Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΣ είναι 25 χρονών και έχει μεγαλώσει στην Άρτα. Το τελευταίο διάστημα έχει μετακομίσει στην Αθήνα λόγω δουλειάς. Σπούδασε στον Βόλο, έχει πτυχίο δασκάλου Ειδικής Αγωγής και εργάζεται σε σχολείο ως δάσκαλος παράλληλης στήριξης.
Αγαπά τη φύση από τότε που θυμάται τον εαυτό του και πάντα ένιωθε κάτι να τον μαγεύει στην επαφή του με τα φυτά και τα ζώα. Στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με την κηπουρική εσωτερικού και εξωτερικού χώρου.
Αυτό που με εντυπωσιάζει στα φυτά είναι ότι αποτελούν πραγματικούς survivors. Πάντα θα «ψάχνουν» να βρουν το φως, κουνώντας τα φύλλα τους προς την κατεύθυνσή του, ή θα προσπαθήσουν να επιβιώσουν παρά την ανεπαρκή φροντίδα που μπορεί να τους έχεις προσφέρει.
— Σε ποια/-ες πλατφόρμα/-ες δραστηριοποιείσαι και πότε ξεκίνησες;
Δραστηριοποιούμαι κυρίως στο Instagram. Η ιδέα τού να αρχίσω να μοιράζομαι τον «χρόνο με τα φυτά μου» στα social ξεκίνησε την περίοδο της καραντίνας. Βέβαια, η ενασχόληση με τα φυτά είναι ένα χόμπι που κρατάει χρόνια, απ' όταν ήμουν περίπου 10 χρόνων.
— Τι κάνεις; Πώς σου ήρθε η ιδέα αρχικά;
Η αρχική ιδέα για τα social μού ήρθε, όπως προείπα, κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Έβλεπα ότι ο κόσμος, ενώ ήταν κλεισμένος στο σπίτι, είχε την ανάγκη να δει κάτι «ζωντανό», κάτι που να θυμίζει τον κόσμο έξω από αυτό.
Μάλιστα, έβλεπα ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι άρχιζαν να ασχολούνται με τη φροντίδα φυτών κατά τη διάρκεια της έξαρσης του Covid-19. Βέβαια, παρατήρησα ότι πολλοί επίσης ήταν εκείνοι που «παράτησαν» το χόμπι μετά την «επιστροφή στην πραγματικότητα».
— Παρακολουθείς κάποια άλλα κανάλια στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό που σε ενέπνευσαν;
Το κύριο κανάλι που παρακολουθώ στο YouTube είναι η Planterina. Με έχει βοηθήσει αρκετά με τις συμβουλές που δίνει για τα φυτά εσωτερικού χώρου κυρίως αλλά και με έξυπνες ιδέες για να μπορεί να συνδυάσει κάποιος τη συνύπαρξη των φυτών με την αισθητική και τη διακόσμηση.
— Τι ανταπόκριση έχεις από τον κόσμο;
Η αλήθεια είναι ότι δέχομαι αρκετά μηνύματα από άτομα που μου ζητάνε βοήθεια για τη φροντίδα που χρειάζονται τα φυτά τους και ομολογώ ότι είναι κάτι που μου δίνει αυτοπεποίθηση για να συνεχίσω αυτό που κάνω! Τα πολύ κοντινά μου άτομα, βέβαια, μου ζητάνε να κάνω «κατ’ οίκον επίσκεψη» για να φροντίσω τα φυτά τους!
— Πόσο χρόνο αφιερώνεις κατά μέσο όρο την ημέρα στη φροντίδα των φυτών;
Όταν ένα άτομο με γνωρίζει μέσω του προφίλ μου στο Instagram ή όταν έρχεται στο σπίτι μου –βλέποντας όλη τη «ζούγκλα», όπως συνηθίζουν να λένε– θεωρεί ότι αφιερώνω όλη τη μέρα μου στη φροντίδα των φυτών. Η αλήθεια είναι ότι αφιερώνω απλώς λίγο χρόνο από το Σαββατοκύριακό μου.
— Ποιο είναι το πιο χρονοβόρο κομμάτι;
Η μεταφύτευση όλων αυτών των φυτών. Είναι μια εργασία που μπορεί να πάρει χρόνο, αλλά συμβαίνει αραιά.
— Βγάζεις χρήματα από αυτό;
Δεν ασχολούμαι επαγγελματικά με τα φυτά, αν και είναι κάτι το οποίο θα ήθελα πάρα πολύ.
— Πόσα φυτά έχεις σπίτι σου; Έχεις και ζώα;
Μέχρι τον Σεπτέμβρη, στο προηγούμενο διαμέρισμά μου, είχα περίπου 250 φυτά εσωτερικού χώρου και έναν γατούλη. Πλέον, λόγω μετακόμισης, έχω περίπου 50 φυτά εσωτερικού χώρου και 11 ακόμη στο μπαλκόνι μου. Κάθε βδομάδα, βέβαια, μπαίνει τουλάχιστον ένα νέο φυτό στο σπίτι…
— Τι σε εντυπωσιάζει στα φυτά;
Το ότι αποτελούν πραγματικούς survivors. Πάντα θα «ψάχνουν» να βρουν το φως, κουνώντας τα φύλλα τους προς την κατεύθυνση του, ή θα προσπαθήσουν να επιβιώσουν παρά την ανεπαρκή φροντίδα που μπορεί να τους έχεις προσφέρει.
— Ποια είναι τα αγαπημένα σου λουλούδια;
Μου αρέσουν όλα τα φυτά, αλλά, αν κάποιο ξεχωρίζει λόγω αρώματος και λόγω αναμνήσεων, αυτό είναι ο νάρκισσος (narcissus tazetta).
— Πώς τα προμηθεύεσαι; Έχεις και σπάνια φυτά;
Κυρίως από φυτώρια και από e-shops φυτών. Παλιά είχα επενδύσει και σε μια συλλογή πιο σπάνιων φυτών, την οποία διατηρώ ακόμα.
— Υπάρχει κίνδυνος απ’ την υπερσυγκέντρωση φυτών το βράδυ σ’ έναν κλειστό χώρο;
Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν με έχει ενοχλήσει ποτέ και, απ’ όσα έχω διαβάσει, αποτελεί μύθο.
— Τα φυτά σου σε έχουν φέρει πιο κοντά στους ανθρώπους ή το αντίστροφο;
Με έχουν φέρει κοντά με άτομα τα οποία ασχολούνται επίσης με τα φυτά και η αλήθεια είναι ότι έχω πάρει χρήσιμες συμβουλές.
Ακολουθήστε τον Βασίλη Καλόγηρο στο Instagram.