Εύη Χατζηιωάννου: To 54% των εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας είναι γυναίκες και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό

Εύη Χατζηιωάννου: To 54% των εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας είναι γυναίκες και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό Facebook Twitter
Το φύλο δεν πρέπει να είναι εμπόδιο για να κυνηγήσει κάποιος το όνειρό του. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Στο μυαλό του περισσότερου κόσμου, στερεοτυπικά, «τράπεζα» σημαίνει ανδροκρατούμενο περιβάλλον, άκαμπτες πολιτικές και ελεγχόμενη ευελιξία, σ’ έναν κόσμο που αλλάζει κάθε ώρα.

Παρ’ όλα αυτά, αν κοιτάξει κανείς στο εσωτερικό της Εθνικής Τράπεζας, εδώ και μερικά χρόνια, ένα σημαντικότατο ποσοστό των εργαζομένων είναι γυναίκες, ενώ εδώ, σε έναν από τους παλαιότερους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της χώρας, εφαρμόζονται με πίστη και συνέπεια, πολιτικές ισότητας και ενδυνάμωσης των γυναικών που ξαφνιάζουν.

Γι’ αυτή την ελπιδοφόρα αντίθεση –από τη μία η βαριά ιστορία της Εθνικής Τράπεζας και από την άλλη σύγχρονο όραμα και φρέσκες πολιτικές γυναικείας ενδυνάμωσης- μίλησε στη LIFO, η Γενική Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της Τράπεζας και του Ομίλου, Εύη Χατζηιωάννου.

Όπως χαρακτηριστικά εξηγεί η κυρία Χατζηιωάννου αυτές οι πολιτικές εξυπηρετούν το πραγματικό όραμα ισότητας της Εθνικής και θα εξελιχθούν σε βάθος 5ετίας, προκειμένου να διατηρηθεί και αυτή η πρωτιά του οργανισμού, δίνοντας παράδειγμα σε άλλες εταιρείες και ομίλους.

 Είμαι περήφανη γιατί στην Εθνική Τράπεζα, κάθε πολιτική που εφαρμόζουμε θέτει ως στόχο την ισότητα σε κάθε φάση της πορείας των ανθρώπων μας κοντά μας. Από την πρώτη μέρα και σε όλη την μετέπειτα εξέλιξή τους, παραμένουμε διαρκώς προσηλωμένοι στην ενδυνάμωσή τους και αποφασισμένοι στο να άρουμε οποιοδήποτε εμπόδιο. 

— Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερο μιλάμε ανοιχτά και κινούμαστε στη λογική της ενδυνάμωσης γυναικών στο εργασιακό περιβάλλον. Η Εθνική Τράπεζα εμφανίζεται ως πρωτοπόρος σε αυτή την κουβέντα, ωστόσο, αν μιλούσαμε με αριθμούς και παραδείγματα τι θα λέγαμε, κυρία Χατζηιωάννου; Ποιες πολιτικές διαφοροποιούν τον οργανισμό και ποιο το όραμά σας για την επόμενη 5ετία;
Πράγματι τα τελευταία χρόνια μπορούμε να μιλήσουμε με παραδείγματα για ουσιαστική ενδυνάμωση των γυναικών στο εργασιακό περιβάλλον και αυτό προσωπικά με χαροποιεί ιδιαιτέρως, τόσο ως γυναίκα, ως μητέρα, όσο και ως στέλεχος ενός οργανισμού που έχει συμβάλει σε αυτή την αλλαγή. Είμαι περήφανη γιατί στην Εθνική Τράπεζα, κάθε πολιτική που εφαρμόζουμε θέτει ως στόχο την ισότητα σε κάθε φάση της πορείας των ανθρώπων μας κοντά μας. Από την πρώτη μέρα και σε όλη την μετέπειτα εξέλιξή τους, παραμένουμε διαρκώς προσηλωμένοι στην ενδυνάμωσή τους και αποφασισμένοι στο να άρουμε οποιοδήποτε εμπόδιο. Και παρότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας είναι παραδοσιακά ανδροκρατούμενος, αυτή τη στιγμή στο σύνολο των εργαζομένων μας, το 54% είναι γυναίκες. Ένα ποσοστό που μας δείχνει ότι οι προσπάθειες μας έχουν αποτέλεσμα. Δεν θέλουμε να μένουμε στα λόγια και φαίνεται τόσο από την εκπροσώπηση των γυναικών στο Διοικητικό Συμβούλιο που αγγίζει το 31% όσο και στις ανώτερες θέσεις του δικτύου των καταστημάτων που φτάνει το 57%. Για τα επόμενα 5 χρόνια, δεν επαναπαυόμαστε και όραμά μας είναι τα ποσοστά να συνεχίσουν να ανεβαίνουν, αντανακλώντας το περιβάλλον ισότητας που έχουμε και ίσων ευκαιριών που προσφέρουμε.

— Η νέα πολιτική περί παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο αναμένεται να ανακουφίσει πολλούς εργαζόμενους, όχι μόνο γυναίκες, αλλά άτομα από διασταυρούμενες μειονότητες. Από την πολύχρονη εμπειρία σας σε εταιρικά περιβάλλοντα τι ελπίζετε να επιφέρει αυτή η πολιτική και κατά πόσο –έστω και δια Νόμου πλέον- μας εκπαιδεύει σε μία νέα κοινωνική και εργασιακή συνθήκη;
Πιστεύω πως θεσμικά ήταν όντως ώρα για μια νέα πολιτική για την καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο. Πιθανώς και να είχε καθυστερήσει, καθώς οι εξελίξεις πολλές φορές μας προλαβαίνουν. Η συγκεκριμένη πολιτική είναι σημαντική και αναγκαία για τη σωστή, την ομαλή και προπάντων ασφαλή λειτουργία των οργανισμών. Εκτιμώ πως δίνει και σε θεσμικό επίπεδο πια, τη δυνατότητα σε εργαζομένους που βρίσκονται σε εργασιακά περιβάλλοντα με προκλήσεις, να μπορούν να μιλήσουν σε ένα προστατευμένο και ασφαλές πλαίσιο. Θα με ρωτήσετε αν αυτό από μόνο του αρκεί; Φυσικά και όχι. Για αυτό στην Εθνική Τράπεζα έχουμε υιοθετήσει σχετική πολιτική που καθοδηγεί και ενημερώνει για το πλαίσιο αναφοράς ενός περιστατικού βίας ή παρενόχλησης. Αν η αρχή μπορεί να γίνει μέσα από τις επιχειρήσεις και το εργασιακό περιβάλλον στο οποίο οι περισσότεροι από εμάς, περνούμε αρκετό χρόνο, τότε ναι, βαίνουμε σε ένα σωστό δρόμο. Οφείλουν όμως να γίνουν ακόμη περισσότερα βήματα, ώστε η κοινωνία να μπορεί να εκπαιδεύεται και να υιοθετεί σωστές πρακτικές.

Εύη Χατζηιωάννου: To 54% των εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας είναι γυναίκες και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

— Οι αισιόδοξοι των έμφυλων ζητημάτων εικάζουν ότι σε μισό αιώνα από τώρα θα έχουμε λύσει προβλήματα προκαταλήψεων και υποεκπροσώπησης. Ούσα μητέρα η ίδια, τι συμβουλεύετε την κόρη σας και πώς έχετε επιλέξει να της μιλήσετε για τα στερεότυπα και για τα εμπόδια που δημιουργούν στις νεαρές γυναίκες;
Ως μητέρα, ενός κοριτσιού που βρίσκεται στην εφηβεία συζητάμε το θέμα εκτενώς. Ωστόσο δεν είναι κάτι το όποιο μπορούμε να διαχειριστούμε ή να επιλύσουμε με μία μόνο συζήτηση. Αντιθέτως πρέπει για όλους μας, είτε είμαστε γονείς, είτε όχι, να γίνει κομμάτι της κουλτούρας μας καθώς αποτελεί ξεκάθαρα θέμα παιδείας και γνώσης. Με την κόρη μου συζητάμε για τους προβληματισμούς της και προσπαθώ να της εξηγήσω πως δεν υπάρχει κανείς που να έχει το δικαίωμα να σου πει πως δεν μπορείς να κάνεις κάτι επειδή είσαι γυναίκα. Αν σου αρέσει και θες να το κυνηγήσεις, μπορείς. Ανεξαρτήτως φύλου. Το φύλο δεν πρέπει να είναι εμπόδιο για να κυνηγήσει κάποιος το όνειρό του. Οι δυσκολίες που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι νέες γυναίκες και λόγω φύλου πράγματι είναι πολλές, ωστόσο με τον καιρό βλέπουμε πως μειώνονται. Στόχος όλων μας, θα έπρεπε να είναι η εξάλειψη και αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την ενδυνάμωση, την αυτοπεποίθηση, το διάλογο, την εξέλιξη στον τρόπο σκέψης και όλα τα εργαλεία που μπορούμε να προσφέρουμε σε ένα εργασιακό περιβάλλον, έχοντας όμως σταθερά την υποστήριξη της Πολιτείας ως προς την ανάπτυξη πολιτικών που προάγουν την ισότητα.

— Πόσο σημαντικό είναι για όλους, αλλά κυρίως για γυναίκες /  θηλυκότητες και εκπροσώπους μειονοτικών ομάδων, να εργάζονται σε ασφαλές, δημιουργικό και προστατευτικό περιβάλλον και ποιες πολιτικές δημιουργούν αυτές τις συνθήκες;
Είναι δεδομένο πως για όλους τους εργαζόμενους είναι απαραίτητο ένα ασφαλές, δημιουργικό και προστατευτικό περιβάλλον, πόσω μάλλον για τις γυναίκες / θηλυκότητες και τους εκπροσώπους μειονοτικών μονάδων. Από τη στιγμή που η κοινωνία μας και κατ’ επέκταση η παιδεία μας, δεν έχουν φτάσει ακόμα στο σημείο να προσφέρουν ένα περιβάλλον ισότητας, οι πολιτικές που υιοθετούν οι επιχειρήσεις είναι αναγκαίες. Πιστεύω πως αυτές οι πολιτικές θα κάνουν τη διαφορά. Μέσα από πρόληψη και αντιμετώπιση, διαφάνεια, δημοσιοποίηση πληροφοριών και ελευθερία της έκφρασης το μέλλον προδιαγράφεται αισιόδοξο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 7.6.2023

Θέματα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Eιρήνη Μουρτζούκου: Μάνα-«Ηρώδης» ή ατελείωτο τηλεριάλιτι;

Newsroom / Eιρήνη Μουρτζούκου: Μάνα-«Ηρώδης» ή ατελείωτο τηλεριάλιτι;

O Γιάννης Πανταζόπουλος σχολιάζει με τον Μάκη Πολλάτο και τη Βάνα Κράβαρη την υπόθεση με τα πέντε νεκρά μωρά αλλά και τον λόγο που η Ειρήνη Μουρτζούκου έχει γίνει για τα media «η νέα Πισπιρίγκου».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Στα άδυτα του ανθρώπινου εγκεφάλου

Άκου την επιστήμη / Στα άδυτα του ανθρώπινου εγκεφάλου

Ποια είναι η αθέατη πλευρά των σκέψεων και τι επιρροή έχει ο νους στη ζωή μας; Ποια η σχέση του ανθρώπινου νου με το υπόλοιπο σύμπαν; Είναι η ηδονή απόρροια διεργασιών του ανθρώπινου εγκεφάλου; Ο ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολή τους Πανεπιστημίου Πατρών, Ηλίας Κούβελας εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι καινούργιο υπάρχει για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1;

Radio Lifo / Τι να κάνετε αν το παιδί σας νοσήσει από σακχαρώδη διαβήτη

Τι καινούργιο υπάρχει για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, που εμφανίζεται κυρίως στην παιδική και εφηβική ηλικία; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την Ελένη Φάκου, που ζει εδώ και τριάντα χρόνια με τη νόσο, και τον ψυχοθεραπευτή Μιχάλη Καλλιφρονά.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
To θρίλερ της εξαφάνισης των τριών κυνηγών στην Λαμία και τα σενάρια περί τρομοκρατίας

Αληθινά εγκλήματα / To θρίλερ της εξαφάνισης των τριών κυνηγών στη Λαμία και τα σενάρια περί τρομοκρατίας

O Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την υπόθεση της εξαφάνισης τριών κυνηγών από τα χωριά της Λοκρίδας και τα ανώνυμα τηλεφωνήματα με άρωμα τρομοκρατίας που συνέθεσαν το θρίλερ που παίχτηκε τον Αύγουστο του 2002 στις απόκρημνες πλαγιές της Οίτης στη Φθιώτιδα.
THE LIFO TEAM
Ευάγγελος Γκουντούφας: «Δεν είναι οι ανεμογεννήτριες η αιτία για τις πυρκαγιές»

Άκου την επιστήμη / «Δεν είναι οι ανεμογεννήτριες η αιτία για τις πυρκαγιές»

Γιατί αφού μάθαμε να ζούμε με τους σεισμούς, δεν έχουμε μάθει να ζούμε με τις φωτιές και τα ακραία φαινόμενα; Τελικά, καταστρέφουν ή όχι τα δάση οι αναδασώσεις; Ο γενικός διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Ευάγγελος Γκουντούφας εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Ζίζεκ στα 75: «Είναι ηλίθιο και ταπεινωτικό να είσαι γέρος»

Οπτική Γωνία / Ο Ζίζεκ στα 75: «Μην κοιτάς βαθιά μέσα σου, θα ανακαλύψεις μόνο σκατά»

«Είναι ηλίθιο και ταπεινωτικό να είσαι γέρος» δηλώνει σε συνέντευξή του στον Telegraph ο διάσημος Σλοβένος φιλόσοφος, ο οποίος πιστεύει επίσης ότι είμαστε πλέον πολύ κοντά σε ένα είδος «ήπιου φασισμού», όπως γράφει στο νέο βιβλίο του.
THE LIFO TEAM
Είναι ο καρκίνος του μαστού μια αόρατη αναπηρία;

Ζούμε, ρε! / Είναι ο καρκίνος του μαστού μια αόρατη αναπηρία;

Πόσο εύκολα μπορεί τελικά να μιλήσει για το βίωμά της στους γύρω της μια γυναίκα που έχει περάσει καρκίνο του μαστού και τι ρόλο μπορεί να παίξει η συμμετοχή της σε μια θεατρική ομάδα στην εύρεση νέου νοήματος ζωής; Η σκηνοθέτιδα και ηθοποιός Αθηνά Παππά συζητά με τη Χρυσέλλα Λαγαρία και τον Θοδωρή Τσάτσο για τον καρκίνο του μαστού, το θέατρο και τη νέα της παράσταση «Η κουκούλα».
THE LIFO TEAM
To μυστήριο της δολοφονίας της πλούσιας Πλακιώτισσας Μοσχούλας Βάθη

Αληθινά εγκλήματα / To μυστήριο της δολοφονίας της Μοσχούλας, της πλούσιας Πλακιώτισσας

O Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται κάτω από ποιες συνθήκες βρέθηκε νεκρή έξω από την πόρτα του διαμερίσματός της στην Πλάκα η 73χρονη γυναίκα, μια υπόθεση που προκάλεσε αίσθηση τον Μάρτιο του 1989.
Φωτεινή Τσαλίκογλου: «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ναρκώνουν το βλέμμα και τη σκέψη μας»

Άκου την επιστήμη / «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ναρκώνουν το βλέμμα και τη σκέψη μας»

Ζούμε σε μια εποχή που κυνηγάμε την τελειότητα; Είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε μέσα στην απιστία; Και τι ρόλο παίζει στη ζωή μας ένα τραυματικό γεγονός; Η ομότιμη καθηγήτρια ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και συγγραφέας, Φωτεινή Τσαλίκογλου, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Υπόθεση Σκολαρίκου: Μια δολοφονία, ένας αθώος στη φυλακή και το δικαστικό θρίλερ που ακολούθησε

Αληθινά εγκλήματα / Υπόθεση Σκολαρίκου: Μια δολοφονία, ένας αθώος στη φυλακή και ένα δικαστικό θρίλερ

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την εν ψυχρώ δολοφονία του 52χρονου Γιάννη Σκολαρίκου, διευθυντή του ΟΤΕ Παλαιού Φαλήρου, που, ένα χειμωνιάτικο πρωί σαν όλα τ’ άλλα, ξεκίνησε για τη δουλειά του και δεν έφτασε ποτέ.
THE LIFO TEAM
«Μαμά, κάποιοι ανέβασαν γυμνή φωτογραφία μου στα σόσιαλ»

Podcast / «Μαμά, κάποιοι ανέβασαν γυμνή φωτό μου στα σόσιαλ»

Τι κάνεις όταν κυκλοφορεί γυμνή φωτογραφία του παιδιού σου στο διαδίκτυο; Ποια είναι τα βήματα για να σταματήσεις κάτι που τρέχει πιο γρήγορα κι από φωτιά σε πευκόδασος; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με τον αστυνόμο Χαράλαμπο Καρρά και τον ψυχολόγο Γιώργο Νάκο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τρώμε έντομα και δεν το γνωρίζουμε;

Radio Lifo / Τρώμε έντομα και δεν το γνωρίζουμε;

Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τον Αντώνη Τσαγκαράκη, επίκουρο καθηγητή Γεωργικής και Παραγωγικής Εντομολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, για τα έντομα που έχουν εγκριθεί από την Κομισιόν ως τρόφιμα, καθώς και για τους λόγους πίσω από αυτή την απόφαση.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ