ΣΑΒΒΑΤΟ 35' με τη Σταματίνα Σταματάκου και τον Φρίξο το πρόβατο Facebook Twitter
Στον δρόμο, όταν τον βγάζω βόλτα, ο κόσμος τον φωτογραφίζει, κάποιοι τον περνάνε για σκυλί και μας ρωτάνε τι ράτσα είναι. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

35' με τον Φρίξο το πρόβατο (και το ανθρώπινο ον που τον φιλοξενεί)

0

Φτάνω έξω από το σπίτι της Σταματίνας Σταματάκου λίγο νωρίτερα από το ραντεβού μας και κάθομαι σε ένα σκαλοπάτι μέχρι να πάει τρεις. Κοιτάω το σπίτι, μια ωραία μονοκατοικία, και προσπαθώ να φανταστώ πώς είναι να βρίσκονται εκεί μέσα πολλά ζωάκια, ανάμεσα σε αυτά και ένα πρόβατο.

«Γεια σου, είμαι η Σταματίνα», μου λέει καθώς με καλωσορίζει στην αυλή. Ανεβαίνουμε τα σκαλιά, περνάμε από μια μεγάλη βεράντα, έχω μετρήσει ήδη τρεις γάτες, μου ανοίγει την πόρτα του σπιτιού και εκεί μέσα βλέπω να κάθονται φρόνιμα και υπάκουα πέντε γάτες, οκτώ σκυλιά και ο Φρίξος, ένα μικρό προβατάκι. 

Η Σταματίνα είναι δημοσιογράφος και διευθύντρια του Zero Stray Academy, μιας ακαδημίας που εκπαιδεύει δήμους στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. «Εννοείται ότι είναι σημαντικό να σώζει ο καθένας έστω και ένα πλάσμα, αλλά σε μια χώρα που μετράει εκατομμύρια αδέσποτα και δεκάδες καθημερινές φρικτές κακοποιήσεις ζώων η λύση οφείλει να είναι πολιτική».

Δυστυχώς, στην Ελλάδα παρατηρούνται φαινόμενα μαζικών κακοποιήσεων και, όπως αποδεικνύεται, οι άνθρωποι που κακοποιούν ζώα, συνήθως κακοποιούν και ανθρώπους. 

Δεν μπορώ να φανταστώ τις απάνθρωπες εικόνες στις οποίες έχει εκτεθεί η Σταματίνα και όλοι όσοι έχουν σώσει ζώο από κακοποίηση. Καθώς μου προσφέρει ένα ποτήρι νερό και κάθομαι στον καναπέ, με πλησιάζει δειλά δειλά ένα κουτσό και τυφλό σκυλάκι. «Τον βρήκαμε στα σκουπίδια παραμονή Πρωτοχρονιάς, τον είχαν πετάξει οι ιδιοκτήτες του», μου λέει. Δίπλα μου είναι ξαπλωμένα κι άλλα σκυλιά και γατιά, τα οποία έχουν όλα υποστεί κακοποίηση και παραμέληση. Δείχνουν, όμως, αρκετά ήρεμα και καλά μέσα στο σπίτι της Σταματίνας. «Τώρα έχουν συνέλθει τα περισσότερα, μετά από θεραπείες, γιατρούς και στήριξη, στην αρχή ήταν χάλια». 

«Προσπαθώ να σώζω όσο πιο πολλά πληγωμένα πλάσματα γίνεται. Δυστυχώς, στην Ελλάδα παρατηρούνται φαινόμενα μαζικών κακοποιήσεων και, όπως αποδεικνύεται, οι άνθρωποι που κακοποιούν ζώα, συνήθως κακοποιούν και ανθρώπους. Εγώ προσπαθώ, μέσα από τη ζωή και τη δουλειά μου να εξαλείφω τέτοιες συμπεριφορές». 

σταματίνα ζώα Facebook Twitter
Η καθαριότητα είναι ένα θέμα, γιατί τα περισσότερα ζωάκια που έχω έχουν πρόβλημα υγείας. Καθαρίζω κάθε πρωί και αναγκαστικά δουλεύω πολύ γιατί κάπως πρέπει να φάνε αυτά τα πλάσματα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Της λέω ότι είναι ακτιβίστρια, εκείνη έχει αντίθετη άποψη. «Θεωρώ ότι ο ακτιβιστής προτάσσει τη ζωή του για να παλέψει γι’ αυτά που πιστεύει. Εγώ δεν έχω διακινδυνεύσει τη ζωή μου. Πάρα πολλές φορές έχω έρθει σε επαφή με ζωάκια που είναι τρομερά κακοποιημένα και σε άθλια κατάσταση. Έχω πάει σε κοινοτικά κυνοκομεία. Έζησα μισό μήνα στο κυνοκομείο της Σπάρτης. Δεν έχω περάσει πιο άσχημα στη ζωή μου. Είχα 400 σκυλιά κυριολεκτικά μέσα σε ακαθαρσίες, όλα τρομακτικά πεινασμένα, σε φριχτές συνθήκες, ζώα ζωντανά-νεκρά. Είχαν μέσα σε κλουβί 10-15 σκυλιά. Δεν ξέραμε τι να πρωτοκάνουμε. Έπρεπε να τα ταΐσουμε, να τα ποτίσουμε και να τα καθαρίσουμε, να κάνουμε το θαύμα χωρίς τη βοήθεια του δήμου».

Σίγουρα ο κόσμος είναι πολύ ενημερωμένος και ευαισθητοποιημένος, αλλά δεδομένου του μεγέθους του προβλήματος, αυτό δεν φτάνει. Αν πριν από έντεκα χρόνια κλοτσούσε κάποιος μια αδέσποτη γάτα, κανείς δεν θα μπορούσε να του ασκήσει δίωξη. «Αυτήν τη στιγμή κλότσησε ένας νεαρός μια γάτα και επειδή ήταν τόσο μεγάλο το καφριλίκι τους που το ανέβασαν στο διαδίκτυο, ξεσηκώθηκαν όλοι. Δεν το βρίσκω κακό, απλώς δεν αρκεί», αναφέρει. «Μέχρι και σήμερα στην ελληνική επαρχία είναι κανονικότητα το να έχουν σκελετωμένα σκυλιά αλυσοδεμένα σε βαρέλια και αμάξια, να πετάνε νεογέννητα γατάκια και σκυλιά στο ποτάμι. Όχι ότι στην Αθήνα είμαστε όλοι άγιοι, απλώς εδώ είναι πολύ πιο εύκολο να διαχειριστείς το θέμα, γιατί οι άνθρωποι είναι πιο ευαισθητοποιημένοι».

Βέβαια, αν και στην πόλη τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα, φέτος το Πάσχα η Σταματίνα παρενέβη σε μια σφαγή προβάτου, η οποία θα συνέβαινε στο προαύλιο μιας εκκλησίας. «Με τον Φρίξο έγινε το εξής. Μια κοπέλα, διαδικτυακή μου φίλη, μου έστειλε μήνυμα ότι στην τάδε εκκλησία ήταν ένα αρνάκι που το είχαν φέρει για σφαγή. Τον είχαν πάει στο προαύλιο της εκκλησίας για να τον σφάξουν με τον μπαλτά, γιατί το είχαν τάμα. Δεν ξέρω σε ποια θρησκεία υπάρχει κάτι τέτοιο. Το αρνάκι αυτό το είχαν στον προαύλιο χώρο, σημαδεμένο με κόκκινη μπογιά, κι αυτό δηλώνει ότι το ζώο είναι έτοιμο για σφαγή. Ο παππάς ουσιαστικά τούς ξεγέλασε, τους είπε ότι θα το κάνει, αλλά όχι έτσι. Αυτοί έφυγαν, θεωρώντας ότι θα γίνει η δουλειά, και τότε η κοπέλα πήγε και πήρε το πρόβατο και μου το έφερε σπίτι. Τελικά, ο Φρίξος απεδείχθη πιο pet και από τα pet».

Όντως ο Φρίξος κάθεται ήσυχος δίπλα στον καναπέ, στα πόδια της Σταματίνας. Αν και φαντάζει αξιοπερίεργη η παρουσία ενός προβάτου μέσα σε ένα διαμέρισμα, εκείνο δείχνει να έχει εγκλιματιστεί πλήρως και δεν δυσφορεί καθόλου.

35' με τη Σταματίνα Σταματάκου και τον Φρίξο το πρόβατο Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

«Είναι περίπου πέντε μηνών και θέλει να μένει μόνο μέσα. Ανεβαίνει συνέχεια μαζί μου στον καναπέ και στο κρεβάτι, τα πηγαίνει πάρα πολύ καλά με τους σκύλους και με τις γάτες στο σπίτι, δεν κάνει φασαρία, ούτε ζημιές, το μόνο του μειονέκτημα είναι ότι είναι πρόβατο και ουρεί συχνά μέσα στο σπίτι. Στη βόλτα είναι επίσης άψογος  και γενικά εξαιρετικά εύκολος στη συμβίωση. Θα μπορούσα να τον κρατήσω για πάντα, ειδικά αν είχα αυλή. Όσο μεγαλώνει, βέβαια, θα είναι δύσκολο να τον κρατήσω. Είναι το καλύτερο ζωάκι που έχω κρατήσει ποτέ και τον συγκρίνω αναγκαστικά με σκύλους και γάτες. Έχει τρομερή ενσυναίσθηση. Στον δρόμο, όταν τον βγάζω βόλτα, ο κόσμος τον φωτογραφίζει, κάποιοι τον περνάνε για σκυλί και μας ρωτάνε τι ράτσα είναι».

Η Σταματίνα μου εξηγεί πόσο πολύ έχει δεθεί μαζί του και πόσο δυσκολεύεται που θα αναγκαστεί να τον δώσει σε μια vegan φάρμα. «Θέλω να ελπίζω ότι η ιστορία του Φρίξου, ο οποίος παραλίγο να σφαγιαστεί και από καθαρή τύχη ζει τώρα, θα ευαισθητοποιήσει έστω και έναν άνθρωπο και θα τον κάνει να καταλάβει ότι αυτό που νομίζει ότι είναι απλώς φαγητό, όπως τα μακαρόνια, είναι ένα πλάσμα που δεν διαφέρει πολύ από τον σκύλο που έχουμε στο σπίτι, είναι ένα ζωντανό πλάσμα, δεν γεννήθηκε για να γίνει το φαγητό κανενός».

Πώς είναι όμως να ζεις καθημερινά με τόσα ζώα μέσα στο σπίτι; «Η καθαριότητα είναι ένα θέμα, γιατί τα περισσότερα ζωάκια που έχω έχουν πρόβλημα υγείας. Καθαρίζω κάθε πρωί και αναγκαστικά δουλεύω πολύ γιατί κάπως πρέπει να φάνε αυτά τα πλάσματα. Τρώνε πολύ, έχουν πολλά ιατρικά έξοδα, γενικά το να έχεις πολλά ζώα και άρρωστα ζώα είναι πολύ κοστοβόρο. Οπότε πρέπει να δουλέψω πολύ, να τα φροντίσω, να τα βγάλω βόλτα. Στις διακοπές μένει κάποιος μαζί τους ώστε να μπορώ να φύγω λίγο».

ΣΑΒΒΑΤΟ 35' με τη Σταματίνα Σταματάκου και τον Φρίξο το πρόβατο Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Χαιρετώντας τη Σταματίνα αλλά και τα ζωάκια που συντηρεί, αντιλαμβάνομαι πως το έργο της είναι σοβαρό και αξιόλογο. Από την άλλη, βέβαια, δεν μπορεί μόνο ένα άτομο να παίρνει στις πλάτες του ευθύνες και υποχρεώσεις άλλων, όσο ευαισθητοποιημένο και να είναι.

«Θα ήθελα πάρα πολύ οι δήμοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, τα σχολεία να εκπαιδεύουν σωστά τα παιδιά και όχι να λένε ατάκες του στυλ “μην πιάνεις το σκυλί, θα τυφλωθείς ή θα κολλήσεις μικρόβια”. Οι δήμοι θα πρέπει να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και όχι να περιμένουν από τους εθελοντές να λύσουν το πρόβλημα, το οποίο οφείλει να διαχειριστεί σωστά ο κρατικός μηχανισμός. Είναι δουλειά του κράτους, όχι των φιλοζωικών. Καιρός είναι να δούμε επιτέλους πολίτες σωστά ενημερωμένους, ανθρώπους να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και να μην περιμένουν από τις φιλοζωικές και τους εθελοντές να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Δεν πρέπει να πατάνε στις πλάτες μας και στις ευαισθησίες μας».

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σταματίνα Σταματάκου: «Ονειρεύομαι μία κοινωνία με αξίες του ανθρωπισμού για όλα τα πλάσματα»

Στυλ & Ομορφιά / Σταματίνα Σταματάκου: «Ονειρεύομαι μία κοινωνία με αξίες του ανθρωπισμού για όλα τα πλάσματα»

Η Tommy Hilfiger και η LIFO φέρνουν την καμπάνια "Pass The Mic" στην Ελλάδα και «δίνουν» το μικρόφωνο σε έναν άνθρωπο που έχει αφιερώσει την ζωή της στη διάσωση και την φροντίδα των ζώων. Η Σταματίνα Σταματάκου μιλά για τη στιγμή που αποφάσισε να ασχοληθεί με τη φιλοζωία και τον εθελοντισμό, αυτό που θα ήθελε να αλλάξει στον κόσμο άμεσα και τις στιγμές που την έχουν σημαδέψει.
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΑΚΚΑ
Ο κτηνίατρος Παναγιώτης Παπαϊωάννου έγινε ιεραπόστολος στη Μαδαγασκάρη για να προσφέρει αγάπη

Πρόσωπα / Ο κτηνίατρος Παναγιώτης Παπαϊωάννου έγινε ιεραπόστολος στη Μαδαγασκάρη για να προσφέρει αγάπη

Ο πολυπράγμων ιερέας, κτηνίατρος και συγγραφέας μιλάει στο LiFO.gr για τη φιλοζωία, την πίστη, τη φιλανθρωπία, την απόφασή του να χειροτονηθεί ιεραπόστολος στα 63 του χρόνια αλλά και τη ζωή στην Αφρική
ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΓΓΕΛΗ ΛΙΑΚΟΓΚΟΝΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι συμβαίνει με την εξαγορά ιστορικών ιδιωτικών σχολείων από διεθνή επενδυτικά funds;

Radio Lifo / Τι συμβαίνει με την εξαγορά ιστορικών ιδιωτικών σχολείων από διεθνή επενδυτικά funds;

Τι αλλάζει στο τοπίο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών; Και γιατί οι ίδιοι εκφράζουν φόβους ότι δημιουργείται ένα παράλληλο εκπαιδευτικό σύστημα που θα αντικαταστήσει το δημόσιο; Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τον Γιώργο Χριστόπουλο, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος, για τις σημαντικές εξελίξεις στο χώρο της παιδείας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Είναι, τελικά, η woke αντζέντα απειλή για το «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια»;

Radio Lifo / Είναι τελικά η woke ατζέντα απειλή για το τρίπτυχο «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια»;

Τι είναι το «woke» και τι δεν είναι; Γιατί εξακολουθεί να διχάζει; Βρισκόμαστε σε πόλεμο ταυτοτήτων και πολιτισμών; Και αν είσαι woke, είσαι αριστερός; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τη Λασκαρίνα Λιακάκου και τον Θοδωρή Αντωνόπουλο για τις διαστρεβλώσεις που ακολουθούν την κουλτούρα της αφύπνισης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Υπόθεση Μονσελά: Δολοφόνος από οίκτο;

Αληθινά εγκλήματα / Υπόθεση Μονσελά: Δολοφόνος από οίκτο;

Γιατί φορούσε ωτοασπίδες η 40χρονη οδοντίατρος Γιόλα Βαγενά όταν βρέθηκε νεκρή στην άσφαλτο, σε ένα σημείο κοντά στη Βραυρώνα τον Ιανουάριο του 1994; Την υπόθεση ερευνά και αφηγείται ο δημοσιογράφος Νίκος Τσέφλιος.
THE LIFO TEAM
«Έκανα μαστεκτομή και υστερεκτομή πριν κλείσω τα 30»

Lifo Videos / «Έκανα μαστεκτομή και υστερεκτομή πριν κλείσω τα 30»

Η ηθοποιός και ζαχαροπλάστρια Ελένη Θεοδοσοπούλου αφηγείται στη LiFO την προσωπική της διαδρομή με το γονίδιο BRCA και τις προληπτικές επεμβάσεις για τον καρκίνο του μαστού που άλλαξαν τη ζωή της.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα;

Newsroom / Είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα;

Τι έχει συζητηθεί στις επαφές για την επιστροφή των Γλυπτών; Ποια νομική φόρμουλα αναζητείται; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με την ανταποκρίτρια των «Financial Times» Ελένη Βαρβιτσιώτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Υφίστανται έμφυλη βία οι γυναίκες με αναπηρία στην Ελλάδα;

Ζούμε, ρε! / Υφίστανται έμφυλη βία οι γυναίκες με αναπηρία στην Ελλάδα;

Η Χρυσέλλα Λαγαρία, ο Θοδωρής Τσάτσος και η Λασκαρίνα Λιακάκου σχολιάζουν τα αποτελέσματα της πολύ ενδιαφέρουσας έρευνας που διεξήγαγε πρόσφατα η ΔΕΗ, σε συνεργασία με τη ΔΙΟΤΙΜΑ, η οποία ρίχνει φως στην αθέατη πραγματικότητα που βιώνουν οι γυναίκες με κινητική και αισθητηριακή αναπηρία στη χώρα μας.
THE LIFO TEAM
Το θρίλερ της λεωφορειοπειρατίας με τους Ιάπωνες τουρίστες

Αληθινά εγκλήματα / Το θρίλερ της λεωφορειοπειρατίας με τους Ιάπωνες τουρίστες

O Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την ολοήμερη φρίκη που έζησαν 35 άνθρωποι, αντιμέτωποι με έναν άνδρα που ήθελε να πει τον πόνο του στην τηλεόραση και απήγαγε ένα λεωφορείο κοντά στη Νέα Επίδαυρο. Ένα θρίλερ που είχε ξεκινήσει λίγες ώρες νωρίτερα, με δύο δολοφονίες στην Τροιζηνία.
THE LIFO TEAM
«Εταιρεία δολοφόνων»: Μια συμμορία με άτομα υπεράνω υποψίας που σκόρπιζαν τη φρίκη

Αληθινά εγκλήματα / «Εταιρεία δολοφόνων»: Μια συμμορία με άτομα υπεράνω υποψίας που σκόρπιζαν τη φρίκη

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την υπόθεση του Χρήστου Παπαδόπουλου, ενός ευυπόληπτου πολίτη, δικηγόρου και πρώην δημάρχου της Νέας Χαλκηδόνας, που άφησε άφωνη την Ελλάδα το Πάσχα του 1987.
THE LIFO TEAM
Eιρήνη Μουρτζούκου: Μάνα-«Ηρώδης» ή ατελείωτο τηλεριάλιτι;

Newsroom / Eιρήνη Μουρτζούκου: Μάνα-«Ηρώδης» ή ατελείωτο τηλεριάλιτι;

O Γιάννης Πανταζόπουλος σχολιάζει με τον Μάκη Πολλάτο και τη Βάνα Κράβαρη την υπόθεση με τα πέντε νεκρά μωρά αλλά και τον λόγο που η Ειρήνη Μουρτζούκου έχει γίνει για τα media «η νέα Πισπιρίγκου».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Στα άδυτα του ανθρώπινου εγκεφάλου

Άκου την επιστήμη / Στα άδυτα του ανθρώπινου εγκεφάλου

Ποια είναι η αθέατη πλευρά των σκέψεων και τι επιρροή έχει ο νους στη ζωή μας; Ποια η σχέση του ανθρώπινου νου με το υπόλοιπο σύμπαν; Είναι η ηδονή απόρροια διεργασιών του ανθρώπινου εγκεφάλου; Ο ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολή τους Πανεπιστημίου Πατρών, Ηλίας Κούβελας εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι καινούργιο υπάρχει για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1;

Radio Lifo / Τι να κάνετε αν το παιδί σας νοσήσει από σακχαρώδη διαβήτη

Τι καινούργιο υπάρχει για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, που εμφανίζεται κυρίως στην παιδική και εφηβική ηλικία; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την Ελένη Φάκου, που ζει εδώ και τριάντα χρόνια με τη νόσο, και τον ψυχοθεραπευτή Μιχάλη Καλλιφρονά.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
To θρίλερ της εξαφάνισης των τριών κυνηγών στην Λαμία και τα σενάρια περί τρομοκρατίας

Αληθινά εγκλήματα / To θρίλερ της εξαφάνισης των τριών κυνηγών στη Λαμία και τα σενάρια περί τρομοκρατίας

O Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την υπόθεση της εξαφάνισης τριών κυνηγών από τα χωριά της Λοκρίδας και τα ανώνυμα τηλεφωνήματα με άρωμα τρομοκρατίας που συνέθεσαν το θρίλερ που παίχτηκε τον Αύγουστο του 2002 στις απόκρημνες πλαγιές της Οίτης στη Φθιώτιδα.
THE LIFO TEAM
Ευάγγελος Γκουντούφας: «Δεν είναι οι ανεμογεννήτριες η αιτία για τις πυρκαγιές»

Άκου την επιστήμη / «Δεν είναι οι ανεμογεννήτριες η αιτία για τις πυρκαγιές»

Γιατί αφού μάθαμε να ζούμε με τους σεισμούς, δεν έχουμε μάθει να ζούμε με τις φωτιές και τα ακραία φαινόμενα; Τελικά, καταστρέφουν ή όχι τα δάση οι αναδασώσεις; Ο γενικός διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Ευάγγελος Γκουντούφας εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ