρουν στο δέρμα και εμποδίζουν τη δράση των ανδρογόνων στη ρίζα της τρίχας, χωρίς να επηρεάζουν το υπόλοιπο σώμα και χωρίς αλληλεπιδράσεις με άλλα σκευάσματα. Ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των μαλλιών είναι η έγκαιρη διάγνωση και έναρξη της θεραπείας. Επισκεπτόμαστε τον γιατρό προς το τέλος της εφηβείας, όταν αρχίζει η τριχόπτωση, ή, ακόμα πιο πριν, αν υπάρχει κληρονομικό ιστορικό, και όχι όταν πια φανεί η αραίωση. Η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά όταν ξεκινήσει το αργότερο τα δύο πρώτα χρόνια από την έναρξη της τριχόπτωσης. Σήμερα, εάν ένας άνδρας ή μια γυναίκα κάτω από τα 30 ή τα 35 χάνει μαλλιά ή έχει ήδη εμφανή αραίωση, σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρεται γι' αυτή την κατάσταση ή ότι δεν έχει ενημερωθεί σωστά όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και το κόστος των διαθέσιμων θεραπειών, και, πιστέψτε το, είναι πραγματικά οικονομικές, παρ' ότι μακροχρόνιες. Το κλειδί, όμως, είναι ένα: πρόληψη-έγκαιρη έναρξη θεραπείας.


Δεν έχει νόημα να προσπαθήσω να τα σώσω, αφού το πρόβλημα είναι χρόνιο και μόνιμο: ΜΥΘΟΣ

Υπάρχουν ήδη φάρμακα που κυκλοφορούν για άλλες παθήσεις, όπως οι JAK inhibitors, που δοκιμάζονται με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε μορφή τοπικού gel για τη γυροειδή και την κληρονομική/ανδρογενετική αλωπεκία. Είναι πολύ πιθανό να βγουν στην αγορά σε 2-3 χρόνια. Το ίδιο ισχύει και για φάρμακα σε στάδιο κλινικών μελετών, όπως το CB-03-01. Αξίζει, λοιπόν, να χρησιμοποιήσουμε τις υπάρχουσες θεραπείες για να διατηρήσουμε τους θυλάκους ζωντανούς, τουλάχιστον για λίγα χρόνια μέχρι να κυκλοφορήσουν τα νέα προϊόντα.

Εξωγενείς παράγοντες, όπως το κράνος ή το καπέλο, ή ενδογενείς, όπως το άγχος, προκαλούν τριχόπτωση: ΜΙΣΗ ΑΛΗΘΕΙΑ

Όλοι αυτοί οι παράγοντες επιβαρύνουν τα μαλλιά, όταν υπάρχει κληρονομική προδιάθεση. Αν δεν υπάρχει, ακόμα κι όλη την ημέρα να φοράει κάποιος καπέλο, τα μαλλιά του δεν πέφτουν. Το ίδιο συμβαίνει και με το άγχος. Πρώτα αποκλείουμε οποιοδήποτε άλλο αίτιο, παίρνοντας καλό ιστορικό και κάνοντας κλινική εξέταση, και μετά αποδίδουμε την κατάσταση στο άγχος.


ΚΡΙΣΙΜΟ ΕΡΩΤΗΜΑ:

— Ποια είναι η χειρότερη μορφή τριχόπτωσης-αλωπεκίας;

Η ουλωτική αλωπεκία. Υπάρχουν δύο σπάνιες φλεγμονώδεις παθήσεις, ο θυλακικός λειχήνας και ο δισκοειδής λύκος, που καταστρέφουν γρήγορα και οριστικά τον θύλακο της τρίχας, αφήνοντας ουλή. Εδώ δεν έχουμε κανένα χρονικό περιθώριο. Πρέπει να παρέμβουμε άμεσα και δυναμικά για να σταματήσουμε την εξέλιξή τους, διαφορετικά το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό, ενώ δεν υπάρχει και η εναλλακτική της μεταμόσχευσης μαλλιών, όπως στην ανδρογενετική αλωπεκία.
Συμπερασματικά, αν νομίζετε ότι χάνετε μαλλιά ή έχετε σαφή κληρονομικότητα, μην αφήνετε τον χρόνο να περνά. Υπάρχουν λύσεις στα χέρια του ειδικού, που είναι ο δερματολόγος, αλλά θα είναι αποτελεσματικές αν τις αναζητήσετε έγκαιρα.

____________________________

Άγις Γραφάκος
Δερματολόγος Αφροδισιολόγος (εξειδίκευση σε παθήσεις τριχωτού κεφαλής στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο San Cecilio, Granada Spain)
Αισθητική δερματολογία/δερματοχειρουργική
Θησέως 27Α, Μαρούσι Αττικής, 211 0125649

Υγεία & Σώμα
0

ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Υγεία & Σώμα / Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Νέα μελέτη δείχνει ότι μειώνονται οι μεταστάσεις και οι θάνατοι από καρκίνο όταν τα πιο καινοτόμα φάρμακα, οι ανοσοθεραπείες, χορηγούνται νωρίς. Παράλληλα, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι για το σύστημα υγείας χάρη στην αποφυγή των επιπλοκών και των υποτροπών της νόσου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Υγεία & Σώμα / Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Οι γιατροί Κ. Πρωτοπαπάς και Ι. Κατσαρόλης καταρρίπτουν μύθους και στερεότυπα γύρω από τον HIV και περιγράφουν τις μεθόδους πρόληψης που λίγοι τελικά γνωρίζουν στην Ελλάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Υγεία & Σώμα / Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Στα τρία έως τώρα HPV εμβόλια που προστατεύουν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (και όχι μόνο) προστίθενται άλλα δύο. Το ένα από αυτά πήρε το πράσινο φως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και διαφέρει από τα προηγούμενα καθώς χορηγείται σε μονοδοσικό σχήμα για την απλούστευση της εμβολιαστικής διαδικασίας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Παγκόσμια Ημέρα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού / «Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση με καρκίνο του μαστού, η Τζούλη Αγοράκη περιγράφει εκείνες τις δύσκολες πρώτες μέρες αλλά και το δώρο που έκανε στον εαυτό της.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο: Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που καθιερώνει την προειδοποίηση στις ετικέτες των ποτών

Υγεία & Σώμα / «Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο»: Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που καθιερώνει την προειδοποίηση στις ετικέτες των ποτών

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο, σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και της πιθανότητας να προσβληθούν από επτά τύπους καρκίνου.
THE LIFO TEAM