Υποθυρεοειδισμός και διατροφή

Υποθυρεοειδισμός και διατροφή Facebook Twitter
Όταν ο θυρεοειδής παράγει περισσότερη ποσότητα θυροξίνης, τότε η κατάσταση ονομάζεται υπερθυρεοειδισμός, ενώ όταν παράγει λιγότερη, ονομάζεται υποθυρεοειδισμός.
0

Ο ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ ΕΙΝΑΙ είναι ένας μικρός αδένας που βρίσκεται μπροστά από τον λάρυγγά μας, που ορίζει τον ρυθμό με τον οποίο λειτουργούν τα κύτταρά μας. Θα μπορούσαμε ίσως να κάνουμε μια ελεύθερη παρομοίωσή του με έναν διευθυντή ορχήστρας που δίνει τον ρυθμό, ορίζοντας το πόσο γρήγορα ή αργά λειτουργούν τα κύτταρά του οργανισμού μας.

Οι ορμόνες που εκκρίνει ο θυρεοειδής εξασφαλίζουν τον σωστό ρυθμό. Όταν ο θυρεοειδής παράγει περισσότερη ποσότητα θυροξίνης, τότε η κατάσταση ονομάζεται υπερθυρεοειδισμός, ενώ όταν παράγει λιγότερη, ονομάζεται υποθυρεοειδισμός.

Δεν είναι πάντα εφικτό να γνωρίζουμε την αιτία του υποθυρεοειδισμού, αν και συχνά προέρχεται από καταστροφή του αδένα από αυτοάνοσες διαδικασίες. Η συχνότερη μορφή καταστροφής του θυρεοειδή είναι η νόσος Hashimoto. Όσο αυξάνεται η ηλικία μας σε όλα τα όργανα μας εμφανίζεται μείωση στη λειτουργία τους. Όταν όμως υπάρχει αυτοάνοση βλάβη, ο ρυθμός της καταστροφής είναι πιο γρήγορος και αυτό οδηγεί σε ανεπάρκεια, δηλαδή αδυναμία του αδένα να παράγει όσες ορμόνες είναι αναγκαίες για την σωστή λειτουργία του οργανισμού.

Αυτό το ονομάζουμε υποθυρεοειδισμό και είναι αυτό από το οποίο πάσχουν περίπου 1 στους 20 συνανθρώπους μας. Είναι τόσο συχνός, που ένα από τα πιο συχνά ερωτήματα που δεχόμαστε είναι το κατά πόσο μπορεί να αντιμετωπιστεί με διατροφικές αλλαγές.

Τα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν τον θυρεοειδή να λειτουργήσει καλύτερα ή, για να το πούμε πιο σωστά, τα συστατικά που η επάρκειά τους επιτρέπει στον θυρεοειδή να λειτουργεί όσο πιο καλά γίνεται είναι το σελήνιο, ο ψευδάργυρος και το ιώδιο.

Για αρχή, είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε πως δεν υπάρχει διατροφή που μπορεί να αντικαταστήσει το χάπι του θυρεοειδή, αλλά σε αρκετά άτομα με υποθυρεοειδισμό η απώλεια βάρους μπορεί να οδηγήσει σε διακοπή της αγωγής. Δηλαδή, αν ένας ασθενής παίρνει μικρή δόση, ας πούμε 50-80 μg θυροξίνη την ημέρα, υπάρχει πιθανότητα με απώλεια βάρους να μπορέσει να διακόψει τη διατροφή, χωρίς αυτό όμως να ισχύει για όλους.

Τα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν τον θυρεοειδή να λειτουργήσει καλύτερα ή, για να το πούμε πιο σωστά, τα συστατικά που η επάρκειά τους επιτρέπει στον θυρεοειδή να λειτουργεί όσο πιο καλά γίνεται είναι το σελήνιο, ο ψευδάργυρος και το ιώδιο. Η διατροφή που προσφέρει απλόχερα αυτά τα θρεπτικά συστατικά, αλλά ταυτόχρονα επιτρέπει την απώλεια βάρους, σε περίπτωση που υπάρχουν περιττά κιλά, θα βοηθήσει στην καλύτερη λειτουργία του θυρεοειδή.

Σελήνιο

Η πιο διάσημη πηγή του είναι τα βραζιλιάνικα καρύδια, τα οποία έχουν τόσο υψηλή συγκέντρωση, ώστε καλό είναι να μην καταναλώνουμε πάνω από 2-3 την ημέρα, καθώς σε μεγάλο βαθμό, το σελήνιο είναι τοξικό.

Εξαιρετικά μεγάλη ποσότητα σεληνίου έχουν και τα μύδια και γενικά όλα τα οστρακοειδή. Τροφές με μικρότερη ποσότητα σεληνίου, αλλά επαρκή αν καταναλώνονται συχνά, είναι τα ζωικά προϊόντα, όπως το χοιρινό, το μοσχάρι, το αρνί, κατσίκι, το κοτόπουλο και τα ψάρια.

Αυτός είναι και ο λόγος που η έλλειψη σεληνίου είναι περισσότερο συχνή στους χορτοφάγους και σε αυτούς είναι που συνήθως θα προτείνουμε τα βραζιλιάνικα καρύδια, αλλά και τροφές όπως τα μανιτάρια, το τόφου, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, καθώς και το καστανό ρύζι και τα φασόλια, αν και εκεί οι συγκεντρώσεις είναι μικρότερες.

Ψευδάργυρος

Γνωστός και για τη δράση του σε σχέση με το ανοσοποιητικό σύστημα, ο ψευδάργυρος υπάρχει και αυτός σε αφθονία στα ζωικά προϊόντα, όπως το μοσχάρι, το χοιρινό, το αρνί και το κατσίκι, καθώς επίσης και στα ψάρια και τα οστρακοειδή. Οι φυτικές τροφές που είναι πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι τα μανιτάρια, η λαχανίδα, γνωστή και ως kale, τα φασόλια και οι ξηροί καρποί.

Ιώδιο

Η έλλειψη ιωδίου σπάνια είναι πρόβλημα στη διατροφή των ανθρώπων καθώς το αλάτι που καταναλώνουμε είναι εμπλουτισμένο με ιώδιο. Αν ωστόσο χρησιμοποιούμε αλάτι Ιμαλαΐων στο μαγείρεμα, ενδείκνυται η εναλλάξ χρήση του με το θαλασσινό αλάτι, ακριβώς για να είμαστε σίγουροι για την επαρκή πρόσληψη ιωδίου.

Φυσικά, σε ό,τι αφορά το ιώδιο, η υπερκατανάλωση είναι πιο συχνό πρόβλημα: η νο1 τροφή σε περιεκτικότητα σε ιώδιο είναι τα φύκια, κάτι που στην Ελλάδα τρώμε σε μικρές ποσότητες και όχι τόσο συχνά. Αν λοιπόν πάσχετε από υποθυρεοειδισμό είναι καλό να αποφεύγετε να τρώτε συχνά φύκια όπως π.χ. στο sushi και κυρίως να αποφεύγετε συμπληρώματα διατροφής με ιώδιο, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις, αν και όχι συχνά, μπορεί να χειροτερέψουν τον υποθυρεοειδισμό. 

Αν λοιπόν πάσχετε από υποθυρεοειδισμό, είναι σημαντικό αφενός να ρυθμίσετε το βάρος σας, αλλά και να έχετε μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή με στόχο να βοηθήσετε την καλύτερη δυνατή λειτουργία του θυρεοειδή αδένα.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς επηρεάζουν οι αυτοάνοσες θυρεοειδίτιδες την ποιότητα ζωής

Υγεία & Ευεξία / Πώς επηρεάζουν οι αυτοάνοσες θυρεοειδίτιδες την ποιότητα ζωής

Ο θυρεοειδής αδένας ρυθμίζει όλες σχεδόν τις λειτουργίες του οργανισμού και γι' αυτό, είτε ο υπο- είτε ο υπερ-θυρεοειδισμός, επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ατόμων που πάσχουν από αυτές.
ΤΟΥ DR. ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΟΥΚΑΛΑ, MD*
H δίαιτα των μονομάχων

Ηχητικά Άρθρα / H διατροφή των μονομάχων

H διατροφή των μονομάχων διέφερε αρκετά από τη διατροφή των σημερινών αθλητών και μαχητών των πολεμικών τεχνών, που τρώνε κυρίως ζωικές πρωτεΐνες, κρέας και ψάρι, και απ' όσα ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι, ήταν ογκώδεις, όχι όπως οι σημερινοί μπόντι μπίλντερ, αλλά με ένα παχύ στρώμα υποδόριου λίπους να καλύπτει την κοιλιά και τον θώρακά τους.
M. HULOT

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ