Ξεχνάτε εύκολα; Ιδού τρεις εύκολοι τρόποι για να βελτιώσετε και να ενισχύσετε την μνήμη σας

Ξεχνάτε εύκολα; Ιδού τρεις εύκολοι τρόποι για να βελτιώσετε και να ενισχύσετε την μνήμη σας Facebook Twitter
Μέσα μας κρύβονται απίστευτες ικανότητες μνήμης, το μόνο που χρειάζεται είναι να χρησιμοποιήσουμε τις κατάλληλες τεχνικές για να τις ξυπνήσουμε.
0

Τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει έναν καλό bartender; Η ικανότητα του να παρηγορεί τους θαμώνες του μαγαζιού μετά από έναν χωρισμό, να υπομένει τους δύσκολους πελάτες και φυσικά η γνώση και η ικανότητα του να αναμειγνύει ένα σωρό ποτά και να το κάνει γρήγορα.

Πριν από χρόνια, όταν στο Ινστιτούτο Γκάλοπ μελετούσαν τις επιδόσεις των bartenders, ανακάλυψαν κάτι το απροσδόκητο. Οι καλύτεροι bartenders θυμούνταν πολλά πράγματα με λεπτομέρειες. Και δεν θυμούνταν μόνο τους τακτικούς πελάτες αλλά και τις παραγγελίες τους.


Στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν εάν οι bartenders είχαν όντως τόσο καλή μνήμη, συνεργάστηκαν με την Allied Breweries στην δημιουργία του One Hundred Club, προσφέροντας μετρητά και αναγνώριση σε κάθε bartender που θα μπορούσε να απομνημονεύσει 100 ονόματα ανθρώπων και τις αντίστοιχες παραγγελίες τους.

Το μεγαλύτερο μπόνους θα δινόταν στους bartenders που θα έβρισκαν 500 ονόματα ανθρώπων και τις παραγγελίες τους, ωστόσο, οι διοργανωτές δεν ήταν σίγουροι για το αν θα μπορούσε όντως κάποιος να το καταφέρει.

Ο καλύτερος τρόπος να μάθετε κάτι είναι να το διδάξετε, όχι μόνο επειδή το να κληθείτε να το εξηγήσετε θα σας οδηγήσει στο να το κατανοήσετε καλύτερα αλλά επειδή θα σας βοηθήσει και στο να το θυμάστε.

Κι όμως, μερικά χρόνια αργότερα, ένας Βρετανός μπάρμαν, ο Janice, έσπασε το ρεκόρ μια και κατάφερε να θυμηθεί τα ονόματα και τα ποτά 3.000 πελατών!


Αν και αυτό το είδος μνήμης ακούγεται σαν ένα έμφυτο ταλέντο που μπορεί να έχει κανείς, ωστόσο αποδεικνύεται ότι είναι μια ικανότητα που μπορεί να διδαχθεί.

Πάρτε για παράδειγμα τον δημοσιογράφο Joshua Foer, ο οποίος έκανε επί έναν χρόνο ειδικές ασκήσεις, και τελικά κέρδισε το «Πρωτάθλημα Μνήμης» των ΗΠΑ (USA Memory Championship).


«Ο καθένας μας μπορεί να έχει πολύ καλή μνήμη πάνω σε κάτι» εξηγεί ο ίδιος και συνεχίζει: «Μέσα μας κρύβονται απίστευτες ικανότητες μνήμης, το μόνο που χρειάζεται είναι να χρησιμοποιήσουμε τις κατάλληλες τεχνικές για να τις ξυπνήσουμε».


Αφήστε λοιπόν στην άκρη την μέθοδο της παπαγαλίας που μάθατε στο σχολείο και ξεκινήστε με τα τρία παρακάτω βήματα.


1.

Πείτε αντίο στο ολονύκτιο διάβασμα

Σε μια σειρά πειραμάτων που πραγματοποιήθηκαν, μαθητές κλήθηκαν να ακούσουν κάποιες ιστορίες και έπειτα, μια ώρα αργότερα, τους ζητήθηκε να αναφέρουν όσα στοιχεία από τις ιστορίες θυμόντουσαν.

Η ανάκλησή τους αυξήθηκε κατά 10 έως 30 τοις εκατό ενώ τους είχε ζητηθεί λίγα λεπτά μετά την ακρόαση να καθίσουν και να μην κάνουν τίποτα σε ένα σκοτεινό και ήσυχο δωμάτιο.

Το μυαλό μας χρειάζεται ξεκούραση και χώρο για να εδραιώσει και να αποθηκεύσει τις πληροφορίες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που έχουν δυσκολίες μνήμης.

Όταν το ίδιο πείραμα έγινε με ασθενείς που είχαν υποστεί εγκεφαλικά επεισόδια και άλλους νευρολογικούς τραυματισμούς, η ανάκληση της μνήμης τους βελτιώθηκε στο 79% από 7%.


2.

Μην ασχολείστε με την επανάληψη ή την υπογράμμιση των κειμένων

Οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι τέτοιου είδους τρόποι δεν βοηθούν ιδιαίτερα. Αντί αυτού, δοκιμάστε κάτι που δουλεύει: κουιζάρετε και δοκιμάστε τον εαυτό σας.

Στοιχεία έχουν δείξει ότι κάνοντας τεστ στον εαυτό μας, μπορούμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα από οποιαδήποτε άλλη τεχνική.

Όταν ανακτάμε την γνώση από το μυαλό μας ξανά και ξανά, ξέρουμε πού να τη βρούμε την επόμενη φορά και έτσι γρήγορα ανακαλύπτουμε τα κενά στην μνήμη μας.


3.

Μιλήστε σε κάποιον

Σε ένα πρόσφατο πείραμα, οι άνθρωποι έμαθαν για τα ηχητικά κύματα και το φαινόμενο Doppler. (Το φαινόμενο που προκαλεί τον ήχο της σειρήνας ενός περιπολικού να είναι δυνατός όταν μας πλησιάζει και να χαμηλώνει καθώς μας προσπερνάει).

Στο τέλος της μελέτης, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν τυχαία να διδάξουν ένα μάθημα σε ένα άλλο πρόσωπο με ή χωρίς σημειώσεις. Μια βδομάδα αργότερα, επέστρεψαν και έκαναν ένα τεστ για το ίδιο μάθημα που δίδαξαν.

Η έρευνα έδειξε ότι εκείνοι που δίδαξαν το μάθημα χωρίς σημειώσεις, τα είχαν πάει καλύτερα.


Ο καλύτερος τρόπος λοιπόν να μάθετε κάτι είναι να το διδάξετε, όχι μόνο επειδή το να κληθείτε να το εξηγήσετε θα σας οδηγήσει στο να το κατανοήσετε καλύτερα αλλά επειδή θα σας βοηθήσει και στο να το θυμάστε.


Τώρα πηγαίνετε να καθίσετε σε ένα σκοτεινό, ήσυχο δωμάτιο για 10 λεπτά, φροντίζοντας να μην κοιμηθείτε, δοκιμάστε τον εαυτό σας στα βασικά σημεία αυτού του άρθρου και έπειτα πείτε σε κάποιον άλλον τι μάθατε.

Με στοιχεία από τους New York Times 

 

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Μέσα από τον θεσμικό του ρόλο στο Pharma Innovation Forum και την πολυετή εμπειρία του στο τιμόνι μιας κατεξοχήν βιοτεχνολογικής φαρμακευτικής εταιρείας, ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, έχει βαθιά γνώση των απεριόριστων δυνατοτήτων της καινοτομίας και του αντίκτυπου που έχουν στη χώρα μας το clawback και η απουσία σταθερού πλαισίου συνεργασίας με την πολιτεία. Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο κ. Χαραλαμπίδης χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ