Πασκάλ Μπρικνέρ στη LiFO: «Δεν νομίζω ότι τα Κίτρινα Γιλέκα θα επιστρέψουν»

Πασκάλ Μπρικνέρ: «Οι νέοι λαχταρούν το τέλος της επαγγελματικής τους ζωής πριν καν αυτό ξεκινήσει» Facebook Twitter
«Η αντίθεση που εκφράζεται στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος αντανακλά την εικόνα μιας φοβισμένης και κουρασμένης Γαλλίας». Φωτ.: Stringer / SOOC
0

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές στη Γαλλία βγήκαν ξανά στους δρόμους προκειμένου να διαμαρτυρηθούν εναντίον της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Αν και πλέον δεν έχουν την ίδια δυναμική, προς το παρόν, για 11η φορά μέσα σε τρεις μήνες, τα γαλλικά συνδικάτα προχώρησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Περισσότεροι από 700.000 άνθρωποι έκαναν πορείες σε ολόκληρη τη χώρα την περασμένη εβδομάδα, ενώ καταγράφηκε μια από τις πιο ιστορικές διαμαρτυρίες της Γαλλίας, προσελκύοντας πάνω από 1 εκατομμύριο άτομα

Ωστόσο, ο αριθμός των απεργών σε βασικούς τομείς, όπως οι μεταφορές και η εκπαίδευση, έχει μειωθεί. Τα συνδικάτα, βέβαια, σχεδιάζουν νέο γύρο διαδηλώσεων την ερχόμενη εβδομάδα, όπως μεταδίδουν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ενώ, όπως προειδοποιούν, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με άλλες μορφές.

Να θυμίσουμε ότι το Παρίσι ξεσηκώθηκε εξαιτίας της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του Εμανουέλ Μακρόν, ενώ οι αντίπαλοί του έχουν προειδοποιήσει ότι η επιμονή του να προωθήσει την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού προγράμματος δημιουργεί ένα επικίνδυνο μείγμα. Ο Μακρόν υποστηρίζει ότι η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης είναι αναγκαιότητα, καθώς το προσδόκιμο ζωής της χώρας έχει αυξηθεί, ενώ η αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους έχει μειωθεί. 

Πιστεύω ότι η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη και η εργασία μέχρι αυτά τα χρόνια είναι μια ελάχιστη προϋπόθεση σε μια Ευρώπη όπου η μέση ηλικία συνταξιοδότησης είναι τα 65, ενώ στη γειτονική Γερμανία το όριο έχει αγγίξει τα 67 χρόνια.

Τι έστειλε τους Γάλλους στους δρόμους; Πόσο έχει επηρεάσει το γεγονός ότι πρόκειται για μια κοινωνία η οποία έχει μακρά παράδοση εξεγέρσεων; Και ποιοι είναι οι λόγοι που η χώρα είναι καθηλωμένη σε μια πολύ φορτισμένη αντιπαράθεση; Για τις απαντήσεις αναζήτησα τον διάσημο Γάλλο συγγραφέα και διανοούμενο Πασκάλ Μπρικνέρ, ο οποίος εξακολουθεί να ασκεί έντονη κριτική σε ό,τι τον ενοχλεί και δηλώνει «αλλεργικός» στις γενικεύσεις και τους φανατισμούς.

Πασκάλ Μπρικνέρ: «Οι νέοι λαχταρούν το τέλος της επαγγελματικής τους ζωής πριν καν αυτό ξεκινήσει» Facebook Twitter
«Πολλοί συνταξιούχοι αρρωσταίνουν ή πέφτουν σε κατάθλιψη. Η σύνταξη είναι μια μορφή προσμονής θανάτου. Προσωπικά, θεωρώ ότι είναι καλύτερο να δαμάζεις τον χρόνο και να ζεις πιο έντονα».

Αν και δεν είχε πολλή διάθεση να μιλήσει για το συγκεκριμένο θέμα, τον ρωτώ αν πιθανολογεί ότι θα έχουμε επιστροφή των Κίτρινων Γιλέκων. Ο ίδιος παλαιότερα είχε δηλώσει: «Όταν το θύμα ασκεί βία, μετατρέπεται σε θύτη».

Σήμερα απαντά: «Δεν νομίζω ότι τα Κίτρινα Γιλέκα θα επιστρέψουν, ακόμα κι αν δεν εξαφανίστηκαν ποτέ. Ξέρετε, η Γαλλία δονείται συνεχώς από βίαια επεισόδια, από την εποχή του Μεσαίωνα. Προχωράμε μόνο μέσα από ταραχές και καταστροφές. Αυτό είναι μια μίμηση της Γαλλικής Επανάστασης, της περιόδου δηλαδή των μεγάλων κοινωνικών και πολιτικών αναταραχών στη Γαλλία, που διήρκεσαν από το 1789 έως το 1799. Επομένως, θα σας έλεγα ότι η Γαλλία δεν είναι σε θέση να κάνει μια κανονική μεταρρύθμιση ακόμα κι αν αυτή μπορεί να μην είναι καλογραμμένη ή ακόμη και δυσνόητη».

Οι μεγαλύτερες εφημερίδες της Γαλλίας, όπως η «Le Monde» και η «Le Figaro», αφιέρωσαν κάποιες από τις σελίδες τους στους ανθρώπους της σιωπηλής μειονότητας, σε αυτούς δηλαδή τους σπάνιους Γάλλους που δεν τους πειράζει να εργαστούν λίγο περισσότερο από τα υφιστάμενα όρια συνταξιοδότησης, σε μια χώρα στην οποία, όπως γράφτηκε, «το να αγαπάς τη δουλειά σου τείνει να αποδοκιμάζεται». 

Ρωτώ τον Γάλλο διανοητή αν θα συμμετείχε στις διαδηλώσεις. «Όχι, δεν θα συμμετείχα ποτέ στις διαμαρτυρίες. Πιστεύω ότι η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη και η εργασία μέχρι αυτά τα χρόνια είναι μια ελάχιστη προϋπόθεση σε μια Ευρώπη όπου η μέση ηλικία συνταξιοδότησης είναι τα 65, ενώ στη γειτονική Γερμανία το όριο έχει αγγίξει τα 67 χρόνια. Όταν η φωτιά σβήνει μόνη της κάπου, επανεμφανίζεται στη συνέχεια κάπου αλλού, τροφοδοτούμενη από την αντικαπιταλιστική άκρα αριστερά» απαντά. 

Πασκάλ Μπρικνέρ: «Οι νέοι λαχταρούν το τέλος της επαγγελματικής τους ζωής πριν καν αυτό ξεκινήσει» Facebook Twitter
«Νομίζω ότι αυτοί οι νέοι λαχταρούν το τέλος της επαγγελματικής τους ζωής πριν καν αυτό ξεκινήσει». Φωτ.: Alexandros Michailidis / SOOC

Για τον ίδιο «το να επαινείται η αδράνεια είναι ένας λόγος που έχει οδηγήσει σε αλλοτρίωση τη γαλλική κοινωνία». Ο Μπρικνέρ έχει γράψει ένα εξαιρετικό βιβλίο που φέρει τον τίτλο «Une brève éternité» στο οποίο εξερευνά τα υπαρξιακά ερωτήματα που θέτει η πρόσφατη επιμήκυνση της ανθρώπινης ζωής. Σ’ αυτό επισημαίνει ότι τον 19ο αιώνα «το να είσαι νέος αποτελούσε εμπόδιο σε όλες τις φάσεις σταδιοδρομίας» ενώ, όπως τονίζει επιστρέφοντας στην εποχή μας, «η συνταξιοδότηση μπορεί να σημαίνει και μια παγίδα, μια καταδίκη στη στασιμότητα». Και προσθέτει: «Πολλοί συνταξιούχοι αρρωσταίνουν ή πέφτουν σε κατάθλιψη. Η σύνταξη είναι μια μορφή προσμονής θανάτου. Προσωπικά, θεωρώ ότι είναι καλύτερο να δαμάζεις τον χρόνο και να ζεις πιο έντονα». 

Άραγε, συμφωνεί με τη φράση ότι αυτές οι νύχτες οργής μπορεί να αποδειχθούν μέρες ελπίδας; «Η αντίθεση που εκφράζεται στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος αντανακλά την εικόνα μιας φοβισμένης και κουρασμένης Γαλλίας. Ελλείψει μιας επιτυχημένης σοσιαλιστικής επανάστασης –απέτυχαν παντού–, οι ταραχοποιοί προσπαθούν να διατηρήσουν ένα σταθερό επίπεδο αναταραχής και να ανοίξουν νέα μέτωπα», απαντά με αυστηρό ύφος.

Κλείνοντας, αναφέρω ότι στο συγκεντρωμένο πλήθος συμμετείχαν και πολλοί εκπρόσωποι της νέας γενιάς. Για παράδειγμα, η 30χρονη σκηνοθέτιδα Σαρλότ Λαμορλέτ και η 29χρονη ηθοποιός Κλοέ Κισκιπούρ, οι οποίες δήλωσαν ότι «είμαστε στην αρχή του κινήματος. Πρέπει να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα και να ενθαρρύνουμε κι άλλους ανθρώπους να έρθουν». Συγχρόνως, η Ζοέ Λοριού-Σεβαλιέ, μέλος του κόμματος Génération.s, επισήμανε: «Θέλουμε να το παλέψουμε, θέλουμε να πούμε ότι δεν θα είμαστε η γενιά που θυσιάστηκε».

Μετά από αυτές τις αναφορές ο Πασκάλ Μπρικνέρ καταλήγει: «Νομίζω ότι αυτοί οι νέοι λαχταρούν το τέλος της επαγγελματικής τους ζωής πριν καν αυτό ξεκινήσει. Πρέπει να γνωρίζουν, όμως, ότι το λυκόφως ακτινοβολεί μόνο όταν το φως του ήλιου έχει λάμψει το πρωί αλλά και το απόγευμα».

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Explainer: Γιατί ο Μακρόν επιμένει σε ένα νομοσχέδιο που «γδέρνει» την πολιτική του εικόνα;

Διεθνή / Explainer: Γιατί ο Μακρόν επιμένει σε ένα νομοσχέδιο που φθείρει την πολιτική του εικόνα;

Οι πραγματικοί λόγοι της οργής των Γάλλων, τα ποσά των συντάξεων που θα λαμβάνουν μετά τη μεταρρύθμιση και η εμπλοκή του... Μπραντ Πιτ στην κουβέντα για το γαλλικό συνταξιοδοτικό.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα γραφεία του Metal Hammer

Lifo Videos / «Πάμε κόντρα στον άνεμο»: Στα γραφεία του Metal Hammer που έκλεισε τα 40

Ο Κώστας Χρονόπουλος, ο Χάκος Περβανίδης και ο Βασίλης Μάζαρης, συντάκτες αλλά πρωτίστως οπαδοί του περιοδικού, διηγούνται την ιστορία του μακροβιότερου ελληνικού μουσικού εντύπου, το οποίο κυκλοφορεί ανελλιπώς στα περίπτερα από το 1984 (!), μετρώντας 481 τεύχη.
«Υπάρχουν πολλοί «τρελοί» γιατροί στο ΕΣΥ που προσφέρουν στο λαό που τους σπούδασε»

Radio Lifo / «Υπάρχουν γιατροί στο ΕΣΥ που προσφέρουν στον λαό που τους σπούδασε»

Η Καλλιόπη Αθανασιάδη είναι η μοναδική γυναίκα θωρακοχειρουργός στην Ελλάδα και υπηρετεί στον Ευαγγελισμό. Τον τελευταίο χρόνο καλύπτει μόνη της το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, σε μία ειδικότητα που είναι αναγκαία σε πολλά και διαφορετικά περιστατικά. Αφήνοντας μία λαμπρή καριέρα στο εξωτερικό, επέστρεψε στην Ελλάδα για να υπηρετήσει στο ΕΣΥ. Η Ντίνα Καράτζιου μιλά μαζί της σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η μυστηριώδης εξαφάνιση του 40χρονου οικοδόμου στο Καματερό

Αληθινά εγκλήματα / Η μυστηριώδης εξαφάνιση του 40χρονου οικοδόμου στο Καματερό

Ο Λάκης δεν συνήθιζε να λείπει νύχτα απ’ το σπίτι, αλλά η Αθηνά δεν είχε λόγο να αμφισβητήσει τα λόγια του φίλου του. Έβαλε τα δύο αγοράκια τους για ύπνο και ξάπλωσε κι αυτή. O Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την εξαφάνιση ενός οικοδόμου, το Πάσχα του 1975.
THE LIFO TEAM
Τι συμβαίνει με την εξαγορά ιστορικών ιδιωτικών σχολείων από διεθνή επενδυτικά funds;

Radio Lifo / Τι συμβαίνει με την εξαγορά ιστορικών ιδιωτικών σχολείων από διεθνή επενδυτικά funds;

Τι αλλάζει στο τοπίο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών; Και γιατί οι ίδιοι εκφράζουν φόβους ότι δημιουργείται ένα παράλληλο εκπαιδευτικό σύστημα που θα αντικαταστήσει το δημόσιο; Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τον Γιώργο Χριστόπουλο, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος, για τις σημαντικές εξελίξεις στο χώρο της παιδείας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Είναι, τελικά, η woke αντζέντα απειλή για το «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια»;

Radio Lifo / Είναι τελικά η woke ατζέντα απειλή για το τρίπτυχο «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια»;

Τι είναι το «woke» και τι δεν είναι; Γιατί εξακολουθεί να διχάζει; Βρισκόμαστε σε πόλεμο ταυτοτήτων και πολιτισμών; Και αν είσαι woke, είσαι αριστερός; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τη Λασκαρίνα Λιακάκου και τον Θοδωρή Αντωνόπουλο για τις διαστρεβλώσεις που ακολουθούν την κουλτούρα της αφύπνισης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Υπόθεση Μονσελά: Δολοφόνος από οίκτο;

Αληθινά εγκλήματα / Υπόθεση Μονσελά: Δολοφόνος από οίκτο;

Γιατί φορούσε ωτοασπίδες η 40χρονη οδοντίατρος Γιόλα Βαγενά όταν βρέθηκε νεκρή στην άσφαλτο, σε ένα σημείο κοντά στη Βραυρώνα τον Ιανουάριο του 1994; Την υπόθεση ερευνά και αφηγείται ο δημοσιογράφος Νίκος Τσέφλιος.
THE LIFO TEAM
«Έκανα μαστεκτομή και υστερεκτομή πριν κλείσω τα 30»

Lifo Videos / «Έκανα μαστεκτομή και υστερεκτομή πριν κλείσω τα 30»

Η ηθοποιός και ζαχαροπλάστρια Ελένη Θεοδοσοπούλου αφηγείται στη LiFO την προσωπική της διαδρομή με το γονίδιο BRCA και τις προληπτικές επεμβάσεις για τον καρκίνο του μαστού που άλλαξαν τη ζωή της.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα;

Newsroom / Είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα;

Τι έχει συζητηθεί στις επαφές για την επιστροφή των Γλυπτών; Ποια νομική φόρμουλα αναζητείται; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με την ανταποκρίτρια των «Financial Times» Ελένη Βαρβιτσιώτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Υφίστανται έμφυλη βία οι γυναίκες με αναπηρία στην Ελλάδα;

Ζούμε, ρε! / Υφίστανται έμφυλη βία οι γυναίκες με αναπηρία στην Ελλάδα;

Η Χρυσέλλα Λαγαρία, ο Θοδωρής Τσάτσος και η Λασκαρίνα Λιακάκου σχολιάζουν τα αποτελέσματα της πολύ ενδιαφέρουσας έρευνας που διεξήγαγε πρόσφατα η ΔΕΗ, σε συνεργασία με τη ΔΙΟΤΙΜΑ, η οποία ρίχνει φως στην αθέατη πραγματικότητα που βιώνουν οι γυναίκες με κινητική και αισθητηριακή αναπηρία στη χώρα μας.
THE LIFO TEAM
Το θρίλερ της λεωφορειοπειρατίας με τους Ιάπωνες τουρίστες

Αληθινά εγκλήματα / Το θρίλερ της λεωφορειοπειρατίας με τους Ιάπωνες τουρίστες

O Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την ολοήμερη φρίκη που έζησαν 35 άνθρωποι, αντιμέτωποι με έναν άνδρα που ήθελε να πει τον πόνο του στην τηλεόραση και απήγαγε ένα λεωφορείο κοντά στη Νέα Επίδαυρο. Ένα θρίλερ που είχε ξεκινήσει λίγες ώρες νωρίτερα, με δύο δολοφονίες στην Τροιζηνία.
THE LIFO TEAM
«Εταιρεία δολοφόνων»: Μια συμμορία με άτομα υπεράνω υποψίας που σκόρπιζαν τη φρίκη

Αληθινά εγκλήματα / «Εταιρεία δολοφόνων»: Μια συμμορία με άτομα υπεράνω υποψίας που σκόρπιζαν τη φρίκη

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την υπόθεση του Χρήστου Παπαδόπουλου, ενός ευυπόληπτου πολίτη, δικηγόρου και πρώην δημάρχου της Νέας Χαλκηδόνας, που άφησε άφωνη την Ελλάδα το Πάσχα του 1987.
THE LIFO TEAM