Κατερίνα Στεφανίδη: Πάντα έπαιρνα τα πράγματα βήμα βήμα χωρίς να κοιτάζω τον τελικό στόχο

Κατερίνα Στεφανίδη: Πάντα έπαιρνα τα πράγματα βήμα βήμα χωρίς να κοιτάζω τον τελικό στόχο Facebook Twitter
0

Το ημερολόγιο έγραφε 19 Αυγούστου 2016 όταν το γυναικείο άλμα επι κοντώ αποκτά μία «βασίλισσα των αιθέρων» που έψαχνε καιρό. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, Κατερίνα Στεφανίδη, χάρισε στην Ελλάδα το 6ο μετάλλιο σε όλη τη διοργάνωση, μετά την πραγματοποίηση άλματος στα 4.85μ. Έχει ρεκόρ 4,91 μέτρα στον ανοιχτό και 4,90 μέτρα στον κλειστό στίβο.

«Κάνω επί κοντώ από τα 10 μου. Είχα επιτυχίες και πολλά προβλήματα, χρειάστηκε πολλά χρόνια να φτάσω σε αυτό το επίπεδο γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό για μένα αυτό το μετάλλιο. Σχεδόν σταμάτησα, μετά ξανάρχισα, αλλά τελικά η χρονιά έχει πάει πολύ καλύτερα από ό,τι περίμενα. Ονειρεύτηκα αυτή τη στιγμή και ήταν κάτι που το έβλεπα στο μυαλό μου πολύ καιρό τώρα» ήταν οι πρώτες της δηλώσεις μετά από εκείνη την εμβληματική βραδιά για την ιστορία του ελληνικού στίβου.

Κατερίνα Στεφανίδη: Πάντα έπαιρνα τα πράγματα βήμα βήμα χωρίς να κοιτάζω τον τελικό στόχο Facebook Twitter

Να σημειωθεί ότι το επί κοντώ γυναικών είναι ένα τα πιο πρόσφατα αγωνίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων. Για την ακρίβεια η πρώτος διαγωνισμός γυναικών στο άλμα επι κοντώ σε επίπεδο Ολυμπιακών ήταν το 2000 στο Σίδνεϊ με πρωταθλήτρια την Στέισι Ντραγκιλά. Διαπρέποντας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, η Στεφανίδη έσπασε ρεκόρ και κέρδισε πρωταθλήματα. Με την πάροδο των ετών, έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 18 διεθνή μετάλλια, συμπεριλαμβανομένων ευρωπαϊκών και παγκόσμιων διοργανώσεων.

Οχτώ χρόνια μετά το χρυσό στο Ρίο, εκτός από τον προπονητή και σύζυγό της, Μίτσελ Κρίερ, υπάρχει και η Visa, που την στηρίζει σε κάθε βήμα, σε κάθε άλμα. Η Visa είναι υπερήφανος Παγκόσμιος Τεχνολογικός Συνεργάτης Πληρωμών των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων για σχεδόν 40 χρόνια και ο πρώτος παγκόσμιος χορηγός της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής (IPC), υποστηρίζοντας όλους τους Παραολυμπιακούς Αγώνες από το 2002.

«Για εμένα η υποστήριξη της Visa είναι πολύ σημαντική. Ειδικά μετά τον Covid υπήρχαν πολλά προβλήματα τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και στο άθλημα γενικότερα. Η Visa δεν χορηγεί μόνο εμένα αλλά είναι ένας από τους χορηγούς των Ολυμπιακών Αγώνων και αυτό δείχνει το πόση σημασία έχει για το brand το κομμάτι του αθλητισμού» επισημαίνει η Κατερίνα Στεφανίδη ένα μήνα πριν από τους Ολυμπιακούς του Παρισιού.

Αυτό επιβεβαιώνει και η Ελεάννα Κοσκινά, Director / Head of Marketing της Visa σε Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρο και Μάλτα, τονίζοντας πως «σκοπός  μας είναι να προσφέρουμε έμπρακτα τη στήριξη μας στους αθλητές που τους αισθανόμαστε πλέον στενούς συνεργάτες μας. Ο καθένας έχει τις δικές του ανάγκες ανάλογα το άθλημα που ασκεί, το πρόγραμμα προπονήσεων που ακολουθεί και τον εξοπλισμό που χρειάζεται για να πετύχει το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα στον τομέα του. Αξίζει να αναφέρουμε πως η Visa αναγνωρίζει την σπουδαιότητα που έχει και η ψυχική υγεία που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καλή επίδοσης και δίνει τη δυνατότητα στους αθλητές της να αναζητήσουν την στήριξη που ίσως χρειαστούν»

Μέσα στην προετοιμασία αυτής της περιόδου, θεωρώ πως θα ήταν λάθος να σκέφτομαι το μετάλλιο. Αυτή τη στιγμή σημασία έχει να συνεχίσω να χτίζω την δύναμη και την ταχύτητα μου εστιάζοντας και στο ψυχολογικό κομμάτι.

Το Πρόγραμμα Team Visa, από την ίδρυσή του το 2000, έχει υποστηρίξει περισσότερους από 600 αθλητές σε Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες παρέχοντας εργαλεία, πόρους και υποστήριξη για να τους βοηθήσει να επιτύχουν τους στόχους τους. Οι αθλητές της ομάδας Visa επιλέγονται για το πρόγραμμα με βάση την προσωπική τους διαδρομή, τα αθλητικά τους επιτεύγματα, τη συμμετοχή τους στην κοινότητα και την ευθυγράμμιση με τις βασικές αξίες της Visa για ισότητα, προσβασιμότητα και συμμετοχικότητα.

Από το 2000, το πρόγραμμα αθλητών Team Visa έχει υποστηρίξει περισσότερους από 600 Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αθλητές παγκοσμίως. Φέτος, η Visa διαμορφώνει το 13ο ρόστερ της Team Visa με 136 αθλητές από όλο τον κόσμο να συμμετέχουν στο Παρίσι 2024, συμπεριλαμβανομένων των αθλητών μας από την Ελλάδα, Κατερίνα Στεφανίδη, Εμμανουήλ Καραλής και Νίκος Παπαγγελή.

Αλήθεια, όμως, τι λέει σήμερα για εκείνο το χρυσό μετάλλιο που έβαλε το άλμα επί κοντώ σε κάθε ελληνικό σαλόνι; «Νομίζω πως δεν ήταν η νίκη που άλλαξε την ψυχολογία μου στους Ολυμπιακούς του Ρίο, αλλά η προετοιμασία μου. Έγινα σταθερή στα άλματά μου στις προπονήσεις και βελτιώθηκε η τεχνική μου. Η καθημερινότητα είναι αυτό που σου αλλάζει την ψυχολογία, όχι απαραίτητα η νίκη. Ένας αγώνας δεν αλλάζει κάτι, πολλοί όμως μπορούν να κάνουν την αλλαγή. Για εμένα το 2016 ήταν μια σημαντική χρονιά εκεί ξεκίνησα να έχω αυτοπεποίθηση σε σχέση με τον εαυτό μου κατά κύριο λόγο, όχι απαραίτητα τις αντιπάλους μου. Ήμουν σίγουρη πως με το κατάλληλο κοντάρι είμαι σε θέση να πηδήξω ένα συγκεκριμένο ύψος» απαντά.

Εκείνο ήταν το 7ο χρυσό μετάλλιο στην ιστορία του Ελληνικού στίβου στους Ολυμπιακούς Αγώνες μετά τους Σπύρο Λούη, Κωνσταντίνο Τσικλητήρα, Βούλα Πατουλίδου, Κώστα Κεντέρη, Αθανασία Τσουμελέκα και Φανή Χαλκιά. Άραγε, αυτή τη στιγμή, έχει στο πίσω μέρος του μυαλού της το βάθρο στο Παρίσι;

«Μέσα στην προετοιμασία αυτής της περιόδου, θεωρώ πως θα ήταν λάθος να σκέφτομαι το μετάλλιο. Αυτή τη στιγμή σημασία έχει να συνεχίσω να χτίζω την δύναμη και την ταχύτητα μου εστιάζοντας και στο ψυχολογικό κομμάτι. Στις καλύτερες μου χρονιές πάντα έπαιρνα τα πράγματα βήμα βήμα χωρίς να κοιτάζω τον τελικό στόχο. Φέτος έχω μεγάλο βραχυπρόθεσμο στόχο αλλά αυτή τη στιγμή σκέφτομαι την προπόνηση της επόμενης εβδομάδας, την θεραπεία της επόμενης εβδομάδας και το μυαλό μου φτάνει μέχρι τις αρχές Μαΐου που έχουμε τον πρώτο μας αγώνα» εξηγεί.

Η αλήθεια, όμως, είναι ότι ο στίβος είναι η ζωή της και δεν μπορεί να μην συγκινείται με το βάθρο, με τις διακρίσεις, με την ευγενή άμιλλα του αγωνίσματος και τις υπέρμετρες προσπάθειες κάθε Έλληνα αθλητή μέχρι να φτάσει στην Ολυμπιάδα. «Ο στίβος τα τελευταία 8 χρόνια από τότε που εγώ έφτασα στην κορυφή γίνεται όλο και πιο δύσκολος τόσο σαν άθλημα αλλά και σε πιο προσωπικό επίπεδο καθώς λόγω και του covid οι χορηγίες που τόσο χρειαζόμαστε είχαν περιοριστεί αρκετά. Ωστόσο τώρα με τους Ολυμπιακούς τα πράγματα βελτιώνονται σταδιακά. Οικονομικά πάντως τα πράγματα είναι δύσκολα. Εμένα αυτό που με κρατά όμως στο άθλημα είναι η αγάπη μου για το άλμα επί κοντώ. Νιώθω πως ξαναγίνομαι ένα παιδί. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί και αρνητικό από κάποιες απόψεις γιατί κάθε μέρα θέλω να κάνω όλο και πιο ψηλά άλματα κάτι που δεν είναι εφικτό και μπορεί να με κουράσει και να μου ρίξει την ψυχολογία. Ωστόσο η δική μου αγάπη για το άθλημα με έχει κρατήσει εδώ και είμαι τυχερή που προπονητής μου είναι ο σύζυγός μου, κάτι που το θεωρώ μεγάλη ευκαιρία» καταλήγει η χρυσή Ολυμπιονίκης.

Οι επερχόμενοι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024 αναμένεται να είναι η πιο συμπεριληπτική, χωρίς αποκλεισμούς, δίκαιη και θεαματική διοργάνωση μέχρι σήμερα - και η Visa είναι ενθουσιασμένη με αυτό, καθώς προσφέρει ευκαιρίες συνεργασίας με τους πελάτες, τους συνεργάτες, τις ομάδες και τις κοινότητές της για να πετύχουμε μαζί ακόμη περισσότερα.

«Η Visa ως χορηγός των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων στηρίζει εκατοντάδες αθλητές από όλο τον κόσμο. Φέτος αποφασίσαμε το ελληνικό team να αποτελείται από τρεις αθλητές που μας έχουν κάνει περήφανους στο παρελθόν αλλά έχουν και πολλά υποσχόμενο μέλλον. Ο Νίκος Παπαγγελής, η Κατερίνα Στεφανίδη και ο Εμμανουήλ Καραλής είναι πλέον οικογένεια μας. Αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες τους και προσπαθούμε να τους στηρίζουμε ολιστικά. Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία μαζί τους και θέλουμε να μας αισθάνονται σαν συμμάχους τους αυτήν την απαιτητική περίοδο» καταλήγει η Ελεάννα Κοσκινά, Director / Head of Marketing της Visa σε Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρο και Μάλτα.

visa-logo
Θέματα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα ανθισμένα λούπινα στην Ισλανδία που εξαφανίστηκαν από το Μεσσηνιακό τοπίο

Ηχητικά Άρθρα / Τα ανθισμένα λούπινα της Ισλανδίας που εξαφανίστηκαν από το Μεσσηνιακό τοπίο

Το όσπριο που οι Νοτιοαμερικανοί κάνουν vegan σεβίτσε και έθρεψε γενιές Ελλήνων έχει βγει πια από τη διατροφή μας. Οι πεδιάδες της Ισλανδίας όμως γίνονται ένα απέραντο μοβ από αυτό - είναι η μόνη χώρα που το έχει σε αφθονία και δεν το τρώει.
M. HULOT
Τι είναι το tokenism και γιατί πρέπει να το αποφεύγεις

Ζούμε, ρε! / Τι είναι το tokenism και γιατί πρέπει να το αποφεύγεις

Μήπως είναι καιρός να εγκαταλείψουμε τον προσχηματικό χαρακτήρα της συμπερίληψης ατόμων με αναπηρία; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν για τον όρο tokenism και μέσα από παραδείγματα εξηγούν γιατί είναι σημαντικό να τον γνωρίζουν όλοι όσοι ασχολούνται με δράσεις γύρω από την αναπηρία και τη συμπερίληψη.
THE LIFO TEAM
 «Να σταματήσει πια η πιο ανήθικη πράξη, η εγκατάλειψη σε τροχαία, να χαρακτηρίζεται πλημμέλλημα»

Radio Lifo / «Να σταματήσει πια η εγκατάλειψη σε τροχαία να χαρακτηρίζεται πλημμέλημα»

Η Ντίνα Καράτζιου συζητάει με τον Μανώλη Σταυρουλάκη του δραστήριου συλλόγου «SOS τροχαία εγκλήματα» για τον φόρο αίματος στους δρόμους, το τραύμα της απώλειας, αλλά και για τα σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με την οδική ασφάλεια, για τα οποία ο νέος ΚΟΚ που βρίσκεται σε διαβούλευση δεν δίνει λύσεις.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Μερικοί άνθρωποι έχουν εθισμό με τα αληθινά εγκλήματα»

Αληθινά εγκλήματα / «Μερικοί άνθρωποι έχουν εθισμό με τα αληθινά εγκλήματα»

Υπήρξε αστυνομικός ρεπόρτερ επί δεκαετίες και στο αρχείο του μετρά πάνω από 400 υποθέσεις. Ο Νίκος Τσέφλιος, δημιουργός της πιο πετυχημένης ελληνικής σειράς podcasts true crime «Αληθινά Εγκλήματα», εξηγεί πώς ερευνά και δημιουργεί τα επεισόδια της σειράς.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μαμά, μπαμπά, θα χωρίσετε;» - Πόσο οδυνηρό μπορεί να γίνει για το παιδί ένα διαζύγιο;

Radio Lifo / «Μαμά, μπαμπά, θα χωρίσετε;» - Πόσο οδυνηρό μπορεί να γίνει για το παιδί ένα διαζύγιο;

Πώς ανακοινώνουμε έναν χωρισμό στα παιδιά; Υπάρχει κατάλληλη εποχή; Κατάλληλος τρόπος; Χρειάζεται από δίπλα ένας ψυχολόγος; Η Τζούλη Αγοράκη σε μια εκ βαθέων συζήτηση με τον ψυχολόγο και οικογενειακό σύμβουλο Μάνθο Κατσούνα και τη Μάρθα Ιωακειμίδη, μητέρα τριών παιδιών με δυο διαζύγια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Θα είναι οι AI influencers το επάγγελμα του μέλλοντος;

Άκου την επιστήμη / Θα είναι οι AI influencers το επάγγελμα του μέλλοντος;

Οι αλγόριθμοι και ο διαδικτυακός μας εαυτός. Ο κοινωνιολόγος του Διαδικτύου και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής, Χαράλαμπος Τσέκερης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυναικοκτόνος ντιτζέι που προσπάθησε να παραπλανήσει τις Αρχές μέσω Facebook

Αληθινά εγκλήματα / Ο γυναικοκτόνος DJ που προσπάθησε να παραπλανήσει τις Αρχές μέσω Facebook

Tα ίχνη αίματος στο πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου, που είχε καρφωθεί σε κολώνα έξω από το Πολύκαστρο κινητοποίησαν τους αστυνομικούς που επιλήφθηκαν του τροχαίου ατυχήματος. Τι είχε συμβεί; O Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται το χρονικό μιας γυναικοκτονίας που συγκλόνισε την Καστοριά το 2011.
THE LIFO TEAM
Στα γραφεία του Metal Hammer

Lifo Videos / «Πάμε κόντρα στον άνεμο»: Στα γραφεία του Metal Hammer που έκλεισε τα 40

Ο Κώστας Χρονόπουλος, ο Χάκος Περβανίδης και ο Βασίλης Μάζαρης, συντάκτες αλλά πρωτίστως οπαδοί του περιοδικού, διηγούνται την ιστορία του μακροβιότερου ελληνικού μουσικού εντύπου, το οποίο κυκλοφορεί ανελλιπώς στα περίπτερα από το 1984 (!), μετρώντας 481 τεύχη.
«Υπάρχουν πολλοί «τρελοί» γιατροί στο ΕΣΥ που προσφέρουν στο λαό που τους σπούδασε»

Radio Lifo / «Υπάρχουν γιατροί στο ΕΣΥ που προσφέρουν στον λαό που τους σπούδασε»

Η Καλλιόπη Αθανασιάδη είναι η μοναδική γυναίκα θωρακοχειρουργός στην Ελλάδα και υπηρετεί στον Ευαγγελισμό. Τον τελευταίο χρόνο καλύπτει μόνη της το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, σε μία ειδικότητα που είναι αναγκαία σε πολλά και διαφορετικά περιστατικά. Αφήνοντας μία λαμπρή καριέρα στο εξωτερικό, επέστρεψε στην Ελλάδα για να υπηρετήσει στο ΕΣΥ. Η Ντίνα Καράτζιου μιλά μαζί της σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η μυστηριώδης εξαφάνιση του 40χρονου οικοδόμου στο Καματερό

Αληθινά εγκλήματα / Η μυστηριώδης εξαφάνιση του 40χρονου οικοδόμου στο Καματερό

Ο Λάκης δεν συνήθιζε να λείπει νύχτα απ’ το σπίτι, αλλά η Αθηνά δεν είχε λόγο να αμφισβητήσει τα λόγια του φίλου του. Έβαλε τα δύο αγοράκια τους για ύπνο και ξάπλωσε κι αυτή. O Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την εξαφάνιση ενός οικοδόμου, το Πάσχα του 1975.
THE LIFO TEAM
Τι συμβαίνει με την εξαγορά ιστορικών ιδιωτικών σχολείων από διεθνή επενδυτικά funds;

Radio Lifo / Τι συμβαίνει με την εξαγορά ιστορικών ιδιωτικών σχολείων από διεθνή επενδυτικά funds;

Τι αλλάζει στο τοπίο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών; Και γιατί οι ίδιοι εκφράζουν φόβους ότι δημιουργείται ένα παράλληλο εκπαιδευτικό σύστημα που θα αντικαταστήσει το δημόσιο; Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τον Γιώργο Χριστόπουλο, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος, για τις σημαντικές εξελίξεις στο χώρο της παιδείας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ