Το manspreading κάνει καλό στο φλερτ, λένε τώρα οι μελέτες

Το manspreading κάνει καλό στο φλερτ, λένε τώρα οι μελέτες Facebook Twitter
Όσοι έχουν πόδια ανοιχτά και απλωμένα, χωρίς επιτήδευση, είναι εκείνοι που έχουν την μεγαλύτερη επιτυχία στο αντίθετο φύλο.
5

Πριν από λίγους μήνες είχε γίνει τεράστιο θέμα με το φαινόμενο του manspreading: ολόκληρες καμπάνιες, ειδικά για τα μέσα μαζικής μεταφοράς του εξωτερικού καυτηρίαζαν την ενοχλητική συνήθεια αρκετών επιβατών να χύνονται στα καθίσματα και με τα πόδια τους να ενοχλούν - κάποτε και να παρενοχλούν - τους συνεπιβάτες τους. 

Ειδικώς, το "New Yorker" είχε αφιερώσει ολόκληρο εξώφυλλο προκειμένου να κάνει σαφείς τις προεκτάσεις του να μη σέβεται κάποιος τον ζωτικό χώρο του άλλου. Και μπορεί για την ώρα να μην υπάρχουν έρευνες ή στατιστικά στοιχεία για το πόσο ελαττώθηκαν τα κρούσματα manspreading στα τρένα, τα μετρό και τα λεωφορεία ανά την Ευρώπη, προέκυψαν, ωστόσο μελέτες που έδιναν πόντους σε αυτό τον εχθρό του savoir vivre και μάλιστα σε έναν αναπάντεχο τομέα της ζωής μας: τον ερωτικό. 

Ναι, κι όμως. Η έρευνα της Tanya Vacharkulksemsuk, από το Πανεπιστήμιο Berkeley, μεταξύ άλλων αξιοσημείωτων, είχε να προτάξει, ότι τελικά όσοι έχουν την τάση να απλώνονται και να καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο από εκείνον που τους αντιστοιχεί, έχουν την τάση να θεωρούνται πιο ελκυστικοί (!) στο φλερτ από άλλους πιθανούς ερωτικούς παρτενέρ που βρίσκονται στον ίδιο χώρο. 

Oι φωτογραφίες, στις οποίες οι συμμετέχοντες ήταν απλωμένοι, με χέρια - πόδια ανοιχτά και απλωμένα, χωρίς επιτήδευση (ακόμη κι αν δεν ήταν στις ωραιότερες στιγμές τους) ήταν εκείνες που είχαν την μεγαλύτερη επιτυχία στο αντίθετο φύλο.

Συγκεκριμένα, ομάδα αμερικανών ερευνητών με επικεφαλής την προαναφερόμενη κυρία, μπήκαν στη διαδικασία να μελετήσουν βιντεάκια από sites που προωθούν το speed dating, ενώ ταυτοχρόνως παρακολουθούσαν τα αποτελέσματα μίας εφαρμογής στο κινητό που εξυπηρετεί επίσης τη λογική των ραντεβού μεταξύ αγνώστων. 

Τα αποτελέσματα, ήταν τουλάχιστον εντυπωσιακά. Η Vacharkulksemsuk και η ομάδα της, μετά από αρκετούς μήνες παρατήρησης, συμπέρανε, ότι εκείνοι οι οποίοι απλώνονταν και ένιωθαν μια παραπάνω άνεση με το σώμα τους, ακόμη περισσότερο μάλιστα είχαν την τάση να εισβάλλουν στον ζωτικό χώρο του ραντεβού τους, ήταν εκείνοι που είχαν και τις περισσότερες επιτυχίες, ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου, οικονομικής κατάστασης ή εμφάνισης.  

Αντιθέτως, εκείνοι που κρατούσαν τις αποστάσεις και φρόντιζαν ώστε να μην ενοχληθεί κατά κανέναν τρόπο ο άνθρωπος που είχαν απέναντι τους, ήταν και εκείνοι στους οποίους δεν δινόταν δεύτερη ευκαιρία, ειδικά σε μια διαδικασία όπως αυτή του speed dating, όπου μέσα σε ελάχιστα λεπτά της ώρας, πρέπει να κερδίσεις τον άλλον. 

Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, μετά τα βίντεο μπήκε στη διαδικασία να πειραματιστεί με τις συμπεριφορές ανθρώπων σε μία εφαρμογή για κινητά που λειτουργούσε όπως το Tinder. Συγκεκριμένα, 3 άντρες και 3 γυναίκες δέχθηκαν να φτιάξουν δύο διαφορετικά προφίλ στη συγκεκριμένη εφαρμογή. Στο πρώτο, οι φωτογραφίες τους θα τους έδειχναν σε χαλαρές στιγμές στον χώρο τους, με χέρια, πόδια και κορμό σε στάσεις που επιτρέπουν σε όλο το σώμα να απλωθεί. Στο δεύτερο προφίλ, οι φωτογραφίες θα ήταν πιο συντηρητικές, πιο επίσημες, πάντως όχι τόσο χαλαρές. 

 

Το αποτέλεσμα ήταν το αναμενόμενο: οι φωτογραφίες, στις οποίες οι συμμετέχοντες ήταν απλωμένοι, με χέρια - πόδια ανοιχτά και απλωμένα, χωρίς επιτήδευση (ακόμη κι αν δεν ήταν στις ωραιότερες στιγμές τους) ήταν εκείνες που είχαν την μεγαλύτερη επιτυχία στο αντίθετο φύλο. Εκείνο που δεν ήταν αναμενόμενο ήταν το γιατί είχαν τέτοια επιτυχία. 

 

"Αυτοί οι υποψήφιοι εισέπρατταν εκτός από ενδιαφέρον και σχόλια για αυτό που ενέπνεε η φωτογραφία τους. Και αυτό, υπό μορφή σχολίων από τους ενδιαφερόμενους ήταν ότι είχαν να κάνουν με κυρίαρχες προσωπικότητες, που έλεγαν πολλά ακόμη κι αν χρησιμοποιούσαν μη λεκτικά μηνύματα και ότι η όλη στάση τους μαρτυρούσε πιο ανοιχτόμυαλους, ζεστούς και άμεσους χαρακτήρες", σχολιάζει η Vacharkulksemsuk και συνεχίζει: "Βασισμένοι στα αποτελέσματα ερευνών που εκπονήσαμε με τεστ και ερωτήσεις σε χιλιάδες singles, όλο αυτό αποδεικνύει ότι ο χώρος που καταλαμβάνει κάποιος, η μη λεκτική αφήγηση ενός σώματος στον χώρο, ακόμη και η κατάληψη που μπορεί να κάνει στον δικό μας ζωτικό χώρο κάνει το άτομο πιο ελκυστικό".

 

Η ερευνητική ομάδα που δημοσίευσε τη συγκεκριμένη μελέτη στο πλαίσιο έρευνας των κοινωνικών αλλαγών και της μετάβασης από συμπεριφορές του παρελθόντος στον σύγχρονο τρόπο επικοινωνίας, θεωρεί ότι υπάρχει άμεσος συσχετισμός ανάμεσα στο αίσθημα κυριαρχίας και ασφάλειας που θέλει να νιώσει κάποιος ανεξαρτήτως φύλου και γι' αυτό φυσικά υποκύπτει πιο εύκολα σε τέτοιου είδους προσωπικότητες. 

 

Την ίδια στιγμή, αυτοί οι άνθρωποι - αυτοί για τους οποίους το manspreading πήρε διαστάσεις κοινωνικού φαινομένου - βάσει της ίδιας έρευνας, φαίνεται ότι τα καταφέρνουν καλύτερα σε όλους τους τομείς της ζωής τους - στη δουλειά, στην οικογένεια, στις παρέες - ακόμη κι αν δεν θεωρούνται πάντα ευγενείς... 

 

Σ' αυτή τη ζωή κάτι κερδίζεις, κάτι χάνεις. 

 

Με στοιχεία από τον Guardian 

 

5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM

σχόλια

4 σχόλια
Ρε παιδιά είναι όντως τόσο διαδεδομένο το manspreading; Ώρες-ώρες νομίζω ότι μόνο εγώ δεν το έχω παρατηρήσει στα ΜΜΜ πέρα από ελάχιστες -ιστορικές σχεδόν- φορές.Κατά τα άλλα είχα δει ένα βίντεο όπου έλεγε ότι οι γυναίκες είναι αυτές που αποκλίνουν από τη πορεία τους για να περάσουν οι άνδρες στο δρόμο. Παίζει γενικά και αυτό;
Προσπαθούν μάταια οι ψευδοεπιστημονικές μεταμοντέρνες θεωρίες να επιβάλλουν τις ανόητες, ανεδαφικές, μη επιστημονικά αποδεδειγμένες, θεωρίες τους ότι όλα είναι επίκτητα και έρχεται η φύση, η βιολογία και σαρώνει όλες αυτές τις μπούρδες χωρίς να αφήνει τίποτα όρθιο. Κυρίαρχες προσωπικότητες, θράσος και αίσθημα ασφάλειας, κύριοι, γουστάρουν οι γυναίκες. Τα υπόλοιπα είναι για να πουλάνε κάτι "ακαδημαϊκοί" της πλάκας βιβλία.
Πώς σχετίονται τα δύο; Άλλο να εισβάλεις εν μέρει στο ζωτικό χώρο κάποιου με τον οποίο είστε εξ αρχής σε διαδικασία φλερτ, κάτι που μπορεί να εκληφθεί ως φιλική στάση, δημιουργία οικειότητας κλπ., άλλο να φωτογραφίζεσαι φαρδύς πλατύς στον καναπέ σου, και άλλο να απλώνεις τις ποδάρες σου στα ΜΜΜ και να στριμώχνεις τους συνεπιβάτες, που ουδεμία διάθεση εχουν να αναπτύξετε στενές επαφές τρίτου τύπου. Όποιος κάνει το ένα δεν σημαίνει ότι κάνει και το άλλο.
Να σου πω πώς συνδυάζονται: Γυναίκα μόνη, ψάχνει. Να σου τον ο manspreadαράς και της μοστράρει το καμάρι που έχει ανάμεσα στα σκέλια. Εδώ είμαστε, λέει η κυρία, για έναν πούτσο είναι ό,τι πρέπει. Όχι για περισσότερα, γιατί είναι γάιδαρος.