Οι ομαδικοί βιασμοί και οι ανήλικοι θεατές τους

Οι ομαδικοί βιασμοί και οι ανήλικοι θεατές τους Facebook Twitter
Η κακοποίηση, και ειδικότερα η σεξουαλική, είναι ένα φαινόμενο για το οποίο τα τελευταία χρόνια συζητάει η κοινωνία, δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε πριν.
0

— Τελευταία την ειδησεογραφία μονοπωλούν γεγονότα όπως ο ομαδικός βιασμός της 12χρονης στην Ιεράπετρα ή ο αντίστοιχος ομαδικός βιασμός του 15χρονου στο Ίλιον.
Η κακοποίηση, και ειδικότερα η σεξουαλική, είναι ένα φαινόμενο για το οποίο τα τελευταία χρόνια συζητάει η κοινωνία, δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε πριν. Γίνονται καταγγελίες, επομένως υπάρχει περισσότερη πληροφόρηση, με αποτέλεσμα να τολμούν να καταγγείλουν τους βιαστές τους ακόμα και τα παιδιά και οι έφηβοι. 

Από την εμπειρία μου μπορώ να σας πω ότι λόγω του διαδικτύου τα παιδιά έχουν από πάρα πολύ νωρίς πρόσβαση σε πληροφορίες σεξουαλικού περιεχομένου, τις οποίες όμως, λόγω ηλικίας και συναισθηματικής ανωριμότητας, δεν μπορούν ούτε να τις να κατανοήσουν ούτε να τις διαχειριστούν. Στο πλαίσιο της παρέας μοιράζονται αυτές τις πληροφορίες με αποτέλεσμα να θέλουν να δοκιμάσουν τις αντίστοιχες πράξεις όλοι μαζί.

Και στις δυο περιπτώσεις, της Ιεράπετρας και του Ιλίου, οι βιασμοί ήταν ομαδικοί και είχαν θεατές επειδή τα παιδιά και οι έφηβοι, προκειμένου να ανήκουν σε μια ομάδα, δεν διστάζουν να ακολουθήσουν ό,τι θα αποφασίσει ο «αρχηγός» ή οι «αρχηγοί» της ομάδας, ώστε να είναι αποδεκτοί και να ανήκουν σε αυτό το σύνολο.

Και στις δυο περιπτώσεις, της Ιεράπετρας και του Ιλίου, οι βιασμοί ήταν ομαδικοί και είχαν θεατές επειδή τα παιδιά και οι έφηβοι, προκειμένου να ανήκουν σε μια ομάδα, δεν διστάζουν να ακολουθήσουν ό,τι θα αποφασίσει ο «αρχηγός» ή οι «αρχηγοί» της ομάδας, ώστε να είναι αποδεκτοί και να ανήκουν σε αυτό το σύνολο.

— Πιστεύετε ότι πολλοί από τους νέους έχουν πλέον μια διαστρεβλωμένη ιδέα για την ερωτική πράξη;
Το γεγονός ότι κάποιοι νέοι μετατρέπουν την ερωτική πράξη σε σεξουαλική κακοποίηση δείχνει ότι αποτελεί γι’ αυτούς τρόπο άσκησης εξουσίας, bulling, απειλής, εκδίκησης και χειραγώγησης των άλλων.

Οι νέοι που κακοποιούν σεξουαλικά άλλους νέους σίγουρα έχουν διαστρεβλωμένη εικόνα για την ερωτική πράξη, η οποία θα τους ακολουθήσει και στην ενήλικη ζωή τους, κι αυτό δεν αποκλείει να επαναλάβουν τις ίδιες αποτρόπαιες πράξεις σε μέλη της οικογένειας που θα δημιουργήσουν ή σε τρίτους.

portrait
Αντιγόνη Γινοπούλου, ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος

— Τι θα προτείνατε στους γονείς;
Είναι απαραίτητο να ενημερώσουν από νωρίς τα παιδιά για τους κινδύνους αλλά και τους τρόπους προστασίας. Για να μην αγχωθούν για το πώς θα τους μιλήσουν για το σώμα, τους κινδύνους αλλά και την προστασία τους υπάρχουν στην αγορά πολλά βιβλία ανάλογα με την ηλικία των παιδιών.

Αυτά θα βοηθήσουν ιδιαίτερα τους γονείς τόσο πριν από τη συζήτηση όσο και κατά τη διάρκειά της. Τα παιδιά πρέπει να ενημερώνονται για το πώς να προστατεύουν το σώμα τους ήδη από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού.

Γνωρίζω ότι αρκετοί γονείς σοκάρονται με αυτήν την πρόταση, όμως η έγκαιρη πληροφόρηση είναι ο μόνος τρόπος προστασίας των παιδιών και είναι κάτι που δεν πρέπει να αναβάλλεται ούτε να κάνει τους γονείς να ντρέπονται.  Όσο περισσότερο συζητούν οι γονείς με τα παιδιά τόσο περισσότερο και τα παιδιά θα τους μιλούν για τους προβληματισμούς και για τα θέματα που θα προκύπτουν.

— Διάβασα πρόσφατα στους «New York Times» ότι η καθημερινότητα των εφήβων κατακλύζεται πλέον από φωτογραφίες και βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου. Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι επιπτώσεις;
Πολλές και διαφορετικές, π.χ. η στρεβλή εικόνα σχετικά με την ερωτική πράξη, άγχος, φοβίες, παραμόρφωση της εικόνας του σώματος. Όλα αυτά τα προβλήματα έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες τόσο στη σχέση του εφήβου με τον εαυτό του όσο και με τους άλλους. Ειδικά τα παιδιά και οι έφηβοι που δεν έχουν ανασταλτικούς παράγοντες ή παράγοντες φόβου θα μπουν στη διαδικασία να αναζητήσουν τρόπους ώστε να δοκιμάσουν και να μιμηθούν όσα έχουν δει.

Όπως έχουμε ενημερωθεί, το τελευταίο διάστημα υπήρχε μια ομάδα παιδιών που ασελγούσε σεξουαλικά σε άλλα παιδιά και αυτό δείχνει πόσο εύκολο είναι να παρασυρθούν λόγω της έλλειψης γνώσεων, ορίων αλλά και ωριμότητας. Δυστυχώς, σε ορισμένες περιπτώσεις καταλήγουν σε σεξουαλική κακοποίηση άλλων ατόμων επειδή νιώθουν ότι έτσι είναι μεγάλοι, σημαντικοί και ασκούν εξουσία σε άλλους.

— Είναι αλήθεια ότι η εφηβεία στην εποχή μας αρχίζει όλο και νωρίτερα; Ποιοι παράγοντες ευθύνονται γι’ αυτό;
Πράγματι, η εφηβεία γενικά ξεκινάει πιο νωρίς τόσο στα κορίτσια όσο και στα αγόρια. Σε κάποιες περιπτώσεις γνωρίζω ότι χορηγείται φαρμακευτική αγωγή στα κορίτσια, ώστε να μην μπουν σε αυτή πρόωρα.

Σύμφωνα με έρευνες, γι’ αυτό ευθύνονται διάφοροι οι παράγοντες, περιβαλλοντικοί, διατροφικοί, ορμονολογικοί. Πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο υπάρχει σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο και δεν μπορούμε να το περιορίσουμε.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LIFO.

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Explainer: Από τι υλικό είναι φτιαγμένο ένα παιδί που βιάζει άλλα παιδιά;

Εxplainer / Explainer: Από τι υλικό είναι φτιαγμένο ένα παιδί που βιάζει άλλα παιδιά;

Τι μπορεί να οδηγήσει έναν ανήλικο σε πραγματικές θηριωδίες, που αντιμετωπίζονται ως «πλάκα» ή φάση που «στράβωσε»; Οι παράγοντες και μερικές απαντήσεις -σε ενοχλητικά ερωτήματα- από τον Βαγγέλη Κοσμάτο, ψυχολόγο - Υπεύθυνο Επιστημονικού Έργου Συμμαχίας των Φύλων (Gender Alliance Initiative)
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Eιρήνη Μουρτζούκου: Μάνα-«Ηρώδης» ή ατελείωτο τηλεριάλιτι;

Newsroom / Eιρήνη Μουρτζούκου: Μάνα-«Ηρώδης» ή ατελείωτο τηλεριάλιτι;

O Γιάννης Πανταζόπουλος σχολιάζει με τον Μάκη Πολλάτο και τη Βάνα Κράβαρη την υπόθεση με τα πέντε νεκρά μωρά αλλά και τον λόγο που η Ειρήνη Μουρτζούκου έχει γίνει για τα media «η νέα Πισπιρίγκου».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Στα άδυτα του ανθρώπινου εγκεφάλου

Άκου την επιστήμη / Στα άδυτα του ανθρώπινου εγκεφάλου

Ποια είναι η αθέατη πλευρά των σκέψεων και τι επιρροή έχει ο νους στη ζωή μας; Ποια η σχέση του ανθρώπινου νου με το υπόλοιπο σύμπαν; Είναι η ηδονή απόρροια διεργασιών του ανθρώπινου εγκεφάλου; Ο ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολή τους Πανεπιστημίου Πατρών, Ηλίας Κούβελας εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι καινούργιο υπάρχει για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1;

Radio Lifo / Τι να κάνετε αν το παιδί σας νοσήσει από σακχαρώδη διαβήτη

Τι καινούργιο υπάρχει για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, που εμφανίζεται κυρίως στην παιδική και εφηβική ηλικία; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την Ελένη Φάκου, που ζει εδώ και τριάντα χρόνια με τη νόσο, και τον ψυχοθεραπευτή Μιχάλη Καλλιφρονά.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
To θρίλερ της εξαφάνισης των τριών κυνηγών στην Λαμία και τα σενάρια περί τρομοκρατίας

Αληθινά εγκλήματα / To θρίλερ της εξαφάνισης των τριών κυνηγών στη Λαμία και τα σενάρια περί τρομοκρατίας

O Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την υπόθεση της εξαφάνισης τριών κυνηγών από τα χωριά της Λοκρίδας και τα ανώνυμα τηλεφωνήματα με άρωμα τρομοκρατίας που συνέθεσαν το θρίλερ που παίχτηκε τον Αύγουστο του 2002 στις απόκρημνες πλαγιές της Οίτης στη Φθιώτιδα.
THE LIFO TEAM
Ευάγγελος Γκουντούφας: «Δεν είναι οι ανεμογεννήτριες η αιτία για τις πυρκαγιές»

Άκου την επιστήμη / «Δεν είναι οι ανεμογεννήτριες η αιτία για τις πυρκαγιές»

Γιατί αφού μάθαμε να ζούμε με τους σεισμούς, δεν έχουμε μάθει να ζούμε με τις φωτιές και τα ακραία φαινόμενα; Τελικά, καταστρέφουν ή όχι τα δάση οι αναδασώσεις; Ο γενικός διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Ευάγγελος Γκουντούφας εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Ζίζεκ στα 75: «Είναι ηλίθιο και ταπεινωτικό να είσαι γέρος»

Οπτική Γωνία / Ο Ζίζεκ στα 75: «Μην κοιτάς βαθιά μέσα σου, θα ανακαλύψεις μόνο σκατά»

«Είναι ηλίθιο και ταπεινωτικό να είσαι γέρος» δηλώνει σε συνέντευξή του στον Telegraph ο διάσημος Σλοβένος φιλόσοφος, ο οποίος πιστεύει επίσης ότι είμαστε πλέον πολύ κοντά σε ένα είδος «ήπιου φασισμού», όπως γράφει στο νέο βιβλίο του.
THE LIFO TEAM
Είναι ο καρκίνος του μαστού μια αόρατη αναπηρία;

Ζούμε, ρε! / Είναι ο καρκίνος του μαστού μια αόρατη αναπηρία;

Πόσο εύκολα μπορεί τελικά να μιλήσει για το βίωμά της στους γύρω της μια γυναίκα που έχει περάσει καρκίνο του μαστού και τι ρόλο μπορεί να παίξει η συμμετοχή της σε μια θεατρική ομάδα στην εύρεση νέου νοήματος ζωής; Η σκηνοθέτιδα και ηθοποιός Αθηνά Παππά συζητά με τη Χρυσέλλα Λαγαρία και τον Θοδωρή Τσάτσο για τον καρκίνο του μαστού, το θέατρο και τη νέα της παράσταση «Η κουκούλα».
THE LIFO TEAM
To μυστήριο της δολοφονίας της πλούσιας Πλακιώτισσας Μοσχούλας Βάθη

Αληθινά εγκλήματα / To μυστήριο της δολοφονίας της Μοσχούλας, της πλούσιας Πλακιώτισσας

O Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται κάτω από ποιες συνθήκες βρέθηκε νεκρή έξω από την πόρτα του διαμερίσματός της στην Πλάκα η 73χρονη γυναίκα, μια υπόθεση που προκάλεσε αίσθηση τον Μάρτιο του 1989.
Φωτεινή Τσαλίκογλου: «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ναρκώνουν το βλέμμα και τη σκέψη μας»

Άκου την επιστήμη / «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ναρκώνουν το βλέμμα και τη σκέψη μας»

Ζούμε σε μια εποχή που κυνηγάμε την τελειότητα; Είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε μέσα στην απιστία; Και τι ρόλο παίζει στη ζωή μας ένα τραυματικό γεγονός; Η ομότιμη καθηγήτρια ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και συγγραφέας, Φωτεινή Τσαλίκογλου, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Υπόθεση Σκολαρίκου: Μια δολοφονία, ένας αθώος στη φυλακή και το δικαστικό θρίλερ που ακολούθησε

Αληθινά εγκλήματα / Υπόθεση Σκολαρίκου: Μια δολοφονία, ένας αθώος στη φυλακή και ένα δικαστικό θρίλερ

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την εν ψυχρώ δολοφονία του 52χρονου Γιάννη Σκολαρίκου, διευθυντή του ΟΤΕ Παλαιού Φαλήρου, που, ένα χειμωνιάτικο πρωί σαν όλα τ’ άλλα, ξεκίνησε για τη δουλειά του και δεν έφτασε ποτέ.
THE LIFO TEAM
«Μαμά, κάποιοι ανέβασαν γυμνή φωτογραφία μου στα σόσιαλ»

Podcast / «Μαμά, κάποιοι ανέβασαν γυμνή φωτό μου στα σόσιαλ»

Τι κάνεις όταν κυκλοφορεί γυμνή φωτογραφία του παιδιού σου στο διαδίκτυο; Ποια είναι τα βήματα για να σταματήσεις κάτι που τρέχει πιο γρήγορα κι από φωτιά σε πευκόδασος; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με τον αστυνόμο Χαράλαμπο Καρρά και τον ψυχολόγο Γιώργο Νάκο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τρώμε έντομα και δεν το γνωρίζουμε;

Radio Lifo / Τρώμε έντομα και δεν το γνωρίζουμε;

Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τον Αντώνη Τσαγκαράκη, επίκουρο καθηγητή Γεωργικής και Παραγωγικής Εντομολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, για τα έντομα που έχουν εγκριθεί από την Κομισιόν ως τρόφιμα, καθώς και για τους λόγους πίσω από αυτή την απόφαση.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ