Χρήσιμα tips για να μην αγγίζεις συνέχεια το πρόσωπό σου

Χρήσιμα tips για να μην αγγίζεις συνέχεια το πρόσωπό σου Facebook Twitter
Εάν ξέρεις περίπου πότε και γιατί αγγίζεις το πρόσωπό σου, τότε είναι σίγουρα πιο εύκολο να σταματήσεις να το κάνεις.
1

Τώρα που όλοι ξέρουμε ότι δεν κάνει να αγγίζουμε συνέχεια το πρόσωπό μας για να αποφύγουμε την περαιτέρω εξάπλωση του κοροναϊού, τι μπορούμε να κάνουμε για να σταματήσουμε αυτή την κακή συνήθεια;


Μέσα στη μέρα, όλοι μας αγγίζουμε διάφορες επιφάνειες, όπως τα πόμολα στις πόρτες, τα κουμπιά στο ασανσέρ και τις μπάρες στο μετρό. Όλες αυτές οι επιφάνειες αποτελούν, φυσικά, πιθανές εστίες του κοροναϊού. Από εκεί, τα μικρόβια ενδέχεται να μεταφερθούν αρχικά στα δάχτυλά μας και ύστερα στη μύτη, το στόμα και τα μάτια.


«Είναι πραγματικά δύσκολο να σταματήσουμε αυτή μας τη συνήθεια, γιατί την κάνουμε όλοι και πολλές φορές κάπως ασυναίσθητα», αναφέρει η Vanessa Raabe, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Ιατρικής του NYU Langone Health.

Εφόσον τα χέρια μας είναι καθαρά, το να αγγίζουμε το πρόσωπό μας δεν είναι μια καταστροφική συνήθεια.


Ακολουθούν τέσσερις χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να περιορίσετε την εξάπλωση του ιού:

1.

Να έχετε πάντα μαζί σας χαρτομάντιλα

Χρήσιμα tips για να μην αγγίζεις συνέχεια το πρόσωπό σου Facebook Twitter
Φωτο: James Nieves/The New York Times

Εάν θέλετε να φυσήξετε τη μύτη ή να ακουμπήσετε τα γυαλιά σας, ενώ τα χέρια σας δεν είναι καθαρά, τότε θα ήταν προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε ένα χαρτομάντιλο και να μην αγγίξετε κάποιο σημείο του προσώπου σας με γυμνά χέρια. Σε περίπτωση, όμως, που δεν έχετε μαζί σας χαρτομάντιλο και θέλετε να φτερνιστείτε, τότε μπορείτε να βάλετε μπροστά τον αγκώνα σας.

2.

Εντοπίστε τις πιθανές εστίες του ιού

Εάν ξέρεις περίπου πότε και γιατί αγγίζεις το πρόσωπό σου, τότε είναι σίγουρα πιο εύκολο να σταματήσεις να το κάνεις. Εάν, δηλαδή, πιάσετε τον εαυτό σας να τρίβετε τα μάτια επειδή είναι ξηρά, τότε καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε σταγόνες για ενυδάτωση. Μάλιστα, ο Justin Ko, αναπληρωτής καθηγητής δερματολογίας στο Stanford Health, συστήνει σε όσους φορούν φακούς επαφής να προτιμούν τα γυαλιά τους, γιατί έτσι θα αποφύγουν τα συνεχόμενα τριψίματα στα μάτια.

3. 

Απασχολήστε τα χέρια σας με κάτι άλλο

Χρήσιμα tips για να μην αγγίζεις συνέχεια το πρόσωπό σου Facebook Twitter
Φωτο: Erin Schaff/The New York Times

Οι γιατροί συμβουλεύουν να κρατούμε τα χέρια μας απασχολημένα με κάτι άλλο, όπως για παράδειγμα τα μπαλάκια anti-stress, γιατί έτσι μειώνονται οι πιθανότητες να ακουμπήσουμε το πρόσωπό μας. Βέβαια, δεν πρέπει να αμελούμε τον καθαρισμό αυτού του αντικειμένου, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα.

4.

Μην πανικοβάλλεστε!

«Η γενική συμβουλή που θα μπορούσα να δώσω στους ανθρώπους θα ήταν να έχουν λιγότερο άγχος για όλα αυτά, από το να ανησυχούν εμμονικά με το τι αγγίζουν», δηλώνει ο Stew Shankman, καθηγητής ψυχιατρικής και συμπεριφορικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Northwestern. «Το άγχος έχει επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σου σύστημα και όσο περισσότερο αγχώνεσαι, τόσο περισσότερο μειώνεται η ικανότητα του σώματός σου να καταπολεμά τις μολύνσεις».


Εφόσον τα χέρια μας είναι καθαρά, το να αγγίζουμε το πρόσωπό μας δεν είναι μια καταστροφική συνήθεια. «Είναι μια φυσική συμπεριφορά που την κάνουμε όλοι. Δεν ήρθε το τέλος του κόσμου», καταλήγει ο ίδιος.

Με πληροφορίες από NYT

Υγεία & Σώμα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια