Πασκάλ Μπρικνέρ στη LiFO: «Δεν νομίζω ότι τα Κίτρινα Γιλέκα θα επιστρέψουν»

Πασκάλ Μπρικνέρ: «Οι νέοι λαχταρούν το τέλος της επαγγελματικής τους ζωής πριν καν αυτό ξεκινήσει» Facebook Twitter
«Η αντίθεση που εκφράζεται στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος αντανακλά την εικόνα μιας φοβισμένης και κουρασμένης Γαλλίας». Φωτ.: Stringer / SOOC
0

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές στη Γαλλία βγήκαν ξανά στους δρόμους προκειμένου να διαμαρτυρηθούν εναντίον της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Αν και πλέον δεν έχουν την ίδια δυναμική, προς το παρόν, για 11η φορά μέσα σε τρεις μήνες, τα γαλλικά συνδικάτα προχώρησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Περισσότεροι από 700.000 άνθρωποι έκαναν πορείες σε ολόκληρη τη χώρα την περασμένη εβδομάδα, ενώ καταγράφηκε μια από τις πιο ιστορικές διαμαρτυρίες της Γαλλίας, προσελκύοντας πάνω από 1 εκατομμύριο άτομα

Ωστόσο, ο αριθμός των απεργών σε βασικούς τομείς, όπως οι μεταφορές και η εκπαίδευση, έχει μειωθεί. Τα συνδικάτα, βέβαια, σχεδιάζουν νέο γύρο διαδηλώσεων την ερχόμενη εβδομάδα, όπως μεταδίδουν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ενώ, όπως προειδοποιούν, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με άλλες μορφές.

Να θυμίσουμε ότι το Παρίσι ξεσηκώθηκε εξαιτίας της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του Εμανουέλ Μακρόν, ενώ οι αντίπαλοί του έχουν προειδοποιήσει ότι η επιμονή του να προωθήσει την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού προγράμματος δημιουργεί ένα επικίνδυνο μείγμα. Ο Μακρόν υποστηρίζει ότι η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης είναι αναγκαιότητα, καθώς το προσδόκιμο ζωής της χώρας έχει αυξηθεί, ενώ η αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους έχει μειωθεί. 

Πιστεύω ότι η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη και η εργασία μέχρι αυτά τα χρόνια είναι μια ελάχιστη προϋπόθεση σε μια Ευρώπη όπου η μέση ηλικία συνταξιοδότησης είναι τα 65, ενώ στη γειτονική Γερμανία το όριο έχει αγγίξει τα 67 χρόνια.

Τι έστειλε τους Γάλλους στους δρόμους; Πόσο έχει επηρεάσει το γεγονός ότι πρόκειται για μια κοινωνία η οποία έχει μακρά παράδοση εξεγέρσεων; Και ποιοι είναι οι λόγοι που η χώρα είναι καθηλωμένη σε μια πολύ φορτισμένη αντιπαράθεση; Για τις απαντήσεις αναζήτησα τον διάσημο Γάλλο συγγραφέα και διανοούμενο Πασκάλ Μπρικνέρ, ο οποίος εξακολουθεί να ασκεί έντονη κριτική σε ό,τι τον ενοχλεί και δηλώνει «αλλεργικός» στις γενικεύσεις και τους φανατισμούς.

Πασκάλ Μπρικνέρ: «Οι νέοι λαχταρούν το τέλος της επαγγελματικής τους ζωής πριν καν αυτό ξεκινήσει» Facebook Twitter
«Πολλοί συνταξιούχοι αρρωσταίνουν ή πέφτουν σε κατάθλιψη. Η σύνταξη είναι μια μορφή προσμονής θανάτου. Προσωπικά, θεωρώ ότι είναι καλύτερο να δαμάζεις τον χρόνο και να ζεις πιο έντονα».

Αν και δεν είχε πολλή διάθεση να μιλήσει για το συγκεκριμένο θέμα, τον ρωτώ αν πιθανολογεί ότι θα έχουμε επιστροφή των Κίτρινων Γιλέκων. Ο ίδιος παλαιότερα είχε δηλώσει: «Όταν το θύμα ασκεί βία, μετατρέπεται σε θύτη».

Σήμερα απαντά: «Δεν νομίζω ότι τα Κίτρινα Γιλέκα θα επιστρέψουν, ακόμα κι αν δεν εξαφανίστηκαν ποτέ. Ξέρετε, η Γαλλία δονείται συνεχώς από βίαια επεισόδια, από την εποχή του Μεσαίωνα. Προχωράμε μόνο μέσα από ταραχές και καταστροφές. Αυτό είναι μια μίμηση της Γαλλικής Επανάστασης, της περιόδου δηλαδή των μεγάλων κοινωνικών και πολιτικών αναταραχών στη Γαλλία, που διήρκεσαν από το 1789 έως το 1799. Επομένως, θα σας έλεγα ότι η Γαλλία δεν είναι σε θέση να κάνει μια κανονική μεταρρύθμιση ακόμα κι αν αυτή μπορεί να μην είναι καλογραμμένη ή ακόμη και δυσνόητη».

Οι μεγαλύτερες εφημερίδες της Γαλλίας, όπως η «Le Monde» και η «Le Figaro», αφιέρωσαν κάποιες από τις σελίδες τους στους ανθρώπους της σιωπηλής μειονότητας, σε αυτούς δηλαδή τους σπάνιους Γάλλους που δεν τους πειράζει να εργαστούν λίγο περισσότερο από τα υφιστάμενα όρια συνταξιοδότησης, σε μια χώρα στην οποία, όπως γράφτηκε, «το να αγαπάς τη δουλειά σου τείνει να αποδοκιμάζεται». 

Ρωτώ τον Γάλλο διανοητή αν θα συμμετείχε στις διαδηλώσεις. «Όχι, δεν θα συμμετείχα ποτέ στις διαμαρτυρίες. Πιστεύω ότι η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη και η εργασία μέχρι αυτά τα χρόνια είναι μια ελάχιστη προϋπόθεση σε μια Ευρώπη όπου η μέση ηλικία συνταξιοδότησης είναι τα 65, ενώ στη γειτονική Γερμανία το όριο έχει αγγίξει τα 67 χρόνια. Όταν η φωτιά σβήνει μόνη της κάπου, επανεμφανίζεται στη συνέχεια κάπου αλλού, τροφοδοτούμενη από την αντικαπιταλιστική άκρα αριστερά» απαντά. 

Πασκάλ Μπρικνέρ: «Οι νέοι λαχταρούν το τέλος της επαγγελματικής τους ζωής πριν καν αυτό ξεκινήσει» Facebook Twitter
«Νομίζω ότι αυτοί οι νέοι λαχταρούν το τέλος της επαγγελματικής τους ζωής πριν καν αυτό ξεκινήσει». Φωτ.: Alexandros Michailidis / SOOC

Για τον ίδιο «το να επαινείται η αδράνεια είναι ένας λόγος που έχει οδηγήσει σε αλλοτρίωση τη γαλλική κοινωνία». Ο Μπρικνέρ έχει γράψει ένα εξαιρετικό βιβλίο που φέρει τον τίτλο «Une brève éternité» στο οποίο εξερευνά τα υπαρξιακά ερωτήματα που θέτει η πρόσφατη επιμήκυνση της ανθρώπινης ζωής. Σ’ αυτό επισημαίνει ότι τον 19ο αιώνα «το να είσαι νέος αποτελούσε εμπόδιο σε όλες τις φάσεις σταδιοδρομίας» ενώ, όπως τονίζει επιστρέφοντας στην εποχή μας, «η συνταξιοδότηση μπορεί να σημαίνει και μια παγίδα, μια καταδίκη στη στασιμότητα». Και προσθέτει: «Πολλοί συνταξιούχοι αρρωσταίνουν ή πέφτουν σε κατάθλιψη. Η σύνταξη είναι μια μορφή προσμονής θανάτου. Προσωπικά, θεωρώ ότι είναι καλύτερο να δαμάζεις τον χρόνο και να ζεις πιο έντονα». 

Άραγε, συμφωνεί με τη φράση ότι αυτές οι νύχτες οργής μπορεί να αποδειχθούν μέρες ελπίδας; «Η αντίθεση που εκφράζεται στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος αντανακλά την εικόνα μιας φοβισμένης και κουρασμένης Γαλλίας. Ελλείψει μιας επιτυχημένης σοσιαλιστικής επανάστασης –απέτυχαν παντού–, οι ταραχοποιοί προσπαθούν να διατηρήσουν ένα σταθερό επίπεδο αναταραχής και να ανοίξουν νέα μέτωπα», απαντά με αυστηρό ύφος.

Κλείνοντας, αναφέρω ότι στο συγκεντρωμένο πλήθος συμμετείχαν και πολλοί εκπρόσωποι της νέας γενιάς. Για παράδειγμα, η 30χρονη σκηνοθέτιδα Σαρλότ Λαμορλέτ και η 29χρονη ηθοποιός Κλοέ Κισκιπούρ, οι οποίες δήλωσαν ότι «είμαστε στην αρχή του κινήματος. Πρέπει να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα και να ενθαρρύνουμε κι άλλους ανθρώπους να έρθουν». Συγχρόνως, η Ζοέ Λοριού-Σεβαλιέ, μέλος του κόμματος Génération.s, επισήμανε: «Θέλουμε να το παλέψουμε, θέλουμε να πούμε ότι δεν θα είμαστε η γενιά που θυσιάστηκε».

Μετά από αυτές τις αναφορές ο Πασκάλ Μπρικνέρ καταλήγει: «Νομίζω ότι αυτοί οι νέοι λαχταρούν το τέλος της επαγγελματικής τους ζωής πριν καν αυτό ξεκινήσει. Πρέπει να γνωρίζουν, όμως, ότι το λυκόφως ακτινοβολεί μόνο όταν το φως του ήλιου έχει λάμψει το πρωί αλλά και το απόγευμα».

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Explainer: Γιατί ο Μακρόν επιμένει σε ένα νομοσχέδιο που «γδέρνει» την πολιτική του εικόνα;

Διεθνή / Explainer: Γιατί ο Μακρόν επιμένει σε ένα νομοσχέδιο που φθείρει την πολιτική του εικόνα;

Οι πραγματικοί λόγοι της οργής των Γάλλων, τα ποσά των συντάξεων που θα λαμβάνουν μετά τη μεταρρύθμιση και η εμπλοκή του... Μπραντ Πιτ στην κουβέντα για το γαλλικό συνταξιοδοτικό.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μαμά, κάποιοι ανέβασαν γυμνή φωτογραφία μου στα σόσιαλ»

Radio Lifo / «Μαμά, κάποιοι ανέβασαν γυμνή φωτογραφία μου στα σόσιαλ»

Τι κάνεις όταν κυκλοφορεί γυμνή φωτογραφία του παιδιού σου στο διαδίκτυο; Ποια είναι τα βήματα για να σταματήσεις κάτι που τρέχει πιο γρήγορα κι από φωτιά σε πευκόδασος; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με τον αστυνόμο Χαράλαμπο Καρρά και τον ψυχολόγο Γιώργο Νάκο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τρώμε έντομα και δεν το γνωρίζουμε;

Radio Lifo / Τρώμε έντομα και δεν το γνωρίζουμε;

Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τον Αντώνη Τσαγκαράκη, επίκουρο καθηγητή Γεωργικής και Παραγωγικής Εντομολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, για τα έντομα που έχουν εγκριθεί από την Κομισιόν ως τρόφιμα, καθώς και για τους λόγους πίσω από αυτή την απόφαση.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Χριστόφορος Χαραλαμπάκης: «Σήμερα στην Αθήνα μιλιούνται περίπου 120 γλώσσες»

Άκου την επιστήμη / «Στη σημερινή Αθήνα μιλιούνται περίπου 120 γλώσσες»

Είναι η ελληνική γλώσσα η αρχαιότερη της Ευρώπης; Υπάρχουν χυδαίες λέξεις ή χυδαίες σκέψεις; Και γιατί το σχολείο αναπαράγει τον κακό μας εαυτό; Ο καταξιωμένος γλωσσολόγος και ακαδημαϊκός, Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Υπόθεση Νικολαΐδη - Καλαθάκη: Το θρίλερ της διπλής εξαφάνισης στο Σέσι Γραμματικού

Αληθινά εγκλήματα / Υπόθεση Νικολαΐδη - Καλαθάκη: Το θρίλερ της διπλής εξαφάνισης στο Σέσι Γραμματικού

Ο δημοσιογράφος Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται μια υπόθεση που έγινε γνωστή από τα μέσα ενημέρωσης στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και η οποία παρέμεινε για πολλά χρόνια στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.
THE LIFO TEAM
Παραμένουν αδιάκριτα τα βλέμματα ή έχει εξαλειφθεί το στίγμα της αναπηρίας στην ελληνική επαρχία;

Ζούμε, ρε! / Παραμένουν αδιάκριτα τα βλέμματα ή έχει εξαλειφθεί το στίγμα της αναπηρίας στην ελληνική επαρχία;

Πόσο προσβάσιμη είναι η ελληνική επαρχία για τα ΑμεΑ; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν το θέμα με καλεσμένους τον Κώστα Σαρρή που ζει μόνιμα στην Τρίπολη και τον Γιάννη Φωτάκο, φοιτητή στην Καλαμάτα.
THE LIFO TEAM
Νικόλας Σεβαστάκης: «Στην αριστερά υπάρχει κρίση ιδεών και προσανατολισμού»

LiFO politics / Νικόλας Σεβαστάκης: «Στην αριστερά υπάρχει κρίση ιδεών και προσανατολισμού»

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του νέου δεξιού ριζοσπαστισμού και γιατί υποχώρησε το κίνημα της παγκοσμιοποίησης; Ο καθηγητής, συγγραφέας και αρθρογράφος της LIFO μιλάει στη Βασιλική Σιούτη για τη νέα πολιτική συγκυρία και τα χαρακτηριστικά της.
THE LIFO TEAM
«Παραγγελιά ρε!»: Χάος και θάνατος για ένα ζεϊμπέκικο στη «Νεράιδα» της Κυψέλης

Αληθινά εγκλήματα / «Παραγγελιά ρε!»: Χάος και θάνατος για ένα ζεϊμπέκικο του Κοεμτζή στη «Νεράιδα» της Κυψέλης

O Νίκος Τσέφλιος αφηγείται το τριπλό έγκλημα του Νίκου Κοεμτζή, του ανθρώπου που ένα Σαββατόβραδο, τον Φλεβάρη του 1973, αιματοκύλισε τη «Νεράιδα της Αθήνας» στην οδό Αγίου Μελετίου, μαχαιρώνοντας μέχρι θανάτου δύο χωροφύλακες και έναν φανοποιό.
THE LIFO TEAM
Η έξαρση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων

Άκου την επιστήμη / Η έξαρση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων

Ποιες είναι οι αιτίες που ολοένα και λιγότεροι λαμβάνουν προφυλάξεις; Ποια βακτήρια απειλούν τη σεξουαλική μας ζωή; Η βραβευμένη καθηγήτρια Επιστημολογίας, Ιστορίας και Ηθικής της Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Μαριάννα Καραμάνου, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ποια είναι τα κλειστά ρέματα που πλημμυρίζουν την Αθήνα

Radio Lifo / Ποια είναι τα κλειστά ρέματα που πλημμυρίζουν την Αθήνα

Γιατί πλημμυρίζουν οι δρόμοι με την πρώτη νεροποντή; Και πώς αυτό συνδέεται με τον φυσικό χώρο που έχουμε κλέψει από τα ρέματα και τα ποτάμια της πόλης; Ο Δημήτρης Θεοδοσόπουλος, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός που έχει εξερευνήσει και μελετήσει διεξοδικά το ιστορικό δίκτυο των ρεμάτων της Αττικής, συζητά με την Ντίνα Καράτζιου τα πώς και τα γιατί.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υπόθεση Καντάρη: Τρεις δολοφόνοι και μια βιντεοκάμερα

Αληθινά εγκλήματα / Υπόθεση Καντάρη: Τρεις δολοφόνοι και μια βιντεοκάμερα

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο, όταν το πρωί της 10ης Μαίου του 2011 ο Μανώλης Καντάρης δέχθηκε αλλεπάλληλες μαχαιριές στη συμβολή των οδών Ηπείρου και Γ’ Σεπτεμβρίου.
THE LIFO TEAM