Tα νέα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας δεν αδυνατίζουν μόνο. Αλλάζουν και τον τρόπο που ζούμε.

Δεν είναι μόνο η παχυσαρκία. Φάρμακα όπως το Ozempic θα αλλάξουν τον κόσμο Facebook Twitter
Όπως το αντισυλληπτικό χάπι ενθάρρυνε τις γυναίκες να παραμείνουν στην εκπαίδευση και την εργασία, έτσι και τα φάρμακα glp-1 θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καθοριστικές οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές, ενισχύοντας την παραγωγικότητα και την ελευθερία.
0

ΚAΘΕ ΜΕΡΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ να φέρνει και πιο συναρπαστικά νέα. Πρώτα τα φάρμακα αντιμετώπισαν τον διαβήτη. Στη συνέχεια, με μία μόνο ένεση την εβδομάδα, αντιμετώπισαν την παχυσαρκία. Τώρα ανακαλύφθηκε ότι θεραπεύουν τις καρδιαγγειακές και νεφρικές παθήσεις και δοκιμάζονται για τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ και του εθισμού. Είναι νωρίς ακόμα, αλλά οι αγωνιστές υποδοχέων glp-1 έχουν όλα τα φόντα για να θεωρηθούν μια από τις πιο επιτυχημένες κατηγορίες φαρμάκων στην ιστορία. Καθώς γίνονται όλο και φθηνότερα και ευκολότερα στη χρήση, αυτά τα φάρμακα υπόσχονται να βελτιώσουν δραματικά τη ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων − με σημαντικό αντίκτυπο στη βιομηχανία, την οικονομία και την κοινωνία. 

Στα τρία χρόνια από τότε που εγκρίθηκε η σεμαγλουτίδη για τη θεραπεία της παχυσαρκίας, έχει κατακτήσει ολοσχερώς την Αμερική. Μετά από δεκαετίες απογοητευτικών «θαυματουργών θεραπειών», τα φάρμακα αυτά λειτουργούν. Ινφλουένσερ που ανησυχούν για την εικόνα τους και εύποροι χρηματιστές δεν είναι οι μόνοι χρήστες τους. Ήδη ένας στους οκτώ Αμερικανούς ενήλικες έχει πάρει φάρμακα glp-1. Η Novo Nordisk, κατασκευάστρια της σεμαγλουτίδης, με το εμπορικό σήμα Ozempic για τον διαβήτη και Wegovy για την απώλεια βάρους, και η Eli Lilly, η οποία παρασκευάζει την τιρζεπατίδη, ένα πιο αποτελεσματικό εναλλακτικό σκεύασμα, έχουν προσθέσει μαζί από το 2021 περίπου 1 τρισ. δολάρια στην εμπορική τους αξία.  

Η δράση τώρα μετακινείται πέρα από την Αμερική. 

Σε έναν κόσμο αφθονίας, οι άνθρωποι υποκύπτουν στις παρορμήσεις τους ακόμη και αν γνωρίζουν ότι οι επιλογές τους είναι μακροπρόθεσμα επιβλαβείς. Παρόλο που οι αγωνιστές GLP-1 μπορεί να περιορίσουν την ευχαρίστηση της άμεσης ικανοποίησης, υπόσχονται να τερματίσουν τις επίμονες επιθυμίες και να βελτιώσουν τη μακροπρόθεσμη υγεία. 

Δεδομένου ότι πάνω από τα δύο πέμπτα του παγκόσμιου πληθυσμού είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, η ζήτηση για φάρμακα glp-1 είναι σαρωτική. Οι φαρμακευτικές εταιρείες αγωνίζονται να τα κάνουν να λειτουργήσουν ως χάπια, που θα είναι φθηνότερα στην παραγωγή από τις ενέσεις, και να μειώσουν τις παρενέργειές τους. Στην αγορά εισέρχονται γενόσημες εκδόσεις παλαιότερων αγωνιστών glp-1. Η πατέντα της σεμαγλουτίδης πρόκειται να απελευθερωθεί το 2026 στη Βραζιλία, την Κίνα και την Ινδία, ενώ άλλα οκτώ τέτοια φάρμακα ετοιμάζονται στην Κίνα. Είναι λογικό. Καθώς τα εισοδήματα στον αναπτυσσόμενο κόσμο έχουν αυξηθεί και η ζωή έχει γίνει πιο καθιστική, η αύξηση του βάρους των ανθρώπων πλησιάζει εκείνη της Δύσης. 

Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας θα είχε σοβαρό αντίκτυπο. Ωστόσο, τα φάρμακα glp-1 υπόσχονται να κάνουν πολύ περισσότερα. Έχει διαπιστωθεί ότι οι υπέρβαροι ασθενείς που λαμβάνουν σεμαγλουτίδη υποφέρουν από λιγότερες καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια. Το εκπληκτικό είναι ότι τα οφέλη φαίνεται να είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητα από το πόσο βάρος χάνεται. Η τιρζεπατίδη βελτιώνει την υπνική άπνοια. Δοκιμές δείχνουν ότι οι αγωνιστές glp-1 μειώνουν τη χρόνια νεφρική νόσο στους διαβητικούς και υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να μειώσουν τη συρρίκνωση του εγκεφάλου και την έκπτωση γνωστικών λειτουργιών που προκαλεί η νόσος Αλτσχάιμερ. Μελέτες των αρχείων υγείας υποδηλώνουν ότι μπορεί να βοηθήσουν και με τους εθισμούς. Τα άτομα που έπαιρναν ήδη φάρμακα glp-1 στην Αμερική είχαν λιγότερες πιθανότητες να πάρουν υπερβολική δόση οπιοειδών ή να κάνουν κατάχρηση κάνναβης ή αλκοόλ. Οι ερευνητές μιλούν ακόμη, με συγκρατημένη αισιοδοξία, για την αντιγηραντική τους δράση. 

Πώς μπορεί μία κατηγορία φαρμάκων να κάνει τόσα πολλά; Φαίνεται πως τα συγκεκριμένα φάρμακα δεν δρουν μόνο στο έντερο, αλλά δεσμεύονται επίσης σε υποδοχείς σε όλο το σώμα και στον εγκέφαλο. Φαίνεται να μειώνουν τη φλεγμονή και να αλληλεπιδρούν με μηχανισμούς που συνδέονται με την επιθυμία και το αίσθημα ανταμοιβής. Με κάθε νέο εύρημα, οι ερευνητές μαθαίνουν περισσότερα για τη λειτουργία των ασθενειών και τους δεσμούς μεταξύ του σώματος και του εγκεφάλου. 

Φυσικά, απαιτείται περισσότερη δουλειά. Αν και οι αγωνιστές glp-1 χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του διαβήτη εδώ και 20 χρόνια, ορισμένα από τα νεότερα ευρήματα βασίζονται σε μελέτες παρατήρησης και θα πρέπει να συμπληρωθούν από τυχαιοποιημένες δοκιμές. Οι ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να παίρνουν αυτά τα φάρμακα για όλη τους τη ζωή και τα μακροπρόθεσμα οφέλη τους δεν έχουν ακόμη καταγραφεί ποσοτικά. 

Αυτό καθιστά αβέβαιο και το κόστος. Προς το παρόν τα φάρμακα είναι ακριβά. Η τιρζεπατίδη κοστίζει πάνω από 500 δολάρια τον μήνα στην Αμερική. Οι άμεσες παρενέργειές τους, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν ναυτία, παγκρεατίτιδα, διάρροια και μυϊκή απώλεια, μπορεί να είναι αποτρεπτικές∙ οι επιπτώσεις από τη λήψη τους επί ολόκληρες δεκαετίες παραμένουν αβέβαιες. Κάποιοι ανησυχούν για την ιατρικοποίηση της καθημερινής ζωής και για το αν άνθρωποι θα ξεσαλώνουν, γνωρίζοντας ότι μπορούν να καταφύγουν σε θεραπείες. 

Ωστόσο, με τον καιρό, τον πειραματισμό και την καινοτομία, τα οφέλη θα γίνουν πιο σαφή και το κόστος θα μειωθεί. Οι υγιεινές συνήθειες και οι σωστές συμβουλές δημόσιας υγείας θα εξακολουθήσουν να έχουν σημασία. Αλλά οι επαγγελματίες έχουν από καιρό απελπιστεί γιατί τίποτα δεν λειτουργεί για πολλούς παχύσαρκους ανθρώπους. Εάν τα φάρμακα ανταποκριθούν στις πρώτες υποσχέσεις τους, θα ήταν διαστροφικό και σκληρό να στερήσουμε από τους ασθενείς φάρμακα που θα μπορούσαν να βελτιώσουν καταλυτικά τη ζωή τους, φάρμακα που μπορούν να υποσχεθούν αντίστοιχα αποτελέσματα και για τον εθισμό. 

Οι δυνατότητες λοιπόν είναι συναρπαστικές. Το 2019 οι καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια, ο διαβήτης, η νόσος του Αλτσχάιμερ και οι νεφροπάθειες κατατάσσονται στις δέκα πρώτες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Μέχρι το 2050, καθώς ο κόσμος γερνάει και η υγειονομική περίθαλψη των αναπτυσσόμενων χωρών βελτιώνεται, οι ασθένειες αυτές θα έχουν μεγαλύτερο φόρο αίματος. Πέρυσι περισσότεροι από 100.000 Αμερικανοί πέθαναν από υπερβολική δόση οπιοειδών και 180.000 πέθαναν από το ποτό. 

Για τους ασθενείς, οι νέες χρήσεις των φαρμάκων glp-1 θα σήμαιναν όχι μόνο μεγαλύτερη, υγιέστερη και πιο παραγωγική ζωή, αλλά και πιο ευτυχισμένη. Σε έναν κόσμο αφθονίας, οι άνθρωποι υποκύπτουν στις παρορμήσεις τους ακόμη και αν γνωρίζουν ότι οι επιλογές τους είναι μακροπρόθεσμα επιβλαβείς. Παρόλο που οι αγωνιστές GLP-1 μπορεί να περιορίσουν την ευχαρίστηση της άμεσης ικανοποίησης, υπόσχονται να τερματίσουν τις επίμονες επιθυμίες και να βελτιώσουν τη μακροπρόθεσμη υγεία. 

Ο συνολικός λογαριασμός για τη συνταγογράφηση αυτών των φαρμάκων μπορεί να είναι τεράστιος. Ωστόσο, για τις κυβερνήσεις θα μείωναν κάποια άλλα κόστη. Ο άμεσος ιατρικός λογαριασμός μόνο για την παχυσαρκία στην Αμερική ανέρχεται σε 260 δισ. δολάρια ετησίως, ενώ η κατάχρηση ουσιών αποτελεί τεράστιο βάρος για το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης. Το κράτος θα εισέπραττε λιγότερα έσοδα από τους φόρους στο αλκοόλ, αλλά καθώς το εργατικό δυναμικό θα γινόταν πιο υγιές, τα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος θα αυξάνονταν.  

Το λιγότερο είναι κάπως περισσότερο

Όπως το αντισυλληπτικό χάπι ενθάρρυνε τις γυναίκες να παραμείνουν στην εκπαίδευση και την εργασία, έτσι και τα φάρμακα glp-1 θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καθοριστικές οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές, ενισχύοντας την παραγωγικότητα και την ελευθερία. Ορισμένα επιχειρηματικά μοντέλα θα μπορούσαν να ανατραπούν. Εάν η επιθυμία μπορεί να ελεγχθεί, οι εταιρείες πρόχειρου φαγητού, οι διαφημιστές, ακόμη και οι έμποροι ναρκωτικών μπορεί να μετατοπίσουν τη στόχευσή τους από την ποσότητα στην ποιότητα. Τα κοινωνικά ήθη θα μπορούσαν να εξελιχθούν. Στη Δύση ένα λεπτό κορμί εκτιμάται ως το ιδανικό της ομορφιάς, καθώς για πολλούς κατακτιέται δύσκολα, ενώ οι παχύσαρκοι/ες υφίστανται διακρίσεις και χαμηλότερους μισθούς. Αν το να είσαι αδύνατος είναι ευκολότερο, αυτό μπορεί να αλλάξει. Η παχυσαρκία και ο εθισμός θα έπαυαν σταδιακά να αντιμετωπίζονται ως ηθικά ελαττώματα και θα αντιμετωπίζονταν ως ασθένειες που μπορούν να θεραπευτούν. Η επανάσταση της glp-1 μόλις ξεκινάει. Οι υποσχέσεις της είναι δελεαστικές.

Με πληροφορίες από The Economist

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα φάρμακα «μπλοκμπάστερ» για την απώλεια βάρους αποκαλύπτουν όσα ακόμη δεν κατανοούμε για την παχυσαρκία

Τech & Science / Η παχυσαρκία είναι ασθένεια: Τι δείχνει πολυετής έρευνα στα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους

Πώς λειτουργούν τα GLP-1 φάρμακα - Η αμφιλεγόμενη χρήση, οι παρενέργειες, το υψηλό κόστος και η διαπίστωση πως οι περισσότεροι σταματούν έπειτα από 12 εβδομάδες
LIFO NEWSROOM
Ozempic: Θα μπορούσε να μειώσει τον εθισμό σε ουσίες, δείχνει νέα μελέτη

Τech & Science / Το Ozempic θα μπορούσε να μειώσει και τον εθισμό στα οπιοειδή, δείχνει νέα μελέτη

Εκτός από τον διαβήτη και την παχυσαρκία, το Ozempic είναι πιθανό να συνδράμει στην αντιμετώπιση ψυχιατρικών διαταραχών, όπως ο εθισμός - Το περιοδικό JAMA Network Open παρουσίασε τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα νέας έρευνας
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ