ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ «ποιο είναι το πιο πολύτιμο πράγμα που έχεις πάνω σου», η απάντηση, χωρίς δεύτερη σκέψη, είναι «τα μαλλιά μου». Στο δικό μου σύστημα αξιολόγησης όσον αφορά την εξωτερική μου εμφάνιση, τα μαλλιά μου βρίσκονται στην κορυφή.
Μια μέρα που θα ξυπνήσω και θα έχω ωραία μαλλιά θα είναι μια καλή μέρα, αλλά μπορεί να συμβεί και το αντίστροφο. Έχω παρατηρήσει, δηλαδή, ότι η κατάσταση των μαλλιών μου συμβαδίζει με την ψυχοσύνθεσή μου. Αγαπώ εγώ το καλοκαίρι, αγαπούν και τα μαλλιά μου το καλοκαίρι. Είμαι χαρούμενη; Λάμπουν κι αυτά. Καθώς, λοιπόν, τους δίνω τόση σημασία, έχω ψάξει τι τους πάει και τι χρειάζονται για να είναι υγιή, απαλά και δυνατά.
Η πιο συνηθισμένη ερώτηση που μου κάνουν είναι πώς τα κρατάω τόσο μακριά, ενώ είναι ολόξανθα και βαμμένα. Το μυστικό μου, λοιπόν, είναι ότι τα ταΐζω λάδι και ρύζι – ναι, όπως το ακούτε! Τα μαλλιά «πεινάνε» και θέλουν θρεπτικά συστατικά. Έτσι, φροντίζω κάθε εβδομάδα να τους βάζω τουλάχιστον μία φορά ελαιόλαδο και άλλη μία καστορέλαιο ή λάδι καρύδας (ό,τι έχω).
Λάδι, ρυζόνερο και αγάπη σε συνδυασμό με απαλό μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής και στις ρίζες προσφέρουν ακαταμάχητη λάμψη και δύναμη στα μακριά μαλλιά. Δοκιμασμένη η συνταγή.
Το τοποθετώ περισσότερο στις άκρες, δεν φτάνω μέχρι τη ρίζα. Μόνο μία φορά τον μήνα περνάω τα μαλλιά σε όλο τους το μήκος με ελαιόλαδο μαζί με δυο κρόκους αυγών. Δεν κάνω ομελέτα, το βάζω στα μαλλιά και λέω «φάτε, να γίνετε δυνατά». Έχω την παιδική (και μάλλον αφελή) αίσθηση ότι τα μαλλιά ακούνε, όποτε τους μιλάω όμορφα και με γλυκιά φωνή. Και δεν ξέρω για τα μαλλιά των άλλων, αλλά τα δικά μου φαίνεται να ανταποκρίνονται στους γλυκούς τρόπους.
Αυτό όμως που πραγματικά έχει λειτουργήσει και είναι ο σύμμαχός μου για να μακραίνουν είναι το ρυζόνερο. Το έμαθα απ’ τις κινεζικές φυλές που ζουν στον βορρά της Ταϊλάνδης. Οι γυναίκες εκεί έχουν πολύ μακριά, λαμπερά και δυνατά μαλλιά και μου εκμυστηρεύτηκαν πριν από δεκαετίες το μυστικό τους, που είναι το ρυζόνερο. Το μυστικό δεν έμεινε επτασφράγιστο γιατί στο ΤikΤok υπάρχουν δεκάδες σχετικά βιντεάκια για το πώς θα το φτιάξεις. Για μένα ο πιο απλός τρόπος είναι να βάλω μια κούπα ρύζι μπασμάτι σε ένα βάζο με χλιαρό νερό και να το αφήσω εκεί κλεισμένο για πολλές ώρες. Μετά απομακρύνω το ρύζι προσεκτικά και κρατάω το νερό. Έτσι, στο λούσιμο, στο τελευταίο χέρι, ψεκάζω μ’ αυτό τα μαλλιά μου και το αφήνω και μισή ώρα πριν το ξεβγάλω. Καμιά φορά δεν το ξεβγάζω το ρυζόνερο γιατί, ενώ τα κάνει λίγο πιο σκληρά, τα θρέφει σε βάθος.
Επίσης, προσέχω πάντα πώς τα χτενίζω: ποτέ βρεγμένα, ποτέ με νεύρα και λύσσα, αλλά όμορφα, με απαλές κινήσεις, ξεκινώντας από τις άκρες και προς τα πάνω, με μια ειδική βούρτσα, φιλική προς αυτά.
Τώρα το καλοκαίρι, μάλιστα, βάζω και λάδι καρύδας στις άκρες πριν πάω στη θάλασσα, έτσι παραμένουν στιλπνά, μια και το θαλασσινό νερό είναι μεγάλος σύμμαχος. Προτείνω να αφήνουμε τα μαλλιά αλατισμένα για κάποιες ώρες, μόνο καλό τους κάνει. Στο μεταξύ, ας αποφύγουμε δυνατά σεσουάρ και θερμαινόμενα ψαλίδια. Αν δεν εξυπηρετεί το φυσικό στέγνωμα, καλό είναι να προτιμήσουμε καινοτόμα σεσουάρ που δεν καταστρέφουν την τρίχα.
Όπως μου είχε πει κάποτε η γκουρού των μαλλιών, η hair expert Δέσποινα Παπάζογλου: «Αν θες μακριά μαλλιά, ξέχνα το κούρεμα για έναν ολόκληρο χρόνο. Κάνε ένα κούρεμα χωρίς μύτες, με ίσιο το τελείωμα και άφησέ τα να μακρύνουν». Άρα, λάδι, ρυζόνερο και αγάπη σε συνδυασμό με απαλό μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής και στις ρίζες προσφέρουν ακαταμάχητη λάμψη και δύναμη στα μακριά μαλλιά. Δοκιμασμένη η συνταγή.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.