«ΡΟΜ»: Μια πρωτοβουλία για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ρομά

«Ρομ»: Μια πρωτοβουλία για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ρομά Facebook Twitter
Η πρωτοβουλία «ΡΟΜ» δημιουργεί το πρώτο «Παρατηρητήριο Συνηγορίας και Προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ρομά», το οποίο συλλέγει, επεξεργάζεται και προωθεί τις καταγγελίες των Ρομά προς επίλυση σε αρμόδιους φορείς. Στη φωτογραφία ο πρόεδρος της Ελλάν Πασσέ, Βασίλης Πάντζος. Φωτ.: Εβίτα Σκουρλέτη/ LIFO
0

ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΝΑ γνωρίζεις κάτι προσεγγίζοντάς το μόνο με τη λογική σου και διαφορετικό να έρχεσαι σε επαφή με τη βιωμένη αλήθεια των ανθρώπων. Αυτό σκεφτόμουν φεύγοντας από τη σχεδόν τετράωρη εκδήλωση που πραγματοποίησε τη Δευτέρα η Equal Society σε συνεργασία με την Ελλάν Πασσέ και την Ένωση Ελλήνων Ρομά Διαμεσολαβητών και Συνεργατών τους.

Η εκδήλωση είχε στόχο να ενημερώσει για τις πολλαπλές διακρίσεις που βιώνουν οι Ρομά στην Ελλάδα, διακρίσεις που στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν καταγγέλλονται, έχοντας γίνει μέρος της ζωής αυτών των συμπολιτών μας. Η πρωτοβουλία «ΡΟΜ» θέλει να καλύψει αυτό το κενό, δημιουργώντας το πρώτο «Παρατηρητήριο Συνηγορίας και Προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ρομά», το οποίο συλλέγει, επεξεργάζεται και προωθεί τις καταγγελίες των Ρομά προς επίλυση σε αρμόδιους φορείς.

Η διαδικασία δεν είναι καθόλου εύκολη. Οι περισσότεροι Ρομά είναι πολύ επιφυλακτικοί στο να εμπιστευτούν κάποιον για να του περιγράψουν εμπειρίες που για οποιοδήποτε άλλο συμπολίτη μας θα θεωρούνταν αυτόχρημα εξευτελιστικές ή ακόμα, δυστυχώς, και βάρβαρες.

Η πρωτοβουλία «ΡΟΜ» θέλει να καλύψει αυτό το κενό, δημιουργώντας το πρώτο «Παρατηρητήριο Συνηγορίας και Προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ρομά», το οποίο συλλέγει, επεξεργάζεται και προωθεί τις καταγγελίες των Ρομά προς επίλυση σε αρμόδιους φορείς.

Για να μπορέσουν να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες εμπιστοσύνης και να καταγραφούν οι μαρτυρίες των ανθρώπων, υπάρχουν κάποιοι διαμεσολαβητές οι οποίοι, σε πολύ αντίξοες συνθήκες –εν μέσω πανδημίας– και με μια ελάχιστη χρηματική αποζημίωση, εργάστηκαν για να συλλέξουν τα απαραίτητα στοιχεία, τα οποία φιλοδοξούν να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ του αριθμού των πραγματικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ρομά και εκείνου των επίσημων καταγγελιών τους στους αρμόδιους φορείς.

«Ρομ»: Μια πρωτοβουλία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ρομά Facebook Twitter
Οι περισσότεροι Ρομά είναι πολύ επιφυλακτικοί στο να εμπιστευτούν κάποιον για να του περιγράψουν εμπειρίες που για οποιοδήποτε άλλο συμπολίτη μας θα θεωρούνταν αυτόχρημα εξευτελιστικές ή ακόμα, δυστυχώς, και βάρβαρες. Φωτ.: Εβίτα Σκουρλέτη/ LIFO

Το έργο «Λειτουργία Παρατηρητηρίου Προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ρομά και ενδυνάμωση των τοπικών κοινοτήτων και εμπλεκόμενων φορέων – ΡΟΜ» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund με συντονιστή εταίρο την Equal Society και εταίρους την Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά – Ελλάν Πασσέ και την Ένωση Ελλήνων Ρομά Διαμεσολαβητών και Συνεργατών τους.

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους 13,5 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014-2021, γνωστού ως EEA Grants.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

Η πρώτη ώρα της εκδήλωσης ήταν και η πιο επώδυνη, εφόσον κλήθηκε να απευθύνει χαιρετισμό ένα πλήθος από πολιτικά στελέχη, τα οποία άδραξαν την ευκαιρία να προσπαθήσουν να εισπράξουν κάποια κομματική υπεραξία. Αφού ανέβαιναν στο πόντιουμ και εκφωνούσαν ως επί το πλείστον ενδιαφέρουσες και αληθινές ομιλίες, ύστερα κατέβαιναν και αποχωρούσαν από την αίθουσα χωρίς καν να περιμένουν να ακούσουν τις ομιλίες των ίδιων των Ρομά.

Με μια μικρή εξαίρεση. Η 34χρονη Άννα Παπαδοπούλου, γραμματέας του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ανέβηκε για λίγα λεπτά και μετέφερε τη δική της επαγγελματική εμπειρία ως δικηγόρου από την κακομεταχείριση των Ρομά στα δικαστήρια.

«Ρομ»: Μια πρωτοβουλία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ρομά Facebook Twitter
Η Αλεξάνδρα Καραγιάννη, δικηγόρος και μέλος της Ελλάν Πασσέ, ανέλυσε τα εμπόδια πρόσβασης σε υπηρεσίες και αγαθά. Φωτ.: Εβίτα Σκουρλέτη/ LIFO

«Θα σας πω ότι ντρέπομαι για τον τρόπο που η δικαιοσύνη και τα αστυνομικά όργανα αντιμετωπίζουν τους Ρομά. Οι κρατούμενοι Ρομά είναι κρατούμενοι δεύτερης κατηγορίας. Είναι κρατούμενοι που σέρνονται κυριολεκτικά στα ποινικά ακροατήρια. Υφίστανται εξευτελισμό και, δυστυχώς, η ελληνική δικαιοσύνη τον υπερασπιστικό ισχυρισμό ενός Ρομά θα τον εξετάσει με πολύ μεγαλύτερη καχυποψία απ’ αυτόν ενός οποιουδήποτε άλλου πολίτη».

Το πιο σημαντικό είναι όμως αυτό που έκανε. Ήταν η μόνη πολιτικός, από όσους τουλάχιστον είδα εγώ εκεί, που παρέμεινε μέχρι τέλους για να ακούσει τις μαρτυρίες των ίδιων των Ρομά.

Σε κάθε περίπτωση, η εκδήλωση ήταν πολύ μεγαλύτερη από τις μικροκομματικές διαφορές. Οι Ρομά έκαναν ακόμα μια υπέρβαση. Κατάφεραν να έχουν υπομονή και, όταν ήρθε η ώρα τους να μιλήσουν, συνδύασαν τη λογική με το συναίσθημα, αποδεικνύοντας με στατιστικά στοιχεία και προσωπικές μαρτυρίες ότι ζουν ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Ύστερα από τους πολιτικούς χαιρετισμούς, πήρε τον λόγο ο πρόεδρος της Equal Society, Σπυρίδων Φρεμεντίτης, ο οποίος τόνισε ότι το έργο προσπάθησε να αναδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινότητα και να κινητοποιήσει δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς με στόχο να ανοίξει ένας διάλογος και να γίνουν βήματα για την επίλυσή τους.

Έπειτα μίλησε ο πρόεδρος της Ελλάν Πασσέ, Βασίλης Πάντζος. «Προσπαθούμε με τη βιωματική μας εμπειρία και την επιστημονική μας επάρκεια», είπε, «να τεκμηριώσουμε με έναν ορθό τρόπο και να εκφράσουμε την κατάσταση αυτή στην πολιτεία και στις αρμόδιες αρχές για να κατανοήσουμε επιτέλους τι ακριβώς χρειάζεται να γίνει».

«Δεν θέλω να καταλογίσω ευθύνες σε ένα κόμμα. Συνολικά έχουμε αποτύχει ως κράτος στην υποχρέωσή μας να στηρίξουμε τους ευάλωτους συμπολίτες μας. Που ζουν αιώνες αποκλεισμένοι, μες στη λάσπη, με μια μάστιγα πολλαπλών διακρίσεων, αποκλεισμού, απαξίωσης, στιγματισμού, φτωχοποίησης, αδιαφορίας. Να τρέφεται ο αντιτσιγγανισμός από όλα αυτά και να μετατρέπεται σε βία και αυθαιρεσία. Πρέπει επιτέλους το αυτονόητο να γίνει νοητό».

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Κωνσταντίνος Παϊτέρης, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ρομά Διαμεσολαβητών και Συνεργατών τους, και μεταξύ άλλων είπε τα εξής: «Εκπαιδευτήκαμε αρχικά στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις. Ύστερα πήγαμε από σπίτι σε σπίτι για να γνωρίσουμε τον κόσμο. Το σίγουρο είναι ότι όλοι μάθαμε. Ήταν ένα ταξίδι γνώσης και πρόκλησης γιατί δώσαμε την ευκαιρία στα αδέρφια μας τα Ρομά να εκφραστούν. Να καταλάβουν τι είναι η έννοια "δικαίωμα", αλλά και τι είναι η υποχρέωση.

«Ρομ»: Μια πρωτοβουλία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ρομά Facebook Twitter
Ο Κωνσταντίνος Παϊτέρης, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ρομά Διαμεσολαβητών και Συνεργατών τους. Φωτ.: Εβίτα Σκουρλέτη/ LIFO

»Δεν επιτρέπεται, όμως, να μου λέει ένας αντιδήμαρχος σε δήμο της Αθήνας “Κύριε Παΐτέρη, όσο λιγότερα κάνουμε για τους Ρομά τόσο περισσότερες ψήφους παίρνουμε”. Δεν επιτρέπεται ο παπάς στην παιδική χαρά να μην αφήνει τα τσιγγανάκια να παίξουν. Δεν επιτρέπεται μέσα στο καλοκαίρι να πάνε και να σπάνε τις παράγκες των ανθρώπων. Δεν επιτρέπεται η Ελλάδα να έχει καταδικαστεί για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων τρεις φορές».

Ο Δημήτρης Ντόντης, συντονιστής προγραμμάτων της Equal Society, παρουσίασε στατιστικά που θα άξιζε να παρουσιαστούν σε ένα ξεχωριστό άρθρο. Από το σύνολο των αναφορών που εμπίπτουν στο θεματικό πεδίο «Υπηρεσίες», το 70% αφορά στην εξυπηρέτηση από υπηρεσίες (όχι μόνο από δήμους). Από το σύνολο των αναφορών που εμπίπτουν στο πεδίο «Απασχόληση», το 44% αφορά σε έλλειψη πρόσβασης σε θέσεις εργασίας. Από το σύνολο των αναφορών που εμπίπτουν στο πεδίο «Σχέσεις με συμπολίτες», το 80% αφορά σε περιστατικά που έλαβαν χώρα εκτός γειτονιάς (π.χ. σε λαϊκές αγορές, στα ΜΜΜ κ.λπ.).

«Ρομ»: Μια πρωτοβουλία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ρομά Facebook Twitter
Ο Κωνσταντίνος Ευθυμίου, αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής & περιβάλλοντος του Δήμου Χαλανδρίου. Φωτ.: Εβίτα Σκουρλέτη/ LIFO

Ταυτόχρονα όμως μετέφερε και συγκεκριμένες μαρτυρίες Ρομά:

«Πέρασε τυχαία η αστυνομία για να μας ελέγξει και επειδή δεν είχα άδεια μάς οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα και κατάσχεσαν τα εμπορεύματά μας. Μας κράτησαν αρκετές ώρες στο κρατητήριο, μας μιλούσαν και μας φερόντουσαν άσχημα. Βάλανε τη γυναίκα μου να καθαρίσει το κρατητήριο και να πλύνει την τουαλέτα. Εγώ και η γυναίκα μου αντιδράσαμε και είπαμε “τι πράγματα είναι αυτά;”. Της επέβαλαν με το ζόρι να καθαρίσει, κι αυτή, με δάκρυα στα μάτια, το έκανε τελικά γιατί δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα για να το αποφύγουμε».

Η Ελένη Δεσιώτου, διαμεσολαβήτρια της Ένωσης Ελλήνων Ρομά Διαμεσολαβητών και Συνεργατών τους, επισήμανε ότι πολλοί Ρομά είχαν εσωτερικεύσει την ανάγκη να τιμωρηθούν όχι απλά με νόμιμη κράτηση, αλλά ακόμα και με σωματική βία από τις αστυνομικές δυνάμεις, όταν είχαν, για παράδειγμα, κλέψει κάτι.

«Επίσης ήταν εντυπωσιακό ότι πολλές φορές οι καταγγελίες αφορούσαν πραγματικά ρατσιστικές συμπεριφορές, που οι Ρομά δεν τις θεωρούσαν ως κάτι σημαντικό. “Μα πάμε πάντα στο ίδιο ταχυδρομείο”, λέει ένας, “και όποτε μπαίνουν οι Ρομά μέσα, πέφτει το σύστημα και δεν μας εξυπηρετούν"».

Η Αλεξάνδρα Καραγιάννη, δικηγόρος και μέλος της Ελλάν Πασσέ, ανέλυσε τα εμπόδια πρόσβασης σε υπηρεσίες και αγαθά:

«Στη στέγαση υπάρχει έλλειψη βασικών υποδομών κι ανεπάρκεια σπιτιών. Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν δίπλα σε χωματερές. Έχουμε συχνές αναγκαστικές εξώσεις, που αναγκάζουν τους ανθρώπους να πηγαίνουν από το ένα μέρος στο άλλο, πολλές φορές δημιουργώντας στους υπόλοιπους τη λανθασμένη εντύπωση ότι είναι μετακινούμενοι ως πολιτισμικό δεδομένο.

»Στην εκπαίδευση, επίσης, έχουμε υψηλά ποσοστά οργανικού και λειτουργικού αναλφαβητισμού. Υψηλά ποσοστά μαθητικής διαρροής. Αποσπασματική παρακολούθηση μαθημάτων. Σχολικό διαχωρισμό και μη συμπεριληπτικό εκπαιδευτικό σύστημα. Στην εργασία υψηλά ποσοστά ανεργίας και μαύρης απασχόλησης, έλλειψη κατάρτισης και δεξιοτήτων. Στην υγεία προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις συνθήκες διαβίωσης. Χαμηλό προσδόκιμο ζωής και μεγάλα ποσοστά αναπηρίας».

Αξιοποιώντας τα στατιστικά στοιχεία που είχαν παρατεθεί προηγουμένως, επισήμανε ότι «οι διακρίσεις προέρχονται από το κράτος με την ευρεία έννοια» και ότι «ο αντιτσιγγανισμός οδηγεί στις θεσμικές παραλείψεις».

Ο Κωνσταντίνος Ευθυμίου, αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής & περιβάλλοντος του Δήμου Χαλανδρίου, αναφέρθηκε στα προβλήματα που συνάντησε ο δήμος. «Προσπαθούσαμε να στεγάσουμε 12 οικογένειες από τον καταυλισμό με έξοδα του δήμου και ήταν αδύνατο να βρούμε σπίτια», είπε.

«Αναζητήθηκαν εκατοντάδες σπίτια και τα μόνα που νοικιάστηκαν ήταν σπίτια σε όχι και τόσο καλή κατάσταση. Η μη ενοικίαση δεν είχε να κάνει με το ότι θα έχαναν τα λεφτά τους οι ιδιοκτήτες, εφόσον τα εγγυόταν ο δήμος, αλλά επειδή ήταν Ρομά.

»Μια οικογένεια με τέσσερα παιδιά στεγάστηκε σε ένα σπίτι σε μια καλή συνοικία του Χαλανδρίου. Ως αποτέλεσμα είχαμε καταγγελία στο αστυνομικό τμήμα, στην Περιφέρεια, και συλλογή υπογραφών από τους περιοίκους προκειμένου να φύγει η οικογένεια. Οι καταγγελίες προς τον δήμο έφτασαν μέχρι και την Ευρωπαϊκή Αρχή Έρευνας Μαύρου Χρήματος! Ο δήμος, κάνοντας αυτό που όφειλε, αναγκάστηκε να απολογείται σε όλες τις αρχές του ελληνικού κράτους!».

Όσο για τη στάση της ομάδας ΔΙΑΣ, είναι χαρακτηριστικά τα όσα αναφέρει: «Όταν προσελήφθη ένας Ρομά από έναν συνεργάτη του δήμου, οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ σταματούσαν συστηματικά το αυτοκίνητο της εταιρείας, μέχρι που ο άνθρωπος μάς πήρε τηλέφωνο και μας είπε “εγώ θέλω να βοηθήσω τον δήμο, αλλά δεν γίνεται να χάνουμε συνεχώς το μεροκάματο”, διότι γινόταν προσαγωγή, τους πήγαιναν στο Α.Τ., τους κράταγαν κάποιες ώρες και μετά φεύγανε».

«Είχαμε πολύ καλή συνεργασία με το Α.Τ. Χαλανδρίου», προσθέτει. «Μετά από ένα πρόγραμμα με το οποίο εξοικειώθηκαν οι αστυνομικοί και οι διοικητές με τον καταυλισμό και τους Ρομά. Το αποτέλεσμα ποιο ήταν; Συλλαμβάνονταν Ρομά στον δρόμο, από τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ κυρίως, χωρίς να έχουν κάνει τίποτα, και πολύ απλά τους πήγαιναν σε άλλο αστυνομικό τμήμα για να τους ταλαιπωρούν».

Ο Δήμος Χαλανδρίου, πάντως, θεωρείται και από τους υπόλοιπους ανθρώπους με τους οποίους συζήτησα μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης μια φωτεινή εξαίρεση που παλεύει για την ομαλή συνύπαρξη με τους Ρομά κατοίκους του, η οποία δυστυχώς προσκρούει κάποιες φορές στην ήδη διαμορφωμένη κατάσταση. «Ακόμα και υπάλληλοι του δήμου», λέει ο αντιδήμαρχος, «αρνούνται συχνά, δυστυχώς, να εξυπηρετήσουν Ρομά συμπολίτες μας».

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Explainer: Ποια τα κενά στην υπόθεση της θηριωδίας εναντίον του Ρομά στην Πάτρα;

Ελλάδα / Explainer: Ποια τα κενά στην υπόθεση της θηριωδίας εναντίον του Ρομά στην Πάτρα;

Ας δούμε λίγο τα «θολά» και εξοργιστικά σημεία ενός νέου περιστατικού ακραίας ρατσιστικής βίας που προκάλεσε κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα και παρά τις δηλώσεις του θύματος ότι επρόκειτο για «καλαμπούρι»
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι συμβαίνει με την εξαγορά ιστορικών ιδιωτικών σχολείων από διεθνή επενδυτικά funds;

Radio Lifo / Τι συμβαίνει με την εξαγορά ιστορικών ιδιωτικών σχολείων από διεθνή επενδυτικά funds;

Τι αλλάζει στο τοπίο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών; Και γιατί οι ίδιοι εκφράζουν φόβους ότι δημιουργείται ένα παράλληλο εκπαιδευτικό σύστημα που θα αντικαταστήσει το δημόσιο; Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τον Γιώργο Χριστόπουλο, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος, για τις σημαντικές εξελίξεις στο χώρο της παιδείας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Είναι, τελικά, η woke αντζέντα απειλή για το «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια»;

Radio Lifo / Είναι τελικά η woke ατζέντα απειλή για το τρίπτυχο «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια»;

Τι είναι το «woke» και τι δεν είναι; Γιατί εξακολουθεί να διχάζει; Βρισκόμαστε σε πόλεμο ταυτοτήτων και πολιτισμών; Και αν είσαι woke, είσαι αριστερός; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τη Λασκαρίνα Λιακάκου και τον Θοδωρή Αντωνόπουλο για τις διαστρεβλώσεις που ακολουθούν την κουλτούρα της αφύπνισης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Υπόθεση Μονσελά: Δολοφόνος από οίκτο;

Αληθινά εγκλήματα / Υπόθεση Μονσελά: Δολοφόνος από οίκτο;

Γιατί φορούσε ωτοασπίδες η 40χρονη οδοντίατρος Γιόλα Βαγενά όταν βρέθηκε νεκρή στην άσφαλτο, σε ένα σημείο κοντά στη Βραυρώνα τον Ιανουάριο του 1994; Την υπόθεση ερευνά και αφηγείται ο δημοσιογράφος Νίκος Τσέφλιος.
THE LIFO TEAM
«Έκανα μαστεκτομή και υστερεκτομή πριν κλείσω τα 30»

Lifo Videos / «Έκανα μαστεκτομή και υστερεκτομή πριν κλείσω τα 30»

Η ηθοποιός και ζαχαροπλάστρια Ελένη Θεοδοσοπούλου αφηγείται στη LiFO την προσωπική της διαδρομή με το γονίδιο BRCA και τις προληπτικές επεμβάσεις για τον καρκίνο του μαστού που άλλαξαν τη ζωή της.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα;

Newsroom / Είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα;

Τι έχει συζητηθεί στις επαφές για την επιστροφή των Γλυπτών; Ποια νομική φόρμουλα αναζητείται; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με την ανταποκρίτρια των «Financial Times» Ελένη Βαρβιτσιώτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Υφίστανται έμφυλη βία οι γυναίκες με αναπηρία στην Ελλάδα;

Ζούμε, ρε! / Υφίστανται έμφυλη βία οι γυναίκες με αναπηρία στην Ελλάδα;

Η Χρυσέλλα Λαγαρία, ο Θοδωρής Τσάτσος και η Λασκαρίνα Λιακάκου σχολιάζουν τα αποτελέσματα της πολύ ενδιαφέρουσας έρευνας που διεξήγαγε πρόσφατα η ΔΕΗ, σε συνεργασία με τη ΔΙΟΤΙΜΑ, η οποία ρίχνει φως στην αθέατη πραγματικότητα που βιώνουν οι γυναίκες με κινητική και αισθητηριακή αναπηρία στη χώρα μας.
THE LIFO TEAM
Το θρίλερ της λεωφορειοπειρατίας με τους Ιάπωνες τουρίστες

Αληθινά εγκλήματα / Το θρίλερ της λεωφορειοπειρατίας με τους Ιάπωνες τουρίστες

O Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την ολοήμερη φρίκη που έζησαν 35 άνθρωποι, αντιμέτωποι με έναν άνδρα που ήθελε να πει τον πόνο του στην τηλεόραση και απήγαγε ένα λεωφορείο κοντά στη Νέα Επίδαυρο. Ένα θρίλερ που είχε ξεκινήσει λίγες ώρες νωρίτερα, με δύο δολοφονίες στην Τροιζηνία.
THE LIFO TEAM
«Εταιρεία δολοφόνων»: Μια συμμορία με άτομα υπεράνω υποψίας που σκόρπιζαν τη φρίκη

Αληθινά εγκλήματα / «Εταιρεία δολοφόνων»: Μια συμμορία με άτομα υπεράνω υποψίας που σκόρπιζαν τη φρίκη

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την υπόθεση του Χρήστου Παπαδόπουλου, ενός ευυπόληπτου πολίτη, δικηγόρου και πρώην δημάρχου της Νέας Χαλκηδόνας, που άφησε άφωνη την Ελλάδα το Πάσχα του 1987.
THE LIFO TEAM
Eιρήνη Μουρτζούκου: Μάνα-«Ηρώδης» ή ατελείωτο τηλεριάλιτι;

Newsroom / Eιρήνη Μουρτζούκου: Μάνα-«Ηρώδης» ή ατελείωτο τηλεριάλιτι;

O Γιάννης Πανταζόπουλος σχολιάζει με τον Μάκη Πολλάτο και τη Βάνα Κράβαρη την υπόθεση με τα πέντε νεκρά μωρά αλλά και τον λόγο που η Ειρήνη Μουρτζούκου έχει γίνει για τα media «η νέα Πισπιρίγκου».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Στα άδυτα του ανθρώπινου εγκεφάλου

Άκου την επιστήμη / Στα άδυτα του ανθρώπινου εγκεφάλου

Ποια είναι η αθέατη πλευρά των σκέψεων και τι επιρροή έχει ο νους στη ζωή μας; Ποια η σχέση του ανθρώπινου νου με το υπόλοιπο σύμπαν; Είναι η ηδονή απόρροια διεργασιών του ανθρώπινου εγκεφάλου; Ο ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολή τους Πανεπιστημίου Πατρών, Ηλίας Κούβελας εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι καινούργιο υπάρχει για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1;

Radio Lifo / Τι να κάνετε αν το παιδί σας νοσήσει από σακχαρώδη διαβήτη

Τι καινούργιο υπάρχει για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, που εμφανίζεται κυρίως στην παιδική και εφηβική ηλικία; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την Ελένη Φάκου, που ζει εδώ και τριάντα χρόνια με τη νόσο, και τον ψυχοθεραπευτή Μιχάλη Καλλιφρονά.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
To θρίλερ της εξαφάνισης των τριών κυνηγών στην Λαμία και τα σενάρια περί τρομοκρατίας

Αληθινά εγκλήματα / To θρίλερ της εξαφάνισης των τριών κυνηγών στη Λαμία και τα σενάρια περί τρομοκρατίας

O Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την υπόθεση της εξαφάνισης τριών κυνηγών από τα χωριά της Λοκρίδας και τα ανώνυμα τηλεφωνήματα με άρωμα τρομοκρατίας που συνέθεσαν το θρίλερ που παίχτηκε τον Αύγουστο του 2002 στις απόκρημνες πλαγιές της Οίτης στη Φθιώτιδα.
THE LIFO TEAM
Ευάγγελος Γκουντούφας: «Δεν είναι οι ανεμογεννήτριες η αιτία για τις πυρκαγιές»

Άκου την επιστήμη / «Δεν είναι οι ανεμογεννήτριες η αιτία για τις πυρκαγιές»

Γιατί αφού μάθαμε να ζούμε με τους σεισμούς, δεν έχουμε μάθει να ζούμε με τις φωτιές και τα ακραία φαινόμενα; Τελικά, καταστρέφουν ή όχι τα δάση οι αναδασώσεις; Ο γενικός διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Ευάγγελος Γκουντούφας εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ