Antigone Now: ένα φεστιβάλ που αναζητά έναν καλύτερο κόσμο

Antigone Now: ένα φεστιβάλ που αναζητά έναν καλύτερο κόσμο Facebook Twitter
0

Το Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Ωνάση στη Νέα Υόρκη (Onassis Foundation USA) οργανώνει μεταξύ 13 και 16 Οκτωβρίου το φεστιβάλ Antigone Now, εμπνευσμένο από την Αντιγόνη και τη θέση που πήρε απέναντι στην εξουσία υπερασπίζοντας τα πιστεύω της για ό,τι εκείνη θεωρούσε σωστό και ηθικό. Με αφορμή τη διαχρονική όσο και οικουμενική ιστορία της Αντιγόνης, τόσο γνωστή σε εμάς αλλά όχι απαραίτητα σε όλους τους ξένους, θα παρουσιαστούν δράσεις σύγχρονης ερμηνείας του μύθου μέσα από τις εικαστικές και παραστατικές τέχνες, τις ανθρωπιστικές σπουδές, τις ενδοοικογενειακές σχέσεις και τα ψηφιακά μέσα. Ως εκ τούτου, το Ωνάσειο της αντίπερα όχθης ανέλαβε μια πρωτοβουλία μέσα από το διαδίκτυο, μια ψηφιακή καμπάνια που την ονόμασε #iSTANDfor (στηρίζω το…), η οποία απευθύνεται στους νέους, και όχι μόνο, που θα ήθελαν να στηρίξουν μέσω διαδικτύου έναν σκοπό, ένα ιδανικό, μια αξία για τα οποία αξίζει να αγωνιστεί κανείς με μια δημόσια δήλωση.

Στο κείμενο που συνοδεύει την καμπάνια αναφέρονται παραδείγματα νέων ανθρώπων που πρόταξαν τα στήθη τους υπερασπιζόμενοι διάφορους στόχους απέναντι σε άκαμπτους αντιπάλους, στόχους όμως που δεν αφορούσαν μόνο τον εαυτό τους αλλά πρωτίστως το κοινό καλό. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Μαλάλα Γιουσαφζάι, κατόχου βραβείου Νόμπελ Ειρήνης σήμερα, που αγωνίστηκε για την εκπαίδευση των γυναικών στην πατρίδα της, το Αφγανιστάν, και το πλήρωσε με τον τραυματισμό της από τους Ταλιμπάν. Το σθένος που έδειξε η Γιουσαφζάι δείχνουν και άλλοι άνθρωποι που υπερασπίζονται τα ιδανικά τους, οι ιστορίες των οποίων συνήθως δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας καθώς οι ίδιοι δεν επιζούν για να τις μάθουμε. Αλλά, όπως λέει και ο αρθογράφος των New York Times και βραβευμένος με Πούλιτζερ Νίκολας Κριστόφ, «μερικές φορές το πιο αποτελεσματικό όπλο εναντίον της τρομοκρατίας δεν είναι ένα drone, αλλά ένα κορίτσι με ένα βιβλίο».

 #iSTANDfor για σύγχρονες Αντιγόνες

Η καμπάνια καλεί τους πάντες, απ’ άκρη σ’ άκρη του πλανήτη, να συμμετάσχουν στο #iSTANDfor, κοινοποιώντας μια προσωπική τους ιστορία, στηρίζοντας έναν σκοπό που πιστεύουν ότι έχει σημασία να διαδοθεί ευρέως και ίσως να δοθεί αγώνας γι’ αυτόν. Σε βίντεο που ήδη προβάλλεται στο διαδίκτυο διαφημίζοντας την καμπάνια είναι χαρακτηριστικοί οι στόχοι που διάφοροι νέοι στηρίζουν: μια γυναίκα τη δημιουργικότητα, μια άλλη την πολιτισμικότητα, ένας γκέι ακτιβιστής την αποδοχή σε αντίθεση της ανοχής, ένας νέος άντρας την εκπαίδευση για όλους, ένας άλλος την παύση της βίας των όπλων, μια γυναίκα το περιβάλλον, κάποια άλλη τη γενετική ισότητα – όλοι για να κάνουν τον κόσμο καλύτερο.

Όποιος/α ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στέλνοντας τον δικό του/της στόχο που θέλει να στηρίξει προσθέτοντας τη δική του/της φωνή δεν έχει παρά να χρησιμοποιήσει το hashtag #iSTANDfor, να κοινοποιήσει τον στόχο και στη συνέχεια να μπει στο website www.istandfor.net#onassisfoundation και να τον δει δίπλα σε όλων των υπολοίπων.

Σε μια εποχή μεγάλων εντάσεων, ανυπέρβλητων κρίσεων οικονομικού και κοινωνικού χαρακτήρα, προσφυγικής κρίσης, περιβαλλοντικών αδιεξόδων, ανεξήγητης βίας και αδυναμίας συνεννόησης μεταξύ των ανθρώπων μπορείτε κι εσείς να γίνετε με τον τρόπο σας σύγχρονες Αντιγόνες υπερασπιζόμενοι/ες τον ανοιχτό διάλογο και τη συλλογική προσπάθεια.

http://www.onassisfestivalny.org/antigone-now/

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ ANTIGONE NOW αποτελείται από δράσεις Ελλήνων και Αμερικανών καλλιτεχνών οι οποίοι ασχολήθηκαν ειδικά με το θέμα ύστερα από ανάθεση που τους έγινε.

Πρεμιέρα την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου με την εικαστικό Carrie Mae Weems και τις τραγουδίστριες Eisa Davis, Alicia Hall Moran, Imani Uzuri. Παράλληλα η Μαρία Παπαδημητρίου στήνει ένα εργαστήρι για την Αντιγόνη ενώ ο Στέφανος Τσιβόπουλος παρουσιάζει το We, Antigone.

Την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου η συνθέτρια Μάγδα Γιαννίκου παρουσιάζει το Be Drummers! Την ίδια μέρα μαθητές σχολείων της Νέας Υόρκης που παρακολούθησαν σεμινάρια του The Antigone Now Project πάνω στην Αντιγόνη θα ερμηνεύσουν στο Epic Theatre Ensemble το έργο. Την ίδια στιγμή θα γίνονται στο lobby του Olympic Tower τα αποκαλυπτήρια μιας νέας ταπισερί εργόχειρο δημιούργημα της Αλεξάνδρας Κεχαγιόγλου.

 

Η Γεωργία Σαγρή το Σάββατο 15 Οκτωβρίου θα παρουσιάσει τα ηχοτοπία της ενώ η performer Φοίβη Γιαννίση θα παρουσιάσει την performance-διάλεξη με τίτλο Nomos the Land Song.

Στο ντοκιμαντέρ της Bridgette Auger We Are Not Princesses  35 γυναίκες από τη Συρία που ζουν σε προσφυγικά στρατόπεδα του Λιβάνου μιλάνε για τη ζωή τους, τον πόλεμο, την προσφυγιά.

Οι Masih Alinejad και Jaha Dukureh θα  συνομιλήσου με τον Richard Lui για την ισότητα των φύλων. Το απόγευμα της ίδιας μέρας η Λένα Κιτσιπούλου παρουσιάζει, ύστερα από ανάθεση, τη δική της εκδοχή της Αντιγόνης με τη συνδρομή των ηθοποιών Σοφία Κόκκαλη και Θέμις Πάνου.

Η εγγονή του Κουστό, Céline Cousteau μαζί με τους Erin Schrode και  Christopher Swain, ανοίγουν τη συζήτηση του πάνελ I Stand for Environment / Our Fragile Ecosystem και συνομιλούν με τον David Schwab Abel που κολύμπησε στα πιο μολυσμένα νερά των ΗΠΑ, για θέματα περιβαλλοντολογίας.

Σε ανάλογο πάνελ I Stand for Women’s Rights / Women in War and Peace η Kim Barker ανταποκρίτρια της Chicago Tribune  στο Νέο Δελχί και το Ισλαμαμπάντ από το 2004 έως το 2009 μαζί με τις Gini Reticker και Joydeep Roy-Bhattacharya συζητούν με τον Lee Woodruff θέματα δικαιωμάτων των γυναικών εν καιρώ ειρήνης και πολέμου.

Στο πάνελ I Stand for Education / Unlocking Potential οι Jacob Lief και Ian Rowe συνομιλούν με την Anya Kamenetz για τη διαφορά της εκπαίδευσης μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών και εκείνων του τρίτου κόσμου.

Οι ηθοποιοί  Reg E. Cathey (House of Cards, TheWire), Gloria Reuben (ER), Glenn Davis (24, TheUnit), και Samira Wiley (Orange Is the New Black) θα διαβάσουν αποσπάσματα από την Αντιγόνη ενώ θα προβάλλονται τμήματα του ντοκιμαντέρ Antigone in Ferguson.

  

Στο πάνελ για το Stand for an End to Violence η Sarah Clements και η Jessica Mindich θα συζητήσουν για το μεγάλο θέμα της οπλοκατοχής με το δημοσιογράφο της Washington Post  Wesley Lowery.

Η χορεύτρια και χορογράφος Meredith Akins θα σωματοποιήσει για παιδιά Έλληνες ήρωες όπως ο Ηρακλής, ο Θησέας, οι Αμαζόνες και η Αντιγόνη.Την Κυριακή 16 Οκτωβρίου ο βραβευμένος καλλιτέχνης Hamid Rahmanian  θα παρουσιάσει το Mina’s Dream ενώ η Michelle Angelosanto σε ένα Superhero Dress-Up Station θα παρουσιάσει αντικείμενα και κοστούμια από την ελληνική μυθολογία. Την ίδια ώρα οι Efi Latifi, Andrew Siebengartner και Panayotis League μαζί με την Elizabeth Simmons θα παρουσιάσουν ένα δημιουργικό Interactive Storytelling.

 Η Μάγδα Γιαννίκου μαζί με τους Andres Rotmistrovsky και Panayotis League θα καλέσουν επί σκηνής όποιον θέλει να τραγουδήσει και να παίξει στην interactive musical performance The Hero’s Song.

 Θα υπάρξουν και παράλληλες δράσεις όπως μία συνομιλία της Ιζαμπέλ Υπέρ στην BAM (Μουσική Ακαδημία του Μπρούκλυν) με το φιλόσοφο Simon Critchley γύρω από την αμφιλεγόμενη ηρωίδα Φαίδρα.

 

Μία ομιλία πάλι στον ίδιο χώρο και πάλι με τον Simon Critchley περί θανάτου με αφορμή το θεατρικό έργο TheUndertaking  και όντας συγγραφέας των «MemoryTheater» και « TheBookofDeadPhilosophers».

Επίσης οι θεατρικοί συγγραφείς Charles Mee και Caridad Svich στο Borough Hall Courtroom του Brooklyn θα αποπειραθούν να ερμηνεύσουν το θέμα της Φαίδρας με τη συμβολή της θεατρικής καλλιτέχνιδας Kaneza Schaal. 

Τέλος η Mona Eltahawy θα μιλήσει στην New York Public Library για τις σύγχρονες Αντιγόνες. 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γυναίκα που ανακάλυψε από τι είναι φτιαγμένα τα αστέρια

Ιδέες / Η γυναίκα που ανακάλυψε από τι είναι φτιαγμένα τα αστέρια

Η περίπτωση της αστροφυσικού Σεσίλια Πέιν-Γκαπόσκιν που επέλυσε μόνη της ένα από ένα από τα πιο πιεστικά επιστημονικά ζητήματα αλλά η έρευνά της «καπελώθηκε» από το κατεστημένο της εποχής
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
π. Αλέξανδρος: «Ο Χριστός δεν ασχολήθηκε καθόλου με τα κρεβάτια των ανθρώπων»

Ένα ανοιχτό μυαλό / π. Αλέξανδρος: «Ο Χριστός δεν ασχολήθηκε καθόλου με τα κρεβάτια των ανθρώπων»

Ο π. Αλέξανδρος, πρώην καθηγητής Θεολογίας που έγινε παπάς στα 66 του και λειτουργεί στη δημοτική, στον Άγιο Νικόλαο Ραγκαβά στην Πλάκα, είναι από τους ιερωμένους που ξεχωρίζουν για την προοδευτικότητα, την ανοιχτοσύνη και το καινοτόμο πνεύμα τους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Tι κάνει την αγάπη τόσο δύσκολη;

Βιβλίο / Tι κάνει την αγάπη τόσο δύσκολη;

Γνωστός από το αιρετικό βιβλίο του "Έρωτος Φύσις", ο πατέρας Φιλόθεος αναγνωρίζει τις ομοιότητες μεταξύ ψυχοθεραπείας και θρησκείας και τις προσπάθειες της επίσημης Εκκλησίας να προσεκλύσει "νέα πελατεία". Τονίζει, όμως, πάντα ότι το μέτρο της αληθινής πίστης είναι μόνο η αγάπη.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΑΡΙΑΝ ΛΑΖΑΡΙΔΗ
«Δεν υπάρχει ελεύθερη βούληση, τελεία και παύλα», σύμφωνα με επιφανή Αμερικανό νευροεπιστήμονα

Ιδέες / «Δεν υπάρχει ελεύθερη βούληση, τελεία και παύλα», σύμφωνα με επιφανή Αμερικανό νευροεπιστήμονα

Ο Robert Sapolsky, καθηγητής Νευρολογίας και Νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι σχεδόν όλη η ανθρώπινη συμπεριφορά είναι πέρα από τον συνειδητό μας έλεγχο.
THE LIFO TEAM
Μικαέλ Φεσέλ: «Η αμφισβήτηση του κατεστημένου είναι αδιαχώριστη από μια νέα οικονομία των σωμάτων και των ηδονών»

Βιβλίο / Μικαέλ Φεσέλ: «Η αμφισβήτηση του κατεστημένου είναι αδιαχώριστη από μια νέα οικονομία σωμάτων και ηδονών»

Μπορούμε, άραγε, ζώντας σε έναν άδικο κόσμο, να απολαμβάνουμε απενοχοποιημένα και δίχως να συναινούμε έστω αθέλητα στην ανισότητα και στην εκμετάλλευση; Είναι η ηδονοθηρία καθαρά ατομική, και ατομικιστική, υπόθεση ή μπορεί να ενταχθεί οργανικά στις πολιτικές της επιθυμίας και των σωμάτων; Πόσο επίκαιρα είναι σήμερα συνθήματα όπως το «επανάσταση για την καύλα της»; Ιδού πώς το φιλοσοφεί το θέμα ο συγγραφέας του βιβλίου «Κόκκινα Φανάρια – Η ηδονή και η αριστερά» (εκδ. Πόλις).
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ