Η μέρα και η νύχτα #3

Η μέρα και η νύχτα #3 Facebook Twitter
4

Από το blog του Λάμπρου Αραπάκου

 

 

 

ΜΕΡΑ. Νίκος Μπαρτζελάς, 78, συλλέκτης και έμπορος παλαιών αντικείμενων

 

Η μέρα και η νύχτα #3 Facebook Twitter

«Το να πετάς τα παλιά αντικείμενα είναι σα να πετάς μια παλιά φωτογραφία του παππού σου. Την πετάς και έπειτα μετανιώνεις», είναι το πράγμα που μου λέει κ. Νίκος, που κάθε πρωί πηγαίνει στο μαγαζί του στην οδό Κολοκοτρώνη 59. Κορνίζες, βιβλία, φωτιστικά, γκραβούρες, ντουλάπες, καρέκλες, βάζα, εικόνες και αλλά πολλά αντικείμενα μπορείς να βρεις εδώ! Αναρωτιέμαι πώς χωράνε τόσα πολλά μέσα σε λίγα τετραγωνικά. Όλα τακτοποιημένα, όλα ανήκουν σε άλλες δεκαετίες, σε πάνε αλλού...

Ο κ. Νίκος ξεκίνησε ως ταπετσέρης αλλά γρήγορα τον κέρδισαν οι αντίκες. «Παλιά υπήρχαν τα αρχοντόσπιτα στην Κορίνθου, όταν η Πάτρα άρχισε να στερεύει, πολλοί πωλούσαν τα έπιπλα τους τα όποια ήταν αριστουργήματα και εγώ πήγαινα και τα αγόραζα. Μου έφερναν και οι παλιατζήδες πράγματα που έβρισκαν στα σκουπίδια, τα μάζευα, τα ταξινομούσα σε μια αποθήκη που είχα και έρχονταν οι συλλέκτες την περίοδο του Καρναβαλιού και αγόραζαν. Στην αρχή μάζευα για τον εαυτό μου και στη συνέχεια το έκανα εμπόριο».

Το πιο παλιό αντικείμενο που έχει στο μαγαζί του είναι ένας καθρέφτης και μια συρταριέρα από το 1880 τα οποία φτάνουν πάνω από 2000 ευρώ το καθένα. «Τα παλιά αντικείμενα έχουν ψυχή, σου μιλάνε αρκεί να έχεις ευαισθησία. Κουβαλούν ιστορία και συναισθήματα», εξηγεί.

Πώς νιώθει όταν αποχωρίζεται ένα παλιό αντικείμενο; «Εάν δεν είναι καλός αυτός που το παίρνει, αν δεν το αγαπάει, λυπάμαι να του το δώσω, κατηγορώ το αντικείμενο και προσπαθώ να του πείσω να μην το πάρει. Και εκείνος το κατηγορεί έτσι ώστε να το πάρει πιο φθηνά»...

Στην ερώτηση μου αν το μαγαζί πάει καλά, απαντά με λύπη: «Εδώ και δύο χρόνια δεν κινείται τίποτα. Παλιά ότι μαζεύαμε, τα πωλούσαμε... Γενικά, όμως, δεν έχω βγάλει λεφτά από τη δουλειά αυτή. Ένα παιχνίδι είναι, σαν τον χαρτοπαίχτη που δύο φορές χάνει, μία κερδίζει». Πάντως, δεν αγχώνεται για το τι θα γίνουν όλα αυτά τα αντικείμενα όταν ο ίδιος σταματήσει να πηγαίνει στο μαγαζί: « Η κόρη μου έχει ακολουθήσει το επάγγελμα».

Και λίγο πριν φύγω, εντυπωσιασμένος με όλους αυτούς τους θησαυρούς, ο κ. Νίκος μου λέει «Να σου δώσω μια συμβουλή: Η ζωή είναι ένας μεγάλος περίπατος, περνάει γρήγορα, να σου μένουν τα ευχάριστα στη ζωή. Η αρχή μου είναι τα δυσάρεστα να τα ξεχνάω. Τα δυσάρεστα μην τα κρατάς, να τα πετάς σαν τα σκουπίδια, προχώρα με τα καλά»...

ΝΥΧΤΑ. Όλια, 37, τραγουδίστρια

 

Η μέρα και η νύχτα #3 Facebook Twitter

Θα τη συναντήσεις σε ταβέρνες, ελληνάδικα και πίστες της πόλης. Φέτος, θα εμφανίζεται στον «Καπετάνιο» στα Βραχνέικα. Τραγουδάει και η φωνή της, τα βγάζει πέρα σε κάθε συναίσθημα. Αγαπάει τα λαϊκά και κουβαλάει όλη τη μαγκιά για να τα υπερασπιστεί. «Το τραγούδι για μένα είναι έμπνευση, με ηρεμεί». Τη ρωτάω ποιο τραγούδι γουστάρει περισσότερο να ερμηνεύει; «Απόψε θέλω να πιω» της Χαρούλας Αλεξίου, απαντάει χωρίς να το σκεφτεί.

Τραγουδάει εδώ και 17 χρόνια, είναι από τη Θεσσαλονίκη και από μικρή, της έλεγαν ότι έχει ωραία φωνή. «Η μάμα μου τραγουδούσε σε τρεις γλώσσες και έπαιζε κιθάρα, υπήρχε πολύ μουσική μέσα στο σπίτι», αναφέρει. Και στην Πάτρα πώς βρέθηκε; «Οι γονείς μου -δυστυχώς δεν ζουν πλέον- ήταν αγιογράφοι και ήρθαν εδώ για να φτιάξουν κάποιες εκκλησίες. Δεν την αλλάζω την Πάτρα, μ' αρέσει»...

Και η νύχτα; «Είχα κάνει ένα γάμο, ο άντρας μου ήταν μουσικός, δούλευε τη νύχτα και έτσι ξεκίνησα το τραγούδι... Τώρα, έχουμε χωρίσει. Είμαι ελεύθερη και ωραία». Έχει μια κόρη 17 χρονών. Τη ρωτάω εάν η κόρη της, ήθελε να γίνει τραγουδίστρια, θα έφερνε αντιρρήσεις; «Δε θα το κάνει, αν ήθελε θα γινόταν, εννοείται ότι δε θα είχα πρόβλημα».

Η Όλια έχει δουλέψει αρκετές σαιζόν σε πίστες στην Αθήνα δίπλα στη Νατάσα Θεοδωρίδου, τον Πασχάλη Τέρζη, τη Ρίτα Σακελλαρίου, τον Θέμη Αδαμαντίδη, τον Αντύπα. «Σίγουρα ξεχωρίζω τον Τερζή και την Θεοδωρίδου από τις συνεργασίες μου, ο Τερζής μου είχε πει: "Άμα θέλεις, εμείς είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε", αλλά εγώ δεν ήθελα δισκογραφία. Μου είχαν τύχει ευκαιρίες. 'Ήθελα, όμως, πιο ήρεμα πράγματα».

Η κουβέντα πάει στα μαχαιρώματα της δουλειάς... «Κουράζεσαι ψυχολογικά από τη νύχτα, από τους συναδέλφους υπάρχουν ανταγωνισμοί. Ας πούμε, μου έχει τύχει ν' αποχωρήσω από σχήμα επειδή είχα πρόβλημα με συνάδελφο... Αν δύο τραγουδίστριες είναι λαϊκές μπορεί και να σφαχτούν για το ποια θα πει τα καλά τραγούδια».

Η νύχτα για εκείνη είναι δουλειά και τίποτε άλλο. Δείχνει ότι απολαμβάνει το τραγούδι και ας έχουν πέσει τα μεροκάματα. Δεν πτοείται. «Οι χρυσές εποχές ήταν οι δεκαετίες του ΄80 και του '90. Τώρα είναι η χειρότερη περίοδος. Η κρίση μ' έχει αγχώσει αλλά έχω μάθει να ζω και μετά πολλά και μετά τα λίγα. Το θέμα είναι να μη βλέπεις στις βιτρίνες την ευτυχία σου. Αν πάρεις όλα τα ρούχα και παπούτσια δε θα είσαι ευτυχισμένος, θα είσαι υπερβολικός. Να μάθουμε να ζούμε με πιο λίγα. Η ευτυχία είναι αλλού»...

Αρχείο
4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

3 σχόλια