Οι ομαδικοί βιασμοί και οι ανήλικοι θεατές τους

Οι ομαδικοί βιασμοί και οι ανήλικοι θεατές τους Facebook Twitter
Η κακοποίηση, και ειδικότερα η σεξουαλική, είναι ένα φαινόμενο για το οποίο τα τελευταία χρόνια συζητάει η κοινωνία, δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε πριν.
0

— Τελευταία την ειδησεογραφία μονοπωλούν γεγονότα όπως ο ομαδικός βιασμός της 12χρονης στην Ιεράπετρα ή ο αντίστοιχος ομαδικός βιασμός του 15χρονου στο Ίλιον.
Η κακοποίηση, και ειδικότερα η σεξουαλική, είναι ένα φαινόμενο για το οποίο τα τελευταία χρόνια συζητάει η κοινωνία, δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε πριν. Γίνονται καταγγελίες, επομένως υπάρχει περισσότερη πληροφόρηση, με αποτέλεσμα να τολμούν να καταγγείλουν τους βιαστές τους ακόμα και τα παιδιά και οι έφηβοι. 

Από την εμπειρία μου μπορώ να σας πω ότι λόγω του διαδικτύου τα παιδιά έχουν από πάρα πολύ νωρίς πρόσβαση σε πληροφορίες σεξουαλικού περιεχομένου, τις οποίες όμως, λόγω ηλικίας και συναισθηματικής ανωριμότητας, δεν μπορούν ούτε να τις να κατανοήσουν ούτε να τις διαχειριστούν. Στο πλαίσιο της παρέας μοιράζονται αυτές τις πληροφορίες με αποτέλεσμα να θέλουν να δοκιμάσουν τις αντίστοιχες πράξεις όλοι μαζί.

Και στις δυο περιπτώσεις, της Ιεράπετρας και του Ιλίου, οι βιασμοί ήταν ομαδικοί και είχαν θεατές επειδή τα παιδιά και οι έφηβοι, προκειμένου να ανήκουν σε μια ομάδα, δεν διστάζουν να ακολουθήσουν ό,τι θα αποφασίσει ο «αρχηγός» ή οι «αρχηγοί» της ομάδας, ώστε να είναι αποδεκτοί και να ανήκουν σε αυτό το σύνολο.

Και στις δυο περιπτώσεις, της Ιεράπετρας και του Ιλίου, οι βιασμοί ήταν ομαδικοί και είχαν θεατές επειδή τα παιδιά και οι έφηβοι, προκειμένου να ανήκουν σε μια ομάδα, δεν διστάζουν να ακολουθήσουν ό,τι θα αποφασίσει ο «αρχηγός» ή οι «αρχηγοί» της ομάδας, ώστε να είναι αποδεκτοί και να ανήκουν σε αυτό το σύνολο.

— Πιστεύετε ότι πολλοί από τους νέους έχουν πλέον μια διαστρεβλωμένη ιδέα για την ερωτική πράξη;
Το γεγονός ότι κάποιοι νέοι μετατρέπουν την ερωτική πράξη σε σεξουαλική κακοποίηση δείχνει ότι αποτελεί γι’ αυτούς τρόπο άσκησης εξουσίας, bulling, απειλής, εκδίκησης και χειραγώγησης των άλλων.

Οι νέοι που κακοποιούν σεξουαλικά άλλους νέους σίγουρα έχουν διαστρεβλωμένη εικόνα για την ερωτική πράξη, η οποία θα τους ακολουθήσει και στην ενήλικη ζωή τους, κι αυτό δεν αποκλείει να επαναλάβουν τις ίδιες αποτρόπαιες πράξεις σε μέλη της οικογένειας που θα δημιουργήσουν ή σε τρίτους.

portrait
Αντιγόνη Γινοπούλου, ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος

— Τι θα προτείνατε στους γονείς;
Είναι απαραίτητο να ενημερώσουν από νωρίς τα παιδιά για τους κινδύνους αλλά και τους τρόπους προστασίας. Για να μην αγχωθούν για το πώς θα τους μιλήσουν για το σώμα, τους κινδύνους αλλά και την προστασία τους υπάρχουν στην αγορά πολλά βιβλία ανάλογα με την ηλικία των παιδιών.

Αυτά θα βοηθήσουν ιδιαίτερα τους γονείς τόσο πριν από τη συζήτηση όσο και κατά τη διάρκειά της. Τα παιδιά πρέπει να ενημερώνονται για το πώς να προστατεύουν το σώμα τους ήδη από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού.

Γνωρίζω ότι αρκετοί γονείς σοκάρονται με αυτήν την πρόταση, όμως η έγκαιρη πληροφόρηση είναι ο μόνος τρόπος προστασίας των παιδιών και είναι κάτι που δεν πρέπει να αναβάλλεται ούτε να κάνει τους γονείς να ντρέπονται.  Όσο περισσότερο συζητούν οι γονείς με τα παιδιά τόσο περισσότερο και τα παιδιά θα τους μιλούν για τους προβληματισμούς και για τα θέματα που θα προκύπτουν.

— Διάβασα πρόσφατα στους «New York Times» ότι η καθημερινότητα των εφήβων κατακλύζεται πλέον από φωτογραφίες και βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου. Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι επιπτώσεις;
Πολλές και διαφορετικές, π.χ. η στρεβλή εικόνα σχετικά με την ερωτική πράξη, άγχος, φοβίες, παραμόρφωση της εικόνας του σώματος. Όλα αυτά τα προβλήματα έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες τόσο στη σχέση του εφήβου με τον εαυτό του όσο και με τους άλλους. Ειδικά τα παιδιά και οι έφηβοι που δεν έχουν ανασταλτικούς παράγοντες ή παράγοντες φόβου θα μπουν στη διαδικασία να αναζητήσουν τρόπους ώστε να δοκιμάσουν και να μιμηθούν όσα έχουν δει.

Όπως έχουμε ενημερωθεί, το τελευταίο διάστημα υπήρχε μια ομάδα παιδιών που ασελγούσε σεξουαλικά σε άλλα παιδιά και αυτό δείχνει πόσο εύκολο είναι να παρασυρθούν λόγω της έλλειψης γνώσεων, ορίων αλλά και ωριμότητας. Δυστυχώς, σε ορισμένες περιπτώσεις καταλήγουν σε σεξουαλική κακοποίηση άλλων ατόμων επειδή νιώθουν ότι έτσι είναι μεγάλοι, σημαντικοί και ασκούν εξουσία σε άλλους.

— Είναι αλήθεια ότι η εφηβεία στην εποχή μας αρχίζει όλο και νωρίτερα; Ποιοι παράγοντες ευθύνονται γι’ αυτό;
Πράγματι, η εφηβεία γενικά ξεκινάει πιο νωρίς τόσο στα κορίτσια όσο και στα αγόρια. Σε κάποιες περιπτώσεις γνωρίζω ότι χορηγείται φαρμακευτική αγωγή στα κορίτσια, ώστε να μην μπουν σε αυτή πρόωρα.

Σύμφωνα με έρευνες, γι’ αυτό ευθύνονται διάφοροι οι παράγοντες, περιβαλλοντικοί, διατροφικοί, ορμονολογικοί. Πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο υπάρχει σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο και δεν μπορούμε να το περιορίσουμε.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LIFO.

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Explainer: Από τι υλικό είναι φτιαγμένο ένα παιδί που βιάζει άλλα παιδιά;

Εxplainer / Explainer: Από τι υλικό είναι φτιαγμένο ένα παιδί που βιάζει άλλα παιδιά;

Τι μπορεί να οδηγήσει έναν ανήλικο σε πραγματικές θηριωδίες, που αντιμετωπίζονται ως «πλάκα» ή φάση που «στράβωσε»; Οι παράγοντες και μερικές απαντήσεις -σε ενοχλητικά ερωτήματα- από τον Βαγγέλη Κοσμάτο, ψυχολόγο - Υπεύθυνο Επιστημονικού Έργου Συμμαχίας των Φύλων (Gender Alliance Initiative)
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντώνης Καραμπατζός: «Σήμερα στην Ελλάδα βιώνουμε μια βαθιά θεσμική κρίση»

Άκου την επιστήμη / «Στην Ελλάδα βιώνουμε μια βαθιά θεσμική κρίση»

Είναι η Ελλάδα σήμερα ένα κράτος δικαίου; Γιατί οι θεσμοί καταρρέουν στη συνείδηση των πολιτών; Ποιοι λόγοι εξηγούν το έλλειμμα εμπιστοσύνης προς τη Δικαιοσύνη; Και γιατί η αλήθεια μοιάζει να έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα; Ο καθηγητής του αστικού δικαίου στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αντώνης Καραμπατζός, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Άδα Σταματάτου: «Είναι λάθος την φροντίδα των ατόμων με βαριές αναπηρίες να την επωμίζεται η οικογένεια»

Ζούμε, ρε! / «Είναι λάθος η οικογένεια να επωμίζεται τη φροντίδα των ατόμων με βαριές αναπηρίες»

Πόσο δύσκολη (ή εύκολη) είναι για ένα γονέα η απόφαση να εξασφαλίσει μια θέση για το αυτιστικό παιδί του σε ένα οικοτροφείο; Γιατί να πάρει αυτή την απόφαση; Και τι κάνει τη μετάβαση αυτή πιο ομαλή; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Tσάτσος συζητούν με την Άδα Σταματάτου, πρόεδρο του Race for Autism Gr και δημιουργό της σελίδας στο FB «Η ζωή μου με τον Γιάννη».
THE LIFO TEAM
Mόνο οι πλούσιοι μπορούν να τρώνε υγιεινά;

Radio Lifo / Mόνο οι πλούσιοι μπορούν να τρώνε υγιεινά;

Πόσο ταξική είναι η διατροφή στην εποχή των superfoods και της gourmet γαστρονομίας; Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τη διατροφολόγο και Ειδικό Σύμβουλο Διαχείρισης Γήρανσης και Χρόνιων Νοσημάτων Αντωνία Πανανάκη, για το πώς η διατροφή ενισχύει τις ταξικές διαφοροποιήσεις και γιατί, από βιολογική ανάγκη, είναι πια ένας τρόπος προβολής της κοινωνικής μας ταυτότητας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Νίκος Βατόπουλος: «Κανένας δήμαρχος δεν αγάπησε βαθιά την Αθήνα»

Lifo Videos / Νίκος Βατόπουλος: «Κανένας δήμαρχος δεν αγάπησε βαθιά την Αθήνα»

Είναι η Αθήνα μια πόλη μόνο για τουρίστες; Πόσο κακοί πολίτες είμαστε; Πού οφείλεται η αποκαρδιωτική εικόνα του ιστορικού κέντρου; Γιατί κυριαρχεί η έλλειψη φροντίδας δημόσιων χώρων; Και πώς θα μοιάζει η Αθήνα της επόμενης δεκαετίας; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Νίκο Βατόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πρώτη φορά μαμά στα 50

Ψυχή & Σώμα / Πρώτη φορά μαμά στα 50

Η δημοσιογράφος Μία Κόλλια μοιράζεται με την Τζούλη Αγοράκη την εμπειρία της σε σχέση με τις βασικές προκλήσεις της μητρότητας σε μεγαλύτερη ηλικία. Ποιες ήταν οι δυσκολίες με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπη και πώς κατάφερε να παρακάμψει πικρόχολα σχόλια και να εστιάσει στα βαθύτερα «θέλω» της;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Το τριπλό φονικό που συγκλόνισε το Καππαδοκικό

Αληθινά εγκλήματα / Το τριπλό φονικό που συγκλόνισε το Καππαδοκικό

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την υπόθεση που έμεινε γνωστή ως το «μακελειό του Καππαδοκικού». Στις 14 Αυγούστου 2001, ο 36χρονος οικοδόμος Ηρακλής Μισαηλίδης, οπλισμένος με κυνηγετική καραμπίνα, πλησίασε το καφενείο του χωριού και άνοιξε πυρ εναντίον των παρευρισκομένων.
Μιχάλης Τιβέριος: «Από την αρχαιότητα η Ελλάδα είναι παρέες και κυκλώματα»

Άκου την επιστήμη / Μιχάλης Τιβέριος: «Από την αρχαιότητα, η Ελλάδα είναι παρέες και κυκλώματα»

Η παιδεία, οι διανοούμενοι και όσα μας καταδυναστεύουν ως χώρα. Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., Μιχάλης Τιβέριος, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η σκληρή αλήθεια για την Γεωργία Βασιλειάδου

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για τη Γεωργία Βασιλειάδου

Πεθαίνει σαν σήμερα το 1980 η Γεωργία Βασιλειάδου. Ακούστε ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για τη συναρπαστική ζωή της ηθοποιού που αποδεικνύει πως όλα μπορούν να συμβούν και πως ποτέ δεν είναι αργά...
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
«Τα Τέμπη δεν θα ξεχαστούν εύκολα»

Newsroom / «Τα Τέμπη δεν θα ξεχαστούν εύκολα»

Ποιοι είναι οι λόγοι που οι θεσμοί δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη; Έχει σχέση ο θυμός της τραγωδίας των Τεμπών με εκείνον των Μνημονίων; Και τι σημαίνει "διαδηλώνω" σήμερα; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον καθηγητή Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών του ΕΚΠΑ, Αριστείδη Χατζή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορούν να ζουν τα παιδιά μόνο με μακαρόνια και πατάτες τηγανητές;

Radio Lifo / Μπορούν να ζουν τα παιδιά μόνο με μακαρόνια και πατάτες τηγανητές;

Γιατί η παιδική ηλικία ζητάει το άμυλό της; Γιατί η ζάχαρη είναι τόσο εθιστική στα παιδιά; Και τελικά πόσο πρέπει να επιμένουμε να τρώνε μπάμιες, φασολάκια, φρούτα και λαχανικά; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο Κωστής Πολύζος εξαφανίστηκε μυστηριωδώς, μάνα και πατριός απευθύνθηκαν στην Νικολούλη

Αληθινά εγκλήματα / Όταν ο Κωστής Πολύζος εξαφανίστηκε, μάνα και πατριός απευθύνθηκαν στη Νικολούλη

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την αινιγματική εξαφάνιση του 23χρονου Κωστή Πολύζου, η οποία αποτέλεσε την αρχή για ένα θρίλερ που δεν έβρισκε λύση για σχεδόν πέντε χρόνια.
THE LIFO TEAM