Κατερίνα Στεφανίδη: Πάντα έπαιρνα τα πράγματα βήμα βήμα χωρίς να κοιτάζω τον τελικό στόχο

Κατερίνα Στεφανίδη: Πάντα έπαιρνα τα πράγματα βήμα βήμα χωρίς να κοιτάζω τον τελικό στόχο Facebook Twitter
0

Το ημερολόγιο έγραφε 19 Αυγούστου 2016 όταν το γυναικείο άλμα επι κοντώ αποκτά μία «βασίλισσα των αιθέρων» που έψαχνε καιρό. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, Κατερίνα Στεφανίδη, χάρισε στην Ελλάδα το 6ο μετάλλιο σε όλη τη διοργάνωση, μετά την πραγματοποίηση άλματος στα 4.85μ. Έχει ρεκόρ 4,91 μέτρα στον ανοιχτό και 4,90 μέτρα στον κλειστό στίβο.

«Κάνω επί κοντώ από τα 10 μου. Είχα επιτυχίες και πολλά προβλήματα, χρειάστηκε πολλά χρόνια να φτάσω σε αυτό το επίπεδο γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό για μένα αυτό το μετάλλιο. Σχεδόν σταμάτησα, μετά ξανάρχισα, αλλά τελικά η χρονιά έχει πάει πολύ καλύτερα από ό,τι περίμενα. Ονειρεύτηκα αυτή τη στιγμή και ήταν κάτι που το έβλεπα στο μυαλό μου πολύ καιρό τώρα» ήταν οι πρώτες της δηλώσεις μετά από εκείνη την εμβληματική βραδιά για την ιστορία του ελληνικού στίβου.

Κατερίνα Στεφανίδη: Πάντα έπαιρνα τα πράγματα βήμα βήμα χωρίς να κοιτάζω τον τελικό στόχο Facebook Twitter

Να σημειωθεί ότι το επί κοντώ γυναικών είναι ένα τα πιο πρόσφατα αγωνίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων. Για την ακρίβεια η πρώτος διαγωνισμός γυναικών στο άλμα επι κοντώ σε επίπεδο Ολυμπιακών ήταν το 2000 στο Σίδνεϊ με πρωταθλήτρια την Στέισι Ντραγκιλά. Διαπρέποντας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, η Στεφανίδη έσπασε ρεκόρ και κέρδισε πρωταθλήματα. Με την πάροδο των ετών, έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 18 διεθνή μετάλλια, συμπεριλαμβανομένων ευρωπαϊκών και παγκόσμιων διοργανώσεων.

Οχτώ χρόνια μετά το χρυσό στο Ρίο, εκτός από τον προπονητή και σύζυγό της, Μίτσελ Κρίερ, υπάρχει και η Visa, που την στηρίζει σε κάθε βήμα, σε κάθε άλμα. Η Visa είναι υπερήφανος Παγκόσμιος Τεχνολογικός Συνεργάτης Πληρωμών των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων για σχεδόν 40 χρόνια και ο πρώτος παγκόσμιος χορηγός της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής (IPC), υποστηρίζοντας όλους τους Παραολυμπιακούς Αγώνες από το 2002.

«Για εμένα η υποστήριξη της Visa είναι πολύ σημαντική. Ειδικά μετά τον Covid υπήρχαν πολλά προβλήματα τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και στο άθλημα γενικότερα. Η Visa δεν χορηγεί μόνο εμένα αλλά είναι ένας από τους χορηγούς των Ολυμπιακών Αγώνων και αυτό δείχνει το πόση σημασία έχει για το brand το κομμάτι του αθλητισμού» επισημαίνει η Κατερίνα Στεφανίδη ένα μήνα πριν από τους Ολυμπιακούς του Παρισιού.

Αυτό επιβεβαιώνει και η Ελεάννα Κοσκινά, Director / Head of Marketing της Visa σε Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρο και Μάλτα, τονίζοντας πως «σκοπός  μας είναι να προσφέρουμε έμπρακτα τη στήριξη μας στους αθλητές που τους αισθανόμαστε πλέον στενούς συνεργάτες μας. Ο καθένας έχει τις δικές του ανάγκες ανάλογα το άθλημα που ασκεί, το πρόγραμμα προπονήσεων που ακολουθεί και τον εξοπλισμό που χρειάζεται για να πετύχει το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα στον τομέα του. Αξίζει να αναφέρουμε πως η Visa αναγνωρίζει την σπουδαιότητα που έχει και η ψυχική υγεία που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καλή επίδοσης και δίνει τη δυνατότητα στους αθλητές της να αναζητήσουν την στήριξη που ίσως χρειαστούν»

Μέσα στην προετοιμασία αυτής της περιόδου, θεωρώ πως θα ήταν λάθος να σκέφτομαι το μετάλλιο. Αυτή τη στιγμή σημασία έχει να συνεχίσω να χτίζω την δύναμη και την ταχύτητα μου εστιάζοντας και στο ψυχολογικό κομμάτι.

Το Πρόγραμμα Team Visa, από την ίδρυσή του το 2000, έχει υποστηρίξει περισσότερους από 600 αθλητές σε Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες παρέχοντας εργαλεία, πόρους και υποστήριξη για να τους βοηθήσει να επιτύχουν τους στόχους τους. Οι αθλητές της ομάδας Visa επιλέγονται για το πρόγραμμα με βάση την προσωπική τους διαδρομή, τα αθλητικά τους επιτεύγματα, τη συμμετοχή τους στην κοινότητα και την ευθυγράμμιση με τις βασικές αξίες της Visa για ισότητα, προσβασιμότητα και συμμετοχικότητα.

Από το 2000, το πρόγραμμα αθλητών Team Visa έχει υποστηρίξει περισσότερους από 600 Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αθλητές παγκοσμίως. Φέτος, η Visa διαμορφώνει το 13ο ρόστερ της Team Visa με 136 αθλητές από όλο τον κόσμο να συμμετέχουν στο Παρίσι 2024, συμπεριλαμβανομένων των αθλητών μας από την Ελλάδα, Κατερίνα Στεφανίδη, Εμμανουήλ Καραλής και Νίκος Παπαγγελή.

Αλήθεια, όμως, τι λέει σήμερα για εκείνο το χρυσό μετάλλιο που έβαλε το άλμα επί κοντώ σε κάθε ελληνικό σαλόνι; «Νομίζω πως δεν ήταν η νίκη που άλλαξε την ψυχολογία μου στους Ολυμπιακούς του Ρίο, αλλά η προετοιμασία μου. Έγινα σταθερή στα άλματά μου στις προπονήσεις και βελτιώθηκε η τεχνική μου. Η καθημερινότητα είναι αυτό που σου αλλάζει την ψυχολογία, όχι απαραίτητα η νίκη. Ένας αγώνας δεν αλλάζει κάτι, πολλοί όμως μπορούν να κάνουν την αλλαγή. Για εμένα το 2016 ήταν μια σημαντική χρονιά εκεί ξεκίνησα να έχω αυτοπεποίθηση σε σχέση με τον εαυτό μου κατά κύριο λόγο, όχι απαραίτητα τις αντιπάλους μου. Ήμουν σίγουρη πως με το κατάλληλο κοντάρι είμαι σε θέση να πηδήξω ένα συγκεκριμένο ύψος» απαντά.

Εκείνο ήταν το 7ο χρυσό μετάλλιο στην ιστορία του Ελληνικού στίβου στους Ολυμπιακούς Αγώνες μετά τους Σπύρο Λούη, Κωνσταντίνο Τσικλητήρα, Βούλα Πατουλίδου, Κώστα Κεντέρη, Αθανασία Τσουμελέκα και Φανή Χαλκιά. Άραγε, αυτή τη στιγμή, έχει στο πίσω μέρος του μυαλού της το βάθρο στο Παρίσι;

«Μέσα στην προετοιμασία αυτής της περιόδου, θεωρώ πως θα ήταν λάθος να σκέφτομαι το μετάλλιο. Αυτή τη στιγμή σημασία έχει να συνεχίσω να χτίζω την δύναμη και την ταχύτητα μου εστιάζοντας και στο ψυχολογικό κομμάτι. Στις καλύτερες μου χρονιές πάντα έπαιρνα τα πράγματα βήμα βήμα χωρίς να κοιτάζω τον τελικό στόχο. Φέτος έχω μεγάλο βραχυπρόθεσμο στόχο αλλά αυτή τη στιγμή σκέφτομαι την προπόνηση της επόμενης εβδομάδας, την θεραπεία της επόμενης εβδομάδας και το μυαλό μου φτάνει μέχρι τις αρχές Μαΐου που έχουμε τον πρώτο μας αγώνα» εξηγεί.

Η αλήθεια, όμως, είναι ότι ο στίβος είναι η ζωή της και δεν μπορεί να μην συγκινείται με το βάθρο, με τις διακρίσεις, με την ευγενή άμιλλα του αγωνίσματος και τις υπέρμετρες προσπάθειες κάθε Έλληνα αθλητή μέχρι να φτάσει στην Ολυμπιάδα. «Ο στίβος τα τελευταία 8 χρόνια από τότε που εγώ έφτασα στην κορυφή γίνεται όλο και πιο δύσκολος τόσο σαν άθλημα αλλά και σε πιο προσωπικό επίπεδο καθώς λόγω και του covid οι χορηγίες που τόσο χρειαζόμαστε είχαν περιοριστεί αρκετά. Ωστόσο τώρα με τους Ολυμπιακούς τα πράγματα βελτιώνονται σταδιακά. Οικονομικά πάντως τα πράγματα είναι δύσκολα. Εμένα αυτό που με κρατά όμως στο άθλημα είναι η αγάπη μου για το άλμα επί κοντώ. Νιώθω πως ξαναγίνομαι ένα παιδί. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί και αρνητικό από κάποιες απόψεις γιατί κάθε μέρα θέλω να κάνω όλο και πιο ψηλά άλματα κάτι που δεν είναι εφικτό και μπορεί να με κουράσει και να μου ρίξει την ψυχολογία. Ωστόσο η δική μου αγάπη για το άθλημα με έχει κρατήσει εδώ και είμαι τυχερή που προπονητής μου είναι ο σύζυγός μου, κάτι που το θεωρώ μεγάλη ευκαιρία» καταλήγει η χρυσή Ολυμπιονίκης.

Οι επερχόμενοι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024 αναμένεται να είναι η πιο συμπεριληπτική, χωρίς αποκλεισμούς, δίκαιη και θεαματική διοργάνωση μέχρι σήμερα - και η Visa είναι ενθουσιασμένη με αυτό, καθώς προσφέρει ευκαιρίες συνεργασίας με τους πελάτες, τους συνεργάτες, τις ομάδες και τις κοινότητές της για να πετύχουμε μαζί ακόμη περισσότερα.

«Η Visa ως χορηγός των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων στηρίζει εκατοντάδες αθλητές από όλο τον κόσμο. Φέτος αποφασίσαμε το ελληνικό team να αποτελείται από τρεις αθλητές που μας έχουν κάνει περήφανους στο παρελθόν αλλά έχουν και πολλά υποσχόμενο μέλλον. Ο Νίκος Παπαγγελής, η Κατερίνα Στεφανίδη και ο Εμμανουήλ Καραλής είναι πλέον οικογένεια μας. Αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες τους και προσπαθούμε να τους στηρίζουμε ολιστικά. Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία μαζί τους και θέλουμε να μας αισθάνονται σαν συμμάχους τους αυτήν την απαιτητική περίοδο» καταλήγει η Ελεάννα Κοσκινά, Director / Head of Marketing της Visa σε Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρο και Μάλτα.

visa-logo
Θέματα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στάθη Σούλιε, πως είναι να είσαι τυφλός προπονητής μιας τυφλής αθλήτριας;

Ζούμε, ρε! / Πώς είναι να είσαι τυφλός προπονητής μιας τυφλής αθλήτριας;

Ο προπονητής τζούντο και ψυχολόγος Στάθης Σούλιος μοιράζεται με τη Χρυσέλλα Λαγαρία και τον Θοδωρή Τσάτσο την ξεχωριστή του εμπειρία ως τυφλός προπονητής μιας τυφλής αθλήτριας, περιγράφοντας τις προκλήσεις, τις δυσκολίες και τις μοναδικές στιγμές που έχει ζήσει. 
THE LIFO TEAM
«Θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που διδάσκονται οι εθνικοί μύθοι»

Κώστας Κωστής / «Θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που διδάσκονται οι εθνικοί μύθοι»

Οι μύθοι και οι αλήθειες για την Επανάσταση του 1821. Από που ξεκίνησε, τελικά, και γιατί τη γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου; Υπήρξε «κρυφό σχολειό» και τι σχέσεις είχαν πολλοί από τους οπλαρχηγούς με τους Οθωμανούς πριν από την εξέγερση; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον ομότιμο καθηγητή του ΕΚΠΑ και διευθυντή του ΜΙΕΤ, Κώστα Κωστή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Υπόθεση Ζουγανέλη: Ποιοι σκότωσαν τον μπον βιβέρ της Μυκόνου;

Αληθινά εγκλήματα / Υπόθεση Ζουγανέλη: Ποιοι σκότωσαν τον μπον βιβέρ της Μυκόνου;

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται τη δολοφονία του 73χρονου μπον βιβέρ, μέσα στο σπίτι του στο Γλυφάδι, που βύθισε στη θλίψη το κοσμοπολίτικο νησί των Κυκλάδων, το φθινόπωρο του 2010.
THE LIFO TEAM
Κομματικοί μηχανισμοί, πολιτική τοξικότητα και αδιέξοδα

LiFO politics / Κομματικοί μηχανισμοί, πολιτική τοξικότητα και αδιέξοδα

«Τα κόμματα αρνούνται να δουν τα λάθη τους και διαιωνίζουν τις ίδιες κακές πρακτικές που μας οδηγούν πάλι σε αδιέξοδα» - Ο σύμβουλος στρατηγικής επικοινωνίας Γρηγόρης Τσιμογιάννης συζητά με τη Βασιλική Σιούτη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Δρ. Ανεζίνα Σολωμονίδου: «Το Σαρακήνικο μας βοηθά να εξερευνήσουμε το διάστημα και η Πολιτεία το αντιμετώπισε ως οικόπεδο»

Radio Lifo / «Το Σαρακήνικο μας βοηθά να εξερευνήσουμε το διάστημα, ενώ η Πολιτεία το είδε ως οικόπεδο»

Το γεωλογικό γλυπτό στο Σαρακήνικο της Μήλου έχει χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά της Σελήνης, του Άρη και του Τιτάνα, και είναι μοναδικό στον κόσμο. Η Δρ. Ανεζίνα Σολομωνίδου, πλανητολόγος με θητεία στη NASA και τον ESA, συζητά με τη Ντίνα Καράτζιου για τη μοναδικότητά του και τη χρήση του στη διαστημική έρευνα.
THE LIFO TEAM
«Αυτός δεν ντράπηκε να το πει, αλλά αν το ’κανε μια γυναίκα θα ’ταν πουτάνα»/ «Η ελπίδα είναι κάτι που φτιάχνεις»

Θέματα / «Όταν οι γυναίκες καλλιτέχνιδες πεθαίνουν, το όνομά τους παραμερίζεται»

Μια συζήτηση με την Ευγενία Τζιρτζιλάκη για τη φεμινιστική ιστορία της τέχνης, τα double standards του καλλιτεχνικού χώρου και το γιατί το θέατρο χρειάζεται περισσότερες 50άρες. 
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Γιατί έφυγα από την Ουάσιγκτον Ποστ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Γιατί έφυγα από την Ουάσιγκτον Ποστ

Μετά από σαράντα χρόνια στην εφημερίδα, η αρθρογράφος γνώμης της Washington Post Ρουθ Μάρκους υπέβαλλε προχθές την παραίτησή της και εξηγεί στο κείμενο που δημοσιεύεται στο New Yorker γιατί δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς.
THE LIFO TEAM
Πώς η METLEN χτίζει γέφυρες προσφοράς και δημιουργεί δεσμούς με τις τοπικές κοινωνίες

Θέματα / Πώς η METLEN χτίζει γέφυρες προσφοράς και δημιουργεί δεσμούς με τις τοπικές κοινωνίες

Σε έναν κόσμο που αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς, ελάχιστες εταιρείες ή επιχειρηματικοί όμιλοι καταφέρνουν να ισορροπήσουν μεταξύ της οικονομικής ανάπτυξης και της βαθιάς σύνδεσης με τις τοπικές κοινωνίες. Η METLEN το πετυχαίνει επενδύοντας στην κοινωνική συνοχή, τη βιωσιμότητα και την ανθρώπινη εμπειρία.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ