Μπάτσοι, τραίνα, μαργαρίτες

Facebook Twitter
0

Τις προάλλες  πήγα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής μου για να κάνω μια δήλωση κλοπής. Όταν τα αγόρια άκουσαν το σημείο της κλοπής είπαν ότι δεν ανήκει στη δική τους δικαιοδοσία και ότι θα πρέπει να απευθυνθώ στο αστυνομικό τμήμα ενός συνορεύοντα δήμου. Όπως μου είπαν, η δήλωση δεν θα μπορούσε να γίνει στο συγκεκριμένο ΑΤ και να μεταφερθεί στο αρμόδιο, γιατί η «αλληλογραφία» θα έπαιρνε 15 μέρες (και κάτι άλλες διαδικασίες που ούτε καν κατάλαβα). Αν και αναγνωρίζω την πρόοδο του ότι το ελληνικό δημόσιο χρησιμοποιεί αλληλογραφία και όχι ταχυδρομικά περιστέρια, νομίζω ότι θα ήταν ακόμα πιο πρακτική η χρήση αυτής της καινούργιας ριζοσπαστικής υπηρεσίας: του ίντερνετ.

Δεν έχω έρθει πολλές φορές αντιμέτωπος με την ελληνική γραφειοκρατία αλλά έχω πολλές φορές σοκαριστεί με το πόσο εύκολα απλές δουλειές ανάγονται σε τρομερή ταλαιπωρία λόγω της δυσλειτουργικότητας του ελληνικού δημοσίου. Επίσης φαντάζομαι ότι κάτι θα ξέρουν όλοι αυτοί που παραπονιούνται καθημερινά στον «Γιώργη τον Αυτιά».

Μπορεί η Ελλάδα να μην φημίζεται για την επιχειρηματική της δραστηριότητα αλλά στον ιδιωτικό τομέα υπάρχουν αρκετές πρωτοπόρες εταιρίες σε όλους τους κλάδους που είτε έχουν καταφέρει πράγματα ισάξια με αντίστοιχες του εξωτερικού, είτε έχουν και οι ίδιες διακριθεί εκτός Ελλάδας. Ενώ η ΕΡΤ, η ελληνική αστυνομία, η τραινοσε, τα ελληνικά νοσοκομεία και πολλές άλλες υπηρεσίες είναι τρομακτικά υποανάπτυκτες σε σχέση με άλλων χωρών της Ευρώπης, οι περισσότεροι ιδιωτικοί φορείς (από το μετρό μέχρι τις εταιρίες αλλαντικών) δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από άλλες του εξωτερικού. Επίσης η ιδιωτικοποίηση διάφορων δημόσιων ελληνικών εταιριών έχει φανεί ευεργετική για τις εταιρίες αυτές οδηγώντας στην αναγέννηση τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ΟΤΕ που από τότε που ιδιωτικοποίηθηκε έχει έναν πολύ ανταγωνιστικότερο ρόλο στο χώρο των τηλεπικοινωνιών και ηγετική θέση στην παροχή ίντερνετ. Επίσης η Ολυμπιακή φαίνεται πολύ αναβαθμισμένη τουλαχιστόν ως προς τις υπηρεσίες της από τότε που εξαγοράστηκε. Δεν ξέρω τα λογιστικά των δύο εταιριών για να συγκρίνω τα κέρδη τους επι δημόσιας και ιδιωτικής κατοχής αλλά σίγουρα οι εικόνα και των δύο έχει αναβαθμιστεί εντυπωσιακά με την εξαγορά τους.

Πιστεύω ότι η εξέλιξη στον δημόσιο τομέα τις ελάχιστες φορές που υπάρχει, συμβαίνει με υπερβολικά αργό ρυθμό με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ευοδώσει. Κατά τη γνώμη μου, ο μόνος τρόπος να βελτιωθεί η κατάσταση της Ελλάδας τόσο οικονομικά όσο και πολιτισμικά (γιατί το να φυλάσσονται αρχεία του κτηματολογίου σε κούτες στο πάτωμα είναι έλλειψη πολιτισμού), είναι να ιδιωτικοποιηθούν όσο περισσότερες εταιρίες και υπηρεσίες γίνεται. Αυτό,όχι μόνο θα ενισχύσει τα ταμεία του κράτους αλλά θα το απαλλάξει και από ζημιογόνες εταιρίες που κοστίζουν εκατομμύρια ευρώ. Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το πόσοι δυσαρεστήθηκαν από τις απολύσεις στον αθήνα, τη στιγμή που είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο σταθμός έπρεπε είτε να πουληθεί, είτε να κλείσει.

Το ίδιο έκανε άλλωστε και η Θάτσερ στην Αγγλία το 79, βελτιώνοντας αρκετά την οικονομική κατάσταση της χώρας, και εν μέρει βγάζοντας την από την τεράστια οικονομική κρίση των προηγούμενων χρόνων. Μπορεί η Αγγλία να αντιμετωπίζει ακόμα μεγάλα οικονομικά προβλήματα και η πιο-καπιταλίστρια-πεθαίνεις Θάτσερ να είναι μισητή από όλους τους Άγγλους αλλά όλα οσα έκανε παραβλέποντας το πολιτικό κόστος, βοήθησαν τη χώρα, πράγμα που υποσυνείδητα αναγνώρισαν οι Βρετανοί που την κράτησαν για 11 χρόνια στην εξουσία. Μπάι δε ουέι θα μπορούσαμε να πούμε ότι το Μαργαριτάκι είναι σαν την Ευγενία Μανωλίδου: όλοι λατρεύουν να την μισούν.

Τέλος πάντων, δεν έχω τι άλλο να γράψω. Εγώ λέω να τα πουλήσουμε όλα.



0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ