«Οι ζωές των Ρομά δεν αξίζουν λιγότερο»

«Οι ζωές των Ρομά δεν αξίζουν λιγότερο» Facebook Twitter
Ο πατέρας του Κώστα Φραγκούλη σύρθηκε από τα ΜΑΤ και συνελήφθη έξω από τα δικαστήρια επειδή διαμαρτυρόταν για τον βαρύτατο τραυματισμό του παιδιού του. Φωτ.: Eurokinissi
0



Ο 16XΡΟΝΟΣ ΡΟΜ
 Κώστας Φραγκούλης παλεύει για τη ζωή του μετά τη σφαίρα που δέχτηκε στο κεφάλι από τον αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ. Για τους εκπροσώπους των Ρομά το τραγικό περιστατικό αποτελεί ένα επαναλαμβανόμενο δολοφονικό μοτίβο «όσο οι αστυνομικοί που στοχεύουν ανήλικους από περιθωριοποιημένες ομάδες παραμένουν ατιμώρητοι».

«Δεν στοχεύεις να σκοτώσεις ένα παιδάκι για 20 ευρώ. Η ζωή του κρέμεται από μία κλωστή. H αντίδραση των αστυνομικών είχε ρατσιστικά κίνητρα», είπε στη LiFO o Παναγιώτης Σαμπάνης, μέλος της Πανελλαδικής συνομοσπονδίας «Ελλάν Πασσέ» από τη Θεσσαλονίκη, πριν λίγη ώρα στα δικαστήρια, όπου η κατάσταση παραμένει τεταμένη. Την ώρα που μας μιλούσε, ο πατέρας του παιδιού συρόταν από τα ΜΑΤ και συλλαμβανόταν έξω από τα δικαστήρια επειδή διαμαρτυρόταν για τον βαρύτατο τραυματισμό του παιδιού του.

Τα μέλη της «Ελλάν Πασσέ» που μίλησαν στη LiFO ανέφεραν ότι η συστηματικότητα των περιστατικών αστυνομικής βίας με θύματα νεαρά άτομα της Ρομά κοινότητας καθιστά πλέον προφανές ότι δεν μιλάμε για μεμονωμένα περιστατικά, αλλά για συστημικό πρόβλημα αυθαίρετης αστυνομικής βίας, η οποία πλήττει ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους.

«Ήξεραν ποιον κυνηγούσαν και γιατί», αναφέρει ο Παναγιώτης Σαμπάνης. «Ήξεραν ότι είναι ένας νεαρός Ρομά, πατέρας ενός κοριτσιού 1,5 ετών, που δεν είχε να πληρώσει τη βενζίνη. Ζητάμε τη βοήθεια και των δημοσιογράφων για να πάψουν να συμβαίνουν αυτά τα περιστατικά στα παιδιά μας. Έχουμε δημοκρατία. Οι ζωές των παιδιών αυτών δεν αξίζουν λιγότερο. Θα μπορούσαν να πάρουν το νούμερο των πινακίδων και στη συνέχεια να τον συλλάβουν», υποστηρίζει. 

Από το πρωί της Τρίτης, η ατμόσφαιρα στην περιοχή των δικαστηρίων είναι εκρηκτική. Ρομά διαμαρτύρονται για το νέο περιστατικό ακραίας αστυνομικής βίας, έναν χρόνο μετά μετά τη δολοφονία του 18χρονου Νίκου Σαμπάνη από αστυνομικά πυρά στο Πέραμα. 

«Οι ζωές των Ρομά δεν αξίζουν λιγότερο» Facebook Twitter
Ένας χρόνος έχει περάσει από τη δολοφονία του 18χρονου Νίκου Σαμπάνη από αστυνομικά πυρά στο Πέραμα. Φωτ.: Eurokinissi

«Το είχαμε πει και πέρσι τον Νοέμβριο, μετά τη δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη, ότι θα πρέπει να περιμένουμε κι άλλα παρόμοια περιστατικά που θα καταλήξουν σε δολοφονίες. Και είχαμε δίκιο», μας λέει η δικηγόρος Αλεξάνδρα Καραγιάννη, μέλος της ειδικής γραμματείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της «Ελλάν Πασσέ». Αυτό, όπως μας λέει, οφείλεται στον εσφαλμένο τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τη δολοφονία Σαμπάνη: «Το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι έμειναν ατιμώρητοι και νομιμοποιήθηκε η πράξη τους ηθικά από κάποιους άλλους ενθαρρύνει την επανάληψη τέτοιων πράξεων εναντίον των Ρομά. Μιλάμε για έγκλημα μίσους, για δολοφονική επίθεση, ευθεία βολή σε ένα ανήλικο παιδί. Είναι μία απίστευτη βιαιότητα που δεν συναντάμε σε άλλες περιπτώσεις», υποστηρίζει.

Τα μέλη της «Ελλάν Πασσέ» που μίλησαν στη LiFO ανέφεραν ότι η συστηματικότητα των περιστατικών αστυνομικής βίας με θύματα νεαρά άτομα της Ρομά κοινότητας καθιστά πλέον προφανές ότι δεν μιλάμε για μεμονωμένα περιστατικά, αλλά για συστημικό πρόβλημα αυθαίρετης αστυνομικής βίας, η οποία πλήττει ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους.

ΠΑΝΤΖΟΣ
Βασίλης Πάντζος

Ο πρόεδρος Βασίλης Πάντζος μας λέει ότι «οι προσπάθειες για εξεύρεση λύσεων και οι προτάσεις που κάναμε το προηγούμενο διάστημα προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αφορμή τη δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη έπεσαν στο κενό και τώρα φαίνεται πως η ιστορία επαναλαμβάνεται». Λέει ακόμη ότι η πολιτεία έχει τεράστια ευθύνη για αυτά τα αιματηρά περιστατικά, τα οποία είχαν κατ’ ουσίαν προαναγγελθεί. «Η αδράνεια της κυβέρνησης για τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών σε ευάλωτους νέους Ρομά και η ατιμωρησία των αστυνομικών που εμπλέκονται σε τέτοιου είδους ενέργειες συμβάλλουν στην υιοθέτηση ενός δολοφονικού μοτίβου που έχει ως στόχο ανήλικους Ρομά από τις πιο περιθωριοποιημένες κοινότητες»

Ο ίδιος αναφέρει ότι για πάνω από μία πενταετία η κοινότητα Ρομά και οι εκπρόσωποί της αναζητούν γέφυρες για να σταματήσει αυτό το δολοφονικό μοτίβο, χωρίς δυστυχώς καμία απολύτως ανταπόκριση. Έχουν διοχετευθεί άπειροι πόροι και παρ' όλα αυτά η αποκατάσταση σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ αστυνομίας και κοινότητας Ρομά παραμένει το ζητούμενο: «Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, πέραν του κατασταλτικού χαρακτήρα των πρωτοβουλιών του, θα πρέπει να πρωταγωνιστήσει στην αναγκαιότητα συνολικής προσέγγισης του φαινομένου και τη χάραξη πολιτικών που θα στοχεύουν στην πρόληψη και στον εν γένει σχεδιασμό κοινωνικής ένταξης και ενσωμάτωσης των Ελλήνων Ρομά». 

Απαιτείται όμως, όπως μας είπαν όλοι, η διαρκής και καθημερινή συνεργασία τους με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το υπουργείο Δικαιοσύνης, το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων καθώς και με τα υπόλοιπα συναρμόδια υπουργεία για την εκπαίδευση των αστυνομικών μέσω σεμιναρίων ευαισθητοποίησης και την πρόληψη φαινομένων αστυνομικής αυθαιρεσίας.

Ο 16χρονος νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, ενώ οι διαμαρτυρίες των  Ρομά εξαπλώνονται σε όλη την Ελλάδα.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Ρομαφοβία είναι ο τελευταίος αποδεκτός ρατσισμός

Daily / Η Ρομαφοβία είναι ο τελευταίος αποδεκτός ρατσισμός

Για τους Έλληνες Ρομά, τους τσιγγάνους, τους γύφτους, μοιάζει σα να μπορεί να λέει και να γράφει κανείς ό,τι στερεοτυπικό και ρατσιστικό και χολερικό και ισοπεδωτικό έχει στο μυαλό του, χωρίς καμιά συνέπεια, ούτε ποινική ούτε κοινωνική.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ζωή, όπως Ζορό

Βασιλική Σιούτη / Ζωή, όπως Ζορό

Τιμωρός του κατεστημένου ή εκπρόσωπος μιας δήθεν αντισυστημικής ελίτ που παίζει με τα σπίρτα; Η δημοσκοπική εκτόξευσή της είναι γεγονός και όλοι προσπαθούν να μαντέψουν πόσο θα κρατήσει και ποιες θα είναι οι συνέπειες.   
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Πράγματι, μεγάλος αριθμός των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα»

Οπτική Γωνία / Οι ΕΔΕ στην Ελλάδα: Πόσες καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα;

Πότε διενεργείται μια Ένορκη Διοικητική Eξέταση; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός ΕΔΕ καταλήγουν στο αρχείο και τι πρέπει να αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο; Μιλά στη LiFO ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ