Ξυπνήστε σαν την Άνοιξη!

Facebook Twitter
0

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου


 

Ο χειμώνας  κούρασε το σώμα και το δέρμα μας  μέσα από τη σκοτεινιά της μέρας, τους κλειστούς χώρους, το στρες, το κρύο και  τα βαριά φαγητά.


Αποδεδειγμένα οι  έρευνες της δερματολογίας και της  αντι-γηραντικής  επιστήμης έχουν δείξει  πως τους μήνες της χειμερινής περιόδου το δέρμα γίνεται πιο θαμπό και ξηρό από κάθε άλλη στιγμή του χρόνου, γατί τα κύτταρα αδρανοποιούν τον κύκλο της ανανέωσής τους, για να αντέξουν οι ιστοί  του σώματος και του προσώπου στις καιρικές  κακουχίες.


Η Emma Ηardie, διάσημη δερματοχειρουργός  και ειδικός προσώπου πολλών διασήμων στο Λονδίνο, εξηγεί ότι στην προσπάθειά του το δέρμα να εξοικονομήσει ενέργεια κατά τις σκληρές καιρικές συνθήκες του χειμώνα επιβραδύνει την ανανέωση των κυττάρων, όπως συμβαίνει με όλα τα όργανα του σώματος, αλλά στο πρόσωπο τα αποτελέσματα είναι εμφανέστερα περισσότερο από κάθε άλλο ιστό.

Το δέρμα του προσώπου μέσα σε λίγες ώρες μπορεί να «αγριέψει», να γίνει πιο σκληρό,  θαμπό, στεγνό από  τη δροσιά και τη φρεσκάδα του.  Σημαντικοί παράγοντες που πολύ συχνά ξεχνάμε ή αγνοούμε είναι η εσωτερική θέρμανση, και ειδικά τα air condition στους κλειστούς χώρους που ξηραίνουν την επιδερμίδα στερώντας την φυσική υγρασία που αναζητούν οι πόροι του δέρματο , καθώς και οι μέρες που το κρύο είναι τσουχτερό και η υγρασία  του περιβάλλοντος  βρίσκεται  σε χαμηλά επίπεδα.

  • Όταν η φύση ανθίζει και ξυπνά στην αλλαγή της Άνοιξης, τα ευαίσθητα κύτταρα του προσώπου , θυμίζουν οι ειδικοί, χρειάζονται ενίσχυση για  να ανανεωθούν, γι αυτό και ή νούμερο ένα απαραίτητη  φροντίδα είναι η απολέπιση.

Ενδεδειγμένα , κατά την επιστημονική έρευνα της δερματολογίας, είναι τα προϊόντα  απολέπισης  που  περιέχουν alpha ή beta hydroxy acids, όπως το γλυκολικό ή σαλυκιλικό οξύ, που απομακρύνουν αποτελεσματικά τα νεκρά κύτταρα και επαναφέρουν την ζωντάνια στο δέρμα.  Τα συγκεκριμένα συστατικά περιέχονται σε πλατιά γκάμα  προϊόντων κοσμετολογίας και αναγράφονται στην σύνθεσή τους.


Η σύγχρονη κουλτούρα  στην προσωπική φροντίδα της ομορφιάς απαιτεί να γνωρίζουμε και να  αναζητούμε μόνοι στις ετικέτες των προϊόντων, αυτό που η έρευνα για την γνώση της ομορφιάς έχει πληρώσει  μακρόχρονα  και πανάκριβα  στα επιστημονικά εργαστήρια μέχρι να φτάσουν σε μας ως προϊόν. Απαράβατος κανόνας,  η απολέπιση να γίνεται το πολύ τρείς  φορές την εβδομάδα, ώστε να μην διαταραχθεί η ισορροπία στους ρυθμούς ανανέωσης της επιδερμίδας .

  • ‘Οσο οι ανοιξιάτικες ημέρες  γίνονται πιο ζεστές , το δέρμα επιζητά το να αναπνέει ξεκούραστα. Τον χειμώνα, οι πιο βαριές  θρεπτικές κρέμες  προσώπου είναι πολύτιμες ,γιατί εκτός από τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, λειτουργούν και ως ασπίδα , ως φίλτρο της επιδερμίδας στο κρύο και την ξηρασία. Με την άνοδο της θερμοκρασίας το ίδιο το δέρμα παράγει  περισσότερο λίπος , και οι βαριές κρέμες αντί να βοηθούν, μπορεί να συμβάλλουν στο να σπάσει πιο εύκολα .

Διαλέξτε μια δροσερή υδατική κρέμα που νιώθετε στο δέρμα σας να το ξυπνάει και να το ανακουφίζει και  προτιμήστε - δεν είναι καθόλου νωρίς- , να περιέχει  δείκτη  αντηλιακής προστασίας μεγαλύτερο του 25 SPF , ιδανικά δε, 30.

 

  • Η ταλαιπωρία του χειμώνα στο πρόσωπο οφείλει σημαντικό μέρος της στην συρρίκνωση των αρτηριών λόγω κρύου, που εμποδίζει με  αυτό τον τρόπο  για κάποιους μήνες, την  ιδανική  ροή  κυκλοφορίας στους ιστούς του προσώπου που είναι απαραίτητη  για να προσλάβουν τα κύτταρα το οξυγόνο που χρειάζονται  ώστε να δείχνει το δέρμα φωτεινό.

Αντιμετωπίστε το, συστήνουν οι ειδικοί, κάνοντας μόνοι σας στο πρόσωπο μασάζ. Και μάλιστα,  κάντε τώρα την άνοιξη, συστηματικά , λένε οι κοσμετολόγοι, 3 λεπτά μασάζ στο πρόσωπο καθημερινά με κάποιο από τα προϊόντα facial oil . Προσέξτε αυστηρά οι κινήσεις του μασάζ από τα δάκτυλά σας να γίνονται από κάτω προς  τα πάνω και από μέσα προς τα έξω. Ξεκινάτε από το πηγούνι προς το μέτωπο  και « αναστυλώνοντας» τα μάγουλα προς τα ζυγωματικά, πάντα με απαλές και όχι απότομες κινήσεις.

 

 

Όπως όλοι οι ιστοί, επιμένουν  οι επιστήμονες , έτσι και το πρόσωπο υπακούει στην καθημερινή  άσκηση, και είναι  καλό να το θυμόμαστε, σε κάθε αγωνία μας ενάντια στην φθορά του χρόνου. Κακιά άσκηση, που γίνεται άθελά μας και όμως αποδίδει , οι κινήσεις έκφρασης και μορφασμών , που «χτίζουν» τις ρυτίδες έκφρασης  συστηματικά. Συνειδητοποιείστε το και αν μπορείτε , απαλλαγείτε  από αυτές .

 

  • Δίαιτα για το πρόσωπο . Ξεχάστε γλυκά και υδατάνθρακες.

Η φυσική μας προτίμηση τους χειμωνιάτικους μήνες σε μπισκότα γλυκά, και ζυμαρικά, είναι , παραδέχονται  πλέον οι διατροφολόγοι, η φυσιολογική, υποσυνείδητη διατροφική μας αναζήτηση, για να τονώσουμε την σεροτονίνη που αφανίζεται, τις σκοτεινές ημέρες του χειμώνα,  με το λιγοστό ήλιο και το περιορισμένο φως. ‘Οσο ο ήλιος μπαίνει πάλι στην ζωή μας και η “feel good” σεροτονίνη μας φυσιολογικά επανέρχεται, το δέρμα απαιτεί  διατροφικά συστατικά που ανανεώνουν τα κύτταρα της επιδερμίδας, τονώνουν το αμυντικό σύστημα και επαναφέρουν την ζωτικότητα οργάνων και ιστών.

 

Ιδανικό  ανοιξιάτικο μενού ομορφιάς , τα πράσινα  λαχανικά,  πλούσια  σε βιταμίνη C που ενισχύουν την σύνθεση κολλαγόνου, καθώς και το λάχανο και κουνουπίδι που καθαρίζουν  εσωτερικά τον καμβά του δέρματος, οι φράουλες και τα βατόμουρα που συστήνονται για τα αντιοξειδωτικά τους ,και τα ωμέγα 3 έλαια  που τα βρίσκουμε σε σολομό , σαρδέλες, ακόμη και αφρόψαρο, και  προσφέρουν την ιδανική εσωτερική καλοκαιρινή σύσφιξη και ενυδάτωση .    

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ