Οι Ολυμπιακοί Αγώνες πέρα από τα αθλήματα

Οι Ολυμπιακοί πέρα από τους Ολυμπιακούς Facebook Twitter
Το Παρίσι ακτινοβολεί και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του έχουν ξεκινήσει ήδη να γράφουν τη δική τους ιστορία.
0

26 Ιουλίου 2024, 7:30 ώρα Γαλλίας. Περίπου 1,5 δισεκατομμύριο θεατές σε όλο τον κόσμο μετρούν αντίστροφα τα λεπτά για την πρώτη τελετή έναρξης Ολυμπιακών Αγώνων που δεν θα πραγματοποιηθεί σε γήπεδο, ενώ 10.500 αθλητές από 206 χώρες βρίσκονται ήδη στη θέση τους, περιμένοντας το πολυπόθητο εναρκτήριο λάκτισμα πριν παρελάσουν πάνω σε σκάφη κατά μήκος του Σηκουάνα. Το Παρίσι ακτινοβολεί και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του έχουν ξεκινήσει ήδη να γράφουν τη δική τους ιστορία.

Δεν είναι, όμως, μόνο η τελετή έναρξης που τους κάνει να ξεχωρίζουν αλλά και όλες εκείνες οι μικρότερες και μεγαλύτερες λεπτομέρειες που διαμορφώνουν την ιδιαίτερη ταυτότητα των Ολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024, στρέφοντας από τις 26 Ιουλίου μέχρι τις 11 Αυγούστου, και δικαίως, τα βλέμματα όλου του πλανήτη στη γαλλική πρωτεύουσα.

Για πρώτη φορά ένας πολυτελής οίκος μόδας πίσω από τα μετάλλια και τις στολές

Αν υπάρχει ένας οίκος μόδας που έχει συνδεθεί άρρηκτα με τη γαλλική κουλτούρα και το παριζιάνικο elegance, είναι η Louis Vuitton, που δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, φέρνοντας τη γνωστή high end αισθητική και πολυτέλειά του στα μετάλλια, στα αξεσουάρ αλλά και στις στολές των 515 εθελοντών, που θα απονείμουν κιόλας τα μετάλλια.

Οι Ολυμπιακοί πέρα από τους Ολυμπιακούς Facebook Twitter
H LVMH κρύβεται πίσω και από τις χειροποίητες θήκες για τα μετάλλια, τις δάδες των Αγώνων αλλά και τα outfits των εθελοντών, που επιλέχθηκαν ειδικά για την απονομή

Έτσι, για πρώτη φορά, τα πολυπόθητα χρυσά, ασημένια και χάλκινα μετάλλια ανέλαβε να τα κατασκευάσει ο οίκος Chaumet που ανήκει στη LVMH, premium συνεργάτη των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, και από το 1780 έχει δημιουργήσει κομμάτια για όλη τη γαλλική αριστοκρατία, από την αυτοκράτειρα Ιωσηφίνα και τον Ναπολέοντα μέχρι διάσημους ηθοποιούς και χορευτές.

Όσο για τον σχεδιασμό τους, αυτός κρύβει μία ακόμη πρωτοτυπία, αφού τα φετινά μετάλλια δεν είναι απλώς εμπνευσμένα από τον Πύργο του Άιφελ αλλά καθένα περιέχει και από ένα πρωτότυπο κομμάτι του που χρονολογείται στον 19ο αιώνα! Συγκεκριμένα, 18 γραμμάρια από τον σίδηρο που αφαιρέθηκε κατά τις προηγούμενες ανακαινίσεις του Πύργου του Άιφελ, προκειμένου οι νικητές αθλητές να αποκτήσουν πραγματικά κομμάτια της ιστορίας του Παρισιού και να τα πάρουν μαζί τους.

Στην πίσω όψη αναπαρίσταται η Ελληνίδα θεά Νίκη· έχουν χαραχτεί επίσης η μορφή της Αθηνάς, το Παναθηναϊκό Στάδιο και η Ακρόπολη, όπως απαιτεί η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, ενώ σε καθένα από τα συνολικά 5.084 μετάλλια αναγράφεται η λέξη «πειθαρχία».

Οι Ολυμπιακοί πέρα από τους Ολυμπιακούς Facebook Twitter
Για πρώτη φορά, τα πολυπόθητα χρυσά, ασημένια και χάλκινα μετάλλια ανέλαβε να τα κατασκευάσει ο οίκος Chaumet που ανήκει στη LVMH, premium συνεργάτη των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων

Κι επειδή η λεπτομέρεια κάνει πάντα τη διαφορά, η LVMH κρύβεται πίσω και από τις χειροποίητες θήκες για τα μετάλλια, τις δάδες των Αγώνων αλλά και τα outfits των εθελοντών, που επιλέχθηκαν ειδικά για την απονομή: polo μπλούζες, παντελόνια σε άνετη γραμμή και τραγιάσκες ως φόρος τιμής στο στυλ των αθλητών που συμμετείχαν πριν από 100 χρόνια, το 1924, στους Ολυμπιακούς στο Παρίσι.

Τέλος, υπενθυμίζοντας την παράδοση της Louis Vuitton στην κατασκευή μπαούλων, οι μοναδικοί δίσκοι των μεταλλίων κατασκευάστηκαν από ειδικούς τεχνίτες στο εργαστήριο Beaulieu-sur-Layon στην περιοχή Maine-et-Loire, σε σχέδιο βασισμένο στο εμβληματικό Damier μοτίβο που σχεδίασε ο οίκος το 1888, ενώ το εσωτερικό είναι ντυμένο με μαύρο, ματ δέρμα, εμπνευσμένο από τα iconic LV trunks.

Ο Σηκουάνας είναι καθαρός, αφού όμως ξοδεύτηκαν 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ

Οι Ολυμπιακοί πέρα από τους Ολυμπιακούς Facebook Twitter
«Στο Παρίσι, το όνειρό μας ήταν να κάνουμε μπάνιο στο ποτάμι όπως έκαναν οι Παριζιάνοι πριν από 100 χρόνια. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έδωσαν τεράστια ώθηση σε αυτό το έργο», είπε η δήμαρχος τους Παρισιού Αν Ιντάλγκο. Φωτ.: Pierre Suu/Getty Images/Ideal Image

Ο ποταμός Σηκουάνας αποτελεί κεντρικό σημείο των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024. Η τελετή έναρξης θα γίνει εν πλω, με παρέλαση σκαφών, ενώ δύο αθλητικές εκδηλώσεις, το κολυμβητικό μέρος του τριάθλου στα τέλη Ιουλίου και ο μαραθώνιος κολύμβησης τον Αύγουστο, έχει προγραμματιστεί να διεξαχθούν στο ποτάμι. Το ερώτημα κατά πόσο είναι ασφαλή τα νερά του μονοπώλησε όσο κανένα άλλο τη συζήτηση γύρω από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Γι’ αυτό η γαλλική κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές, φροντίζοντας να κάνουν τα πάντα για να διαλύσουν την παραμικρή αμφιβολία, έχουν επενδύσει μέχρι σήμερα περίπου 1,4 δισ. ευρώ για να είναι τα νερά του Σηκουάνα και του παραπόταμού του Μάρνη κατάλληλα για κολύμβηση.

Χαρακτηριστικά, τον περασμένο Μάιο εγκαινιάστηκε, μεταξύ άλλων, μια τεράστια υπόγεια δεξαμενή αποθήκευσης νερού βάθους τριάντα μέτρων δίπλα στον σταθμό τρένων Austerlitz που μπορεί να χωρέσει ποσότητα ίση με αυτή που περιέχουν δώδεκα ολυμπιακές πισίνες, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος ρύπανσης του Σηκουάνα. Σε κάθε περίπτωση, το νερό θα εξετάζεται καθημερινά κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων για να επιβεβαιωθεί ότι θα είναι ασφαλής η διεξαγωγή του τριάθλου και της ανοιχτής κολύμβησης σε αυτόν.

Έτσι, παρά τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για την ποιότητα του νερού, όπως όλα δείχνουν το μεγαλεπήβολο εγχείρημα έχει στεφθεί με απόλυτη επιτυχία. Μάλιστα, η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, βούτηξε πριν από μερικές ημέρες στον Σηκουάνα για να αποδείξει πως τα νερά του είναι κατάλληλα να φιλοξενήσουν τους ολυμπιακούς αγώνες ανοιχτής κολύμβησης. «Στο Παρίσι, το όνειρό μας ήταν να κάνουμε μπάνιο στο ποτάμι όπως έκαναν οι Παριζιάνοι πριν από 100 χρόνια. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έδωσαν τεράστια ώθηση σε αυτό το έργο», είπε.

Φορώντας, λοιπόν, μια στολή κατάδυσης και γυαλιά κολύμπησε στο διάσημο ποτάμι, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι παρακολουθούσαν από τις όχθες, εκπληρώνοντας έτσι και τη σχετική υπόσχεση που είχε δώσει τον Ιανουάριο, την οποία, έτσι για την ιστορία, αθέτησε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Μια πράσινη εγκατάσταση χτισμένη αποκλειστικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Οι Ολυμπιακοί πέρα από τους Ολυμπιακούς Facebook Twitter
Αποτελεί επισήμως τη μοναδική εγκατάσταση που φτιάχτηκε αποκλειστικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο πλαίσιο του οράματος του Παρισιού να μειώσει κατά το ήμισυ τις εκπομπές άνθρακα σε σύγκριση με προηγούμενες διοργανώσεις.

Όταν το 2017 το Παρίσι επιλέχθηκε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να φιλοξενήσει τους Αγώνες, ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς πού θα πραγματοποιούνταν τα αγωνίσματα υγρού στίβου. Μερικά χρόνια αργότερα, ωστόσο, τον Μάιο του 2020 θα ξεκινούσε το πιο φιλόδοξο ίσως κατασκευαστικό εγχείρημα των Ολυμπιακών, ένα μεγάλης κλίμακας έργο, εμπνευσμένο κυριολεκτικά από το μέλλον, με την υπογραφή των αρχιτεκτονικών γραφείων VenhoevenCS και Ateliers 2/3/4/.

Ο λόγος για το Aquatics Centre ή Κέντρο Υγρού Στίβου, όπου θα διεξαχθούν οι τελετές έναρξης και λήξης και οι αγώνες κολύμβησης, καταδύσεων και υδατοσφαίρισης. Αποτελεί επισήμως τη μοναδική εγκατάσταση που φτιάχτηκε αποκλειστικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο πλαίσιο του οράματος του Παρισιού να μειώσει κατά το ήμισυ τις εκπομπές άνθρακα σε σύγκριση με προηγούμενες διοργανώσεις.

Ουσιαστικά πρόκειται για τη μόνη σημαντική εγκατάσταση που χτίστηκε για τους Ολυμπιακούς, καθώς οι υπόλοιπες εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν σε υπάρχοντες χώρους ή σε προσωρινές κατασκευές. Κι αυτά είναι μερικά από τα πράγματα που το κάνουν να ξεχωρίζει:

- Είναι κατασκευασμένο από ξύλο καθώς το υλικό έχει λιγότερες εκπομπές CO2 σε σχέση με άλλα υλικά όπως το σκυρόδεμα και ο χάλυβας και το Παρίσι στοχεύει οι Ολυμπιακοί του 2024 να είναι από τους πιο οικολογικά βιώσιμους αγώνες στην ιστορία.

- Η οροφή των 5.000 τ.μ. καλύπτεται με φωτοβολταϊκά πάνελ, τα οποία με τη σειρά τους καλύπτουν τουλάχιστον το 20% των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια, καθιστώντας το μία από τις μεγαλύτερες ηλιακές εγκαταστάσεις σε δημόσιο κτίριο στην περιοχή Île-de-France.

- Μέσα στην κύρια αρένα η πισίνα έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι ευέλικτη, με ένα κινητό φράγμα μεταξύ της αγωνιστικής πισίνας και της πισίνας κατάδυσης, προκειμένου οι διαστάσεις να αλλάζουν ανάλογα με τις ανάγκες των διαφορετικών αγωνισμάτων.

- Ολόκληρος ο χώρος φωτίζεται φυσικά, αφού και οι δύο πλευρές του κτιρίου αποτελούνται από γυάλινους τοίχους, ο ένας εκ των οποίων βλέπει στο γειτονικό Stade de France.

- Από τις 5.000 θέσεις στις εξέδρες, οι 3.000 είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένες στη Γαλλία, από πλαστικό που έχει συλλεχθεί και ανακυκλωθεί εκεί. Αυτό σημαίνει ότι 30 τόνοι απορριμμάτων έχουν βρει νέα ζωή.

- Από τον Ιούλιο του 2025 οι εξέδρες θα μειωθούν στο μισό (από 5.000 σε 2.500 θέσεις) και οι πισίνες σε δύο –μία των 50 μέτρων και άλλη μία των 25–, επιτρέποντας τη δημιουργία γυμναστηρίου, γηπέδου ποδοσφαίρου 5 επί 5, εστιατορίου και κέντρου ανακύκλωσης αθλητικού εξοπλισμού.

80 pop-up εστιατόρια, 13 εκατομμύρια γεύματα, αμέτρητες γαστρονομικές εμπειρίες

Οι Ολυμπιακοί πέρα από τους Ολυμπιακούς Facebook Twitter
Tο Palais de Tokyo θα φιλοξενήσει το pop-up εστιατόριο της Air France

Η επιρροή της Γαλλίας γενικότερα και του Παρισιού ειδικότερα στην παγκόσμια γαστρονομική σκηνή δεν χρειάζεται συστάσεις και αναλύσεις.

Εκείνο που σίγουρα αξίζει να αναφερθεί είναι πως οι Γάλλοι πήραν τόσο σοβαρά το συγκεκριμένο κομμάτι των επερχόμενων Αγώνων που αποφάσισαν να δημιουργήσουν από το μηδέν όχι ένα ούτε δύο αλλά συνολικά 80 ολοκαίνουργια pop-up εστιατόρια σε όλη την πόλη, τα οποία θα εξυπηρετούν κατά μέσο όρο 30.000 επισκέπτες την ημέρα, προσφέροντας το καθένα διαφορετικό μενού.

Έτσι, μία ολόκληρη πτέρυγα του Πύργου του Άιφελ θα μεταμορφωθεί σε wine bar restaurant, το Palais de Tokyo θα φιλοξενήσει το pop-up εστιατόριο της Air France σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο 850 τ.μ., ενώ μια ευρεία γκάμα από luxury dining προτάσεις που θα καλύπτουν κάθε πτυχή υψηλής γαστρονομίας και fine drinking θα παρέχεται και στο Stade de France.

Οι Ολυμπιακοί πέρα από τους Ολυμπιακούς Facebook Twitter
Mία ολόκληρη πτέρυγα του Πύργου του Άιφελ θα μεταμορφωθεί σε wine bar restaurant

Το αξιοσημείωτο είναι, δε, ότι κατά την περίοδο των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες αθλητών, εθελοντών, θεατών και μέσων ενημέρωσης, το Παρίσι υπολογίζεται πως θα σερβίρει συνολικά πάνω από 13 εκατομμύρια γεύματα!

Ωστόσο, η παράδοση των 13 εκατομμυρίων αυτών γευμάτων, εκτός από τη μεγαλύτερη επιχείρηση τροφοδοσίας που έχει υλοποιηθεί ποτέ παγκοσμίως, είναι και μια τεράστια περιβαλλοντική πρόκληση, η οποία χρειάστηκε πρωτοφανή οργάνωση, ώστε να έχει ένα βιώσιμο αποτέλεσμα, και στηρίχτηκε σε έξι βασικές δεσμεύσεις και 60 μικρότερες: 100% γαλλικό κρέας, γαλλικά γαλακτοκομικά προϊόντα, 100% προϊόντα από βιώσιμη αλιεία, 100% αυγά ελευθέρας βοσκής από τη Γαλλία κ.λπ.

Οι Ολυμπιακοί πέρα από τους Ολυμπιακούς Facebook Twitter
Μια ευρεία γκάμα από luxury dining προτάσεις που θα καλύπτουν κάθε πτυχή υψηλής γαστρονομίας και fine drinking θα παρέχεται και στο Stade de France.

Οι αθλητές, λοιπόν, θα τρώνε κυρίως στο Ολυμπιακό Χωριό, το οποίο θα γίνει το μεγαλύτερο εστιατόριο στον κόσμο, προσφέροντας όλες τις κουζίνες για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες και τις πολιτιστικές συνήθειες των χιλιάδων αθλητών από 208 χώρες.

Την ίδια στιγμή, οι εθελοντές θα απολαύσουν εξίσου γενναιόδωρα γεύματα αποτελούμενα κυρίως από τοπικά, εποχικά προϊόντα, ενώ οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα πιο νόστιμα σάντουιτς από το Παρίσι και τη Μασσαλία μέχρι τη Λιόν, με την υπογραφή διάσημων σεφ από όλη τη Γαλλία.

Living
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς και γιατί οι ανεμογεννήτριες έγιναν «αποδιοπομπαίος τράγος»;

Περιβάλλον / Πώς και γιατί οι ανεμογεννήτριες έγιναν «αποδιοπομπαίος τράγος»;

Πώς από ελπίδα για μια πιο καθαρή, πιο φτηνή ενέργεια και υποθήκη για ένα πιο «πράσινο» μέλλον, εν όψει της κλιματικής κρίσης, οι ανεμογεννήτριες έγιναν για πολύ κόσμο όχι μόνο ανεπιθύμητες αλλά και ο νο1 «ύποπτος» για εμπρησμούς δασών;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα καλοκαίρι για τα πανηγύρια

Living / Τα πανηγύρια φέτος είχαν μεγάλο σουξέ, και αυτό προκάλεσε γκρίνια

Θρασύτητα και εισβολή στα χωράφια των ντόπιων ή δικαίωμα στη διασκέδαση; Μπορούμε να μιλάμε για την αποικιοποίηση των φασέων στα νησιά; Η νέα γενιά ανακαλύπτει μαζικά τα πανηγύρια, προκαλώντας ανάμεικτες αντιδράσεις.
M. HULOT
«Σε τέσσερις μήνες έχω κάνει 77.000 screenshots»: Kουβεντιάζοντας με μια digital hoarder

Living / «Σε τέσσερις μήνες έχω κάνει 77.000 screenshots»: Kουβεντιάζοντας με μια digital hoarder

«Βλέπω μια συμβουλή για αποσυμπίεση της σπονδυλικής στήλης. Screenshot. Έναν τρόπο δεσίματος του κασκόλ. Screenshot. Συνταγή για ταϊλανδέζικο κοτόπουλο. Screenshot. Έξυπνο πολιτικό σχόλιο στο Facebook. Screenshot».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Οι αστρολογικές προβλέψεις της εβδομάδας ( 22 - 27/08/2024)

Living / Οι αστρολογικές προβλέψεις της εβδομάδας (22 - 28/08/2024)

Οι σχέσεις με άτομα που είναι σημαντικά για εσάς θα σας απασχολήσουν με την είσοδο του Ήλιου στην Παρθένο στις 22/8 και μέχρι τις 22/9 θα έρθετε πιο κοντά με αγαπημένα σας πρόσωπα, ενώ θα ευνοηθούν και οι νέες συνεργασίες.
ΜΑΡΙΒΙΚΥ ΚΑΛΛΕΡΓΗ
Γιατί χαϊδεύουμε τα σκυλιά και κακοποιούμε τα γουρούνια;

Living / Γιατί χαϊδεύουμε τα σκυλιά ενώ κακοποιούμε τα γουρούνια;

Ουδείς αντιλέγει ότι τα σκυλιά αξίζουν κάθε φροντίδα και άνεση, από την άλλη όμως υπάρχει μια βαθιά υποκρισία που πρέπει να επισημανθεί: Ενώ περιποιούμαστε ολοένα και περισσότερο τα σκυλιά μας, δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα τα βασανιστήρια των γουρουνιών.
THE LIFO TEAM
Η αθέατη πλευρά του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

Ρεπορτάζ / Η αθέατη πλευρά του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

Πώς μοιάζει η καθημερινότητα στον πύργο ελέγχου; Τι συμβαίνει όταν υπάρχει ένα σκουπίδι στον διάδρομο; Ποιοι κουβαλάνε στα ταξίδια τους τις περισσότερες και μεγαλύτερες αποσκευές ανά άτομο; H LiFO εξασφάλισε πρόσβαση σε μέρη όπου δεν επιτρέπεται η είσοδος σε επιβάτες και επισκέπτες του αεροδρομίου.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ