Το αντιπολεμικό κίνημα μέσα στη Ρωσία, έναν χρόνο μετά

Η αντίθεση στον πόλεμο μέσα στη Ρωσία σε αριθμούς ένα χρόνο μετά Facebook Twitter
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οδήγησε χιλιάδες Ρώσους και Ρωσίδες σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις. Φωτ.: Getty images/Ideal Image
0

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΡΩΣΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΟ την Αγία Πετρούπολη μέχρι το Βλαδιβοστόκ κατέβηκαν στους δρόμους μετά το ξέσπασμα του πολέμου. Όχι πολλοί αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρας, είναι αλήθεια: η απάθεια, η αδιαφορία, η ωμή καταστολή και η πλύση εγκεφάλου της καθεστωτικής προπαγάνδας (στην οποία εντάσσεται και το αφήγημα περί «ναζιστικού» ουκρανικού κράτους που καλλιεργείται από το 2008) καλά κρατούν.

Πλέον προτιμώνται περισσότερο ευέλικτες μορφές διαμαρτυρίας, όπως οι ατομικές, που γνωστοποιούνται μέσα από το Ίντερνετ και τα σόσιαλ μίντια, ή άλλες, πιο ευρηματικές, όπως π.χ. η αντικατάσταση των ετικετών με τις τιμές στα προϊόντα ενός σούπερ μάρκετ με άλλες που αναγράφουν αντιπολεμικά συνθήματα.

Μεγάλες αντιδράσεις ξεσήκωσε και η απόφαση για μερική επιστράτευση πέρσι τον Σεπτέμβριο, ενώ δημιουργήθηκαν υπόγεια δίκτυα για τη φυγάδευση όσων αρνούνται να στρατευθούν στο εξωτερικό.   

Πάνω από 100.000 Ρώσοι πολίτες έχουν εγκαταλείψει μέσα σε έναν χρόνο τη χώρα είτε εξαιτίας του πολέμου είτε για να αποφύγουν τη στράτευση. Οι Αρχές αναγκάστηκαν να λάβουν μέτρα για να αναχαιτίσουν το κύμα φυγής, όμως οι «διαρροές» συνεχίζονται.

• Πάνω από 100.000 Ρώσοι πολίτες έχουν εγκαταλείψει μέσα σε έναν χρόνο τη χώρα είτε εξαιτίας του πολέμου είτε για να αποφύγουν τη στράτευση. Οι Αρχές αναγκάστηκαν να λάβουν μέτρα για να αναχαιτίσουν το κύμα φυγής, όμως οι «διαρροές» συνεχίζονται.

• 19.555 συλλήψεις ανθρώπων κάθε ηλικίας, καταγωγής και ιδεολογικού στίγματος που αντιτίθενται στον πόλεμο έχουν γίνει στη Ρωσική Ομοσπονδία από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία μέχρι σήμερα.

Η αντίθεση στον πόλεμο μέσα στη Ρωσία σε αριθμούς ένα χρόνο μετά Facebook Twitter
19.555 συλλήψεις ανθρώπων κάθε ηλικίας, καταγωγής και ιδεολογικού στίγματος που αντιτίθενται στον πόλεμο έχουν γίνει στη Ρωσική Ομοσπονδία από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία μέχρι σήμερα. Φωτο: ΕΡΑ

• 33 αυταρχικοί και κατασταλτικοί νόμοι έχουν περάσει από τη Δούμα (το Ρωσικό Κοινοβούλιο), οι περισσότεροι από τους οποίους ποινικοποιούν τα «fake news», όπως χαρακτηρίζεται η οποιαδήποτε κριτική στα τεκταινόμενα στην Ουκρανία, που το Κρεμλίνο ονομάζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» –ακόμα και η λέξη «εισβολή» είναι απαγορευμένη–, καθώς επίσης οποιαδήποτε κριτική αναφορικά με τον ρωσικό στρατό. Οι παραβάτες –ανάμεσά τους άνθρωποι που απλώς ύψωσαν ένα αντιπολεμικό πλακάτ ή ζωγράφισαν κάπου το σύμβολο της ειρήνης– αντιμετωπίζουν φυλάκιση πολλών μηνών ή και ετών και άλλες κυρώσεις, ενώ, αν συλληφθούν για δεύτερη φορά, παραπέμπονται για κακούργημα. 

• 127 άνθρωποι βρίσκονται στις ρωσικές φυλακές καταδικασμένοι σε βαριές ποινές για «αντιπολεμικές ενέργειες».

• 77 εμπρησμοί ή απόπειρες εμπρησμών αστυνομικών τμημάτων και στρατιωτικών εγκαταστάσεων έχουν σημειωθεί από την έναρξη του πολέμου σε Ρωσία και Λευκορωσία. Οι μισοί σχεδόν από τους δράστες συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν σε κάθειρξη έως και δώδεκα ετών.

• Κάπου 10.000 ενημερωτικές ιστοσελίδες με αντιπολεμικό, αντιπολιτευτικό, κινηματικό, φεμινιστικό ή ΛΟΑΤΚΙ+ περιεχόμενο έχουν μπλοκαριστεί – η πρόσβαση σε αυτές είναι εφικτή μόνο μέσω VPN. Όσες δεν αναγκάστηκαν να διακόψουν εντελώς τη λειτουργία τους, συνεχίζουν από το εξωτερικό, όπου έχουν καταφύγει οι διαχειριστές τους. «Πόλεμο», άλλωστε, έχουν εξαπολύσει οι ρωσικές αρχές εναντίον όλων των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δραστηριοποιούνται στη χώρα, τις οποίες κατηγορούν πια ευθέως ως «δάκτυλους» της Δύσης.

• Οι νόμοι κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων αυστηροποιήθηκαν ακόμα περισσότερο με τις «ευλογίες» και της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ενώ το 2013 είχε ποινικοποιηθεί η «ΛΟΑΤΚΙ+ προπαγάνδα» σε ανήλικα και έφηβα άτομα, από πέρσι τον Δεκέμβριο απαγορεύεται πλέον κάθε δημόσια αναφορά ακόμα και στη μουσική, στη λογοτεχνία ή στο σινεμά.

Το αντιπολεμικό κίνημα μέσα στη Ρωσία, έναν χρόνο μετά Facebook Twitter
Οι δύο ακτιβιστές μίλησαν σε πολιτική εκδήλωση για τον έναν χρόνο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία η οποία φιλοξενήθηκε στο πολιτιστικό κέντρο της Γεωργιανής Κοινότητας «Αρμάζι» (συνδιοργάνωση Αυτολεξεί, Omnia TV, elaliberta.gr, περιοδικό Τέσσερα)

• Η αντίθεση στην εισβολή και τον πόλεμο ενεργοποίησε διάφορα αντιαποικιακά κινήματα μέσα στην ίδια τη Ρωσική Ομοσπονδία όπου συνυπάρχουν 1.080 εθνότητες, πολλές από τις οποίες αντιδρούν στην καταπίεση και στην εκμετάλλευση που υφίστανται από τη Μόσχα. Υπάρχουν, επιπλέον, βάσιμες ανησυχίες ότι το ουκρανικό θα αποτελέσει πρόσχημα ώστε να εξανεμιστεί η όποια αυτονομία διατηρούν.

• Περισσότεροι από 20.000 βαρυποινίτες παρακινήθηκαν να καταταχθούν στον ρωσικό στρατό με αντάλλαγμα την ελευθερία τους, εφόσον επιστρέψουν ζωντανοί από το μέτωπο, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός όσων οικονομικών μεταναστών πείστηκαν να πράξουν το ίδιο με αντάλλαγμα την απόκτηση της ρωσικής υπηκοότητας, εάν βέβαια δεν γίνουν κι αυτοί, με τη σειρά τους, «κρέας για τα κανόνια», καθώς αυτές οι κατηγορίες στρατεύσιμων στέλνονται κατευθείαν στην πρώτη γραμμή.

Θέματα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κώστας Καββαθάς μέσα από τα μάτια ενός στενού του συνεργάτη

LiFO politics / Ο Κώστας Καββαθάς μέσα από τα μάτια ενός στενού του συνεργάτη

O Φαίδων Καραϊωσηφίδης, εκδότης του περιοδικού «Πτήση» και για 28 χρόνια συνεργάτης του Κώστα Καββαθά, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους του σύγχρονου ελληνικού Τύπου που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιώργος Χρονάς: «Για χρόνια θεωρούσα τον έρωτα ντροπή»

Lifo Videos / Γιώργος Χρονάς: «Για χρόνια θεωρούσα τον έρωτα ντροπή»

Η αυτοβιογραφία του είναι γεμάτη από ιστορίες με τον Τσαρούχη, τον Χατζιδάκι και άλλες εμβληματικές μορφές της εποχής, τις οποίες είχε την τύχη να γνωρίσει και να μπολιαστεί από τη ματιά και τη στάση τους. Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τον ποιητή και εκδότη της Οδού Πανός σε μια χειμαρρώδη συζήτηση.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Αν περάσεις μια νύχτα στις Μάντρες της Ανάφης, θα τη θυμάσαι για πάντα»

Lifo Videos / «Αν περάσεις μια νύχτα στις Μάντρες της Ανάφης, θα τη θυμάσαι για πάντα»

Η Έφη Καλογεροπούλου διηγείται ιστορίες από την Ανάφη: από τις θρυλικές «Μάντρες», το μπαρ που δημιούργησε ο πατέρας της, μέχρι το εστιατόριό της, τη «Μαργαρίτα», σε ένα νησί που διαρκώς αλλάζει χρώματα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πόσο βρόμικοι ήταν οι άνθρωποι τον Μεσαίωνα;

Ηχητικά Άρθρα / Πόσο βρόμικοι ήταν οι άνθρωποι κατά τον Μεσαίωνα;

Η ζωή σε μια μεγαλούπολη του Μεσαίωνα δεν είχε καμία σχέση με τη ρομαντική εικόνα που συχνά παρουσιάζουν οι ταινίες εποχής. Στους στενούς δρόμους της, μέσα στη ζέστη, οι άνθρωποι ζούσαν κυριολεκτικά μέσα στη βρομιά –χωρίς αποχέτευση, χωρίς βασικές συνθήκες υγιεινής, και σχεδόν χωρίς μπάνιο.
M. HULOT
Η εφιαλτική ιστορία του δράκου της Βάρκιζας

Αληθινά εγκλήματα / Το θρίλερ με το απανθρακωμένο ζευγάρι στη Βάρκιζα

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται τη διπλή δολοφονία που, ένα βροχερό ξημέρωμα του Μαρτίου του 1988, σκόρπισε τον πανικό στους κατοίκους της περιοχής και απασχόλησε τις αστυνομικές αρχές για μήνες.
THE LIFO TEAM
Η σκληρή αλήθεια για την Αλίκη Βουγιουκλάκη: Το «Παρασκήνιο»

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για την Αλίκη Βουγιουκλάκη: Το «Παρασκήνιο»

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για μια συναρπαστική, μεταβατική στιγμή στη ζωή της Εθνικής Σταρ και το παρασκήνιο πίσω απ' την αποκαλυπτική, τηλεοπτική εκπομπή που την κατέγραψε
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Idra Kayne, τι φάση με τις μπότες σου;

Lifo Videos / Idra Kayne, τι φάση με τις μπότες σου;

Αν η ζωή της γινόταν ντοκιμαντέρ, ποιος θα ήταν ο τίτλος του; Ποιο είναι το πιο iconic μήνυμα που έχει λάβει από φαν; Και τι της έχει μάθει η ψυχοθεραπεία; Η Idra Kayne απαντά στην Στεφανία Παπαδημητρίου και τον Γιώργο Τσαγκόζη, που της θέτουν τις ερωτήσεις του κοινού.
THE LIFO TEAM
«Στη διαστημική αποστολή βλέπεις 16 ανατολές και δύσεις ηλίου σε μία μέρα»

Αδριανός Γολέμης / «Στο διάστημα βλέπεις 16 ανατολές και δύσεις ηλίου σε μία μέρα»

Τι συμβαίνει με το σώμα ενός αστροναύτη; Πώς κοιμάται; Με τι τρέφεται; Έχει ορμές; Και πόσο διαφέρει η ιατρική φροντίδα στο διάστημα απ’ αυτή στη Γη; Ο επικεφαλής ιατρός αποστολών στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αστροναυτών, Αδριανός Γολέμης, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πάρις Ρούπος: «Τα hate comments δεν είναι κριτική»

Lifo Videos / «Τα hate comments δεν είναι κριτική»

Ο Πάρις Ρούπος παρουσιάζει τη νέα του σόλο παράσταση «Κυριλέ» και μιλά στα βίντεο της LiFO για το χιούμορ και τα όριά του, το αν το stand up αποτελεί «αριστερή τέχνη» και το κατά πόσο μπορεί κανείς να βιοποριστεί από αυτό στην Ελλάδα σήμερα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Ποιος υπερασπίζεται τη συμπερίληψη στην εποχή Τραμπ;

Ζούμε, ρε! / Ποιος υπερασπίζεται τη συμπερίληψη στην εποχή Τραμπ;

Πόσο απειλούνται τα προγράμματα συμπερίληψης από τις πολιτικές αποκλεισμού του προέδρου Τραμπ; Ποια είναι η στάση των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις; Και τι μπορεί να κάνει ο απλός πολίτης για να αντιδράσει και να συμβάλει σε μια πιο δίκαιη κοινωνία; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με τον δημοσιογράφο και ερευνητή του Ινστιτούτου Reuters, Νίκο Ευσταθίου.
Η σκληρή αλήθεια για την λογοκρισία της Τέχνης στην Ελλάδα

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για την λογοκρισία της Τέχνης στην Ελλάδα

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για την υποκρισία πίσω απ' τις πιο σημαντικές περιπτώσεις λογοκρισίας και βανδαλισμών των τελευταίων 50 ετών και για το πώς οι τηλεοπτικές εκπομπές τις εκμεταλλεύονται
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Θωμά Ζάμπρα, ποια είναι η καλύτερη γιούχα που έχεις φάει ποτέ;

Lifo Videos / Θωμά Ζάμπρα, ποια είναι η καλύτερη γιούχα που έχεις φάει ποτέ;

Του έχουν πει ότι μοιάζει στον Ζακ Γαλυφιανάκη; Θεωρεί τον εαυτό του φεμινιστή; Πότε θα δούμε τη σειρά «Κακές Ιδέες»; Ο Θωμάς Ζάμπρας απαντά στην Στεφανία Παπαδημητρίου και στον Γιώργο Τσαγκόζη που του θέτουν τις ερωτήσεις του κοινού.
THE LIFO TEAM
Χρήστος Λούλης: «Μεγαλώνοντας με νοιάζει περισσότερο να μου λένε ότι είμαι ωραίος παρά κάλος ηθοποιός»

Χρήστος Λούλης / «Μεγαλώνοντας, με νοιάζει περισσότερο να μου λένε ότι είμαι ωραίος, παρά καλός ηθοποιός»

Η Τζούλη Αγοράκη σε μια εκ βαθέων συζήτηση με τον Χρήστο Λούλη για τον ρόλο του δικαστή που υποδύεται στην «Έντα Γκάμπλερ» του Ίψεν, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, αλλά και για τον χρόνο, την υστεροφημία και τον ρόλο της οικογένειας στη ζωή του.
THE LIFO TEAM
Στάθη Σούλιε, πως είναι να είσαι τυφλός προπονητής μιας τυφλής αθλήτριας;

Ζούμε, ρε! / Πώς είναι να είσαι τυφλός προπονητής μιας τυφλής αθλήτριας;

Ο προπονητής τζούντο και ψυχολόγος Στάθης Σούλιος μοιράζεται με τη Χρυσέλλα Λαγαρία και τον Θοδωρή Τσάτσο την ξεχωριστή του εμπειρία ως τυφλός προπονητής μιας τυφλής αθλήτριας, περιγράφοντας τις προκλήσεις, τις δυσκολίες και τις μοναδικές στιγμές που έχει ζήσει. 
THE LIFO TEAM
«Θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που διδάσκονται οι εθνικοί μύθοι»

Κώστας Κωστής / «Θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που διδάσκονται οι εθνικοί μύθοι»

Οι μύθοι και οι αλήθειες για την Επανάσταση του 1821. Από που ξεκίνησε, τελικά, και γιατί τη γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου; Υπήρξε «κρυφό σχολειό» και τι σχέσεις είχαν πολλοί από τους οπλαρχηγούς με τους Οθωμανούς πριν από την εξέγερση; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον ομότιμο καθηγητή του ΕΚΠΑ και διευθυντή του ΜΙΕΤ, Κώστα Κωστή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ