ΟΔΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ μέτρα για την καταπολέμηση της ρύπανσης από την εσφαλμένη παρασκευή και διαχείριση των αντιβιοτικών συντάσσει για πρώτη φορά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Οι νέες οδηγίες για τη διαχείριση των υγρών και στερεών αποβλήτων από την παρασκευή και τη χρήση των αντιβιοτικών αντιμετωπίζουν μια σημαντική πρόκληση των συστημάτων υγείας, με την οποία κανείς δεν ασχολείται. Έτσι εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται και ο τρόπος που αυτού του είδους η ρύπανση επηρεάζει την αναδυόμενη πανδημία της μικροβιακής αντοχής.
Η διάχυση της μικροβιακής αντοχής που οφείλεται σε εσφαλμένη διαχείριση των αποβλήτων κατά την παρασκευή των αντιβιοτικών καθιστά αυτά τα πολύτιμα φαρμακευτικά προϊόντα ανενεργά, όπου και αν παράγονται.
Η μόλυνση του περιβάλλοντος με απόβλητα από την παρασκευή ή την διαχείριση των αντιβιοτικών αποτελεί πληγή για τη δημόσια υγεία, καθώς μπορεί να αυξήσει τη μικροβιακή αντοχή.
Παρότι τα επίπεδα ρύπανσης είναι υψηλά, μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για να ρυθμιστεί η κατάσταση ούτε ελέγχονται οι εκπομπές των αντίστοιχων εργοστασίων στην ατμόσφαιρα. Επιπλέον, το κοινό παραμένει σε παγκόσμιο επίπεδο ανεπαρκώς ενημερωμένο για το πώς πρέπει να διαχειρίζεται τα ληγμένα φάρμακα που υπάρχουν σχεδόν σε κάθε νοικοκυριό, όπως τα χάπια, τα σιρόπια ή ενέσιμα προϊόντα που περισσεύουν μεν μετά την ολοκλήρωση του θεραπευτικού σχήματος, αλλά δεν έχουν λήξει.
Η μόλυνση του περιβάλλοντος με απόβλητα από την παρασκευή ή την διαχείριση των αντιβιοτικών αποτελεί πληγή για τη δημόσια υγεία, καθώς μπορεί να αυξήσει τη μικροβιακή αντοχή. Στην περίπτωση αυτή οι νέες λοιμώξεις που προκαλούνται από τα superbugs δεν αντιμετωπίζονται με τα συνήθη αντιβιοτικά και αυξάνεται η θνησιμότητα των ασθενών, ειδικά των νοσηλευόμενων σε νοσοκομείο, καθώς πρόκειται για άτομα με επιβαρυμένη υγεία, όπως επισημαίνει η δρ. Yukiko Nakatani, υποδιευθύντρια του τομέα Μικροβιακής Αντοχής του ΠΟΥ.
Σε παγκόσμιο επίπεδο δεν υπάρχει επαρκής πληροφόρηση για τη ζημιά που κάνουν τα απόβλητα από την παραγωγή των αντιβιοτικών στο περιβάλλον. Οι νέες οδηγίες αποτελούν μια βάση αναφοράς για τη φαρμακοβιομηχανία, τους επιστήμονες Πολιτικής Υγείας και τις ρυθμιστικές αρχές ώστε να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο διεθνών στάνταρ, όπως αναφέρει η δρ. Maria Neira, διευθύντρια του Τομέα Κλιματικής Αλλαγής του ΠΟΥ.
Από τη μεριά της, η Jacqueline Alvarez, διευθύντρια του τομέα της Βιομηχανίας και Οικονομίας του Προγράμματος για το Περιβάλλον των Ηνωμένων Εθνών υποδεικνύει τον κρίσιμο ρόλο του περιβάλλοντος στη διάδοση της μικροβιακής αντοχής. Οι οδηγίες που συνέταξε ο ΠΟΥ συντάχθηκαν από επιστήμονες, επικεφαλής ανεξάρτητων οργανισμών και ρυθμιστικών αρχών, ώστε να καλύπτουν όλα τα βήματα, από την παραγωγή των ενεργών συστατικών έως την ολοκλήρωση της φόρμουλας για κάθε φαρμακευτική ουσία αλλά και για τη συσκευασία της.
Τι κάνει ο οργανισμός Givmed από το 2016
Τα φάρμακα που μας περισσεύουν είναι πολύτιμα για άλλους συνανθρώπους μας. Σε αυτό το πλαίσιο εργάζεται ο οργανισμός Givmed. Πρόκειται για μια μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία που διασφαλίζει ότι κάθε άνθρωπος θα έχει πρόσβαση στα φάρμακα που χρειάζεται. Ο οργανισμός συλλέγει και δωρίζει τα φάρμακα που περισσεύουν σε κάθε σπίτι, προτού αυτά λήξουν. Βάσει εκτιμήσεων, κάθε χρόνο λήγουν και πετιούνται από ιδιώτες περισσότερες από 40 εκατομμύρια συσκευασίες φαρμάκων.
Την ίδια ώρα, βάσει στοιχείων του 2023, το 22% των πολιτών στην Ελλάδα αντιμετωπίζει εμπόδια στην πρόσβαση σε προϊόντα και υπηρεσίες υγείας λόγω κόστους. Έχοντας ως όραμα την εξασφάλιση φαρμάκων για τις ευπαθείς ομάδες, οι εμπνευστές του Givmed δημιούργησαν ένα δίκτυο συλλογής των αχρείαστων φαρμάκων σε 158 σημεία δωρεάς, μέσω του οποίου τα δωρίζουν σε όσους τα έχουν ανάγκη. Από το 2016 που ιδρύθηκε έως σήμερα, ο Givmed έχει δωρίσει 566.165 κουτιά φαρμάκων αξίας 7.380.809 ευρώ, καλύπτοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο 129.506 ανάγκες για φάρμακα.
Παράλληλα, ο Givmed έχει δωρίσει 562.763 κουτιά προϊόντων υγείας, αξίας 2.290.652 ευρώ, καλύπτοντας 35.694 ανάγκες σε προϊόντα υγείας. Συνολικά, έχουν διανεμηθεί φάρμακα και προϊόντα υγείας αξίας σχεδόν 10 εκατ. ευρώ! Για να βελτιωθεί η πρόσβαση των πολιτών στα φάρμακα που χρειάζονται, ο Givmed δημιούργησε την πρωτοποριακή εφαρμογή MEDforU που είναι είναι διαθέσιμη στο http://bit.ly/2MPjTMi για κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Εκεί όπου ο ενδιαφερόμενος αναζητά το φάρμακο που χρειάζεται, βρίσκει το κοινωνικό φαρμακείο στο οποίο είναι διαθέσιμο και το παραλαμβάνει χωρίς κανένα κόστος.