Σε ποιες περιοχές της Αθήνας υπάρχει πιο έντονο αίσθημα φόβου (και ποιες θεωρούνται ζόρικες τη νύχτα)

Σε ποιες περιοχές της Αθήνας υπάρχει πιο έντονο αίσθημα φόβου (και ποιες θεωρούνται ζόρικες τη νύχτα) Facebook Twitter
Πάνω από 600 κλειδιά βρέθηκαν στην κατοχή ληστών που συνελήφθησαν τον περασμένο Ιούλιο. Φωτό: Eurokinissi
16

Επιθέσεις σε λεωφορεία, ανατινάξεις ΑΤΜ, κλοπές στον δρόμο με λεία κινητά και μικροποσά, αύξηση της παραβατικότητας και έλλειψη αστυνόμευσης έχουν ενισχύσει το αίσθημα της ανασφάλειας σε πολλές περιοχές της Αθήνας.


Σύμφωνα με έρευνες που έχουν δημοσιευτεί στον Τύπο, λαθρομετανάστευση, ναρκωτικά, παράνομο εμπόριο, εγκληματικές πράξεις, κοινωνική περιθωριοποίηση και διαβίωση στα όρια της εξαθλίωσης εντείνουν τις ανησυχίες και τους φόβους των πολιτών.


Πλέον, οι μορφές παραβατικότητας έχουν μετατοπιστεί σε «εύκολους» στόχους χαμηλού ρίσκου, εξού και καταγράφεται αύξηση των μικροκλοπών σε διαμερίσματα, μίνι-μάρκετ, περίπτερα και πρατήρια υγρών καυσίμων – μέχρι και περαστικοί τυχαίνει να πέσουν θύματα αυτή της μορφής εγκληματικότητας. Ενδεικτική είναι η επίθεση που πριν από λίγες μέρες πραγματοποίησε μια ομάδα 7-8 κουκουλοφόρων: εισέβαλαν με το αυτοκίνητό τους σε κοσμηματοπωλείο, διαλύοντας την πρόσοψή του, και άρπαξαν κοσμήματα και ρολόγια μεγάλης αξίας. Στη συνέχεια, μπήκαν σε γειτονικό μίνι-μάρκετ, απειλώντας με μαχαίρι τον υπάλληλο έκλεψαν ορισμένο χρηματικό ποσό και διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Πλέον, οι μορφές παραβατικότητας έχουν μετατοπιστεί σε «εύκολους» στόχους χαμηλού ρίσκου, εξού και καταγράφεται αύξηση των μικροκλοπών σε διαμερίσματα, μίνι-μάρκετ, περίπτερα και πρατήρια υγρών καυσίμων – μέχρι και περαστικοί τυχαίνει να πέσουν θύματα αυτή της μορφής εγκληματικότητας.


Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας όσον αφορά τη μικροεγκληματικότητα του δρόμου, από τα 692 περιστατικά που είχαν καταγραφεί το 2014 φτάσαμε στα 2.000 πέρσι. Το πρώτο εξάμηνο του 2018 οι κλοπές-διαρρήξεις συνολικά στην Αττική ξεπερνούν τις 22.000, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017 ήταν 21.283. Σημαντική αύξηση παρατηρείται στις κλοπές αυτοκινήτων (από 5.749 αυξήθηκαν σε 6.488), ενώ οι μικροκλοπές στον δημόσιο χώρο έφτασαν από 2.898 τις 2.961. Επιπρόσθετα, οι αρπαγές τσαντών από 140 αυξήθηκαν σε 153, τα κρούσματα στα πρακτορεία ΟΠΑΠ από 32 αυξήθηκαν σε 42 και στα ΜΜΜ από 1.373 σε 1.603. Οι ληστείες σε πρατήρια υγρών καυσίμων από 46 έφτασαν τις 54, ενώ στα ίδια ποσοστά κινήθηκαν οι επιθέσεις σε καταστήματα και οικίες.


Για την πρόληψη αυτών των περιστατικών και την προστασία των κατοίκων στις γειτονιές της Αθήνας έχει δημιουργηθεί ο θεσμός του Αστυνομικού της Γειτονιάς που εφαρμόζεται ήδη σε δεκατρία αστυνομικά τμήματα του Νομού Αττικής (Καλλιθέας, Πατησίων, Παγκρατίου, Βύρωνα, Αγίων Αναργύρων, Χαλανδρίου, Αγ. Παρασκευής, Νίκαιας, Δημοτικού Θεάτρου και Μοσχάτου, Α' Περιστερίου, Α' Αχαρνών, Α' Γλυφάδας).


Πάντως, σε πρόσφατη έρευνα της ερευνητικής ομάδας GEOCHOROS του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το 69% των πολιτών δήλωσε ότι ανησυχεί μήπως πέσει θύμα διάρρηξης, κλοπής, ληστείας, επίθεσης στον δρόμο. Τα υψηλότερα ποσοστά κατοίκων που φοβούνται μήπως δεχτούν επίθεση στον δρόμο καταγράφονται στους δήμους Αθηναίων, Καλλιθέας, Περιστερίου, Ιλίου και Πετρούπολης. Επίσης, όσον αφορά τον Δήμο Αθηναίων, το αίσθημα του φόβου διαχέεται σχεδόν σε όλες τις περιοχές. Συγκεκριμένα, περισσότερο εκδήλωσαν τις ανησυχίες τους οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής των Εξαρχείων, του κέντρου των Αθηνών, της Ακαδημίας Πλάτωνος, των Πετραλώνων, του Γκύζη, της Κυψέλης και του Λυκαβηττού.


Ήδη περιοχές όπως ο Λόφος του Φιλοπάππου, η Ακρόπολη, το Πεδίον του Άρεως, η Πατησίων και η κάτω πλευρά της πλατείας Ομονοίας, ειδικά κατά τις νυχτερινές ώρες, θεωρούνται «άβατο». Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, στο Πεδίον του Άρεως πραγματοποιήθηκε έλεγχος σε 471 άτομα, εκ των οποίων προσήχθησαν τα 432 και συνελήφθησαν τα τέσσερα – δύο για ναρκωτικά, ένας για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών και ένας για διάφορα άλλα αδικήματα. Στο κέντρο της Αθήνας ελέγχθηκαν 987 άτομα, προσήχθησαν 860 και συνελήφθησαν 49 άτομα, τέσσερα για κλοπές-διαρρήξεις, δύο για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, είκοσι επτά για παρεμπόριο, πέντε για καταδικαστικές αποφάσεις, πέντε για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών, δύο για λαθρεμπόριο και τέσσερις για διάφορα άλλα αδικήματα. Στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης έγιναν 461 έλεγχοι, 30 προσαγωγές και, τελικά, 20 συλλήψεις.


Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας, στην οποία ο πρόεδρός του κ. Σταύρος Καφούνης τόνισε «τη σημασία που έχει η εμπέδωση κλίματος ασφάλειας στην καθημερινότητα όχι μόνο του επιχειρηματικού κόσμου αλλά και κάθε Αθηναίου πολίτη και τον αντίκτυπό της στην οικονομική ανάπτυξη και ευημερία.


Η ασφάλεια αποτελεί ουσιαστική παράμετρο της ποιότητας ζωής, της ομαλής κοινωνικής συμβίωσης και της οικονομικής ανάπτυξης μιας πόλης. Γι' αυτό, η ανάγκη προστασίας και θωράκισης των κατοίκων, αλλά και των τουριστών, της Αθήνας είναι προφανής, όσο και επιτακτική, και η κάλυψή της απαιτεί στοχευμένες δράσεις απ' όλους τους αρμόδιους φορείς.

Αθήνα
16

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λόφος Φιλοπάππου: Ξερά δέντρα, παραίτηση και παρακμή

Αθήνα / Λόφος Φιλοπάππου: Ξερά δέντρα, παραίτηση και παρακμή

Ένα άψυχο φυσικό τοπίο με ξερά δέντρα και κομμένους κορμούς είναι η δυσάρεστη έκπληξη που αντικρίζει κανείς ανεβαίνοντας στον λόφο του Φιλοπάππου. Ποια είναι η ευθύνη του δήμου, τι καταγγέλλουν οι πολίτες, τι λέει το υπουργείο Πολιτισμού και τι δηλώνει η Αγνή Πικιώνη, πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Δημήτρης Πικιώνης».
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Athens Talks»: Μια πλατφόρμα διαλόγου για τη βιωσιμότητα και τη συμπερίληψη

Αθήνα / «Athens Talks»: Μια πλατφόρμα διαλόγου για τη βιωσιμότητα και τη συμπερίληψη

Η Περιφέρεια Αττικής δημιούργησε μια νέα πλατφόρμα, μέσω της οποίας υποστηρίζει ότι θέλει να φέρει κοντά ανθρώπους και πρωτοβουλίες που έχουν κοινό σημείο προβληματισμού τη βιωσιμότητα του Λεκανοπεδίου.
LIFO NEWSROOM
Δεν πεθαίνουν μόνο οι μουριές στην Αθήνα. Tώρα πεθαίνουν και οι όμορφοι συριακοί Ιβίσκοι

Αστικό πράσινο / Δεν πεθαίνουν μόνο οι μουριές στην Αθήνα. Tώρα πεθαίνουν και οι συριακοί ιβίσκοι

Εκατοντάδες δέντρα της Αθήνας πεθαίνουν. Είναι συριακοί ιβίσκοι που ξεραίνονται ο ένας μετά τον άλλο, από μια ασθένεια που πρώτη φορά επελαύνει στο αστικό πράσινο. Η LiFO έμαθε ποια είναι η μυστηριώδης ασθένεια που αποδεκατίζει τους ιβίσκους και ρώτησε τον δήμο τι κάνει γι' αυτό.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φαληρικός Όρμος: Δυναμική επανεκκίνηση για τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Αττικής

Αθήνα / Φαληρικός Όρμος: Δυναμική επανεκκίνηση για τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Αττικής

Στην τελική τροχιά για την υλοποίησή του μπαίνει το πρότυπο πάρκο στον Φαληρικό Όρμο, το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης που έχει γίνει ποτέ στην Περιφέρεια Αττικής. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή του, πώς διασώθηκε στο παρά πέντε και ποιο θα είναι το προφίλ του έργου.
LIFO NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
Άμα φοβάστε την Αθήνα τη νύχτα, και τον δήμο Αθηναιών γενικότερα, μάλλον ακούτε ότι σας λέει η τηλεόραση. Το ίδιο ισχύει και για μεγάλους δήμους όπως Γλυφάδα, Καλλιθέα, κτλ. Ειδικά τις καλοκαιρινές νύχτες είναι χαλαρά τα πράγματα. Εξαιρούνται φυσικά κάποιοι οδοί όπως η Αγίας Άννας, η Μαρκόνι, και γενικά η βιομηχανική ζώνη, που προσωπικά δε θα τολμούσα. Αλλά Κυψέλη, Πατήσια δεν είναι τόσο επικίνδυνα όσο και να προσπαθούν να μας πείσουν κάποιοι. Τις καλοκαιρινές νύχτες έχω περπατήσει Πατησίων, Αχαρνών αλλά και Θηβών στα Δυτικά άφοβα. Επικίνδυνα είναι στην Ανάβυσσο, στην Κερατέα και γενικά στις απομακρυσμένες περιοχές, ακόμα και την ημέρα. Είτε θα δεχθείς επίθεση από τσοπανόσκυλο, είτε μπορεί να στην πέσει ντόπιος, είτε μπορεί να στην πέσει μπάτσος της περιοχής. Μιλάω από προσωπική εμπειρία. Στα Βίλια με είχε σταματήσει αστυνομικός γύρω στις 6 το απόγευμα πέρσι, και με ρώτησε από που είμαι, κτλ. Σε καμιά άλλη περιοχή της Αττικής δεν είχε γίνει πριν τη δύση του ηλίου. Στην Ανάβυσσο πάλι, είχα δεχθεί επίθεση από τσοπανόσκυλα χωρίς να τα πειράξω. Σε γενικές γραμμές στο λεκανοπέδιο κυκλοφορείς ΑΦΟΒΑ όλες τις ώρες τις ημέρες, εκτός από τα σημεία που είναι οι βιομηχανικές ζώνες ή σε πιο αραιοκατοικημένες συνοικίες της κάθε περιοχής. Π.χ. στο κέντρο του Βύρωνα κυκλοφοράς τη νύχτα πιο εύκολα σε σχέση με την περιοχή του Καρέα που είναι πιο απομονωμένη άρα και πιο επικίνδυνη. Στον Ρέντη ή στον Ταύρο που είναι κατα βάση βιομηχανικές περιοχές, προσωπικά τις θεωρώ τις πιο επικίνδυνες του λεκανοπεδίου για να κυκλοφορήσει κάποιος τη νύχτα. Φυσικά παίζει ρόλο και το ότι είμαι άνδρας νεαρής ηλικίας, δηλαδή στο γκρουπ που θα στην πέσουν λιγότερο εύκολα σε σχέση με ανήλικους, ηλικιωμένους ή γυναίκες.
Κι εγώ και οι περισσότεροι που ζούμε κάτω από την Πατησίων, θεωρούμε μεν την περιοχή Προβληματική, αλλά όχι «Άβατο». Ωστόσο, για να θεωρεί η κοινή γνώμη, παρότι η εγκληματικότητα καλπάζει πανελλαδικώς, σημαίνει ένα πράγμα: ότι στη συνείδηση του κόσμου, Δεξιού και Αριστερού, η μαζική έλευση μεταναστών και προσφύγων σε μια περιοχή την καθιστά, από μόνη της, Υποβαθμισμένη. Κάτι γνωστό σε όλους. Εξόν και κανείς από την Αριστερά δε διαμαρτυρήθηκε που για τους πρόσφυγες κάποια προάστια αποτελούν «Άβατο», ή ακόμα και για ένα νόμιμο και μόνιμο μετανάστη που επιθυμεί να ανοίξει κατάστημα. Τέτοια υποκρισία!Ξέρουν όμως να έρχονται και να μας κάνουν κήρυγμα ή να μας απειλούν. Ας συνεχίσουν, όπως κάνει η LIFO, να ασχολούνται με την τελειωμένη ΧΑ, με «αντιρατσιστικές» συναυλίες τελειωμένων τραγουδιστών και «αντιφασιστικές πορείες», ή να μας πουλάνε τσαμπουκά, σε μια ύστατη προσπάθεια να κρυφτούν πίσω από το δάχτυλο τους.
Η Πατησιων προφανως δεν ειναι αβατο. Υπαρχουν διαβαθμισεις υπαρχει η3η Σεπτεμβριου που σφαξαν τον αλλο για μια καμερα (κακια στιγμη), του Φιλοπαποαυ που πεταξαν τον αλλο απο το λοφο για ενα κινητο (και τι θελουμε αστυνομοκρατια) και η Γερανιου που πουληθηκε το κινητο της κοπελας που σφαξαν στο νεκροταφειο.
Η πλατεία Αμερικής που ντάξει, το πιάσαν το εμπόριο, του Φιξ -στο ύψος της Γαλατσίου- που ντάξει, δεν πειράζει να δουλεύουν εργάτριες του σεξ με τους προϊσταμένους τους ή το παρκάκι στην Κύπρου που φύγαν οι αλληλέγγυοι και μπορεί να μην είναι πλέον υπαίθριο μπουρδέλο (ναι κρατούσαν σεντόνι και από πίσω στα όρθια!) αλλά κάτι μεταξύ αποποινικοποιημένης ζώνης και λαϊκού υπνωτηρίου.Τι; Κάνας φασίστας είσαι να σε πειράζει;
Προς τους "atman" και "Γράφων".Σοβαρά τώρα, επειδή βλεπω ότι εσείς οι 2 έχετε την ίδια ευαισθησία στο θέμα, αν θέλετε μπορείτε να ζητήσετε από τη διεύθυνση του σάιτ το email μου για πιο άμεση επικοινωνία.Θα υπάρξει σεβασμός στην προσωπικότητα και τα λόγια του καθενός.
Πέρα από τα όντως υπαρκτά γεγονότα, η αίσθηση της ανασφάλειας είναι επίσης πάρα πολλές φορές υποκειμενική. Όταν έχεις (ιδιωτικά) κανάλια που αφιερώνουν 2-3 λεπτά από το τηλεοπτικό τους δελτίο σε κάθε ληστεία και 5-10 λεπτά σε κάθε φόνο (και σε μια μητρόπολη 5 εκατομμυρίων ατόμων όπως η Αθήνα είναι μοιραίο αυτά να συμβαίνουν συχνά), τότε δημιουργείται ένα απίστευτο κλίμα συλλογικής υστερίας. Μου είχε κάνει εντύπωση μια συνέντευξη που είχε δώσει ο ιδρυτής του Guide du Routard, του "Ευαγγέλιου" του γαλλόφωνου ταξιδιώτη ανά τον κόσμο (και πολύ ανώτερου του Lonely Planet), ο οποίος ξεκίνησε σαν οδηγός του νεαρού άφραγκου ταξιδιώτη με το σακίδιο στον ώμο που ξεκινούσε κάνοντας ωτοστόπ να ανακαλύψει τον κόσμο. Σε κάποιο σημείο που μιλούσε για τα ταξίδια της γενιάς του με ωτοστόπ (πρόλαβα κι εγώ τα τελευταία χρόνια εκείνης της καταπληκτικής εποχής), ο δημοσιογράφος του έκανε την κλασική παρατήρηση :"Ναι, αλλά εκείνα τα χρόνια ήταν διαφορετικά. Ο κόσμος μας ήταν ασφαλής". Απάντηση: "Μπα, όχι πολύ περισσότερο από σήμερα, απλά δεν υπήρχε ιδιωτική τηλεόραση..." Μου λένε συχνά αρκετοί γνωστοί: "Τι να μας πουν και οι Γάλλοι και οι Βορειοευρωπαίοι που γκρινιάζουν για εγκληματικότητα... Αν έβλεπαν την δικιά μας θα τρόμαζαν." Κι όταν τους εξηγώ ότι σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές στατιστικές είμαστε η δεύτερη ασφαλέστερη χώρα μετά την Πορτογαλία, νομίζουν ότι τους κάνω πλάκα (βέβαια, όσον αφορά τις διαρρήξεις, είμαστε σε αρκετά χειρότερη θέση).Με εξαίρεση τις Δυτικές συνοικίες, κυκλοφορώ συχνά (και αργά) σε πολλές περιοχές της Αθήνας από αυτές που αναφέρθηκαν ή θεωρούνται επικίνδυνες και όχι μόνο δεν μου έχει συμβεί κάτι, αλλά και δεν νοιώθω ιδιαίτερη ανασφάλεια.
Εγώ παλι δεν παρακολουθώ ειδήσεις στην τβ εκ πεποιθήσεως, και λόφο του Στρέφη ή πίσω από την ΑΣΟΕΕ δεν νιώθω ασφαλής να κυκλοφορώ βράδυ. Καμία φορά ούτε την ημέρα. Είμαι δε νεαρός άντρας. Φανταστείτε, μια νεαρή γυναίκα θα είχε ακόμα περισσότερο... υποκειμενική άποψη.
Εκτός από τις περιοχές που φοβάσαι υπάρχουν και οι περιοχές που σιχαίνεσαι.Τις προάλλες που είχε βρεξει όλο το κέντρο (Ιπποκράτους, πλ. Εξαρχείων, Θεμιστοκλέους, Πανεπιστημιου) μύριζε αμμωνία...
Μα προφανώς και υπάρχουν προβλήματα.Αλλά αβατο δεν είναι ξαναλέω.Άβατο σημαίνει κάτι πολύ συγκεκριμένο και δεν είναι αυτό που λέει το άρθρο.Κι εγώ κυκλοφορώ και στου Στρέφη,και στην Τοσίτσα και παντού.Τίποτα δεν έχω πάθει.Η ζωή συνεχίζεται κανονικά.
Το κέντρο της Αθήνας σε καμία περίπτωση δεν είναι άβατο.Σιγουρα υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι μπορεί να είναι επικίνδυνοι,αλλά αβατο,να με συγχωρείτε κιόλας,δεν είναι.Εμείς οι κάτοικοι μια χαρά κινούμαστε το πρωί και το μεσημέρι και το βράδυ.Τα παιδάκια στη γειτονιά μου μια χαρά βγαίνουν στις πλατείες και παίζουν.Σίγουρα το κέντρο έχει πολλά πολλά προβλήματα,αλλά μην τρελαθουμε κιόλας.
Η ταπεινή μου εμπειρία λέει ότι αν τολμήσεις να πεις ότι στην Αθήνα υπάρχει πρόβλημα εγκληματικότητας η κατάληξη είναι να σε πουν φασίστα.Ας διατυπώσουμε ευχές να μας πουν τουλάχιστον θρήσκους: τι καλά που θα ήταν να μην φοβόσουν να κυκλοφορείς εκεί που κάποτε ο ίδιος έπαιζες σαν παιδάκι.
"Λόφος του Φιλοπάππου, η Ακρόπολη, το Πεδίον του Άρεως Πηγή: www.lifo.gr"αβατα - με λιγα λογια το μισο κεντρο της Αθηνας.Για την αυξηση αυτη περα απο την αλλεργια στην αστυνομευση και την τηρηση των νομων των ΣυριζΑνελ, (εξαιρειται η μονιμως κλειστη Ηρωδου Ατιικου, Εθνικος Κηπος και ο Αλεξης που κυκλοφορει παντου με 20 - 30 λητες), φταινε οτι πλεον κανεις δεν μπαινει φυλακη για οποιοδηποτε εγλημα, για να μεινεις φυλακης πλεον πρεπει να εχεις σκοτωσει περιπου - και αυτο αν. Στηθηκε, με το αζημιωτο φυσικα, βιομηχανια αναπηριων, το περιστατικο αυτου της Ενεργκα τυχαια την αποκαλυψε.