Κατερίνα Στεφανίδη: Πάντα έπαιρνα τα πράγματα βήμα βήμα χωρίς να κοιτάζω τον τελικό στόχο

Κατερίνα Στεφανίδη: Πάντα έπαιρνα τα πράγματα βήμα βήμα χωρίς να κοιτάζω τον τελικό στόχο Facebook Twitter
0

Το ημερολόγιο έγραφε 19 Αυγούστου 2016 όταν το γυναικείο άλμα επι κοντώ αποκτά μία «βασίλισσα των αιθέρων» που έψαχνε καιρό. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, Κατερίνα Στεφανίδη, χάρισε στην Ελλάδα το 6ο μετάλλιο σε όλη τη διοργάνωση, μετά την πραγματοποίηση άλματος στα 4.85μ. Έχει ρεκόρ 4,91 μέτρα στον ανοιχτό και 4,90 μέτρα στον κλειστό στίβο.

«Κάνω επί κοντώ από τα 10 μου. Είχα επιτυχίες και πολλά προβλήματα, χρειάστηκε πολλά χρόνια να φτάσω σε αυτό το επίπεδο γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό για μένα αυτό το μετάλλιο. Σχεδόν σταμάτησα, μετά ξανάρχισα, αλλά τελικά η χρονιά έχει πάει πολύ καλύτερα από ό,τι περίμενα. Ονειρεύτηκα αυτή τη στιγμή και ήταν κάτι που το έβλεπα στο μυαλό μου πολύ καιρό τώρα» ήταν οι πρώτες της δηλώσεις μετά από εκείνη την εμβληματική βραδιά για την ιστορία του ελληνικού στίβου.

Κατερίνα Στεφανίδη: Πάντα έπαιρνα τα πράγματα βήμα βήμα χωρίς να κοιτάζω τον τελικό στόχο Facebook Twitter

Να σημειωθεί ότι το επί κοντώ γυναικών είναι ένα τα πιο πρόσφατα αγωνίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων. Για την ακρίβεια η πρώτος διαγωνισμός γυναικών στο άλμα επι κοντώ σε επίπεδο Ολυμπιακών ήταν το 2000 στο Σίδνεϊ με πρωταθλήτρια την Στέισι Ντραγκιλά. Διαπρέποντας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, η Στεφανίδη έσπασε ρεκόρ και κέρδισε πρωταθλήματα. Με την πάροδο των ετών, έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 18 διεθνή μετάλλια, συμπεριλαμβανομένων ευρωπαϊκών και παγκόσμιων διοργανώσεων.

Οχτώ χρόνια μετά το χρυσό στο Ρίο, εκτός από τον προπονητή και σύζυγό της, Μίτσελ Κρίερ, υπάρχει και η Visa, που την στηρίζει σε κάθε βήμα, σε κάθε άλμα. Η Visa είναι υπερήφανος Παγκόσμιος Τεχνολογικός Συνεργάτης Πληρωμών των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων για σχεδόν 40 χρόνια και ο πρώτος παγκόσμιος χορηγός της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής (IPC), υποστηρίζοντας όλους τους Παραολυμπιακούς Αγώνες από το 2002.

«Για εμένα η υποστήριξη της Visa είναι πολύ σημαντική. Ειδικά μετά τον Covid υπήρχαν πολλά προβλήματα τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και στο άθλημα γενικότερα. Η Visa δεν χορηγεί μόνο εμένα αλλά είναι ένας από τους χορηγούς των Ολυμπιακών Αγώνων και αυτό δείχνει το πόση σημασία έχει για το brand το κομμάτι του αθλητισμού» επισημαίνει η Κατερίνα Στεφανίδη ένα μήνα πριν από τους Ολυμπιακούς του Παρισιού.

Αυτό επιβεβαιώνει και η Ελεάννα Κοσκινά, Director / Head of Marketing της Visa σε Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρο και Μάλτα, τονίζοντας πως «σκοπός  μας είναι να προσφέρουμε έμπρακτα τη στήριξη μας στους αθλητές που τους αισθανόμαστε πλέον στενούς συνεργάτες μας. Ο καθένας έχει τις δικές του ανάγκες ανάλογα το άθλημα που ασκεί, το πρόγραμμα προπονήσεων που ακολουθεί και τον εξοπλισμό που χρειάζεται για να πετύχει το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα στον τομέα του. Αξίζει να αναφέρουμε πως η Visa αναγνωρίζει την σπουδαιότητα που έχει και η ψυχική υγεία που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καλή επίδοσης και δίνει τη δυνατότητα στους αθλητές της να αναζητήσουν την στήριξη που ίσως χρειαστούν»

Μέσα στην προετοιμασία αυτής της περιόδου, θεωρώ πως θα ήταν λάθος να σκέφτομαι το μετάλλιο. Αυτή τη στιγμή σημασία έχει να συνεχίσω να χτίζω την δύναμη και την ταχύτητα μου εστιάζοντας και στο ψυχολογικό κομμάτι.

Το Πρόγραμμα Team Visa, από την ίδρυσή του το 2000, έχει υποστηρίξει περισσότερους από 600 αθλητές σε Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες παρέχοντας εργαλεία, πόρους και υποστήριξη για να τους βοηθήσει να επιτύχουν τους στόχους τους. Οι αθλητές της ομάδας Visa επιλέγονται για το πρόγραμμα με βάση την προσωπική τους διαδρομή, τα αθλητικά τους επιτεύγματα, τη συμμετοχή τους στην κοινότητα και την ευθυγράμμιση με τις βασικές αξίες της Visa για ισότητα, προσβασιμότητα και συμμετοχικότητα.

Από το 2000, το πρόγραμμα αθλητών Team Visa έχει υποστηρίξει περισσότερους από 600 Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αθλητές παγκοσμίως. Φέτος, η Visa διαμορφώνει το 13ο ρόστερ της Team Visa με 136 αθλητές από όλο τον κόσμο να συμμετέχουν στο Παρίσι 2024, συμπεριλαμβανομένων των αθλητών μας από την Ελλάδα, Κατερίνα Στεφανίδη, Εμμανουήλ Καραλής και Νίκος Παπαγγελή.

Αλήθεια, όμως, τι λέει σήμερα για εκείνο το χρυσό μετάλλιο που έβαλε το άλμα επί κοντώ σε κάθε ελληνικό σαλόνι; «Νομίζω πως δεν ήταν η νίκη που άλλαξε την ψυχολογία μου στους Ολυμπιακούς του Ρίο, αλλά η προετοιμασία μου. Έγινα σταθερή στα άλματά μου στις προπονήσεις και βελτιώθηκε η τεχνική μου. Η καθημερινότητα είναι αυτό που σου αλλάζει την ψυχολογία, όχι απαραίτητα η νίκη. Ένας αγώνας δεν αλλάζει κάτι, πολλοί όμως μπορούν να κάνουν την αλλαγή. Για εμένα το 2016 ήταν μια σημαντική χρονιά εκεί ξεκίνησα να έχω αυτοπεποίθηση σε σχέση με τον εαυτό μου κατά κύριο λόγο, όχι απαραίτητα τις αντιπάλους μου. Ήμουν σίγουρη πως με το κατάλληλο κοντάρι είμαι σε θέση να πηδήξω ένα συγκεκριμένο ύψος» απαντά.

Εκείνο ήταν το 7ο χρυσό μετάλλιο στην ιστορία του Ελληνικού στίβου στους Ολυμπιακούς Αγώνες μετά τους Σπύρο Λούη, Κωνσταντίνο Τσικλητήρα, Βούλα Πατουλίδου, Κώστα Κεντέρη, Αθανασία Τσουμελέκα και Φανή Χαλκιά. Άραγε, αυτή τη στιγμή, έχει στο πίσω μέρος του μυαλού της το βάθρο στο Παρίσι;

«Μέσα στην προετοιμασία αυτής της περιόδου, θεωρώ πως θα ήταν λάθος να σκέφτομαι το μετάλλιο. Αυτή τη στιγμή σημασία έχει να συνεχίσω να χτίζω την δύναμη και την ταχύτητα μου εστιάζοντας και στο ψυχολογικό κομμάτι. Στις καλύτερες μου χρονιές πάντα έπαιρνα τα πράγματα βήμα βήμα χωρίς να κοιτάζω τον τελικό στόχο. Φέτος έχω μεγάλο βραχυπρόθεσμο στόχο αλλά αυτή τη στιγμή σκέφτομαι την προπόνηση της επόμενης εβδομάδας, την θεραπεία της επόμενης εβδομάδας και το μυαλό μου φτάνει μέχρι τις αρχές Μαΐου που έχουμε τον πρώτο μας αγώνα» εξηγεί.

Η αλήθεια, όμως, είναι ότι ο στίβος είναι η ζωή της και δεν μπορεί να μην συγκινείται με το βάθρο, με τις διακρίσεις, με την ευγενή άμιλλα του αγωνίσματος και τις υπέρμετρες προσπάθειες κάθε Έλληνα αθλητή μέχρι να φτάσει στην Ολυμπιάδα. «Ο στίβος τα τελευταία 8 χρόνια από τότε που εγώ έφτασα στην κορυφή γίνεται όλο και πιο δύσκολος τόσο σαν άθλημα αλλά και σε πιο προσωπικό επίπεδο καθώς λόγω και του covid οι χορηγίες που τόσο χρειαζόμαστε είχαν περιοριστεί αρκετά. Ωστόσο τώρα με τους Ολυμπιακούς τα πράγματα βελτιώνονται σταδιακά. Οικονομικά πάντως τα πράγματα είναι δύσκολα. Εμένα αυτό που με κρατά όμως στο άθλημα είναι η αγάπη μου για το άλμα επί κοντώ. Νιώθω πως ξαναγίνομαι ένα παιδί. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί και αρνητικό από κάποιες απόψεις γιατί κάθε μέρα θέλω να κάνω όλο και πιο ψηλά άλματα κάτι που δεν είναι εφικτό και μπορεί να με κουράσει και να μου ρίξει την ψυχολογία. Ωστόσο η δική μου αγάπη για το άθλημα με έχει κρατήσει εδώ και είμαι τυχερή που προπονητής μου είναι ο σύζυγός μου, κάτι που το θεωρώ μεγάλη ευκαιρία» καταλήγει η χρυσή Ολυμπιονίκης.

Οι επερχόμενοι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024 αναμένεται να είναι η πιο συμπεριληπτική, χωρίς αποκλεισμούς, δίκαιη και θεαματική διοργάνωση μέχρι σήμερα - και η Visa είναι ενθουσιασμένη με αυτό, καθώς προσφέρει ευκαιρίες συνεργασίας με τους πελάτες, τους συνεργάτες, τις ομάδες και τις κοινότητές της για να πετύχουμε μαζί ακόμη περισσότερα.

«Η Visa ως χορηγός των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων στηρίζει εκατοντάδες αθλητές από όλο τον κόσμο. Φέτος αποφασίσαμε το ελληνικό team να αποτελείται από τρεις αθλητές που μας έχουν κάνει περήφανους στο παρελθόν αλλά έχουν και πολλά υποσχόμενο μέλλον. Ο Νίκος Παπαγγελής, η Κατερίνα Στεφανίδη και ο Εμμανουήλ Καραλής είναι πλέον οικογένεια μας. Αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες τους και προσπαθούμε να τους στηρίζουμε ολιστικά. Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία μαζί τους και θέλουμε να μας αισθάνονται σαν συμμάχους τους αυτήν την απαιτητική περίοδο» καταλήγει η Ελεάννα Κοσκινά, Director / Head of Marketing της Visa σε Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρο και Μάλτα.

visa-logo
Θέματα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι συμβαίνει με την εξαγορά ιστορικών ιδιωτικών σχολείων από διεθνή επενδυτικά funds;

Radio Lifo / Τι συμβαίνει με την εξαγορά ιστορικών ιδιωτικών σχολείων από διεθνή επενδυτικά funds;

Τι αλλάζει στο τοπίο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών; Και γιατί οι ίδιοι εκφράζουν φόβους ότι δημιουργείται ένα παράλληλο εκπαιδευτικό σύστημα που θα αντικαταστήσει το δημόσιο; Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τον Γιώργο Χριστόπουλο, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος, για τις σημαντικές εξελίξεις στο χώρο της παιδείας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Είναι, τελικά, η woke αντζέντα απειλή για το «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια»;

Radio Lifo / Είναι τελικά η woke ατζέντα απειλή για το τρίπτυχο «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια»;

Τι είναι το «woke» και τι δεν είναι; Γιατί εξακολουθεί να διχάζει; Βρισκόμαστε σε πόλεμο ταυτοτήτων και πολιτισμών; Και αν είσαι woke, είσαι αριστερός; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τη Λασκαρίνα Λιακάκου και τον Θοδωρή Αντωνόπουλο για τις διαστρεβλώσεις που ακολουθούν την κουλτούρα της αφύπνισης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Υπόθεση Μονσελά: Δολοφόνος από οίκτο;

Αληθινά εγκλήματα / Υπόθεση Μονσελά: Δολοφόνος από οίκτο;

Γιατί φορούσε ωτοασπίδες η 40χρονη οδοντίατρος Γιόλα Βαγενά όταν βρέθηκε νεκρή στην άσφαλτο, σε ένα σημείο κοντά στη Βραυρώνα τον Ιανουάριο του 1994; Την υπόθεση ερευνά και αφηγείται ο δημοσιογράφος Νίκος Τσέφλιος.
THE LIFO TEAM
«Έκανα μαστεκτομή και υστερεκτομή πριν κλείσω τα 30»

Lifo Videos / «Έκανα μαστεκτομή και υστερεκτομή πριν κλείσω τα 30»

Η ηθοποιός και ζαχαροπλάστρια Ελένη Θεοδοσοπούλου αφηγείται στη LiFO την προσωπική της διαδρομή με το γονίδιο BRCA και τις προληπτικές επεμβάσεις για τον καρκίνο του μαστού που άλλαξαν τη ζωή της.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα;

Newsroom / Είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα;

Τι έχει συζητηθεί στις επαφές για την επιστροφή των Γλυπτών; Ποια νομική φόρμουλα αναζητείται; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με την ανταποκρίτρια των «Financial Times» Ελένη Βαρβιτσιώτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Υφίστανται έμφυλη βία οι γυναίκες με αναπηρία στην Ελλάδα;

Ζούμε, ρε! / Υφίστανται έμφυλη βία οι γυναίκες με αναπηρία στην Ελλάδα;

Η Χρυσέλλα Λαγαρία, ο Θοδωρής Τσάτσος και η Λασκαρίνα Λιακάκου σχολιάζουν τα αποτελέσματα της πολύ ενδιαφέρουσας έρευνας που διεξήγαγε πρόσφατα η ΔΕΗ, σε συνεργασία με τη ΔΙΟΤΙΜΑ, η οποία ρίχνει φως στην αθέατη πραγματικότητα που βιώνουν οι γυναίκες με κινητική και αισθητηριακή αναπηρία στη χώρα μας.
THE LIFO TEAM
Το θρίλερ της λεωφορειοπειρατίας με τους Ιάπωνες τουρίστες

Αληθινά εγκλήματα / Το θρίλερ της λεωφορειοπειρατίας με τους Ιάπωνες τουρίστες

O Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την ολοήμερη φρίκη που έζησαν 35 άνθρωποι, αντιμέτωποι με έναν άνδρα που ήθελε να πει τον πόνο του στην τηλεόραση και απήγαγε ένα λεωφορείο κοντά στη Νέα Επίδαυρο. Ένα θρίλερ που είχε ξεκινήσει λίγες ώρες νωρίτερα, με δύο δολοφονίες στην Τροιζηνία.
THE LIFO TEAM
«Εταιρεία δολοφόνων»: Μια συμμορία με άτομα υπεράνω υποψίας που σκόρπιζαν τη φρίκη

Αληθινά εγκλήματα / «Εταιρεία δολοφόνων»: Μια συμμορία με άτομα υπεράνω υποψίας που σκόρπιζαν τη φρίκη

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την υπόθεση του Χρήστου Παπαδόπουλου, ενός ευυπόληπτου πολίτη, δικηγόρου και πρώην δημάρχου της Νέας Χαλκηδόνας, που άφησε άφωνη την Ελλάδα το Πάσχα του 1987.
THE LIFO TEAM
Eιρήνη Μουρτζούκου: Μάνα-«Ηρώδης» ή ατελείωτο τηλεριάλιτι;

Newsroom / Eιρήνη Μουρτζούκου: Μάνα-«Ηρώδης» ή ατελείωτο τηλεριάλιτι;

O Γιάννης Πανταζόπουλος σχολιάζει με τον Μάκη Πολλάτο και τη Βάνα Κράβαρη την υπόθεση με τα πέντε νεκρά μωρά αλλά και τον λόγο που η Ειρήνη Μουρτζούκου έχει γίνει για τα media «η νέα Πισπιρίγκου».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Στα άδυτα του ανθρώπινου εγκεφάλου

Άκου την επιστήμη / Στα άδυτα του ανθρώπινου εγκεφάλου

Ποια είναι η αθέατη πλευρά των σκέψεων και τι επιρροή έχει ο νους στη ζωή μας; Ποια η σχέση του ανθρώπινου νου με το υπόλοιπο σύμπαν; Είναι η ηδονή απόρροια διεργασιών του ανθρώπινου εγκεφάλου; Ο ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολή τους Πανεπιστημίου Πατρών, Ηλίας Κούβελας εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι καινούργιο υπάρχει για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1;

Radio Lifo / Τι να κάνετε αν το παιδί σας νοσήσει από σακχαρώδη διαβήτη

Τι καινούργιο υπάρχει για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, που εμφανίζεται κυρίως στην παιδική και εφηβική ηλικία; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την Ελένη Φάκου, που ζει εδώ και τριάντα χρόνια με τη νόσο, και τον ψυχοθεραπευτή Μιχάλη Καλλιφρονά.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
To θρίλερ της εξαφάνισης των τριών κυνηγών στην Λαμία και τα σενάρια περί τρομοκρατίας

Αληθινά εγκλήματα / To θρίλερ της εξαφάνισης των τριών κυνηγών στη Λαμία και τα σενάρια περί τρομοκρατίας

O Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την υπόθεση της εξαφάνισης τριών κυνηγών από τα χωριά της Λοκρίδας και τα ανώνυμα τηλεφωνήματα με άρωμα τρομοκρατίας που συνέθεσαν το θρίλερ που παίχτηκε τον Αύγουστο του 2002 στις απόκρημνες πλαγιές της Οίτης στη Φθιώτιδα.
THE LIFO TEAM
Ευάγγελος Γκουντούφας: «Δεν είναι οι ανεμογεννήτριες η αιτία για τις πυρκαγιές»

Άκου την επιστήμη / «Δεν είναι οι ανεμογεννήτριες η αιτία για τις πυρκαγιές»

Γιατί αφού μάθαμε να ζούμε με τους σεισμούς, δεν έχουμε μάθει να ζούμε με τις φωτιές και τα ακραία φαινόμενα; Τελικά, καταστρέφουν ή όχι τα δάση οι αναδασώσεις; Ο γενικός διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Ευάγγελος Γκουντούφας εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ