ΣΑΒΒΑΤΟ 35' με τη Σταματίνα Σταματάκου και τον Φρίξο το πρόβατο Facebook Twitter
Στον δρόμο, όταν τον βγάζω βόλτα, ο κόσμος τον φωτογραφίζει, κάποιοι τον περνάνε για σκυλί και μας ρωτάνε τι ράτσα είναι. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

35' με τον Φρίξο το πρόβατο (και το ανθρώπινο ον που τον φιλοξενεί)

0

Φτάνω έξω από το σπίτι της Σταματίνας Σταματάκου λίγο νωρίτερα από το ραντεβού μας και κάθομαι σε ένα σκαλοπάτι μέχρι να πάει τρεις. Κοιτάω το σπίτι, μια ωραία μονοκατοικία, και προσπαθώ να φανταστώ πώς είναι να βρίσκονται εκεί μέσα πολλά ζωάκια, ανάμεσα σε αυτά και ένα πρόβατο.

«Γεια σου, είμαι η Σταματίνα», μου λέει καθώς με καλωσορίζει στην αυλή. Ανεβαίνουμε τα σκαλιά, περνάμε από μια μεγάλη βεράντα, έχω μετρήσει ήδη τρεις γάτες, μου ανοίγει την πόρτα του σπιτιού και εκεί μέσα βλέπω να κάθονται φρόνιμα και υπάκουα πέντε γάτες, οκτώ σκυλιά και ο Φρίξος, ένα μικρό προβατάκι. 

Η Σταματίνα είναι δημοσιογράφος και διευθύντρια του Zero Stray Academy, μιας ακαδημίας που εκπαιδεύει δήμους στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. «Εννοείται ότι είναι σημαντικό να σώζει ο καθένας έστω και ένα πλάσμα, αλλά σε μια χώρα που μετράει εκατομμύρια αδέσποτα και δεκάδες καθημερινές φρικτές κακοποιήσεις ζώων η λύση οφείλει να είναι πολιτική».

Δυστυχώς, στην Ελλάδα παρατηρούνται φαινόμενα μαζικών κακοποιήσεων και, όπως αποδεικνύεται, οι άνθρωποι που κακοποιούν ζώα, συνήθως κακοποιούν και ανθρώπους. 

Δεν μπορώ να φανταστώ τις απάνθρωπες εικόνες στις οποίες έχει εκτεθεί η Σταματίνα και όλοι όσοι έχουν σώσει ζώο από κακοποίηση. Καθώς μου προσφέρει ένα ποτήρι νερό και κάθομαι στον καναπέ, με πλησιάζει δειλά δειλά ένα κουτσό και τυφλό σκυλάκι. «Τον βρήκαμε στα σκουπίδια παραμονή Πρωτοχρονιάς, τον είχαν πετάξει οι ιδιοκτήτες του», μου λέει. Δίπλα μου είναι ξαπλωμένα κι άλλα σκυλιά και γατιά, τα οποία έχουν όλα υποστεί κακοποίηση και παραμέληση. Δείχνουν, όμως, αρκετά ήρεμα και καλά μέσα στο σπίτι της Σταματίνας. «Τώρα έχουν συνέλθει τα περισσότερα, μετά από θεραπείες, γιατρούς και στήριξη, στην αρχή ήταν χάλια». 

«Προσπαθώ να σώζω όσο πιο πολλά πληγωμένα πλάσματα γίνεται. Δυστυχώς, στην Ελλάδα παρατηρούνται φαινόμενα μαζικών κακοποιήσεων και, όπως αποδεικνύεται, οι άνθρωποι που κακοποιούν ζώα, συνήθως κακοποιούν και ανθρώπους. Εγώ προσπαθώ, μέσα από τη ζωή και τη δουλειά μου να εξαλείφω τέτοιες συμπεριφορές». 

σταματίνα ζώα Facebook Twitter
Η καθαριότητα είναι ένα θέμα, γιατί τα περισσότερα ζωάκια που έχω έχουν πρόβλημα υγείας. Καθαρίζω κάθε πρωί και αναγκαστικά δουλεύω πολύ γιατί κάπως πρέπει να φάνε αυτά τα πλάσματα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Της λέω ότι είναι ακτιβίστρια, εκείνη έχει αντίθετη άποψη. «Θεωρώ ότι ο ακτιβιστής προτάσσει τη ζωή του για να παλέψει γι’ αυτά που πιστεύει. Εγώ δεν έχω διακινδυνεύσει τη ζωή μου. Πάρα πολλές φορές έχω έρθει σε επαφή με ζωάκια που είναι τρομερά κακοποιημένα και σε άθλια κατάσταση. Έχω πάει σε κοινοτικά κυνοκομεία. Έζησα μισό μήνα στο κυνοκομείο της Σπάρτης. Δεν έχω περάσει πιο άσχημα στη ζωή μου. Είχα 400 σκυλιά κυριολεκτικά μέσα σε ακαθαρσίες, όλα τρομακτικά πεινασμένα, σε φριχτές συνθήκες, ζώα ζωντανά-νεκρά. Είχαν μέσα σε κλουβί 10-15 σκυλιά. Δεν ξέραμε τι να πρωτοκάνουμε. Έπρεπε να τα ταΐσουμε, να τα ποτίσουμε και να τα καθαρίσουμε, να κάνουμε το θαύμα χωρίς τη βοήθεια του δήμου».

Σίγουρα ο κόσμος είναι πολύ ενημερωμένος και ευαισθητοποιημένος, αλλά δεδομένου του μεγέθους του προβλήματος, αυτό δεν φτάνει. Αν πριν από έντεκα χρόνια κλοτσούσε κάποιος μια αδέσποτη γάτα, κανείς δεν θα μπορούσε να του ασκήσει δίωξη. «Αυτήν τη στιγμή κλότσησε ένας νεαρός μια γάτα και επειδή ήταν τόσο μεγάλο το καφριλίκι τους που το ανέβασαν στο διαδίκτυο, ξεσηκώθηκαν όλοι. Δεν το βρίσκω κακό, απλώς δεν αρκεί», αναφέρει. «Μέχρι και σήμερα στην ελληνική επαρχία είναι κανονικότητα το να έχουν σκελετωμένα σκυλιά αλυσοδεμένα σε βαρέλια και αμάξια, να πετάνε νεογέννητα γατάκια και σκυλιά στο ποτάμι. Όχι ότι στην Αθήνα είμαστε όλοι άγιοι, απλώς εδώ είναι πολύ πιο εύκολο να διαχειριστείς το θέμα, γιατί οι άνθρωποι είναι πιο ευαισθητοποιημένοι».

Βέβαια, αν και στην πόλη τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα, φέτος το Πάσχα η Σταματίνα παρενέβη σε μια σφαγή προβάτου, η οποία θα συνέβαινε στο προαύλιο μιας εκκλησίας. «Με τον Φρίξο έγινε το εξής. Μια κοπέλα, διαδικτυακή μου φίλη, μου έστειλε μήνυμα ότι στην τάδε εκκλησία ήταν ένα αρνάκι που το είχαν φέρει για σφαγή. Τον είχαν πάει στο προαύλιο της εκκλησίας για να τον σφάξουν με τον μπαλτά, γιατί το είχαν τάμα. Δεν ξέρω σε ποια θρησκεία υπάρχει κάτι τέτοιο. Το αρνάκι αυτό το είχαν στον προαύλιο χώρο, σημαδεμένο με κόκκινη μπογιά, κι αυτό δηλώνει ότι το ζώο είναι έτοιμο για σφαγή. Ο παππάς ουσιαστικά τούς ξεγέλασε, τους είπε ότι θα το κάνει, αλλά όχι έτσι. Αυτοί έφυγαν, θεωρώντας ότι θα γίνει η δουλειά, και τότε η κοπέλα πήγε και πήρε το πρόβατο και μου το έφερε σπίτι. Τελικά, ο Φρίξος απεδείχθη πιο pet και από τα pet».

Όντως ο Φρίξος κάθεται ήσυχος δίπλα στον καναπέ, στα πόδια της Σταματίνας. Αν και φαντάζει αξιοπερίεργη η παρουσία ενός προβάτου μέσα σε ένα διαμέρισμα, εκείνο δείχνει να έχει εγκλιματιστεί πλήρως και δεν δυσφορεί καθόλου.

35' με τη Σταματίνα Σταματάκου και τον Φρίξο το πρόβατο Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

«Είναι περίπου πέντε μηνών και θέλει να μένει μόνο μέσα. Ανεβαίνει συνέχεια μαζί μου στον καναπέ και στο κρεβάτι, τα πηγαίνει πάρα πολύ καλά με τους σκύλους και με τις γάτες στο σπίτι, δεν κάνει φασαρία, ούτε ζημιές, το μόνο του μειονέκτημα είναι ότι είναι πρόβατο και ουρεί συχνά μέσα στο σπίτι. Στη βόλτα είναι επίσης άψογος  και γενικά εξαιρετικά εύκολος στη συμβίωση. Θα μπορούσα να τον κρατήσω για πάντα, ειδικά αν είχα αυλή. Όσο μεγαλώνει, βέβαια, θα είναι δύσκολο να τον κρατήσω. Είναι το καλύτερο ζωάκι που έχω κρατήσει ποτέ και τον συγκρίνω αναγκαστικά με σκύλους και γάτες. Έχει τρομερή ενσυναίσθηση. Στον δρόμο, όταν τον βγάζω βόλτα, ο κόσμος τον φωτογραφίζει, κάποιοι τον περνάνε για σκυλί και μας ρωτάνε τι ράτσα είναι».

Η Σταματίνα μου εξηγεί πόσο πολύ έχει δεθεί μαζί του και πόσο δυσκολεύεται που θα αναγκαστεί να τον δώσει σε μια vegan φάρμα. «Θέλω να ελπίζω ότι η ιστορία του Φρίξου, ο οποίος παραλίγο να σφαγιαστεί και από καθαρή τύχη ζει τώρα, θα ευαισθητοποιήσει έστω και έναν άνθρωπο και θα τον κάνει να καταλάβει ότι αυτό που νομίζει ότι είναι απλώς φαγητό, όπως τα μακαρόνια, είναι ένα πλάσμα που δεν διαφέρει πολύ από τον σκύλο που έχουμε στο σπίτι, είναι ένα ζωντανό πλάσμα, δεν γεννήθηκε για να γίνει το φαγητό κανενός».

Πώς είναι όμως να ζεις καθημερινά με τόσα ζώα μέσα στο σπίτι; «Η καθαριότητα είναι ένα θέμα, γιατί τα περισσότερα ζωάκια που έχω έχουν πρόβλημα υγείας. Καθαρίζω κάθε πρωί και αναγκαστικά δουλεύω πολύ γιατί κάπως πρέπει να φάνε αυτά τα πλάσματα. Τρώνε πολύ, έχουν πολλά ιατρικά έξοδα, γενικά το να έχεις πολλά ζώα και άρρωστα ζώα είναι πολύ κοστοβόρο. Οπότε πρέπει να δουλέψω πολύ, να τα φροντίσω, να τα βγάλω βόλτα. Στις διακοπές μένει κάποιος μαζί τους ώστε να μπορώ να φύγω λίγο».

ΣΑΒΒΑΤΟ 35' με τη Σταματίνα Σταματάκου και τον Φρίξο το πρόβατο Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Χαιρετώντας τη Σταματίνα αλλά και τα ζωάκια που συντηρεί, αντιλαμβάνομαι πως το έργο της είναι σοβαρό και αξιόλογο. Από την άλλη, βέβαια, δεν μπορεί μόνο ένα άτομο να παίρνει στις πλάτες του ευθύνες και υποχρεώσεις άλλων, όσο ευαισθητοποιημένο και να είναι.

«Θα ήθελα πάρα πολύ οι δήμοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, τα σχολεία να εκπαιδεύουν σωστά τα παιδιά και όχι να λένε ατάκες του στυλ “μην πιάνεις το σκυλί, θα τυφλωθείς ή θα κολλήσεις μικρόβια”. Οι δήμοι θα πρέπει να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και όχι να περιμένουν από τους εθελοντές να λύσουν το πρόβλημα, το οποίο οφείλει να διαχειριστεί σωστά ο κρατικός μηχανισμός. Είναι δουλειά του κράτους, όχι των φιλοζωικών. Καιρός είναι να δούμε επιτέλους πολίτες σωστά ενημερωμένους, ανθρώπους να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και να μην περιμένουν από τις φιλοζωικές και τους εθελοντές να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Δεν πρέπει να πατάνε στις πλάτες μας και στις ευαισθησίες μας».

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σταματίνα Σταματάκου: «Ονειρεύομαι μία κοινωνία με αξίες του ανθρωπισμού για όλα τα πλάσματα»

Στυλ & Ομορφιά / Σταματίνα Σταματάκου: «Ονειρεύομαι μία κοινωνία με αξίες του ανθρωπισμού για όλα τα πλάσματα»

Η Tommy Hilfiger και η LIFO φέρνουν την καμπάνια "Pass The Mic" στην Ελλάδα και «δίνουν» το μικρόφωνο σε έναν άνθρωπο που έχει αφιερώσει την ζωή της στη διάσωση και την φροντίδα των ζώων. Η Σταματίνα Σταματάκου μιλά για τη στιγμή που αποφάσισε να ασχοληθεί με τη φιλοζωία και τον εθελοντισμό, αυτό που θα ήθελε να αλλάξει στον κόσμο άμεσα και τις στιγμές που την έχουν σημαδέψει.
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΑΚΚΑ
Ο κτηνίατρος Παναγιώτης Παπαϊωάννου έγινε ιεραπόστολος στη Μαδαγασκάρη για να προσφέρει αγάπη

Πρόσωπα / Ο κτηνίατρος Παναγιώτης Παπαϊωάννου έγινε ιεραπόστολος στη Μαδαγασκάρη για να προσφέρει αγάπη

Ο πολυπράγμων ιερέας, κτηνίατρος και συγγραφέας μιλάει στο LiFO.gr για τη φιλοζωία, την πίστη, τη φιλανθρωπία, την απόφασή του να χειροτονηθεί ιεραπόστολος στα 63 του χρόνια αλλά και τη ζωή στην Αφρική
ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΓΓΕΛΗ ΛΙΑΚΟΓΚΟΝΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση Μπίντου: Ο δικομανής μακελάρης των Ιωαννίνων

Αληθινά εγκλήματα / Υπόθεση Μπίντου: Ο δικομανής μακελάρης των Ιωαννίνων

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται το μακελειό που συγκλόνισε τα Ιωάννινα ένα φθινοπωρινό πρωινό του 1994, όταν ο 42χρονος εργολάβος Κωνσταντίνος Μπίντος μπήκε οπλισμένος με καραμπίνα στα δικαστήρια της πόλης.
THE LIFO TEAM
H σκληρή για τον Δημήτρη Μητροπάνο

Μικροπράγματα / H σκληρή αλήθεια για τον Δημήτρη Μητροπάνο

Ο Άρης Δημοκίδης, στο σημερινό ηχητικό ντοκιμαντέρ, ξετυλίγει τη ζωή και την καριέρα του, μιλά για τη σκληρή αλήθεια που τον καθόρισε, τα υλικά που τον έκαναν τόσο αγαπητό, διαχρονικά παρόντα και λαϊκό είδωλο. Μιλούν φίλοι και συνεργάτες του που μοιράζονται ιστορίες, χαρακτηριστικά του και φωτίζουν το βαθύ πηγάδι απ’ το οποίο έβγαινε η φωνή του στο «Αλίμονο σ’ αυτούς που δεν αγάπησαν» και έσπαγε ψυχές και σώματα. 
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Γάτα με λουρί: Αποστολή (όχι και τόσο) ακατόρθωτη!

Radio Lifo / Γάτα με λουρί: Αποστολή ακατόρθωτη; Όχι και τόσο

Μήπως πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε για τις γάτες και την επαφή τους με τον έξω κόσμο; Οι γάτες είναι από τη φύση τους κυνηγοί και εξερευνητές. Το να τις κρατάμε μόνιμα μέσα σε έναν περιορισμένο χώρο μπορεί να τις προστατεύει, αλλά περιορίζει τη φυσική τους συμπεριφορά. Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την θετική εκπαιδεύτρια κατοικιδίων Πολυτίμη Πυργολιού.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Αντώνης Καραμπατζός: «Σήμερα στην Ελλάδα βιώνουμε μια βαθιά θεσμική κρίση»

Άκου την επιστήμη / «Στην Ελλάδα βιώνουμε μια βαθιά θεσμική κρίση»

Είναι η Ελλάδα σήμερα ένα κράτος δικαίου; Γιατί οι θεσμοί καταρρέουν στη συνείδηση των πολιτών; Ποιοι λόγοι εξηγούν το έλλειμμα εμπιστοσύνης προς τη Δικαιοσύνη; Και γιατί η αλήθεια μοιάζει να έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα; Ο καθηγητής του αστικού δικαίου στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αντώνης Καραμπατζός, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Άδα Σταματάτου: «Είναι λάθος την φροντίδα των ατόμων με βαριές αναπηρίες να την επωμίζεται η οικογένεια»

Ζούμε, ρε! / «Είναι λάθος η οικογένεια να επωμίζεται τη φροντίδα των ατόμων με βαριές αναπηρίες»

Πόσο δύσκολη (ή εύκολη) είναι για ένα γονέα η απόφαση να εξασφαλίσει μια θέση για το αυτιστικό παιδί του σε ένα οικοτροφείο; Γιατί να πάρει αυτή την απόφαση; Και τι κάνει τη μετάβαση αυτή πιο ομαλή; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Tσάτσος συζητούν με την Άδα Σταματάτου, πρόεδρο του Race for Autism Gr και δημιουργό της σελίδας στο FB «Η ζωή μου με τον Γιάννη».
THE LIFO TEAM
Mόνο οι πλούσιοι μπορούν να τρώνε υγιεινά;

Radio Lifo / Mόνο οι πλούσιοι μπορούν να τρώνε υγιεινά;

Πόσο ταξική είναι η διατροφή στην εποχή των superfoods και της gourmet γαστρονομίας; Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τη διατροφολόγο και Ειδικό Σύμβουλο Διαχείρισης Γήρανσης και Χρόνιων Νοσημάτων Αντωνία Πανανάκη, για το πώς η διατροφή ενισχύει τις ταξικές διαφοροποιήσεις και γιατί, από βιολογική ανάγκη, είναι πια ένας τρόπος προβολής της κοινωνικής μας ταυτότητας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Νίκος Βατόπουλος: «Κανένας δήμαρχος δεν αγάπησε βαθιά την Αθήνα»

Lifo Videos / Νίκος Βατόπουλος: «Κανένας δήμαρχος δεν αγάπησε βαθιά την Αθήνα»

Είναι η Αθήνα μια πόλη μόνο για τουρίστες; Πόσο κακοί πολίτες είμαστε; Πού οφείλεται η αποκαρδιωτική εικόνα του ιστορικού κέντρου; Γιατί κυριαρχεί η έλλειψη φροντίδας δημόσιων χώρων; Και πώς θα μοιάζει η Αθήνα της επόμενης δεκαετίας; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Νίκο Βατόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πρώτη φορά μαμά στα 50

Ψυχή & Σώμα / Πρώτη φορά μαμά στα 50

Η δημοσιογράφος Μία Κόλλια μοιράζεται με την Τζούλη Αγοράκη την εμπειρία της σε σχέση με τις βασικές προκλήσεις της μητρότητας σε μεγαλύτερη ηλικία. Ποιες ήταν οι δυσκολίες με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπη και πώς κατάφερε να παρακάμψει πικρόχολα σχόλια και να εστιάσει στα βαθύτερα «θέλω» της;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Το τριπλό φονικό που συγκλόνισε το Καππαδοκικό

Αληθινά εγκλήματα / Το τριπλό φονικό που συγκλόνισε το Καππαδοκικό

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την υπόθεση που έμεινε γνωστή ως το «μακελειό του Καππαδοκικού». Στις 14 Αυγούστου 2001, ο 36χρονος οικοδόμος Ηρακλής Μισαηλίδης, οπλισμένος με κυνηγετική καραμπίνα, πλησίασε το καφενείο του χωριού και άνοιξε πυρ εναντίον των παρευρισκομένων.
Μιχάλης Τιβέριος: «Από την αρχαιότητα η Ελλάδα είναι παρέες και κυκλώματα»

Άκου την επιστήμη / Μιχάλης Τιβέριος: «Από την αρχαιότητα, η Ελλάδα είναι παρέες και κυκλώματα»

Η παιδεία, οι διανοούμενοι και όσα μας καταδυναστεύουν ως χώρα. Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., Μιχάλης Τιβέριος, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η σκληρή αλήθεια για την Γεωργία Βασιλειάδου

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για τη Γεωργία Βασιλειάδου

Πεθαίνει σαν σήμερα το 1980 η Γεωργία Βασιλειάδου. Ακούστε ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για τη συναρπαστική ζωή της ηθοποιού που αποδεικνύει πως όλα μπορούν να συμβούν και πως ποτέ δεν είναι αργά...
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
«Τα Τέμπη δεν θα ξεχαστούν εύκολα»

Newsroom / «Τα Τέμπη δεν θα ξεχαστούν εύκολα»

Ποιοι είναι οι λόγοι που οι θεσμοί δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη; Έχει σχέση ο θυμός της τραγωδίας των Τεμπών με εκείνον των Μνημονίων; Και τι σημαίνει "διαδηλώνω" σήμερα; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον καθηγητή Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών του ΕΚΠΑ, Αριστείδη Χατζή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορούν να ζουν τα παιδιά μόνο με μακαρόνια και πατάτες τηγανητές;

Radio Lifo / Μπορούν να ζουν τα παιδιά μόνο με μακαρόνια και πατάτες τηγανητές;

Γιατί η παιδική ηλικία ζητάει το άμυλό της; Γιατί η ζάχαρη είναι τόσο εθιστική στα παιδιά; Και τελικά πόσο πρέπει να επιμένουμε να τρώνε μπάμιες, φασολάκια, φρούτα και λαχανικά; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ