ΩΣ «ΙΣΤΟΡΙΚΗ» ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ η Γερμανία τη συμφωνία που επετεύχθη στη Σύνοδο των Βρυξελλών για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον προϋπολογισμό 2021-27 της Ε.Ε. μετά από διαβουλεύσεις που κράτησαν 4 μέρες. Κάποια γερμανικά ΜΜΕ έφτασαν μάλιστα να χαρακτηρίσουν ως «ιστορικό πακέτο» το ποσό που θα διατεθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση της ύφεσης που προκαλεί η πανδημία.
Στη Γερμανία η Συμφωνία επιδεικνύεται επίσης ως η πρώτη επιτυχία της εξάμηνης προεδρίας της στην Ε.Ε,. ενώ στην Ελλάδα άλλοι πανηγυρίζουν και άλλοι δεν συμμερίζονται τον ενθουσιασμό ότι «θα βρέξει λεφτά».
Πάντως, για μια μάλλον αυτονόητη απόφαση που καθυστέρησε κιόλας, αν σκεφτεί κανείς εδώ και πόσους μήνες έχει πλήξει η πανδημία την Ευρώπη, χρειάστηκε μια σύνοδος, της οποίας οι διαπραγματεύσεις κράτησαν πάνω από 90 ώρες μέχρι να αποφασιστεί να δοθούν τα 750 δισεκατομμύρια για το πρόγραμμα ανάκαμψης και το 1,074 τρισ. ευρώ για τον προϋπολογισμό.
Με το Ταμείο Ανάκαμψης η Ε.Ε. επιδιώκει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις των καταστροφικών συνεπειών της πανδημίας στην οικονομία, επενδύοντας ταυτόχρονα στην ψηφιοποίηση και στη λεγόμενη «πράσινη» οικονομία.
Η κυβέρνηση θεωρεί μεγάλη επιτυχία το αποτέλεσμα που πέτυχε και το παρουσιάζει ως τη μεγάλη ευκαιρία για να στηριχτεί αλλά και να αλλάξει η χώρα και δηλώνει πως με τα χρήματα αυτά θα υπερασπιστεί τον κόσμο της εργασίας, θα ελαφρύνει τους πολίτες από τα φορολογικά βάρη και θα στηρίξει την ελληνική επιχειρηματικότητα.
Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της που η Ευρωπαϊκή Ένωση δανείζεται ως Ευρώπη για λογαριασμό των κρατών-μελών και αυτό ήταν ένα αίτημα πολλών ετών (ειδικά της Ελλάδας) από την εποχή της προηγούμενη κρίσης, αλλά η Γερμανία τότε δεν ήθελε ούτε να το ακούσει. Για τον λόγο αυτό και οι ευρωπαϊστές χαρακτηρίζουν ιστορικής σημασίας τη Συμφωνία αυτή και πανηγυρίζουν, καθώς κάμφθηκε η βασική αντίρρηση των «σκληρών». Και επειδή έπρεπε να πάρουν κάτι, αυτή ήταν η μείωση των επιχορηγήσεων έναντι των δανείων.
Οι εκπρόσωποι της Κομισιόν και της ελληνικής κυβέρνησης βεβαιώνουν ότι οι όροι δεν θα είναι μνημονιακοί αλλά περίπου σαν του ΕΣΠΑ, κάτι που στην Ελλάδα η αντιπολίτευση, και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ, αμφισβητεί.
Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες μιλούν για το μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας και τον υψηλότερο προϋπολογισμό στην ιστορία της Ε.Ε., ωστόσο, όπως και η ίδια η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε, είναι γεγονός ότι περικόπηκαν κονδύλια που είχε προτείνει η Κομισιόν για την υγεία και τη μετανάστευση και αυτή είναι μια σημαντική απώλεια. Ειδικά η περικοπή των κονδυλίων για την υγεία ακούγεται παράδοξη, όταν ο βασικός σκοπός είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας.
Τον ρόλο του «κακού λύκου» σε αυτήν τη Σύνοδο, μια και πλέον λείπει ο Σόιμπλε, ανέλαβε να παίξει ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, συνεπικουρούμενος από τους ηγέτες των χωρών που αποκαλούνται κατ' ευφημισμό «φειδωλές», επειδή ζητούσαν τη μείωση των επιχορηγήσεων και πιο σκληρούς όρους.
Όλο αυτό το πολιτικό παιχνίδι που προηγήθηκε ήταν αναμενόμενο, προκειμένου να τηρηθούν οι ισορροπίες και στο τέλος να βγουν όλοι κερδισμένοι, κατά το win-win situation. Κάθε φορά το ίδιο παιχνίδι παίζεται πάνω-κάτω όταν είναι να ληφθεί μια σημαντική απόφαση, απλώς αυτήν τη φορά πρόκειται για ένα γεγονός που θεωρείται σταθμός, οπότε όλο το δράμα έπρεπε να είναι μεγαλύτερο και με περισσότερο σασπένς.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ δεν άλλαξαν και πολλά, τελικά, σε σχέση με όσα είχαν προαναγγελθεί, καθώς όλοι γνώριζαν ότι αυτό ήταν το μάξιμουμ των προσδοκιών και ότι μετά τη διαπραγμάτευση αναμενόταν συρρίκνωση. Οι «ρεαλιστές», άλλωστε, προειδοποιούσαν ότι οι όροι θα αλλάξουν και θεωρούσαν την πρόταση της Κομισιόν «πολύ καλή για να μείνει ως έχει», ενώ οι «απαισιόδοξοι» απέκλειαν το να πάρει η Ελλάδα τα χρήματα αυτά.
Τελικά, η Ελλάδα παίρνει τα χρήματα, αλλά με χειρότερη αναλογία δανείων-επιχορηγήσεων σε σύγκριση με την αρχική πρόταση της Κομισιόν.
Η Ελλάδα θα λάβει περίπου 32 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 19,5 δισ. (αντί για 22,5 που ήταν η πρόταση της Κομισιόν) θα είναι επιχορηγήσεις και τα 12,5 δισ. δάνεια. Τα υπόλοιπα 40 δισ. ευρώ (για τα οποία μιλάει η κυβέρνηση, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα 70 δισ.) αφορούν το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και θα δοθούν μέσω του μεσοπρόθεσμου προγράμματος ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής από το 2021-2027.
Η κυβέρνηση θεωρεί μεγάλη επιτυχία το αποτέλεσμα που πέτυχε και το παρουσιάζει ως τη μεγάλη ευκαιρία για να στηριχτεί αλλά και να αλλάξει η χώρα και δηλώνει πως με τα χρήματα αυτά θα υπερασπιστεί τον κόσμο της εργασίας, θα ελαφρύνει τους πολίτες από τα φορολογικά βάρη και θα στηρίξει την ελληνική επιχειρηματικότητα.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι, μολονότι τα χρήματα αυτά υπολείπονται των αναγκών που δημιουργεί η υγειονομική κρίση, πρόκειται για θετική είδηση, αλλά χαρακτήρισε εξαιρετικά αρνητική την αλλαγή της αναλογίας μεταξύ επιχορηγήσεων και δανεισμού σε βάρος των επιχορηγήσεων.
Σε αντίθεση, μάλιστα, με όσους πανηγυρίζουν και λένε ότι η Ευρώπη απέδειξε πως έμαθε από τα λάθη που έκανε στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει ότι η Ευρώπη δεν έχει διδαχτεί από τα λάθη του παρελθόντος και φαίνεται έτοιμη να τα επαναλάβει. Φυσικά, δεν συμμερίζεται ούτε τα περί επιτυχίας Μητσοτάκη, αντιθέτως δήλωσε: «Απέναντι σε όλα αυτά, ο κ. Μητσοτάκης, αφού όλο το τετραήμερο εμφανίστηκε μόνο στα φωτογραφικά ενσταντανέ, μετά το τέλος της Συνόδου χαρακτήρισε "δίκαιο και εύλογο" έναν συμβιβασμό που αφαιρεί 110 δισ. ευρώ επιχορηγήσεων από την αρχική πρόταση και θέτει αυστηρούς όρους στις εκταμιεύσεις».
Τα χρήματα που θα έλθουν στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια είναι πολλά. Πρέπει να αξιοποιηθούν με σοβαρό αναπτυξιακό σχέδιο, χρηστή διαχείριση, εθνική και κοινωνική συνεννόηση. Μακριά από προχειρότητα, πελατειακά δίκτυα και διαφθορά αλά #voucher και #λιστα_Πετσα. Δεν είναι προίκα της ΝΔ!
— Dim. Papadimoulis (@papadimoulis) July 21, 2020
Ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης είπε ότι τα χρήματα που θα έρθουν στην Ελλάδα είναι πολλά και ζήτησε να αξιοποιηθούν με σοβαρό αναπτυξιακό σχέδιο και χρηστή διαχείριση.
Το αναπτυξιακό σχέδιο για την αξιοποίηση των χρημάτων αυτών ετοιμάζει, ως γνωστόν, η Επιτροπή Πισσαρίδη και, όσο για τη διαχείριση, αυτή θα είναι υπόθεση κυρίως του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θα παρακολουθεί ο ίδιος το σχέδιο, το οποίο, αφού το ετοιμάσει η επιτροπή, θα εγκρίνει ο ίδιος και το επιτελείο του, ενώ θα πρέπει να το εγκρίνει και η Ε.Ε.
σχόλια