Οι εργένηδες (και οι εργένισσες) ζουν καλύτερα από τους παντρεμένους

3

Αν νιώθετε περίεργα που όλοι οι συνάδελφοι στο γραφείο είναι σοβαρά δεσμευμένοι ή ήδη παντρεμένοι με παιδιά και η τελευταία ανύπαντρη εξαδέλφη σας υπέκυψε και προσχώρησε με ανακούφιση στο κλαμπ των παντρεμένων, κοινώς όλοι εκτός από εσάς δεν έχουν ακόμη παντρευτεί, μην αισθάνεστε. 

Γενικώς, μην άγχεστε που όλοι γύρω σας μοιάζουν να έχουν λύσει αυτό το θέμα - του μόνιμου συντρόφου και δη με τη βούλα της εκκλησίας ή του δημαρχείου - τη στιγμή που εσείς μπορεί ακόμη να περνάτε από τη μία γνωριμία στην άλλη, από το ένα διαδικτυακό ή μη φλερτ στο άλλο και πάει λέγοντας. 

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Αμερικανικής Ένωσης Ψυχολογίας οι ανύπαντροι - είτε εκ πεποιθήσεως είτε λόγω συγκυριών - τείνουν να έχουν απείρως συναρπαστικότερες και πιο ολοκληρωμένες ζωές από τους ανθρώπους που έχουν παντρευτεί και αποκτήσει οικογένεια. 

Παράδοξο; Βολικό (για όσους δεν έχουν ακόμη παντρευτεί); Τίποτα από τα δύο. Βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας, το να είναι κάποιος εργένης - ή εργένισσα - στις μέρες μας, συνήθως μεταφράζεται σε πολυάσχολη καθημερινότητα, καλή επαγγελματική πορεία, πλούσια κοινωνική ζωή και ασχολίες ή hobbies, που συνήθως κανείς παντρεμένος ή παντρεμένη και δη με παιδιά δεν μπορεί να ακολουθήσει. 

Οι singles εμφανίζονται πολύ περισσότεροι απ' ό,τι την προηγούμενη δεκαετία, ωστόσο είναι single επειδή το θέλουν και χωρίς πάντα να σημαίνει ότι έχουν παραιτηθεί από το να ψάχνουν τον "έναν" ή τη "μία" χωρίς διάθεση να βάλουν νερό στο κρασί τους.

Βάσει του δείγματος που απάντησε στην έρευνα, τα άτομα που δεν έχουν επιλέξει (ακόμη) τον γάμο ως κατάσταση προσωπικής ζωής, όχι μόνο συμβιβάζονται δύσκολα, αλλά τείνουν να επιτυγχάνουν τους στόχους τους, τόσο στην προσωπική τους ζωή, όσο και στην επαγγελματική πολύ πιο εύκολα και με περισσότερο δυναμισμό, απ' ό,τι άνθρωποι που για άλλους λόγους είναι αναγκασμένοι να προχωρούν σε αμοιβαίους συμβιβασμούς και υποχωρήσεις για το καλό της κοινής τους ζωής, βεβαίως. 

 

Επίσης, παρά τα διαδιδόμενα, όσοι δεν έχουν παντρευτεί, από επιλογή ή από ατυχείς συγκυρίες, είναι άνθρωποι με υψηλότερο επίπεδο συναισθηματικής ωρίμανσης, καθώς έχουν κληθεί να ανταποκριθούν σε δύσκολες διαπροσωπικές καταστάσεις, να αντεπεξέλθουν σε χωρισμούς ή σχέσεις που δεν προχώρησαν και να είναι απολύτως σίγουροι για το είδος ζωής που θέλουν για τον εαυτό τους. 

 

Σύμφωνα με την Bella DePaulo, δόκτωρα ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, που ηγήθηκε της έρευνας για λογαριασμό της Αμερικανικής Ένωσης Ψυχολογίας, από τα πάνω από 800 άτομα που συμμετείχαν στην ερευνητική διαδικασία με προσωπικές συνεντεύξεις και ειλικρινείς απαντήσεις σε σχετικά ερωτηματολόγια προέκυψε ότι ένα συντριπτικό ποσοστό των singles εμφανίζονταν πιο αισιόδοξη και με πιο ξεκάθαρη τοποθέτηση απέναντι στη ζωή.

"Δεν είχαν αρνητικά συναισθήματα για βασικούς τομείς της καθημερινότητας τους - δουλειά, φίλοι, προσωπική ζωή, ελεύθερος χρόνος - και εμφανίζονταν με περισσότερη αυτοπεποίθηση, περισσότερο επαρκείς και αυτάρκεις σε σχέση με παντρεμένους ανθρώπους. Οι τελευταίοι έτειναν να αντιμετωπίζουν τη ζωή με σκεπτικισμό, κάποτε και μελαγχολία ή αμφισβήτηση και πάντως με αβεβαιότητα γι' αυτό που αποκαλούμε κοινό μέλλον", εξήγησε στην "Evening Standard" η DePaulo. 

 

Και μοιραία δημιουργείται το ερώτημα: αφού είναι τόσο τέλειο το να είναι κανείς single, γιατί ο περισσότερος κόσμος νιώθει άβολα, όταν περνά αρκετό καιρό χωρίς μόνιμο σύντροφο; Και κυρίως γιατί νιώθει σε δύσκολη θέση, όταν περιτριγυρίζεται από παντρεμένους - και φαινομενικά ευτυχισμένους - φίλους; 

 

"Είναι η παραδοσιακή εμμονή της κοινωνίας μας να υπογραμμίζει τους κινδύνους της μοναξιάς. Η ενασχόληση με αυτούς τους κινδύνους μοιραία συγκαλύπτει, σχεδόν αφανίζει από το προσκήνιο, τα βαθιά οφέλη μίας single ζωής", λέει η DePaulo, επισημαίνοντας τον εξίσου μεγάλο κίνδυνο του άγχους να βρει κάποιος σύντροφο, να προχωρήσει σε μία βιαστική απόφαση, προκειμένου να μη διαφέρει και να περάσει στη συνέχεια μία μίζερη και συμβιβασμένη ζωή. 

 

"Ας πούμε ότι έφτασε η στιγμή για να έχουμε μια πιο ακριβή εικόνα για τους άγαμους και για την εργένικη ζωή. Μία πραγματική απεικόνιση της δύναμης, της ανθεκτικότητας και της ομορφιάς που κρύβουν αυτές οι ζωές", καταλήγει η δρ DePaulo. 

 

Ας σημειωθεί ότι στην ίδια έρευνα, οι singles εμφανίζονται πολύ περισσότεροι απ' ό,τι την προηγούμενη δεκαετία, ωστόσο είναι single επειδή το θέλουν και χωρίς πάντα να σημαίνει ότι έχουν παραιτηθεί από το να ψάχνουν τον "έναν" ή τη "μία" χωρίς διάθεση να βάλουν νερό στο κρασί τους.

 

 

"Τα αυξημένα ποσοστά κατ' επιλογήν ανύπαντρων και οι απαντήσεις που δίνουν αναφορικά με το μοντέλο ζωής που έχουν υιοθετήσει μας οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια κατηγορία που ζει με ένταση, έχοντας κάνει και δύσκολες επιλογές, χωρίς να στερείται, λόγω συμβάσεων, όσα της δίνουν νόημα", καταλήγει η επικεφαλής της έρευνας. 

 

Με στοιχεία από την Evening Standard

3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM