Ζωή Ράπτη: «Βαριά η σκιά της πανδημίας στην ψυχική υγεία σε κάθε ηλικία»

Ζωή Ράπτη: «Βαριά η σκιά της πανδημίας στην ψυχική υγεία σε κάθε ηλικία» Facebook Twitter
Ζωή Ράπτη, υφυπουργός Υγείας, υπεύθυνη του τομέα Ψυχικής Υγείας και Εξαρτήσεων.
0

— Η πανδημία του κορωνοϊού επιδείνωσε την ψυχική υγεία των πολιτών και άφησε ανοιχτές πληγές που θα αργήσουν να επουλωθούν. Ποιες ηλικιακές ή πληθυσμιακές ομάδες υφίστανται τις μεγαλύτερες επιπτώσεις; 
Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν επηρεάστηκε από την πανδημία και δεν είναι τυχαίο ότι αυξήθηκαν τα ψυχοφάρμακα και τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και γυναικοκτονιών. Οι ηλικιωμένοι βιώσαν τη μοναξιά, την ανασφάλεια, την απομόνωση, τον φόβο της νόσησης με Covid-19. Παιδιά και έφηβοι ένιωσαν να βγαίνουν από τα νερά τους. Αισθάνθηκαν ανασφάλεια, άγχος, φόβο μη χάσουν γνώριμα πρόσωπα, ανησυχία για το μέλλον της οικογένειάς τους, ταραχή, απαισιοδοξία. Σε αυτές τις ομάδες ανήκουν και οι άνθρωποι της υγείας που βίωσαν πρωτόγνωρες καταστάσεις, οι συμπολίτες μας που νόσησαν και οι οικογένειες που έχασαν δικούς τους ανθρώπους. 

Η αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών δεν μπορεί να γίνει μονοσήμαντα, επειδή δεν έχουν όλες οι περιπτώσεις το ίδιο κοινωνικό περίγραμμα και τις ίδιες ψυχολογικές αφετηρίες.

— Πώς επενέβη το υπουργείο Υγείας για να στηρίξει τους ανθρώπους που δοκιμάστηκαν;
Σηκώσαμε τα μανίκια άπαντες σε μια προσπάθεια να ανταποκριθούμε στις χιλιάδες ανάγκες που δημιουργήθηκαν. Μία από τις πρώτες δράσεις μας ήταν να θέσουμε σε λειτουργία την τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης 10306, η οποία λειτουργεί δωρεάν για όλους και ενισχύθηκε ώστε να υποστηρίζει αποτελεσματικά τις ανάγκες παιδιών και εφήβων. Παράλληλα, υλοποιούμε δράσεις όπως η ψυχολογική υποστήριξη σε ασθενείς με Covid-19 και σε συγγενείς τους, σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις και πάσχοντες από καρκίνο, σε παιδιά και εφήβους, εκπαιδευτικά προγράμματα σε όσους έχουν την επιμέλειά τους και σε επαγγελματίες από τον χώρο της υγείας κ.ά.

— Τα παιδιά δέχτηκαν πολλαπλό πλήγμα, μαζί με την ασύμμετρη εισβολή του διαδικτύου στη ζωή τους. Πώς τα βοηθάμε ώστε αντιμετωπίσουν τους ιντερνετικούς κινδύνους;
Το διαδίκτυο αποτελεί τη σύγχρονη εξάρτηση που εξαπλώνεται με γρήγορους και ύπουλους τρόπους. Σύμφωνα με μελέτες του ΕΚΠΑ, οι συμπεριφορές διαδικτυακής εξάρτησης φτάνουν το 62,7% στον εφηβικό πληθυσμό, έναντι 40% προ καραντίνας, με περίπου το 20% να εκδηλώνει σοβαρή παραίτηση από καθημερινές υποχρεώσεις και δραστηριότητες. Στα μείζονος σημασίας έργα μας περιλαμβάνεται η νέα, επταετής, συνολικού ύψους 84 εκατ. ευρώ, προγραμματική σύμβαση για τη λειτουργία των κέντρων πρόληψης των εξαρτήσεων (ναρκωτικά, αλκοόλ, διαδίκτυο) στους δήμους, με το υπουργείο Εσωτερικών, την ΕΕΤΑΑ, την ΚΕΔΕ και τον ΟΚΑΝΑ για την υλοποίηση δράσεων που αφορούν ιδιαίτερα παιδιά και εφήβους. Επιπλέον, αναπτύσσουμε πλατφόρμα τηλεψυχιατρικής και τηλεσυμβουλευτικής για όλες τις δημόσιες παιδοψυχιατρικές κλινικές και τα κέντρα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την ΗΔΙΚΑ, με στόχο την παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και θεραπευτικής εξ αποστάσεως.

— Τον τελευταίο καιρό γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες εγκλημάτων που δείχνουν τη βαριά ψυχοπαθολογία των δραστών. Υπάρχουν δράσεις που μπορούν να γίνουν ώστε να αντιμετωπιστεί το κύμα της αναίτιας βίας;
Πρώτα απ’ όλα, να ξεκαθαρίσω ότι οι ψυχικά ασθενείς δεν είναι δυνάμει παραβατικοί ή εγκληματίες. Η αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών δεν μπορεί να γίνει μονοσήμαντα, επειδή δεν έχουν όλες οι περιπτώσεις το ίδιο κοινωνικό περίγραμμα και τις ίδιες ψυχολογικές αφετηρίες. Γι’ αυτό και η στρατηγική μας με το σύνολο των πολιτικών που εφαρμόζουμε, από την υπόθεση των εξαρτήσεων και της ψυχολογικής υποστήριξης μέσω ανοιχτής τηλεφωνικής γραμμής μέχρι τις συνεργασίες με τους κοινωνικούς φορείς, τα ιδρύματα αλλά και τη διεθνή κοινότητα, στόχο έχει να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τις ψυχολογικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, προλαβαίνοντας έτσι τυχόν επιδείνωση της ψυχικής τους υγείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Στόχος είναι να μη μένει κανείς αβοήθητος.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ