Υποθυρεοειδισμός και διατροφή

Υποθυρεοειδισμός και διατροφή Facebook Twitter
Όταν ο θυρεοειδής παράγει περισσότερη ποσότητα θυροξίνης, τότε η κατάσταση ονομάζεται υπερθυρεοειδισμός, ενώ όταν παράγει λιγότερη, ονομάζεται υποθυρεοειδισμός.
0

Ο ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ ΕΙΝΑΙ είναι ένας μικρός αδένας που βρίσκεται μπροστά από τον λάρυγγά μας, που ορίζει τον ρυθμό με τον οποίο λειτουργούν τα κύτταρά μας. Θα μπορούσαμε ίσως να κάνουμε μια ελεύθερη παρομοίωσή του με έναν διευθυντή ορχήστρας που δίνει τον ρυθμό, ορίζοντας το πόσο γρήγορα ή αργά λειτουργούν τα κύτταρά του οργανισμού μας.

Οι ορμόνες που εκκρίνει ο θυρεοειδής εξασφαλίζουν τον σωστό ρυθμό. Όταν ο θυρεοειδής παράγει περισσότερη ποσότητα θυροξίνης, τότε η κατάσταση ονομάζεται υπερθυρεοειδισμός, ενώ όταν παράγει λιγότερη, ονομάζεται υποθυρεοειδισμός.

Δεν είναι πάντα εφικτό να γνωρίζουμε την αιτία του υποθυρεοειδισμού, αν και συχνά προέρχεται από καταστροφή του αδένα από αυτοάνοσες διαδικασίες. Η συχνότερη μορφή καταστροφής του θυρεοειδή είναι η νόσος Hashimoto. Όσο αυξάνεται η ηλικία μας σε όλα τα όργανα μας εμφανίζεται μείωση στη λειτουργία τους. Όταν όμως υπάρχει αυτοάνοση βλάβη, ο ρυθμός της καταστροφής είναι πιο γρήγορος και αυτό οδηγεί σε ανεπάρκεια, δηλαδή αδυναμία του αδένα να παράγει όσες ορμόνες είναι αναγκαίες για την σωστή λειτουργία του οργανισμού.

Αυτό το ονομάζουμε υποθυρεοειδισμό και είναι αυτό από το οποίο πάσχουν περίπου 1 στους 20 συνανθρώπους μας. Είναι τόσο συχνός, που ένα από τα πιο συχνά ερωτήματα που δεχόμαστε είναι το κατά πόσο μπορεί να αντιμετωπιστεί με διατροφικές αλλαγές.

Τα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν τον θυρεοειδή να λειτουργήσει καλύτερα ή, για να το πούμε πιο σωστά, τα συστατικά που η επάρκειά τους επιτρέπει στον θυρεοειδή να λειτουργεί όσο πιο καλά γίνεται είναι το σελήνιο, ο ψευδάργυρος και το ιώδιο.

Για αρχή, είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε πως δεν υπάρχει διατροφή που μπορεί να αντικαταστήσει το χάπι του θυρεοειδή, αλλά σε αρκετά άτομα με υποθυρεοειδισμό η απώλεια βάρους μπορεί να οδηγήσει σε διακοπή της αγωγής. Δηλαδή, αν ένας ασθενής παίρνει μικρή δόση, ας πούμε 50-80 μg θυροξίνη την ημέρα, υπάρχει πιθανότητα με απώλεια βάρους να μπορέσει να διακόψει τη διατροφή, χωρίς αυτό όμως να ισχύει για όλους.

Τα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν τον θυρεοειδή να λειτουργήσει καλύτερα ή, για να το πούμε πιο σωστά, τα συστατικά που η επάρκειά τους επιτρέπει στον θυρεοειδή να λειτουργεί όσο πιο καλά γίνεται είναι το σελήνιο, ο ψευδάργυρος και το ιώδιο. Η διατροφή που προσφέρει απλόχερα αυτά τα θρεπτικά συστατικά, αλλά ταυτόχρονα επιτρέπει την απώλεια βάρους, σε περίπτωση που υπάρχουν περιττά κιλά, θα βοηθήσει στην καλύτερη λειτουργία του θυρεοειδή.

Σελήνιο

Η πιο διάσημη πηγή του είναι τα βραζιλιάνικα καρύδια, τα οποία έχουν τόσο υψηλή συγκέντρωση, ώστε καλό είναι να μην καταναλώνουμε πάνω από 2-3 την ημέρα, καθώς σε μεγάλο βαθμό, το σελήνιο είναι τοξικό.

Εξαιρετικά μεγάλη ποσότητα σεληνίου έχουν και τα μύδια και γενικά όλα τα οστρακοειδή. Τροφές με μικρότερη ποσότητα σεληνίου, αλλά επαρκή αν καταναλώνονται συχνά, είναι τα ζωικά προϊόντα, όπως το χοιρινό, το μοσχάρι, το αρνί, κατσίκι, το κοτόπουλο και τα ψάρια.

Αυτός είναι και ο λόγος που η έλλειψη σεληνίου είναι περισσότερο συχνή στους χορτοφάγους και σε αυτούς είναι που συνήθως θα προτείνουμε τα βραζιλιάνικα καρύδια, αλλά και τροφές όπως τα μανιτάρια, το τόφου, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, καθώς και το καστανό ρύζι και τα φασόλια, αν και εκεί οι συγκεντρώσεις είναι μικρότερες.

Ψευδάργυρος

Γνωστός και για τη δράση του σε σχέση με το ανοσοποιητικό σύστημα, ο ψευδάργυρος υπάρχει και αυτός σε αφθονία στα ζωικά προϊόντα, όπως το μοσχάρι, το χοιρινό, το αρνί και το κατσίκι, καθώς επίσης και στα ψάρια και τα οστρακοειδή. Οι φυτικές τροφές που είναι πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι τα μανιτάρια, η λαχανίδα, γνωστή και ως kale, τα φασόλια και οι ξηροί καρποί.

Ιώδιο

Η έλλειψη ιωδίου σπάνια είναι πρόβλημα στη διατροφή των ανθρώπων καθώς το αλάτι που καταναλώνουμε είναι εμπλουτισμένο με ιώδιο. Αν ωστόσο χρησιμοποιούμε αλάτι Ιμαλαΐων στο μαγείρεμα, ενδείκνυται η εναλλάξ χρήση του με το θαλασσινό αλάτι, ακριβώς για να είμαστε σίγουροι για την επαρκή πρόσληψη ιωδίου.

Φυσικά, σε ό,τι αφορά το ιώδιο, η υπερκατανάλωση είναι πιο συχνό πρόβλημα: η νο1 τροφή σε περιεκτικότητα σε ιώδιο είναι τα φύκια, κάτι που στην Ελλάδα τρώμε σε μικρές ποσότητες και όχι τόσο συχνά. Αν λοιπόν πάσχετε από υποθυρεοειδισμό είναι καλό να αποφεύγετε να τρώτε συχνά φύκια όπως π.χ. στο sushi και κυρίως να αποφεύγετε συμπληρώματα διατροφής με ιώδιο, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις, αν και όχι συχνά, μπορεί να χειροτερέψουν τον υποθυρεοειδισμό. 

Αν λοιπόν πάσχετε από υποθυρεοειδισμό, είναι σημαντικό αφενός να ρυθμίσετε το βάρος σας, αλλά και να έχετε μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή με στόχο να βοηθήσετε την καλύτερη δυνατή λειτουργία του θυρεοειδή αδένα.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς επηρεάζουν οι αυτοάνοσες θυρεοειδίτιδες την ποιότητα ζωής

Υγεία & Ευεξία / Πώς επηρεάζουν οι αυτοάνοσες θυρεοειδίτιδες την ποιότητα ζωής

Ο θυρεοειδής αδένας ρυθμίζει όλες σχεδόν τις λειτουργίες του οργανισμού και γι' αυτό, είτε ο υπο- είτε ο υπερ-θυρεοειδισμός, επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ατόμων που πάσχουν από αυτές.
ΤΟΥ DR. ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΟΥΚΑΛΑ, MD*
H δίαιτα των μονομάχων

Ηχητικά Άρθρα / H διατροφή των μονομάχων

H διατροφή των μονομάχων διέφερε αρκετά από τη διατροφή των σημερινών αθλητών και μαχητών των πολεμικών τεχνών, που τρώνε κυρίως ζωικές πρωτεΐνες, κρέας και ψάρι, και απ' όσα ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι, ήταν ογκώδεις, όχι όπως οι σημερινοί μπόντι μπίλντερ, αλλά με ένα παχύ στρώμα υποδόριου λίπους να καλύπτει την κοιλιά και τον θώρακά τους.
M. HULOT

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ