9 πράγματα που άλλαξαν σιγά-σιγά, χωρίς να το καταλάβουμε

9 πράγματα που άλλαξαν σιγά-σιγά, χωρίς να το καταλάβουμε Facebook Twitter
0

Οι αλλαγές που συντελούνται καθημερινά γύρω μας πολύ συχνά συμβαίνουν με τόσο σταδιακό τρόπο που δεν προλαβαίνουμε καν να τις αντιληφθούμε. Συχνά όλα μοιάζουν στάσιμα, αν και, ξανακοιτάζοντας τον κόσμο γύρω μας, διαπιστώνουμε ότι, έστω και λίγο, έχουν αλλάξει.

1.

Έπαψε να εφαρμόζεται παντού ο αντικαπνιστικός νόμος

Όσες προσπάθειες έχουν γίνει σχετικά με την απαγόρευση του καπνίσματος από το 2002 και μετά μπορεί να μην έχουν αποβεί εντελώς άκαρπες –π.χ. έχει αλλάξει η συμπεριφορά στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στις δημόσιες υπηρεσίες–, όμως το μείζον ζήτημα της δυνατότητας καπνίσματος σε καταστήματα έχει μείνει άλυτο.

Τον Οκτώβριο του 2019 αποφασίστηκε επέκταση του μέτρου σε όλους τους κλειστούς χώρους, συμπεριλαμβάνοντας τα κέντρα διασκέδασης, τα μπαρ και όλα εκείνα τα μέρη όπου, είτε είσαι είτε δεν είσαι καπνιστής ή καπνίστρια, ένιωθες σαν να είσαι σε τεκέ. Το μέτρο, ενώ στην αρχή εφαρμοζόταν με μεγάλη συνέπεια σχεδόν καθολικά, κάποια στιγμή μάλλον ξεχάστηκε.

Οι λόγοι για τη μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου τελικά είναι πολλοί, με πιο σημαντικό μάλλον τη σχέση μας με τη διασκέδαση. Κάθε περιορισμός βιώνεται ως αθέμιτος, ως κάτι που δεν μας επιτρέπει να «περάσουμε καλά». Η διασκέδαση στην Ελλάδα έχει να κάνει με την απουσία ορίων.

Μετά την πανδημία οι συμπεριφορές «χαλάρωσαν» ή επανήλθαν στην αρχική κατάσταση, τουλάχιστον σε αρκετά  μαγαζιά – ευτυχώς όχι σε όλα. Οι λόγοι για τη μη εφαρμογή του μέτρου είναι πολλοί, με πιο σημαντικό μάλλον τη σχέση μας με τη διασκέδαση. Κάθε περιορισμός βιώνεται ως αθέμιτος, ως κάτι που δεν μας επιτρέπει να «περάσουμε καλά».

Η διασκέδαση στην Ελλάδα έχει να κάνει με την απουσία ορίων. Απόδειξη, η δυσκολία με την οποία κλείνουν κάποια βράδια τα μαγαζιά, περιμένοντας υπομονετικά να φύγουν και οι τελευταίοι πελάτες.

10 πράγματα που άλλαξαν αδιόρατα στη ζωή μας τα τελευταία πέντε χρόνια Facebook Twitter
Το αντικαπνιστικο μέτρο, ενώ στην αρχή εφαρμοζόταν με μεγάλη συνέπεια και σχεδόν καθολικά, κάποια στιγμή μάλλον ξεχάστηκε. Εικονογράφηση: Ατελιέ/ LIFO

2.

Τα πλαστικά καλαμάκια επέστρεψαν κάτω απ´ τον πάγκο

Όταν ο Έλληνας δεν έχει φιλιά ή τσιγάρα για να απασχολήσει τα χείλη του, καταφεύγει στα καλαμάκια, και όχι άδικα. Στη χώρα του φρέντο και του φραπέ, των πολύωρων συζητήσεων που γίνονται πάνω από έναν καφέ λόγω των πολλών και δυσεπίλυτων προβλημάτων που μας ταλανίζουν, πώς να αρκεστείς στο χάρτινο το καλαμάκι; Που και απόλυτο σεβασμό να του δείξεις, και ίσα-ίσα τα χείλη σου επάνω του ν’ ακουμπήσεις, στο μισάωρο έχει παπαριάσει κι εσύ φωνάζεις «γκαρσόν!» και ζητάς ένα άλλο, πάνω που είχες σκεφτεί μια λύση ιδανική στο υπό συζήτηση πρόβλημα – και μετά αναρωτιόμαστε γιατί χρονίζουν τα προβλήματα στον τόπο μας.

Αν είμαστε και λίγο ειλικρινείς, παντού γύρω μας ο κόσμος είναι γεμάτος πλαστικά. Σίγουρα από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε, αλλά όσο δεν βρίσκεται μια καλή εναλλακτική και όσο δεν εφαρμόζεται σοβαρά η προσπάθεια κατάργησης του πλαστικού, τόσο πιο δύσκολο είναι να κατηγορήσουμε τους ανθρώπους που τα βράδια ονειρεύονται πλαστικά καλαμάκια στον ύπνο τους.

10 πράγματα που άλλαξαν αδιόρατα στη ζωή μας τα τελευταία πέντε χρόνια Facebook Twitter
Στη χώρα του φρέντο και του φραπέ, των πολύωρων συζητήσεων πάνω από έναν καφέ λόγω των πολλών και άλυτων προβλημάτων που μας ταλανίζουν, πώς να αρκεστείς στο χάρτινο το καλαμάκι; Εικονογράφηση: Ατελιέ/ LIFO

3.

Τα ποστ μειώθηκαν, αυξήθηκαν τα stories

Είναι μια μάλλον διαισθητική παρατήρηση, στην οποία δεν έχει κανείς πολλά να προσθέσει. Ίσως μόνο ότι ως πράξη συνοδεύεται από τη μετατόπιση μιας σημαντικής μερίδας του κόσμου από το Facebook στο Instagram και από εκεί στο TikTok. Ένας λόγος ίσως είναι η δυνατότητα αυτού που δημοσιεύει ένα στόρι να βλέπει ποιοι/-ες/-α το έχουν δει. Ένας άλλος λόγος μάλλον είναι η μη γνωστοποίηση σε αδιάκριτα βλέμματα του πλήθους (ή της απουσίας αυτού) των ανθρώπων που έχουν αντιδράσει σε αυτό.

4.

Το χιούμορ του TikTok είναι παντού και είναι ηλίθιο

Οι ατάκες από τα βιντεάκια στο TikTok έχουν γίνει μια μάστιγα. «Τα πρόβατα!» αλαλάζουμε ή «όχι πάτερ, όχι!» και γελάμε λες και είμαστε τα εγγόνια των σκυλιών του Παβλόφ. «Μα, πού ζούμε πια; Στον Μεσαίωνα;», «γιατί τόση σήψη και δυσωδία;» κι άλλες πολλές απορίες που έχουμε ακούσει ξανά και ξανά και ξανά στη διαδικτυακή αγορά έχουν εντυπωθεί τόσο πολύ στο υποσυνείδητό μας, που είναι λες και έχουμε ξεχάσει τι σημαίνει πια ευφάνταστο αστείο.

5.

Το FoMO είναι ο κανόνας, όχι η εξαίρεση

The Fear of Missing Out, ο φόβος μη συμβεί κάτι και το χάσουμε, μας αναγκάζει να ενημερωνόμαστε για όλες σχεδόν τις εξελίξεις. «Το είδες το νέο βιντεάκι από luben;» με ρώτησε κάποια στιγμή μια φίλη μου κι εγώ αγωνιωδώς το έψαξα την ίδια στιγμή, για να διαπιστώσω ότι δεν ήταν και από τα καλύτερά τους. «Ναι, δεν ήταν και τόσο καλό», μου επιβεβαίωσε η ίδια μετά.

Πάντως, δεν μπορώ να με φανταστώ –και δεν είμαι ο μόνος– σε μια παρέα που χρησιμοποιεί μια έκφραση που αγνοώ και γελάει με αυτήν. Κρυφά θα ρωτήσω κάποιον τι σημαίνει ή θα την αναζητήσω ψηφιακά. Και όπως λέγανε περίπου και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι: ουδέν κρυπτόν υπό το ίντερνετ.

10 πράγματα που άλλαξαν αδιόρατα στη ζωή μας τα τελευταία πέντε χρόνια Facebook Twitter
Ο φόβος μη συμβεί κάτι και το χάσουμε μας αναγκάζει να ενημερωνόμαστε σχεδόν για όλες τις εξελίξεις. Εικονογράφηση: Ατελιέ/ LIFO

6.

Δικαίως γίναμε όλοι υποχόνδριοι

Η πανδημία έχει αφήσει το ίχνος της στις ψυχές και στα σώματά μας. Ένα βηχαλάκι ακούμε και αναρωτιόμαστε αν είναι μεταδοτικό. Στα μέσα μεταφοράς οι περισσότεροι φοράνε μάσκες είτε αυξημένης προστασίας είτε τις χειρουργικές, που πλέον η χρήση τους έχει μάλλον απλώς τελετουργικό χαρακτήρα.

Κάποιοι/-ες φορούν γάντια ή απολυμαίνουν τα χέρια τους μετά από κάθε δραστηριότητα. Ακόμα και τους κάδους, όλο και συχνότερα βλέπεις πια να τους ανοίγουν με χαρτοπετσέτες για να αποφευχθεί η άμεση επαφή με τη λαβή τους. Οι αγκαλιές δεν είναι πια τόσο εγκάρδιες και τα φιλιά δίνονται όλο και συχνότερα στον αέρα.

7.

Η πορνογραφία είναι στα κινητά κάθε ανήλικου και είναι συνήθως άγρια

«Επιβεβαιώνετε ότι είστε άνω των 18;» ρωτάει ένα οποιοδήποτε πορνογραφικό site για να εμποδίσει τους φιλαλήθεις νέους και νέες να βρεθούν αναπάντεχα αντιμέτωποι με ακατάλληλο για την ηλικία τους περιεχόμενο. Αυτές οι ερωτήσεις, βέβαια, το μόνο που πετυχαίνουν είναι να μαθαίνουν τα παιδιά από μικρά να λένε ψέματα, ειδικά σε τέτοια ευαίσθητα ζητήματα.

Ακόμα και η Google search σε πάμπολλα ψαξίματα με σχετικές λέξεις εμφανίζει πλήθος πορνογραφικών εικόνων σε χρήστες αδιακρίτως ηλικίας.

Επίσης, παρατηρείται μια όλο και μεγαλύτερη προσφορά φαντασιωτικού ενδογαμικού περιεχομένου (stepmother, stepbrother κ.ο.κ.), ενώ προσφέρεται αρκετό και αρκούντως βίαιο περιεχόμενο, προκαλώντας ίσως μια σύγχυση σχετικά με τα όρια της έντασης και της βίας κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης.

Το θέμα είναι τεράστιο για να συζητηθεί διεξοδικά εδώ και φυσικά διευκρινίζουμε ότι η παρακολούθηση μιας φαντασίωσης στην οθόνη διαφέρει παρασάγγας από τη real time βίωσή της. Να επισημάνουμε επίσης ότι και σε αυτόν τον χώρο υπήρξαν τα τελευταία χρόνια καταγγελίες από ηθοποιούς για κακοποιητικές συμπεριφορές.

10 πράγματα που άλλαξαν αδιόρατα στη ζωή μας τα τελευταία πέντε χρόνια Facebook Twitter
Από τη μια παρατηρείται περιορισμός του κακοποιητικού πορνό και η εμφάνιση πραγματικά ερωτικού περιεχομένου και από την άλλη όλο και μεγαλύτερη προσφορά φαντασιωτικού ενδογαμικού περιεχομένου. Εικονογράφηση: Ατελιέ/ LIFO

8.

Το χιπ-χοπ έγινε mainstream

Το χιπ-χοπ έχει γνωρίσει τεράστια άνθηση τα τελευταία χρόνια, ενώ δεν είναι υπερβολή να χαρακτηρίσουμε την τραπ ως mainstream είδος μουσικής. Η εύκολη πρόσβαση ενός μεγάλου μέρους του νεότερου κόσμου στo χιπ-χοπ έχει δώσει διέξοδο στην ανάγκη του να εκφραστεί. Οι μάτσο συμπεριφορές φθίνουν(;) και μαζί τους οι σεξιστικές αναφορές που πολύ συχνά υπήρξαν, και υπάρχουν ακόμα, ως πρόζα ή αδυναμία έκφρασης εκ μέρους κάποιων καλλιτεχνών.

9.

Τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα είναι πλέον ορατά 

Τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα έχουν πολύ μεγαλύτερη ορατότητα σε σχέση με το παρελθόν. Οι φωνές που στρέφονται εναντίον τους τώρα πια δέχονται έντονη κριτική. Είναι από τα θέματα στα οποία ομονοούν πλέον οι μεγαλύτερες πολιτικές δυνάμεις του τόπου μας, με τα πρώτα κυβερνητικά στελέχη να μιλάνε πρώτη φορά ανοιχτά για τη μη ετεροφυλόφιλη σεξουαλική τους ταυτότητα.

Παράλληλα, όλο και περισσότερος κόσμος από τον χώρο του θεάτρου, της μουσικής, της δημοσιογραφίας, της επιστήμης κ.λπ. «βγαίνει από την ντουλάπα» για να φανερώσει μια πτυχή της πραγματικότητάς του που μέχρι πρότινος αναγκαστικά έμενε κρυμμένη ή/και δεχόταν τον δημόσιο χλευασμό.

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Explainer: Τελικά, πού εφαρμόζεται πραγματικά ο αντικαπνιστικός νόμος;

Ελλάδα / Explainer: Τελικά, πού εφαρμόζεται πραγματικά ο αντικαπνιστικός νόμος;

Τι απέγινε η τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών; Θυμόμαστε τι ισχύει για τα πρόστιμα; Και τι ίσχυε τόσο καιρό –και γιατί- με το κάπνισμα; Με αφορμή το σουρεάλ σκηνικό με τη φωτογραφία του Βασίλη Μπισμπίκη να κρατά τσιγάρο σε νυχτερινό κέντρο, ας θυμηθούμε πού είχαμε αφήσει τη συζήτηση για το τσιγάρο.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντώνης Καραμπατζός: «Σήμερα στην Ελλάδα βιώνουμε μια βαθιά θεσμική κρίση»

Άκου την επιστήμη / «Στην Ελλάδα βιώνουμε μια βαθιά θεσμική κρίση»

Είναι η Ελλάδα σήμερα ένα κράτος δικαίου; Γιατί οι θεσμοί καταρρέουν στη συνείδηση των πολιτών; Ποιοι λόγοι εξηγούν το έλλειμμα εμπιστοσύνης προς τη Δικαιοσύνη; Και γιατί η αλήθεια μοιάζει να έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα; Ο καθηγητής του αστικού δικαίου στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αντώνης Καραμπατζός, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Άδα Σταματάτου: «Είναι λάθος την φροντίδα των ατόμων με βαριές αναπηρίες να την επωμίζεται η οικογένεια»

Ζούμε, ρε! / «Είναι λάθος η οικογένεια να επωμίζεται τη φροντίδα των ατόμων με βαριές αναπηρίες»

Πόσο δύσκολη (ή εύκολη) είναι για ένα γονέα η απόφαση να εξασφαλίσει μια θέση για το αυτιστικό παιδί του σε ένα οικοτροφείο; Γιατί να πάρει αυτή την απόφαση; Και τι κάνει τη μετάβαση αυτή πιο ομαλή; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Tσάτσος συζητούν με την Άδα Σταματάτου, πρόεδρο του Race for Autism Gr και δημιουργό της σελίδας στο FB «Η ζωή μου με τον Γιάννη».
THE LIFO TEAM
Mόνο οι πλούσιοι μπορούν να τρώνε υγιεινά;

Radio Lifo / Mόνο οι πλούσιοι μπορούν να τρώνε υγιεινά;

Πόσο ταξική είναι η διατροφή στην εποχή των superfoods και της gourmet γαστρονομίας; Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τη διατροφολόγο και Ειδικό Σύμβουλο Διαχείρισης Γήρανσης και Χρόνιων Νοσημάτων Αντωνία Πανανάκη, για το πώς η διατροφή ενισχύει τις ταξικές διαφοροποιήσεις και γιατί, από βιολογική ανάγκη, είναι πια ένας τρόπος προβολής της κοινωνικής μας ταυτότητας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Νίκος Βατόπουλος: «Κανένας δήμαρχος δεν αγάπησε βαθιά την Αθήνα»

Lifo Videos / Νίκος Βατόπουλος: «Κανένας δήμαρχος δεν αγάπησε βαθιά την Αθήνα»

Είναι η Αθήνα μια πόλη μόνο για τουρίστες; Πόσο κακοί πολίτες είμαστε; Πού οφείλεται η αποκαρδιωτική εικόνα του ιστορικού κέντρου; Γιατί κυριαρχεί η έλλειψη φροντίδας δημόσιων χώρων; Και πώς θα μοιάζει η Αθήνα της επόμενης δεκαετίας; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Νίκο Βατόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πρώτη φορά μαμά στα 50

Ψυχή & Σώμα / Πρώτη φορά μαμά στα 50

Η δημοσιογράφος Μία Κόλλια μοιράζεται με την Τζούλη Αγοράκη την εμπειρία της σε σχέση με τις βασικές προκλήσεις της μητρότητας σε μεγαλύτερη ηλικία. Ποιες ήταν οι δυσκολίες με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπη και πώς κατάφερε να παρακάμψει πικρόχολα σχόλια και να εστιάσει στα βαθύτερα «θέλω» της;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Το τριπλό φονικό που συγκλόνισε το Καππαδοκικό

Αληθινά εγκλήματα / Το τριπλό φονικό που συγκλόνισε το Καππαδοκικό

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την υπόθεση που έμεινε γνωστή ως το «μακελειό του Καππαδοκικού». Στις 14 Αυγούστου 2001, ο 36χρονος οικοδόμος Ηρακλής Μισαηλίδης, οπλισμένος με κυνηγετική καραμπίνα, πλησίασε το καφενείο του χωριού και άνοιξε πυρ εναντίον των παρευρισκομένων.
Μιχάλης Τιβέριος: «Από την αρχαιότητα η Ελλάδα είναι παρέες και κυκλώματα»

Άκου την επιστήμη / Μιχάλης Τιβέριος: «Από την αρχαιότητα, η Ελλάδα είναι παρέες και κυκλώματα»

Η παιδεία, οι διανοούμενοι και όσα μας καταδυναστεύουν ως χώρα. Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., Μιχάλης Τιβέριος, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η σκληρή αλήθεια για την Γεωργία Βασιλειάδου

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για τη Γεωργία Βασιλειάδου

Πεθαίνει σαν σήμερα το 1980 η Γεωργία Βασιλειάδου. Ακούστε ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για τη συναρπαστική ζωή της ηθοποιού που αποδεικνύει πως όλα μπορούν να συμβούν και πως ποτέ δεν είναι αργά...
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
«Τα Τέμπη δεν θα ξεχαστούν εύκολα»

Newsroom / «Τα Τέμπη δεν θα ξεχαστούν εύκολα»

Ποιοι είναι οι λόγοι που οι θεσμοί δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη; Έχει σχέση ο θυμός της τραγωδίας των Τεμπών με εκείνον των Μνημονίων; Και τι σημαίνει "διαδηλώνω" σήμερα; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον καθηγητή Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών του ΕΚΠΑ, Αριστείδη Χατζή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορούν να ζουν τα παιδιά μόνο με μακαρόνια και πατάτες τηγανητές;

Radio Lifo / Μπορούν να ζουν τα παιδιά μόνο με μακαρόνια και πατάτες τηγανητές;

Γιατί η παιδική ηλικία ζητάει το άμυλό της; Γιατί η ζάχαρη είναι τόσο εθιστική στα παιδιά; Και τελικά πόσο πρέπει να επιμένουμε να τρώνε μπάμιες, φασολάκια, φρούτα και λαχανικά; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο Κωστής Πολύζος εξαφανίστηκε μυστηριωδώς, μάνα και πατριός απευθύνθηκαν στην Νικολούλη

Αληθινά εγκλήματα / Όταν ο Κωστής Πολύζος εξαφανίστηκε, μάνα και πατριός απευθύνθηκαν στη Νικολούλη

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την αινιγματική εξαφάνιση του 23χρονου Κωστή Πολύζου, η οποία αποτέλεσε την αρχή για ένα θρίλερ που δεν έβρισκε λύση για σχεδόν πέντε χρόνια.
THE LIFO TEAM