Η αγάπη της Πάτρας και των κατοίκων της για τα rollers είναι γνωστή. Μάλιστα, ο Πατραϊκός Όμιλος Τροχοπέδιλων προσφέρει ήδη σε ανθρώπους κάθε ηλικίας τη δυνατότητα εξερεύνησης του κόσμου πάνω σε ρόδες.
Με τη ρυμοτομία και τις καιρικές συνθήκες να ευνοούν αυτήν τη δραστηριότητα, μικροί και μεγάλοι λάτρεις των τροχοπέδιλων μοιάζουν να έχουν εντάξει εδώ και καιρό το άθλημα ενεργά στη ζωή τους.
Επιστέγασμα της ενασχόλησης με το σπορ ήταν η διοργάνωση του 1ου Διεθνούς Μαραθωνίου Rollers την Κυριακή 25/9 στο κέντρο της Πάτρας, στο πλαίσιο της διοργάνωσης City In Action 2022, σε συνεργασία µε τον Πατραϊκό Όµιλο Τροχοπέδιλων και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Η συμμετοχή του κόσμου ήταν ενθουσιώδης, τα παιδιά μαζί με τους γονείς τους μοιράστηκαν τη χαρά της συμμετοχής σε αυτήν τη γιορτή για την πόλη. Οι αθλητές έδωσαν ραντεβού στην πλατεία Γεωργίου. Σημείο αφετηρίας και τερματισμού της διαδρομής ήταν η οδός Γεροκωστοπούλου.
Για τη διεξαγωγή του μαραθωνίου διαμορφώθηκε ειδική πίστα πόλης στο κέντρο, από την οδό Γούναρη έως την οδό Κολοκοτρώνη, στο ύψος της οδού Κορίνθου, περιφραγμένη µε προστατευτικά κάγκελα. Υπήρχαν ξεχωριστές διαγωνιστικές κατηγορίες, βάσει ηλικίας, ενώ οι συμμετοχές ήταν από την Ελλάδα και το εξωτερικό, από τον επαγγελματικό αλλά και τον ερασιτεχνικό χώρο.
«Η επιτυχία του μαραθωνίου και η συμμετοχή του κόσμου μάς παρακινούν ώστε ο μαραθώνιος να γίνει ένα ετήσιο γεγονός, καθώς η πόλη μας έχει ανάγκη από εξωστρεφείς και μεγάλες διοργανώσεις».
«Είχαμε το άγχος του πρωτάρη, καθώς ήταν μια διοργάνωση στην οποία κληθήκαμε να επιλύσουμε προβλήματα της τελευταίας στιγμής και φυσικά να δημιουργήσουμε συνθήκες ασφάλειας στους συμμετέχοντες. Γι' αυτό αποκλείσαμε την κεντρική αρτηρία της πόλης και τη διαμορφώσαμε με κιγκλιδώματα», λέει η Κατερίνα Μπακοπούλου, πρόεδρος του Πατραϊκού Ομίλου Τροχοπέδιλων.
«Πρόκειται για μια τεράστια συνεργασία φορέων του αθλητισμού και της τοπικής αυτοδιοίκησης, μια συνδιοργάνωση ανθρώπων που δούλεψαν ο καθένας στον δικό του τομέα για τουλάχιστον έξι μήνες. Μέσα σε ένα τριήμερο εκδηλώσεων, αμφότερες οι πλευρές διοργανώσαμε έναν διεθνή μαραθώνιο rollers με πάνω από 140 συμμετοχές, έναν ποδηλατικό γύρο που συγκέντρωσε πάνω από 2.500 ποδηλάτες και ένα μαγικό skate contest στην καρδιά της πόλης, με αποκορύφωμα μια ανοιχτή προς όλους συναυλία στο Νότιο Πάρκο, όπου οι παρευρισκόμενοι ξεπέρασαν τους 6.000. Όλοι μαζί, λοιπόν, δημιουργήσαμε το City In Action».
Ο μαραθώνιος, που ήταν ανοιχτός σε όλους, περιλάβανε δεκατέσσερις διαφορετικές ηλικιακές κατηγορίες, από 5 ετών έως 45+, και έδινε τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να επιλέξουν αποστάσεις των 12, 24 και 42 χιλιομέτρων. Συνολικά υπήρχαν 160 προεγγραφές από Ελλάδα, Ισπανία, Κύπρο, Ρουμανία και Πολωνία.
«Ακόμη και σήμερα δεν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε πώς μια παρέα ανθρώπων καταφέραμε να φτιάξουμε ένα αναγνωρισμένο αθλητικό σωματείο και μέσα σε έναν χρόνο να έχουμε τόσο μεγάλη απήχηση», λέει. Το σωματείο δημιουργήθηκε όταν στους δρόμους της πόλης δεν κυκλοφορούσαν αυτοκίνητα λόγω της καραντίνας και υπήρχε αρκετός ελεύθερος χώρος.
«Ξεκινήσαμε στα "πέτρινα χρόνια" της πανδημίας και μέσα σε έναν χρόνο καταφέραμε να δημιουργήσουμε δεσμούς και σχέσεις φίλιας. Αυτός που μας διακρίνει ως Πατραϊκό Όμιλο Τροχοπέδιλων είναι η αδελφοσύνη και η αγάπη για τα rollers», συνεχίζει η Κατερίνα Μπακοπούλου. Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και σήμερα πολλοί θεωρούν ότι τα rollers αποτελούν ένα εξαιρετικά απαιτητικό άθλημα που μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε κάποιον τραυματισμό. Η προκατάληψη γύρω από αυτό εξακολουθεί να είναι μεγάλη. Στην πραγματικότητα, όμως, τα τροχοπέδιλα έχουν μπει ως άθλημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες και με τα κατάλληλα steps μικροί και μεγάλοι μπορούν να μυηθούν στον κόσμο τους πολύ εύκολα. Σήμερα, στην Πάτρα, μια πόλη της οποίας η ακτογραμμή χαρακτηρίζεται από μια διαδρομή πολλών χιλιομέτρων, καλλιεργείται όλο και περισσότερο η αγάπη του κόσμου για το άθλημα.
«Η επιτυχία του μαραθωνίου και η συμμετοχή του κόσμου μάς παρακινούν ώστε ο μαραθώνιος να γίνει ένα ετήσιο γεγονός, καθώς η πόλη μας έχει ανάγκη από εξωστρεφείς και μεγάλες διοργανώσεις», λέει η Κατερίνα Μπακοπούλου. «Η αποδοχή της ομάδας μας από την τοπική κοινωνία μάς κάνει να συνεχίζουμε με ακόμη περισσότερο πάθος την πρώτη καταστατική ιδέα μας, να γίνει η Πάτρα μια ρολερούπολη».