Τρισδιάστατη εκτύπωση αεροπλάνου

Τρισδιάστατη εκτύπωση αεροπλάνου Facebook Twitter
0

Η τρισδιάστατη εκτύπωση αποτελεί για πολλούς ερευνητές την εφεύρεση που θα επιφέρει κοινωνικές αλλαγές εφάμιλλες με εκείνες της βιομηχανικής επανάστασης, αλλάζοντας σε ριζικό βαθμό τον τρόπο παραγωγής των σύγχρονων κοινωνιών.

Αν και αρχικά τα τρισδιάστα εκτυπωμένα προϊόντα ήταν αντιλειτουργικά, πλέον όπως διαφαίνεται και από το παρακάτω άρθρο που δημοσιεύτηκε στην Ελευθεροτυπία, μπορούν με ελάχιστο κόστος και με τη δυνατότητα αυτόματης διόρθωσης να παραχτουν ακόμα και αεροπλάνα. Η μαζική εφαρμογή και η τελειοποίηση αυτής της τεχνολογίας θα μπορούσε φυσικά να περιορίσει ριζικά το χρόνο εργασίας, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την παραγωγικότητα της εργασίας, αλλά φυσικά κάτι τέτοιο δεν εξαρτάται μόνο από την ανάπτυξη της τεχνολογίας.  Ολόκληρο το άρθρο έχει ως εξής:

 

Βρετανοί ερευνητές δημιούργησαν το πρώτο αεροπλάνο στον κόσμο που βγήκε από ένα τρισδιάστατο εκτυπωτή. Έχει άνοιγμα φτερών δύο μέτρα και μπορεί να πετάξει χωρίς πιλότο με ταχύτητα περίπου 160 χλμ. την ώρα. Το μη επανδρωμένο «Sulsa» κινείτα με ηλεκτρισμό και είναι σχεδόν αθόρυβο. Το επίτευγμα αποτελεί μια ακόμα εντυπωσιακή επίδειξη των μεγάλων δυνατοτήτων της συνεχώς τελειοποιούμενης τεχνολογίας τρισδιάστατης εκτύπωσης, η οποία, με την καθοδήγηση ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή και με τη χρήση άλλων πρώτων υλών πέραν της μελάνης, μπορεί να υλοποιήσει απρόσμενα αποτελέσματα.

Οι μηχανικοί του πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, με επικεφαλής τους καθηγητές Τζιμ Σκάνλον και Άντι Κιν, σύμφωνα με τη βρετανική Daily Mail, χρησιμοποίησαν ένα ειδικό νάιλον εκτυπωτή λέιζερ, που «έχτισε» το αεροπλανάκι στρώμα-στρώμα, χωρίς να χρειαστεί το παραμικρό εργαλείο. Τα επιμέρους εξαρτήματα εκτυπώθηκαν ξεχωριστά και προσαρμόστηκαν εύκολα μεταξύ τους, χωρίς την χρήση εργαλείων, μέσα σε λίγα μόνο λεπτά.

Το αεροπλάνο, που φέρει την ονομασία «SULSA», πετάει μη επανδρωμένο χάρη σε ένα μικροσκοπικό σύστημα αυτόματου πιλότου, κινείται με ηλεκτρισμό και είναι σχεδόν αθόρυβο. Τέτοιου είδους αεροπλάνα χρησιμοποιούνται συνήθως από τις ένοπλες δυνάμεις και για επιστημονικούς σκοπούς.
Η τεχνολογία εκτύπωσης τρισδιάστατων αντικειμένων απλοποιεί δραστικά τη συμβατική παραγωγική διαδικασία, καθώς επιτρέπει τη δημιουργία ενός αεροπλάνου μέσα σε λίγες μόνο μέρες (από την αρχική σύλληψη της ιδέας και τον σχεδιασμό) αντί για μήνες και μάλιστα με το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι το σκάφος μπορεί να προσαρμοστεί κάθε φορά ανάλογα με τις διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις του αγοραστή. Ακόμα και ριζικές αλλαγές στο σχήμα και τις λειτουργίες του αεροσκάφους μπορούν να γίνουν χωρίς έξτρα κόστος, κάτι αδιανόητο με τις συνήθεις παραγωγικές διαδικασίες.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ