Sintali: Η start-up που ενδιαφέρεται για τα πράσινα κτίρια

Sintali: Η start-up που ενδιαφέρεται για τα πράσινα κτίρια, όχι μόνο για το κέρδος Facebook Twitter
Γεννημένη στο Λονδίνο, μεγαλωμένη στην Ελλάδα, και με σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες, η νεαρή start-upper αυτοπροσδιορίζεται ως ένα «συνονθύλευμα πολιτισμών».
0

Η ιδέα της Ελένης Πολυχρονιάδου και του συνεργάτη της να ακολουθήσουν το μονοπάτι μιας νεοφυούς επιχείρησης και να ιδρύσουν τη Sintali ξεκίνησε από έναν σπάνιο συλλογισμό: την επιθυμία τους να φτιάξουν μια start-up που στην καρδιά της δεν θα είχε μόνο το κέρδος αλλά και τον αντίκτυπο.

«Στις αρχές του 2020 εργαζόμασταν σε μια συμβουλευτική εταιρεία βιωσιμότητας που ανέπτυσσε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα πιστοποίησης πράσινων κτιρίων», εξηγεί η 30χρονη επιχειρηματίας που μένει στο Λονδίνο. «Φτάσαμε ωστόσο σε ένα σημείο καμπής, όπου η επιχείρηση στην οποία δουλεύαμε εξαγοράστηκε και έστρεψε αλλού την προσοχή της. Ήταν μία από εκείνες τις στιγμές της ζωής που σε καλούν να πάρεις μια απόφαση γι' αυτό που πραγματικά πιστεύεις», συμπληρώνει. 

«Η αλήθεια είναι πως μέχρι τότε δεν είχα σκεφτεί ποτέ το ενδεχόμενο να ιδρύσω μια εταιρεία. Είμαι το είδος του ανθρώπου που αφοσιώνεται ολοκληρωτικά στη δουλειά του, και υπέθετα ότι μια δική μου start-up θα με κατάπινε ολόκληρη, το φοβόμουν αρκετά. Αλλά με την παρότρυνση του συνιδρυτή μου αποφασίσαμε από κοινού πως άξιζε να το τολμήσουμε. Υπάρχει τεράστιο μέλλον στα πράσινα κτίρια, και είναι ελάχιστοι οι φορείς που πιστοποιούν με σωστό και αξιοκρατικό τρόπο τη μετάβαση σε αυτά. Μα πάνω απ’ όλα σκεφτήκαμε πως άξιζε να δοκιμαστούμε στην εξής πρόκληση: θα μπορούσαμε άραγε να δημιουργήσουμε μια κερδοσκοπική εταιρεία που να έχει τον αντίκτυπο και τη βιωσιμότητα στον πυρήνα της, που να είναι σε θέση να λαμβάνει αποφάσεις οι οποίες ίσως δεν έβγαζαν πάντα νόημα από τη σκοπιά της κερδοφορίας, αλλά έβγαζαν από τη σκοπιά της ηθικής;».

Ένα κτίριο που καταναλώνει λιγότερη ενέργεια είναι πολύ πιο ελκυστικό για εκείνον που θα το χρησιμοποιήσει γιατί οι λογαριασμοί του θα είναι χαμηλότεροι. Γι’ αυτό και πολλοί πελάτες μας χρησιμοποιούν την πιστοποίησή μας για να επιβεβαιώσουν και να επικυρώσουν την προσέγγισή τους.

Η σκέψη της Ελένης να ακολουθήσει τον δρόμο του λεγόμενου impact entrepreneurship ήταν αρκετά ελκυστική και ταυτόχρονα τη διευκόλυνε το γεγονός πως, σε αντίθεση με μια τυπική start-up, η προσπάθειά της δεν θα ξεκινούσε από το μηδέν αλλά θα λειτουργούσε ως spin-off μιας πρωτοβουλίας στην οποία είχε ήδη δουλέψει. Έτσι, την 1η Σεπτεμβρίου του 2020 έκανε το μεγάλο άλμα και έστησε τη Sintali.

«Ο στόχος μας ήταν να παρέχουμε μια πιστοποίηση βιωσιμότητας, μια ποσοτική προσέγγιση στα οικολογικά οικοδομήματα, να λειτουργήσουμε ως “η φωνή της αλήθειας”, ώστε όταν κάποιος υποστηρίζει πως είναι βιώσιμος και έχει πράσινα κτίρια να μπορούμε να ερχόμαστε, να μετράμε και να το επιβεβαιώνουμε με αντικειμενικά κριτήρια», αναφέρει η Ελένη. «Δεν αργήσαμε να βρούμε έναν πολύτιμο συνεργάτη στην προσπάθειά μας, την Παγκόσμια Τράπεζα, και να συμμετάσχουμε μαζί της σε ένα πρόγραμμα πράσινης ανάπτυξης που ονομάζεται “Edge”, το οποίο ποσοτικοποιεί το διοξείδιο του άνθρακα που παράγει ένα κτίριο». 

Οι συνεργασίες με φορείς ανά τον κόσμο αποδείχθηκαν μια εξαιρετικά αποτελεσματική στρατηγική για τη Sintali, και σύντομα η μικρή της ομάδα καταπιάστηκε με την πιστοποίηση δεκάδων χιλιάδων πράσινων κτιρίων σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

«Μεγαλώσαμε τρομερά γρήγορα και αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε σε 80 χώρες, κάτι που είναι εκπληκτικό και συνάμα ένας μικρός πονοκέφαλος στη διαχείριση», αναφέρει γελώντας η Ελένη. «Μόνο κατά τη διάρκεια του τελευταίου οικονομικού έτους, πιστοποιήσαμε πάνω από 63.000 κατοικίες και αρκετές χιλιάδες ακίνητα, ενώ αυξήσαμε και τα μέλη της ομάδας μας. Και αυτό ενώ παραμένουμε μια εξ ολοκλήρου αυτοχρηματοδοτούμενη start-up, επειδή ακόμα φοβόμαστε να προσεγγίσουμε τον κόσμο των επενδυτών, για να αποφύγουμε την πίεση για το κυνήγι της κερδοφορίας», συμπληρώνει. «Το κέρδος είναι φυσικά πολύ σημαντικό, αλλά θέλουμε να διατηρήσουμε τον αντίκτυπο και την ηθική στην πιστοποίηση».

Sintali: Η start-up που ενδιαφέρεται για τα πράσινα κτίρια, όχι μόνο για το κέρδος Facebook Twitter
Η σκέψη της Ελένης να ακολουθήσει τον δρόμο του λεγόμενου impact entrepreneurship ήταν αρκετά ελκυστική και ταυτόχρονα τη διευκόλυνε το γεγονός πως, σε αντίθεση με μια τυπική start-up, η προσπάθειά της δεν θα ξεκινούσε από το μηδέν αλλά θα λειτουργούσε ως spin-off μιας πρωτοβουλίας στην οποία είχε ήδη δουλέψει.

Ο δρόμος μιας νεοφυούς εταιρείας που κυνηγάει τον αντίκτυπο περισσότερο από το χρήμα είναι ήδη δύσκολος και μοναχικός, και σαν να μην έφταναν αυτά η Sintali είχε να αντιμετωπίσει και την πρόκληση της πανδημίας. Παραδόξως, χάρη στην προσαρμοστικότητα της ομάδας της start-up, ο εγκλεισμός λειτούργησε ως επιταχυντής στην εξάπλωση των δράσεών της ανά την υφήλιο.

«Ήμασταν τυχεροί γιατί μέσω των συνεργασιών μας οι πιστοποιήσεις μας μπορούσαν να πραγματοποιηθούν παγκοσμίως, επομένως ακολουθήσαμε τα κύματα της πανδημίας, ώστε να μετακινούμε την εστίασή μας εκεί που άνοιγαν οι αγορές. Όταν, για παράδειγμα, η Ασία ήταν ανοιχτή, η Ευρώπη ήταν κλειστή, όταν η Ευρώπη ήταν ανοιχτή, έκλεινε η Λατινική Αμερική. Έτσι αναπτύξαμε την παρουσία μας σε όλο τον κόσμο, και επειδή η υπηρεσία μας προσαρμόζεται σε κάθε είδος κτιρίου, μπορέσαμε να κινηθούμε ανάλογα με το πού βρισκόταν η εστίαση σε κάθε χώρα», εξηγεί η Ελένη. «Μα κυρίως, επειδή η πανδημία μας περιόρισε όλους στα σπίτια μας, οι άνθρωποι άρχισαν να συνειδητοποιούν τον μεγάλο ρόλο που παίζουν τα κτίρια στη ζωή μας. Σταδιακά, λοιπόν, συνειδητοποιήσαμε την ανάγκη για τα πράσινα κτίρια και τη μετάβασή μας σε αυτά», προσθέτει.

Μια βασική πρόκληση στον τομέα της πιστοποίησης των πράσινων κτιρίων βρισκόταν εξαρχής στα κίνητρα των πιθανών πελατών της Sintali. Άλλωστε, ακόμα και αν οι επιχειρήσεις θεωρούν την πράσινη μετάβαση των κτιρίων ένα ηθικά σωστό βήμα, ελάχιστοι είναι εκείνοι που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν επιπλέον γι' αυτό. Ευτυχώς, σύμφωνα με την Ελένη, δειλά-δειλά δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις που κάνουν τα πράσινα κτίρια μια ολοένα και πιο δελεαστική επένδυση.

«Από τη μια, υπάρχει μεγάλη ώθηση από τον τραπεζικό τομέα για απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα, και έτσι οι τράπεζες δανείζουν χρήματα με προνομιακά επιτόκια στους πελάτες που επιδιώκουν να ολοκληρώσουν πράσινα έργα. Έπειτα, υπάρχουν οι κυβερνήσεις και οι δήμοι, που προσφέρουν άμεσα κίνητρα. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, οι οικοδόμοι μπορούν να χτίσουν σε 10% μεγαλύτερη έκταση εάν διαθέτουν πρώτα πιστοποίηση πράσινης δόμησης. Έτσι και εμείς από την πλευρά της Sintali μιλάμε με όλους τους παίκτες ώστε να τους ενημερώνουμε συνεχώς για τις νέες τάσεις και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες της αγοράς που θα επιτρέψουν την “άνθηση” των πράσινων κτιρίων».

Sintali: Η start-up που ενδιαφέρεται για τα πράσινα κτίρια, όχι μόνο για το κέρδος Facebook Twitter
Οι συνεργασίες με φορείς ανά τον κόσμο αποδείχθηκαν μια εξαιρετικά αποτελεσματική στρατηγική για τη Sintali, και σύντομα η μικρή της ομάδα καταπιάστηκε με την πιστοποίηση δεκάδων χιλιάδων πράσινων κτιρίων σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

«Υπάρχουν, βέβαια, και πολλές διορατικές εταιρείες που σχεδιάζουν από μόνες τους πράσινα κτίρια, ακριβώς επειδή είναι καλύτερο για όλους», συμπληρώνει η Ελένη. «Ένα κτίριο που καταναλώνει λιγότερη ενέργεια είναι πολύ πιο ελκυστικό για εκείνον που θα το χρησιμοποιήσει γιατί οι λογαριασμοί του θα είναι χαμηλότεροι. Γι’ αυτό και πολλοί πελάτες μας χρησιμοποιούν την πιστοποίησή μας για να επιβεβαιώσουν και να επικυρώσουν την προσέγγισή τους. Ας μην ξεχνάμε, επίσης, πως έχουμε δεσμευτεί να μηδενίσουμε τις εκπομπές άνθρακα έως το 2050. Επομένως, η ανάγκη δεν είναι μόνο περιβαλλοντική, αλλά οικονομική και υπαρξιακή».

Γεννημένη στο Λονδίνο, μεγαλωμένη στην Ελλάδα, και με σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες, η νεαρή start-upper αυτοπροσδιορίζεται ως ένα «συνονθύλευμα πολιτισμών», ωστόσο παραμένει βέβαιη πως η χώρα μας την ακολουθεί σε κάθε βήμα του επιχειρηματικού της ταξιδιού. «Νιώθω τρομερά δεμένη με την Ελλάδα και ελπίζω να επιστρέψω το συντομότερο δυνατό, ώστε να έχω τη βάση μου εκεί», αναφέρει.

«Νομίζω πως η στενή σχέση που έχουν οι Έλληνες με το φυσικό περιβάλλον έχει επηρεάσει τρομερά τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζω τη βιωσιμότητα. Έπειτα, η Sintali δραστηριοποιείται έντονα και στην Ελλάδα. Έχουμε πιστοποιήσει 229 πράσινα έργα στη χώρα, συμπεριλαμβανομένου και του πρώτου κτιρίου με μηδενική εκπομπή άνθρακα, που ανήκει στη Lidl Hellas και δείχνει τον δρόμο προς το βιώσιμο μέλλον. Ξέρεις, συγκινούμαι όταν βλέπω πόσο αξιοσημείωτη είναι η αλλαγή στην Ελλάδα την τελευταία διετία στο κομμάτι της βιωσιμότητας. Έχουμε το Ελληνικό, τη Λάμδα, παρατηρούμε πρωτοφανή ζήτηση για τα πράσινα κτίρια και δεκάδες εταιρείες που κάνουν ουσιαστικά πράγματα για την προώθηση της βιωσιμότητας», συμπληρώνει. 

«Στόχος μας είναι να βεβαιωθούμε πως το να χτίσει και να πιστοποιήσει κανείς πράσινα κτίρια είναι μια εύκολη και προσβάσιμη διαδικασία, ώστε να βοηθήσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να τα υιοθετήσουν. Η αειφορία δεν είναι ένα αγαθό πολυτελείας, δεν πρέπει να χρειάζεσαι τρία πτυχία για να την καταλάβεις. Υπάρχει μια συγκεκριμένη λίστα 50 παρεμβάσεων που μπορεί να κάνει κανείς σε ένα κτίριο για να το “πρασινίσει” και η Sintali προσπαθεί να δείξει πως είναι μια μετάβαση εφικτή σε κάθε κλίμακα, φέρνοντας την ευελιξία στη διαδικασία της πιστοποίησης».

Sintali: Η start-up που ενδιαφέρεται για τα πράσινα κτίρια, όχι μόνο για το κέρδος Facebook Twitter
Υπάρχει μια συγκεκριμένη λίστα 50 παρεμβάσεων που μπορεί να κάνει κανείς σε ένα κτίριο για να το “πρασινίσει” και η Sintali προσπαθεί να δείξει πως είναι μια μετάβαση εφικτή σε κάθε κλίμακα, φέρνοντας την ευελιξία στη διαδικασία της πιστοποίησης».

Ίσως ο πιο κομβικός παράγοντας της επιτυχίας της Sintali, σύμφωνα με την Ελένη Πολυχρονιάδου, είναι οι χαώδεις διαφορές μεταξύ των δύο συνιδρυτών της. Η Ελένη προέρχεται από τον χώρο της χάραξης περιβαλλοντικής πολιτικής, τη βιωσιμότητα και το εμπόριο και, όπως αναφέρει στη LiFO, «μπήκα στον κόσμο του επιχειρείν διατηρώντας την ιδιότητα του ακτιβιστή του κλίματος».

Ο συνεργάτης της, Τόμας, έχει ένα καθαρά τεχνικό υπόβαθρο, έχοντας εργαστεί για πάνω από 20 χρόνια στη δημιουργία προτύπων για τα πράσινα κτίρια και τον σχεδιασμό συστημάτων επαλήθευσης. «Κάπως δουλεύει αυτό», εξηγεί η Ελένη.

«Οι διαφορές μας συνδυάζονται και μας επιτρέπουν να οραματιζόμαστε ένα μέλλον το οποίο δεν θα μπορούσαμε να το οραματιστούμε μεμονωμένα, και να εφεύρουμε μια υπηρεσία που είναι πιο ενδιαφέρουσα και πιο πολύτιμη για τους δυνητικούς πελάτες ακριβώς επειδή ακολουθεί δύο διαφορετικές προσεγγίσεις για την επίλυση του ίδιου προβλήματος. Νιώθω τυχερή γιατί το να έχεις τους σωστούς ανθρώπους γύρω σου είναι απολύτως απαραίτητο για μια start-up», σημειώνει με ένα χαμόγελο ευγνωμοσύνης. «Χωρίς καλή ομάδα, κινδυνεύεις να χάσεις το μυαλό σου». 

«Η επιχειρηματικότητα είναι, τελικά, ένα εξαιρετικό μέρος για να βρίσκεται κανείς σήμερα, γιατί οι άνθρωποι αναζητούν νέους τρόπους που αλλάζουν το πώς ζούμε προς το καλύτερο», καταλήγει η Ελένη. Το επιχειρείν είναι ένα τρομερά δύσκολο άλμα, γεμάτο εξάντληση και θυσίες. Αλλά όταν βλέπω το έργο της Sintali να συμβάλλει θετικά σε έναν τομέα που θα επηρεάσει ολόκληρο τον πλανήτη, βρίσκω την ενέργεια που απαιτείται για να συνεχίσω τη δουλειά μου».

Θέματα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι συμβαίνει με την εξαγορά ιστορικών ιδιωτικών σχολείων από διεθνή επενδυτικά funds;

Radio Lifo / Τι συμβαίνει με την εξαγορά ιστορικών ιδιωτικών σχολείων από διεθνή επενδυτικά funds;

Τι αλλάζει στο τοπίο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών; Και γιατί οι ίδιοι εκφράζουν φόβους ότι δημιουργείται ένα παράλληλο εκπαιδευτικό σύστημα που θα αντικαταστήσει το δημόσιο; Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τον Γιώργο Χριστόπουλο, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος, για τις σημαντικές εξελίξεις στο χώρο της παιδείας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Είναι, τελικά, η woke αντζέντα απειλή για το «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια»;

Radio Lifo / Είναι τελικά η woke ατζέντα απειλή για το τρίπτυχο «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια»;

Τι είναι το «woke» και τι δεν είναι; Γιατί εξακολουθεί να διχάζει; Βρισκόμαστε σε πόλεμο ταυτοτήτων και πολιτισμών; Και αν είσαι woke, είσαι αριστερός; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τη Λασκαρίνα Λιακάκου και τον Θοδωρή Αντωνόπουλο για τις διαστρεβλώσεις που ακολουθούν την κουλτούρα της αφύπνισης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Υπόθεση Μονσελά: Δολοφόνος από οίκτο;

Αληθινά εγκλήματα / Υπόθεση Μονσελά: Δολοφόνος από οίκτο;

Γιατί φορούσε ωτοασπίδες η 40χρονη οδοντίατρος Γιόλα Βαγενά όταν βρέθηκε νεκρή στην άσφαλτο, σε ένα σημείο κοντά στη Βραυρώνα τον Ιανουάριο του 1994; Την υπόθεση ερευνά και αφηγείται ο δημοσιογράφος Νίκος Τσέφλιος.
THE LIFO TEAM
«Έκανα μαστεκτομή και υστερεκτομή πριν κλείσω τα 30»

Lifo Videos / «Έκανα μαστεκτομή και υστερεκτομή πριν κλείσω τα 30»

Η ηθοποιός και ζαχαροπλάστρια Ελένη Θεοδοσοπούλου αφηγείται στη LiFO την προσωπική της διαδρομή με το γονίδιο BRCA και τις προληπτικές επεμβάσεις για τον καρκίνο του μαστού που άλλαξαν τη ζωή της.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα;

Newsroom / Είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα;

Τι έχει συζητηθεί στις επαφές για την επιστροφή των Γλυπτών; Ποια νομική φόρμουλα αναζητείται; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με την ανταποκρίτρια των «Financial Times» Ελένη Βαρβιτσιώτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Υφίστανται έμφυλη βία οι γυναίκες με αναπηρία στην Ελλάδα;

Ζούμε, ρε! / Υφίστανται έμφυλη βία οι γυναίκες με αναπηρία στην Ελλάδα;

Η Χρυσέλλα Λαγαρία, ο Θοδωρής Τσάτσος και η Λασκαρίνα Λιακάκου σχολιάζουν τα αποτελέσματα της πολύ ενδιαφέρουσας έρευνας που διεξήγαγε πρόσφατα η ΔΕΗ, σε συνεργασία με τη ΔΙΟΤΙΜΑ, η οποία ρίχνει φως στην αθέατη πραγματικότητα που βιώνουν οι γυναίκες με κινητική και αισθητηριακή αναπηρία στη χώρα μας.
THE LIFO TEAM
Το θρίλερ της λεωφορειοπειρατίας με τους Ιάπωνες τουρίστες

Αληθινά εγκλήματα / Το θρίλερ της λεωφορειοπειρατίας με τους Ιάπωνες τουρίστες

O Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την ολοήμερη φρίκη που έζησαν 35 άνθρωποι, αντιμέτωποι με έναν άνδρα που ήθελε να πει τον πόνο του στην τηλεόραση και απήγαγε ένα λεωφορείο κοντά στη Νέα Επίδαυρο. Ένα θρίλερ που είχε ξεκινήσει λίγες ώρες νωρίτερα, με δύο δολοφονίες στην Τροιζηνία.
THE LIFO TEAM
«Εταιρεία δολοφόνων»: Μια συμμορία με άτομα υπεράνω υποψίας που σκόρπιζαν τη φρίκη

Αληθινά εγκλήματα / «Εταιρεία δολοφόνων»: Μια συμμορία με άτομα υπεράνω υποψίας που σκόρπιζαν τη φρίκη

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την υπόθεση του Χρήστου Παπαδόπουλου, ενός ευυπόληπτου πολίτη, δικηγόρου και πρώην δημάρχου της Νέας Χαλκηδόνας, που άφησε άφωνη την Ελλάδα το Πάσχα του 1987.
THE LIFO TEAM
Eιρήνη Μουρτζούκου: Μάνα-«Ηρώδης» ή ατελείωτο τηλεριάλιτι;

Newsroom / Eιρήνη Μουρτζούκου: Μάνα-«Ηρώδης» ή ατελείωτο τηλεριάλιτι;

O Γιάννης Πανταζόπουλος σχολιάζει με τον Μάκη Πολλάτο και τη Βάνα Κράβαρη την υπόθεση με τα πέντε νεκρά μωρά αλλά και τον λόγο που η Ειρήνη Μουρτζούκου έχει γίνει για τα media «η νέα Πισπιρίγκου».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Στα άδυτα του ανθρώπινου εγκεφάλου

Άκου την επιστήμη / Στα άδυτα του ανθρώπινου εγκεφάλου

Ποια είναι η αθέατη πλευρά των σκέψεων και τι επιρροή έχει ο νους στη ζωή μας; Ποια η σχέση του ανθρώπινου νου με το υπόλοιπο σύμπαν; Είναι η ηδονή απόρροια διεργασιών του ανθρώπινου εγκεφάλου; Ο ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολή τους Πανεπιστημίου Πατρών, Ηλίας Κούβελας εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι καινούργιο υπάρχει για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1;

Radio Lifo / Τι να κάνετε αν το παιδί σας νοσήσει από σακχαρώδη διαβήτη

Τι καινούργιο υπάρχει για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, που εμφανίζεται κυρίως στην παιδική και εφηβική ηλικία; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την Ελένη Φάκου, που ζει εδώ και τριάντα χρόνια με τη νόσο, και τον ψυχοθεραπευτή Μιχάλη Καλλιφρονά.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
To θρίλερ της εξαφάνισης των τριών κυνηγών στην Λαμία και τα σενάρια περί τρομοκρατίας

Αληθινά εγκλήματα / To θρίλερ της εξαφάνισης των τριών κυνηγών στη Λαμία και τα σενάρια περί τρομοκρατίας

O Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την υπόθεση της εξαφάνισης τριών κυνηγών από τα χωριά της Λοκρίδας και τα ανώνυμα τηλεφωνήματα με άρωμα τρομοκρατίας που συνέθεσαν το θρίλερ που παίχτηκε τον Αύγουστο του 2002 στις απόκρημνες πλαγιές της Οίτης στη Φθιώτιδα.
THE LIFO TEAM
Ευάγγελος Γκουντούφας: «Δεν είναι οι ανεμογεννήτριες η αιτία για τις πυρκαγιές»

Άκου την επιστήμη / «Δεν είναι οι ανεμογεννήτριες η αιτία για τις πυρκαγιές»

Γιατί αφού μάθαμε να ζούμε με τους σεισμούς, δεν έχουμε μάθει να ζούμε με τις φωτιές και τα ακραία φαινόμενα; Τελικά, καταστρέφουν ή όχι τα δάση οι αναδασώσεις; Ο γενικός διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Ευάγγελος Γκουντούφας εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ