H Ναταλία Κοκοσαλάκη ζει και εργάζεται στην Ελλάδα. Τα έργα της έχουν προσελκύσει την προσοχή του διεθνούς Τύπου, με άρθρα στο Wallpaper, το Apartments και το Elle Décor Turkie.
Πήρε το πρώτο πτυχίο στο South Bank University. Ειδικεύτηκε στις ανακαινίσεις και αλλαγές χρήσεις κτιρίων στο T.U. Delft. Συνέχισε με ανώτερο δίπλωμα από το Bartlett, UCL όπου ο διάσημος αρχιτέκτων Sir Peter Cook της απένειμε έπαινο για το ταλέντο της στο design. Σε μεταπτυχιακό επίπεδο, ειδικεύτηκε στο βιώσιμο περιβαλλοντικό σχεδιασμό, στην Αρχιτεκτονική Ένωση του Λονδίνου.
Η Ναταλία απέκτησε πολύτιμη εμπειρία δουλεύοντας με διακεκριμένους αρχιτέκτονες της Ευρώπης, σε οίκους όπως οι: Enrique Miralles Benedetta Tagliabue στη Βαρκελώνη, Ellis Williams στο Λονδίνο και decaArchitecture στην Αθήνα.
Το Loft στου Ψυρρή
Η μετατροπή του νεοκλασικού κτιρίου σε ένα μοντέρνο λοφτ στην περιοχή του Ψυρρή, έχει βραβευτεί πρόσφατα ως «το καλύτερο πρώτο έργο νέου αρχιτέκτονα», από διεθνή επιτροπή για το περιοδικό ΔΟΜΕΣ.
Στην περίπτωση του loft στου Ψυρρή ζητήθηκε η επέμβαση σε ένα εγκαταλελειμμένο νεοκλασικό, μία από τις ελάχιστες κατοικίες της γειτονιάς καθώς όλα τα αλλά κτίρια χρησιμοποιούνται ως χώροι ψυχαγωγίας. Αυτό που ουσιαστικά μου δόθηκε ήταν ένας άδειος χώρος με ένα πανέμορφο εξωτερικό περίβλημα σε μια από τις πιο αμφιλεγόμενες περιοχές της πόλης μας εξηγεί η Ναταλία Κοκοσαλάκη.
Η γενική φιλοσοφία της στην αρχιτεκτονική είναι όπως μας λέει να μην προσπαθεί να δημιουργήσει ένα τελικό προϊόν, δηλαδή να αποτρέπει τον εαυτό της από το να επιζητά τον απόλυτο έλεγχο των χώρων που σχεδιάζει.
"Στο συγκεκριμένο θέμα με ενδιέφερε η υλική ποιότητα των χώρων που θα σχεδίαζα παρά η χρήση τους. Άλλωστε ο ιδιοκτήτης είναι φωτογράφος και η επιθυμία του από την αρχή ήταν να μπορεί να εξερευνεί τις προοπτικές κάθε γωνίας του σπιτιού για διάφορες φωτογραφίσεις μόδας όπως και άλλωστε έχει ήδη κάνει.
Αντίθετα με τις επιταγές της αισθητικής του μοντερνισμού, θεώρησα σκόπιμη την αποσύνδεση του εξωτερικού με το εσωτερικό, έτσι ώστε τίποτα από την όψη του κτιρίου να μην προϊδεάζει για τη σύνθεση υλικών και τις χωρικές σχέσεις που καθορίζουν το εσωτερικό του.
Η αίσθησή μου στην διαμόρφωση του χώρου με οδήγησε στο να χρησιμοποιήσω αποσπάσματα της αστικής ζωής όπως η ρευστότητα, η διαφορετικότητα, η ευελιξία, η πολλαπλή χρήση, οι αντιθέσεις και η αίσθηση της αναπάντεχης έκθεσης που μπορεί κάποιος να έχει σε ένα πυκνό αστικό περιβάλλον. Οι φόρμες και ο σχεδιασμός κάθε γωνίας του loft, απεικονίζει γνώριμα στοιχεία της πόλης που ζούμε. Μέσα σε αυτά, υπάρχουν έντονες αντιθέσεις, φινέτσα και τραχύτητα, έντονο φως και σκοτάδι, τυποποιημένα υλικά αλλά και ακατέργαστες πρώτες ύλες."
Ξεχωρίζει η σκάλα, (ράμπα του skate, half pipe, κατασκευασμένη από τον αρχιτέκτονα Ζάχο Βάρφη) που αναφέρεται στη πολυπλοκότητα της κίνησης στη σύγχρονη πόλη, ενώ το δωμάτιο, εκτεθειμένο στον υπόλοιπο χώρο φαντάζει σαν μια πρόσοψη ξεχωριστού κτηρίου μέσα στο loft.
Άλλα Έργα
σχόλια