Οι ομαδικοί βιασμοί και οι ανήλικοι θεατές τους

Οι ομαδικοί βιασμοί και οι ανήλικοι θεατές τους Facebook Twitter
Η κακοποίηση, και ειδικότερα η σεξουαλική, είναι ένα φαινόμενο για το οποίο τα τελευταία χρόνια συζητάει η κοινωνία, δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε πριν.
0

— Τελευταία την ειδησεογραφία μονοπωλούν γεγονότα όπως ο ομαδικός βιασμός της 12χρονης στην Ιεράπετρα ή ο αντίστοιχος ομαδικός βιασμός του 15χρονου στο Ίλιον.
Η κακοποίηση, και ειδικότερα η σεξουαλική, είναι ένα φαινόμενο για το οποίο τα τελευταία χρόνια συζητάει η κοινωνία, δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε πριν. Γίνονται καταγγελίες, επομένως υπάρχει περισσότερη πληροφόρηση, με αποτέλεσμα να τολμούν να καταγγείλουν τους βιαστές τους ακόμα και τα παιδιά και οι έφηβοι. 

Από την εμπειρία μου μπορώ να σας πω ότι λόγω του διαδικτύου τα παιδιά έχουν από πάρα πολύ νωρίς πρόσβαση σε πληροφορίες σεξουαλικού περιεχομένου, τις οποίες όμως, λόγω ηλικίας και συναισθηματικής ανωριμότητας, δεν μπορούν ούτε να τις να κατανοήσουν ούτε να τις διαχειριστούν. Στο πλαίσιο της παρέας μοιράζονται αυτές τις πληροφορίες με αποτέλεσμα να θέλουν να δοκιμάσουν τις αντίστοιχες πράξεις όλοι μαζί.

Και στις δυο περιπτώσεις, της Ιεράπετρας και του Ιλίου, οι βιασμοί ήταν ομαδικοί και είχαν θεατές επειδή τα παιδιά και οι έφηβοι, προκειμένου να ανήκουν σε μια ομάδα, δεν διστάζουν να ακολουθήσουν ό,τι θα αποφασίσει ο «αρχηγός» ή οι «αρχηγοί» της ομάδας, ώστε να είναι αποδεκτοί και να ανήκουν σε αυτό το σύνολο.

Και στις δυο περιπτώσεις, της Ιεράπετρας και του Ιλίου, οι βιασμοί ήταν ομαδικοί και είχαν θεατές επειδή τα παιδιά και οι έφηβοι, προκειμένου να ανήκουν σε μια ομάδα, δεν διστάζουν να ακολουθήσουν ό,τι θα αποφασίσει ο «αρχηγός» ή οι «αρχηγοί» της ομάδας, ώστε να είναι αποδεκτοί και να ανήκουν σε αυτό το σύνολο.

— Πιστεύετε ότι πολλοί από τους νέους έχουν πλέον μια διαστρεβλωμένη ιδέα για την ερωτική πράξη;
Το γεγονός ότι κάποιοι νέοι μετατρέπουν την ερωτική πράξη σε σεξουαλική κακοποίηση δείχνει ότι αποτελεί γι’ αυτούς τρόπο άσκησης εξουσίας, bulling, απειλής, εκδίκησης και χειραγώγησης των άλλων.

Οι νέοι που κακοποιούν σεξουαλικά άλλους νέους σίγουρα έχουν διαστρεβλωμένη εικόνα για την ερωτική πράξη, η οποία θα τους ακολουθήσει και στην ενήλικη ζωή τους, κι αυτό δεν αποκλείει να επαναλάβουν τις ίδιες αποτρόπαιες πράξεις σε μέλη της οικογένειας που θα δημιουργήσουν ή σε τρίτους.

portrait
Αντιγόνη Γινοπούλου, ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος

— Τι θα προτείνατε στους γονείς;
Είναι απαραίτητο να ενημερώσουν από νωρίς τα παιδιά για τους κινδύνους αλλά και τους τρόπους προστασίας. Για να μην αγχωθούν για το πώς θα τους μιλήσουν για το σώμα, τους κινδύνους αλλά και την προστασία τους υπάρχουν στην αγορά πολλά βιβλία ανάλογα με την ηλικία των παιδιών.

Αυτά θα βοηθήσουν ιδιαίτερα τους γονείς τόσο πριν από τη συζήτηση όσο και κατά τη διάρκειά της. Τα παιδιά πρέπει να ενημερώνονται για το πώς να προστατεύουν το σώμα τους ήδη από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού.

Γνωρίζω ότι αρκετοί γονείς σοκάρονται με αυτήν την πρόταση, όμως η έγκαιρη πληροφόρηση είναι ο μόνος τρόπος προστασίας των παιδιών και είναι κάτι που δεν πρέπει να αναβάλλεται ούτε να κάνει τους γονείς να ντρέπονται.  Όσο περισσότερο συζητούν οι γονείς με τα παιδιά τόσο περισσότερο και τα παιδιά θα τους μιλούν για τους προβληματισμούς και για τα θέματα που θα προκύπτουν.

— Διάβασα πρόσφατα στους «New York Times» ότι η καθημερινότητα των εφήβων κατακλύζεται πλέον από φωτογραφίες και βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου. Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι επιπτώσεις;
Πολλές και διαφορετικές, π.χ. η στρεβλή εικόνα σχετικά με την ερωτική πράξη, άγχος, φοβίες, παραμόρφωση της εικόνας του σώματος. Όλα αυτά τα προβλήματα έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες τόσο στη σχέση του εφήβου με τον εαυτό του όσο και με τους άλλους. Ειδικά τα παιδιά και οι έφηβοι που δεν έχουν ανασταλτικούς παράγοντες ή παράγοντες φόβου θα μπουν στη διαδικασία να αναζητήσουν τρόπους ώστε να δοκιμάσουν και να μιμηθούν όσα έχουν δει.

Όπως έχουμε ενημερωθεί, το τελευταίο διάστημα υπήρχε μια ομάδα παιδιών που ασελγούσε σεξουαλικά σε άλλα παιδιά και αυτό δείχνει πόσο εύκολο είναι να παρασυρθούν λόγω της έλλειψης γνώσεων, ορίων αλλά και ωριμότητας. Δυστυχώς, σε ορισμένες περιπτώσεις καταλήγουν σε σεξουαλική κακοποίηση άλλων ατόμων επειδή νιώθουν ότι έτσι είναι μεγάλοι, σημαντικοί και ασκούν εξουσία σε άλλους.

— Είναι αλήθεια ότι η εφηβεία στην εποχή μας αρχίζει όλο και νωρίτερα; Ποιοι παράγοντες ευθύνονται γι’ αυτό;
Πράγματι, η εφηβεία γενικά ξεκινάει πιο νωρίς τόσο στα κορίτσια όσο και στα αγόρια. Σε κάποιες περιπτώσεις γνωρίζω ότι χορηγείται φαρμακευτική αγωγή στα κορίτσια, ώστε να μην μπουν σε αυτή πρόωρα.

Σύμφωνα με έρευνες, γι’ αυτό ευθύνονται διάφοροι οι παράγοντες, περιβαλλοντικοί, διατροφικοί, ορμονολογικοί. Πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο υπάρχει σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο και δεν μπορούμε να το περιορίσουμε.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LIFO.

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Explainer: Από τι υλικό είναι φτιαγμένο ένα παιδί που βιάζει άλλα παιδιά;

Εxplainer / Explainer: Από τι υλικό είναι φτιαγμένο ένα παιδί που βιάζει άλλα παιδιά;

Τι μπορεί να οδηγήσει έναν ανήλικο σε πραγματικές θηριωδίες, που αντιμετωπίζονται ως «πλάκα» ή φάση που «στράβωσε»; Οι παράγοντες και μερικές απαντήσεις -σε ενοχλητικά ερωτήματα- από τον Βαγγέλη Κοσμάτο, ψυχολόγο - Υπεύθυνο Επιστημονικού Έργου Συμμαχίας των Φύλων (Gender Alliance Initiative)
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αν δεν υπήρχε η Σελίν Ντιόν, κανείς δεν θα είχε καταλάβει την πάθησή μου»

Lifo Videos / «Αν δεν υπήρχε η Σελίν Ντιόν, κανείς δεν θα είχε καταλάβει την πάθησή μου»

Υιοθετήθηκε στα 5 της χρόνια, διαγνώστηκε με το σπάνιο σύνδρομο stiff person και κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο. Η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου, χρυσή παραολυμπιονίκης στο Παρίσι, μιλά για την έλλειψη αναγνώρισης και την απογοητευτική υποδοχή μετά το μετάλλιο: «Κανείς δεν ήταν εκεί να με χειροκροτήσει».
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
«Πώς η ΔΕΠΥ με βοήθησε να λύσω ένα άλυτο μυστήριο ενός αιώνα σε αγγλικό μουσείο»

Ζούμε, ρε! / «Πώς η ΔΕΠΥ με βοήθησε να λύσω το μυστήριο των εικόνων του Μπράιτον»

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με την ηθοποιό και σεναριογράφο Ανδριανή Ρέλλου, η νευροδιαφορετικότητα της οποίας υπήρξε καθοριστικής σημασίας στην επίλυση ενός μυστηρίου που παρέμενε άλυτο επί εκατό περίπου χρόνια.
THE LIFO TEAM
Ο Κώστας Καββαθάς μέσα από τα μάτια ενός στενού του συνεργάτη

LiFO politics / Ο Κώστας Καββαθάς μέσα από τα μάτια ενός στενού του συνεργάτη

O Φαίδων Καραϊωσηφίδης, εκδότης του περιοδικού «Πτήση» και για 28 χρόνια συνεργάτης του Κώστα Καββαθά, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους του σύγχρονου ελληνικού Τύπου που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιώργος Χρονάς: «Για χρόνια θεωρούσα τον έρωτα ντροπή»

Lifo Videos / Γιώργος Χρονάς: «Για χρόνια θεωρούσα τον έρωτα ντροπή»

Η αυτοβιογραφία του είναι γεμάτη από ιστορίες με τον Τσαρούχη, τον Χατζιδάκι και άλλες εμβληματικές μορφές της εποχής, τις οποίες είχε την τύχη να γνωρίσει και να μπολιαστεί από τη ματιά και τη στάση τους. Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τον ποιητή και εκδότη της Οδού Πανός σε μια χειμαρρώδη συζήτηση.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Αν περάσεις μια νύχτα στις Μάντρες της Ανάφης, θα τη θυμάσαι για πάντα»

Lifo Videos / «Αν περάσεις μια νύχτα στις Μάντρες της Ανάφης, θα τη θυμάσαι για πάντα»

Η Έφη Καλογεροπούλου διηγείται ιστορίες από την Ανάφη: από τις θρυλικές «Μάντρες», το μπαρ που δημιούργησε ο πατέρας της, μέχρι το εστιατόριό της, τη «Μαργαρίτα», σε ένα νησί που διαρκώς αλλάζει χρώματα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πόσο βρόμικοι ήταν οι άνθρωποι τον Μεσαίωνα;

Ηχητικά Άρθρα / Πόσο βρόμικοι ήταν οι άνθρωποι κατά τον Μεσαίωνα;

Η ζωή σε μια μεγαλούπολη του Μεσαίωνα δεν είχε καμία σχέση με τη ρομαντική εικόνα που συχνά παρουσιάζουν οι ταινίες εποχής. Στους στενούς δρόμους της, μέσα στη ζέστη, οι άνθρωποι ζούσαν κυριολεκτικά μέσα στη βρομιά –χωρίς αποχέτευση, χωρίς βασικές συνθήκες υγιεινής, και σχεδόν χωρίς μπάνιο.
M. HULOT
Η εφιαλτική ιστορία του δράκου της Βάρκιζας

Αληθινά εγκλήματα / Το θρίλερ με το απανθρακωμένο ζευγάρι στη Βάρκιζα

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται τη διπλή δολοφονία που, ένα βροχερό ξημέρωμα του Μαρτίου του 1988, σκόρπισε τον πανικό στους κατοίκους της περιοχής και απασχόλησε τις αστυνομικές αρχές για μήνες.
THE LIFO TEAM
Η σκληρή αλήθεια για την Αλίκη Βουγιουκλάκη: Το «Παρασκήνιο»

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για την Αλίκη Βουγιουκλάκη: Το «Παρασκήνιο»

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για μια συναρπαστική, μεταβατική στιγμή στη ζωή της Εθνικής Σταρ και το παρασκήνιο πίσω απ' την αποκαλυπτική, τηλεοπτική εκπομπή που την κατέγραψε
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Idra Kayne, τι φάση με τις μπότες σου;

Lifo Videos / Idra Kayne, τι φάση με τις μπότες σου;

Αν η ζωή της γινόταν ντοκιμαντέρ, ποιος θα ήταν ο τίτλος του; Ποιο είναι το πιο iconic μήνυμα που έχει λάβει από φαν; Και τι της έχει μάθει η ψυχοθεραπεία; Η Idra Kayne απαντά στην Στεφανία Παπαδημητρίου και τον Γιώργο Τσαγκόζη, που της θέτουν τις ερωτήσεις του κοινού.
THE LIFO TEAM
«Στη διαστημική αποστολή βλέπεις 16 ανατολές και δύσεις ηλίου σε μία μέρα»

Αδριανός Γολέμης / «Στο διάστημα βλέπεις 16 ανατολές και δύσεις ηλίου σε μία μέρα»

Τι συμβαίνει με το σώμα ενός αστροναύτη; Πώς κοιμάται; Με τι τρέφεται; Έχει ορμές; Και πόσο διαφέρει η ιατρική φροντίδα στο διάστημα απ’ αυτή στη Γη; Ο επικεφαλής ιατρός αποστολών στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αστροναυτών, Αδριανός Γολέμης, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πάρις Ρούπος: «Τα hate comments δεν είναι κριτική»

Lifo Videos / «Τα hate comments δεν είναι κριτική»

Ο Πάρις Ρούπος παρουσιάζει τη νέα του σόλο παράσταση «Κυριλέ» και μιλά στα βίντεο της LiFO για το χιούμορ και τα όριά του, το αν το stand up αποτελεί «αριστερή τέχνη» και το κατά πόσο μπορεί κανείς να βιοποριστεί από αυτό στην Ελλάδα σήμερα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Ποιος υπερασπίζεται τη συμπερίληψη στην εποχή Τραμπ;

Ζούμε, ρε! / Ποιος υπερασπίζεται τη συμπερίληψη στην εποχή Τραμπ;

Πόσο απειλούνται τα προγράμματα συμπερίληψης από τις πολιτικές αποκλεισμού του προέδρου Τραμπ; Ποια είναι η στάση των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις; Και τι μπορεί να κάνει ο απλός πολίτης για να αντιδράσει και να συμβάλει σε μια πιο δίκαιη κοινωνία; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με τον δημοσιογράφο και ερευνητή του Ινστιτούτου Reuters, Νίκο Ευσταθίου.
Η σκληρή αλήθεια για την λογοκρισία της Τέχνης στην Ελλάδα

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για την λογοκρισία της Τέχνης στην Ελλάδα

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για την υποκρισία πίσω απ' τις πιο σημαντικές περιπτώσεις λογοκρισίας και βανδαλισμών των τελευταίων 50 ετών και για το πώς οι τηλεοπτικές εκπομπές τις εκμεταλλεύονται
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Θωμά Ζάμπρα, ποια είναι η καλύτερη γιούχα που έχεις φάει ποτέ;

Lifo Videos / Θωμά Ζάμπρα, ποια είναι η καλύτερη γιούχα που έχεις φάει ποτέ;

Του έχουν πει ότι μοιάζει στον Ζακ Γαλυφιανάκη; Θεωρεί τον εαυτό του φεμινιστή; Πότε θα δούμε τη σειρά «Κακές Ιδέες»; Ο Θωμάς Ζάμπρας απαντά στην Στεφανία Παπαδημητρίου και στον Γιώργο Τσαγκόζη που του θέτουν τις ερωτήσεις του κοινού.
THE LIFO TEAM
Χρήστος Λούλης: «Μεγαλώνοντας με νοιάζει περισσότερο να μου λένε ότι είμαι ωραίος παρά κάλος ηθοποιός»

Χρήστος Λούλης / «Μεγαλώνοντας, με νοιάζει περισσότερο να μου λένε ότι είμαι ωραίος, παρά καλός ηθοποιός»

Η Τζούλη Αγοράκη σε μια εκ βαθέων συζήτηση με τον Χρήστο Λούλη για τον ρόλο του δικαστή που υποδύεται στην «Έντα Γκάμπλερ» του Ίψεν, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, αλλά και για τον χρόνο, την υστεροφημία και τον ρόλο της οικογένειας στη ζωή του.
THE LIFO TEAM