Το Λος Άντζελες αποχαιρετά την πιο διάσημη γέφυρά του

Το Λος Άντζελες αποχαιρετά την πιο διάσημη γέφυρά του Facebook Twitter
0
Το Λος Άντζελες αποχαιρετά την πιο διάσημη γέφυρά του Facebook Twitter

Μιλάμε για ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σημεία του Λος Άντζελες. Η Sixth Street Viaduct είναι, κατά γενική ομολογία, η πιο όμορφη από τις 14 προπολεμικές γέφυρες που περνούν πάνω από το ποτάμι της πόλης, το οποίο χωρίζει το ανατολικό από το Downtown L.Α. Έχει μήκος ένα χιλιόμετρο περίπου, διαθέτει τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας και από κάτω της περνούν δύο αυτοκινητόδρομοι, γραμμές τρένου και αρκετοί ακόμα μικρότεροι δρόμοι.

Μεταξύ άλλων, έχουν γυριστεί σκηνές από τις ταινίες «Grease», «Drive», «The dark knight rises», «To live and die in L.A.», «Terminator 2 & 3», «SWAT», «Repo Man», «Point Blank», «The naked gun», «The Purge», «Gone in 60 seconds» και αμέτρητα βιντεοκλίπ από καλλιτέχνες όπως οι Kanye West, Madonna, Kid Rock, ΙΝΧS, Foo Fighters, Pharell. Έχει υπολογιστεί ότι η γέφυρα χρησιμοποιείται ως σκηνικό για 80 περίπου ταινίες, σειρές, μουσικά βίντεο και διαφημίσεις κάθε χρόνο.

Παρόλη την ομορφιά της, η γέφυρα άρχισε να αντιμετωπίζει τεχνικά προβλήματα δύο δεκαετίες μόλις από την ολοκλήρωσή της. Το 2004 η Υπηρεσία Μεταφορών (Department of Transportation) της πόλης έδωσε 70% πιθανότητες να καταρρεύσει σε μελλοντικό ισχυρό σεισμό. Φαίνεται πως οι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν υπάρχει τρόπος να σωθεί, αν και στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιηθεί πολλές μέθοδοι συντήρησης.

Καθεμία από τις γέφυρες που περνούν πάνω από το ποτάμι του Λος Άντζελες είναι διαφορετική. Χτίστηκαν όλες μεταξύ του 1920 και των αρχών της δεκαετίας του 1930 και παραμένουν χαρακτηριστικό δείγμα του οράματος του αρχιμηχανικού Μέριλ Μπάτλερ για μια «όμορφη πόλη». Μια γέφυρα που βρίσκεται περίπου στον δρόμο που χρησιμοποίησαν οι Ισπανοί «κονκισταδόρες» για την εξερεύνηση της Καλιφόρνια τον 17ο αι. διαθέτει στύλους σε ύφος μπαρόκ, ενώ σε μια άλλη, που λέγεται Olympic Avenue, είναι κυρίαρχα τα ελληνορωμαϊκά σχέδια.

Η συγκεκριμένη είναι περισσότερο μοντέρνα (δηλαδή για την εποχή που κατασκευάστηκε, το 1932) και η γραμμή της αρ ντεκό. Εκτός από την εμφάνισή της, η γέφυρα είχε και σημαντικό σημειολογικό συμβολισμό. Ήταν το πέρασμα που χρησιμοποιούσαν παραδοσιακά τα μέλη των ισπανόφωνων κοινοτήτων του ανατολικού Λ.Α. προς το Downtown, τον τόπο εργασίας τους.

Παρόλη την ομορφιά της, η γέφυρα άρχισε να αντιμετωπίζει τεχνικά προβλήματα δύο δεκαετίες μόλις από την ολοκλήρωσή της. Το 2004 η Υπηρεσία Μεταφορών (Department of Transportation) της πόλης έδωσε 70% πιθανότητες να καταρρεύσει σε μελλοντικό ισχυρό σεισμό. Φαίνεται πως οι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν υπάρχει τρόπος να σωθεί, αν και στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιηθεί πολλές μέθοδοι συντήρησης.

H γέφυρα έκλεισε στις 27 Ιανουαρίου και ο δήμος του Λος Άντζελες διοργάνωσε μια εκδήλωση προς τιμήν της, κατά τη διάρκεια της οποίας προβλήθηκε η ταινία «Grease». Αναμένεται να κατεδαφιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες και η νέα γέφυρα που θα πάρει τη θέση της υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμη το 2019. 

Urban Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Γιατί η «γενιά του ενοικίου» δεν βρίσκει σπίτι να μείνει;

Newsroom / Γιατί η «γενιά του ενοικίου» δεν βρίσκει σπίτι να μείνει;

Τρώγλες προς ενοικίαση, παλάτια στο Airbnb. Ποιοι είναι οι λόγοι που το κόστος στέγασης στην Αθήνα έχει ξεφύγει; Γιατί η Αθήνα είναι πλέον μια υπερβολικά ακριβή πόλη για να ζήσεις; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με την Ντίνα Καράτζιου και τον Θοδωρή Αντωνόπουλο τις αιτίες και τις λύσεις της στεγαστικής κρίσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Έτσι βγαίνουμε τώρα

Urban Culture / Έτσι βγαίνουμε τώρα

Άφθονη τέχνη για όλους, μεγάλα και niche πάρτι, ελληνικά και technο: Η Αθήνα έχει γίνει μια πόλη που μπορεί να προκαλέσει FOMO ακόμα και σ’ εκείνους που αρνούνται ότι το παθαίνουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ, M.HULOT, ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ, ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ, ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
ΨΚΜ: Επαναπροσδιορίζοντας το «ψιλικατζίδικο» στο Μετς

Radio Lifo / ΨΚΜ: Επαναπροσδιορίζοντας το «ψιλικατζίδικο» στο Μετς

Δεν είναι ΚΨΜ. Είναι το ΨΚΜ και είναι ένα μικρό μαγαζάκι στη Μάρκου Μουσούρου, ακριβώς δίπλα από το Odeon. Ένα μέτα-ψιλικατζίδικο που άνοιξαν πριν από τρία περίπου χρόνια με πολλή αγάπη και μεράκι ένα ζευγάρι που μεγάλωσε στο Μετς. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την Μαρία Πολυξά και τον Δημήτρη Φάντη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Αυστραλή breakdancer απασχολεί ακόμη το διαδίκτυο με το «μηδέν» και τη χορογραφία της

Διεθνή / Η Αυστραλή breakdancer απασχολεί ακόμη το διαδίκτυο με το «μηδέν» και τη χορογραφία της

Κανένας αθλητής που έχει εκπροσωπήσει τη χώρα του στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τρόπο, αναφέρει η Ολυμπιακή Επιτροπή της Αυστραλίας
LIFO NEWSROOM
Η αθέατη πλευρά του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

Ρεπορτάζ / Η αθέατη πλευρά του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

Πώς μοιάζει η καθημερινότητα στον πύργο ελέγχου; Τι συμβαίνει όταν υπάρχει ένα σκουπίδι στον διάδρομο; Ποιοι κουβαλάνε στα ταξίδια τους τις περισσότερες και μεγαλύτερες αποσκευές ανά άτομο; H LiFO εξασφάλισε πρόσβαση σε μέρη όπου δεν επιτρέπεται η είσοδος σε επιβάτες και επισκέπτες του αεροδρομίου.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Πέντε youtubers σε ένα σπίτι που δεν κοιμάται ποτέ

Urban Culture / Πέντε youtubers σε ένα σπίτι που δεν κοιμάται ποτέ

Ο Hacky (Φώτης Γιορδαμνής), ο Gianuba (Γιάννης Θεοτοκάς), o GemiFrap (Κωνσταντίνος Γκεμιτζής), o Dorii (Γιάννης Μαγκνταλάσωβ) και ο Gunzar (Κρις Ελέζι) ζουν και δημιουργούν περιεχόμενο σε ένα μεγάλο σπίτι με πισίνα στα νότια.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ