Απάντηση στις επικρίσεις για μηδενική συμμετοχή στην αντιμετώπιση της κρίσης που μαστίζει το ποίμνιο, επιχειρεί να δώσει η εκκλησία δημοσιεύοντας στοιχεία για τα έσοδα και τα έξοδα της το πρώτο οκτάμηνο του 2011. Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι η δημοσιοποίηση των στοιχείων δεν είναι απάντηση προς όσους μιλάνε για ¨αμύθητη περιουσία" αλλά στους καλοπροαίρετους συνανθρώπους, οι οποίοι κρίνουν αντικειμενικά. Τελικά η Αρχιεπισκοπή μπαίνει μέσα λόγω της κρίσης, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα. Εν τω μεταξύ, νέα υπαρξιακά ερωτήματα γεννώνται. Τι είναι το "ταμείον ευποιίας;". Ποιός συνεισφέρει τόσο απλόχερα στον αντιαιρετικό αγώνα;
Να θυμίσουμε ότι σε δημοσίευμα του περασμένου Απριλίου στην Ελευθεροτυπία αναφερόταν ότι η Εκκλησία είχε απαντήσει με επιστολή στην πρόθεση της Τράπεζας της Ελλάδας να “βάλει χέρι” τα αποθεματικά των ναών, των μοναστηριών, των μητροπόλεων και των εκκλησιαστικών ιδρυμάτων σε ολόκληρη τη χώρα, ακόμα και στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, που έχουν διαφορετικό εκκλησιαστικό καθεστώς, παρακρατώντας ένα μεγάλο ποσοστό από τους λογαριασμούς τους. Στην επιστολή αυτή η Εκκλησία παρότι το κράτος έχει το μεγάλο βάρος της μισθοδοσίας των κληρικών, αντιδρούσε στην πρόθεση της Τράπεζας της Ελλάδας με το αιτιολογικό ότι τα εκκλησιαστικά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου είναι «προδήλως εξαιρετέα» από τους δύο νόμους του 1950 και του 1994. Κι αυτό γιατί είναι «πρόσωπα διάφορα του κράτους, από το οποίο είναι εντελώς ανεξάρτητα». Τελικά σύμφωνα με εκείνο το δημοσίευμα, ο κύριος Προβόπουλος απάντησε ότι η Εκκλησία δεν εξαιρείται και απλώς έδωσε μια μικρή χρονική περίοδο προσαρμογής.
* Η φωτό με τις άγιες Μερσεντές συνόδευε το δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας με τη λεζάντα: "Με τα αποθεματικά δεσμευμένα ή μη τα πολυτελή αυτοκίνητα γεμίζουν το προαύλιο της Μονής Πετράκη σε κάθε συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου."
σχόλια