Η Κάντυ Κάντυ και η επιστροφή του Fantastic '80s.

Facebook Twitter
0

Μέχρι που χώθηκα στα βαθιά του ελληνικού ίντερνετ δεν είχα ιδέα πόσο σκεφτόταν ακόμα ο κόσμος τη δεκαετία του '80. Νόμιζα πως ήμουν ο μόνος. Με το ξεκίνημα όμως των ελληνικών μπλογκς εκεί στα τέλη του '04 -τότε τα μπλογκς ήταν λίγα, με προσωπικό περιεχόμενο και αναγνώστες που λίγο πολύ γνωρίζονταν μεταξύ τους- διαπίστωσα πως σε καμία περίπτωση δεν ήμουν η εξαίρεση.

Όσοι έζησαν ή μεγάλωσαν ή γεννήθηκαν στα '80ς (και δεν σταμάτησαν να έχουν έντονα συναισθήματα γι' αυτά) βρήκαν στο ελληνικό ίντερνετ την υγειά τους, ή έστω κι άλλους ομοιοπαθείς. 

Κι ενώ στον πραγματικό κόσμο το να θυμηθείς ένα σλόγκαν απ' την τηλεοπτική διαφήμιση της Πατατούφας ή έναν καβγά του Ταχτσή με τη Μελίνα, ή ένα γκολ που μπήκε στον πρώτο αγώνα που πήγες σε γήπεδο μπορεί να μην ενδιαφέρει κανέναν, στο ίντερνετ όλα αυτά είναι αρχειακός θησαυρός!

Σήμερα υπάρχουν δεκάδες φόρουμ με ρετρό υλικό. Όλο και κάποιος θα 'χει γράψει σε βίντεο εκείνο το επεισόδιο σειράς που θυμάσαι σαν όνειρο, όλο και κάποιος θα ανεβάσει σε mp3 την κασέτα της 'ΜπιΜπιΜπό Στην Ακρόπολη', όλο και κάποιος θα σου λύσει κάποια ανόητη μουσική απορία. Όταν όμως όλα αυτά ήταν πανσπάνια, ένα μπλογκ ήταν ο φωτεινός φάρος που στριφογύριζε στο κομπιούτερ και στο μυαλό μου: το FANTASTIC '80s.

Το έγραφε η Ιφιμέδεια μαζί με τον Markos the Deaf και ήταν γεμάτο με την υψηλή και χαμηλή κουλτούρα των '80ς, τρίβια, αναμνήσεις και σατανικό χιούμορ. Κυρίως όμως ήταν γραμμένο από ανθρώπους  εμφανώς καλλιεργημένους και ακομπλεξάριστους. Όταν το καλοκαίρι η Ιφιμέδεια μού χάρισε τον τίτλο αλλά και τον υπότιτλο ('Αν ήσουν εκεί μην κάνεις πως δε θυμάσαι'), με λίγα λόγια τον αέρα του μαγαζιού, αποφάσισα να το ανοίξουμε εδώ στο Lifo.gr.

Και τώρα το προλογίζουμε μ' ένα θεματικό Σαββατοκύριακο γεμάτο διανόηση και trash, διαμάντια των '80ς και σκουπίδια. Είναι συλλογικό το μπλογκ - και ελπίζω πως σύντομα θα είναι γεμάτο με τελείως ανόμοια θέματα που θα έχουν μόνο έναν κοινό παρονομαστή:

Τη δεκαετία που διαμόρφωσε την απαίσια σημερινή κατάσταση της χώρας, αλλά και που μας γέμισε με χιούμορ και ελπίδα, δυο πράγματα που σε μεγάλο βαθμό διατηρούμε ακόμα.

(Μην κάνεις ότι δε θυμάσαι.)

Στίχοι τραγουδιού έναρξης

sing-along


Είναι όλο ομορφιά
Με χρώματα πολλά
Με λουλούδια στα μαλλιά
Και στην καλή της την καρδιά
Έχει μαζί τους φίλους της παρέα
Μέσα στη φύση όλα είν'ωραία
Τι ζεστασιά, μες την καρδιά
Η γλυκιά η Κάντυ
Είναι στιγμές που η μοναξιά
Μες την καρδιά φωλιάζει
Μα υπάρχει ελπίδα πάντοτε
Δεν τελειώνει εδώ η ζωή
Δάκρυα, μοναξιά, όχι πιά Κάντυ
Μια ματιά στον ήλιο με γιορτινά
Η Κάντυ Κάντυ.




*Όλα τα ποστ του FANTASTIC '80s είναι εδώ
Αρχείο
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ