Λουζιτάνια, 28 Δεκεμβρίου 1977

Facebook Twitter
0

Λουζιτάνια, 28 Δεκεμβρίου 1977 (αρχή)

 Γκαράζ Ροκ

 

Πώς σώζεις την τιμή του ροκ; Πώς αποκαθιστάς την χαμένη τιμή τραγουδιών και τρόπων που σπιλώθηκαν, χάθηκαν, λησμονήθηκαν, λοιδορήθηκαν, ενταφιάστηκαν; Πώς κάνεις ξανά τα κορμιά να τιγκάρουν ωραία στους κραδασμούς και τα χείλη να ψελλίσουν/ ουρλιάξουν/ τραγουδήσουν τραγούδια που είχαν καιρό να θυμηθούν ή που δεν τα είχανε ακούσει καν, και τώρα, για πρώτη φορά, τους φαίνονται απολύτως οικεία; Πώς σώζεις το ροκ; Όχι μ’ έναν λυγμό, μα με έναν βρόντο. Πάει να πει με έναν και μοναδικό τρόπο: με συναυλίες.

 

Αυτό, άκου με που σου λέω, αυτό που σήμερα το λένε live, και το άλλο που το λένε event, και το τρίτο που δρώμενο μας το τσαμπουνούν, εμείς, τότε, παλιά, πριν γεννηθείς, το λέγαμε συναυλία κι ήταν όλα σ’ ένα, και live και event και δρώμενο και καμιά δεκαριά άλλα μαζί, ναι, όλα αυτά συναυλία τα λέγαμε, και αν δεν γινόταν ο κακός χαμός και δεν χόρευε ένα πεντάωρο ο τρελός λαγός δεν την έλεγες πετυχημένη τη συναυλία.

 

Πάμε στο Χίλια Εννιακόσια Εβδομήντα Εφτά: Ο Μπλαζής να κάνει blazing το μπάσο. Στα τύμπανα δεν θυμάμαι ποιος ήταν, Τουρνικιώτης;, όχι, Τουρναβίτης;, μάλλον. Μπα, όχι. Μουζακίτης, ναι, Μουζακίτης, τώρα μου ήρθε, κοντά σαράντα χρόνια après! Πλήκτρα και κιθάρες, ο Νίκος Σπυρόπουλος. Κιθάρες, ο Βασίλης Σπυρόπουλος. Άλλος; Όχι, ο Σαμουηλίδης ή ο Κοτσμανίδης, δεν θυμάμαι να ήταν. Ο Κώστας ο Κουρεμένος που σε άλλες συναυλίες τραγουδούσε Lou Read, δεν θυμάμαι. Αλλά να σου που εμφανίζεται επί σκηνής – περίμενε, κάτσε, άσε, αργότερα αυτά. Πάμε στον Μπλαζή, πάλι, πάμε.

 

Ο Μπλαζής είχε ερωτευτεί μια Ολλανδέζα, την Μάριολιν, αν θυμάμαι καλά τη μελωδία του ονόματός της, και ήταν φαντάρος, σμηνίας, σμηνίτης, something like that, όταν την ερωτεύτηκε, στην Αεροπορία, στον Άλιμο, όχι, κάτσε, στον Αλμυρό, κάτι τέτοιο, και σκέφτηκε καπνίζοντας ένα 22 Αντινικότ άφιλτρο, Είμαι ερωτευμένος, πρέπει να πάρω ένα Φολκσβάγκεν και να πάω να βρω την Μάριολιν, και συνέχισε να σκέφτεται, Είμαι ερωτευμένος, πρέπει να πάω ένα Φολκβάγκεν και να πάω να βρω τη Μάριολιν, και άλλο δεν έκανε από το να σκέφτεται, Είμαι ερωτευμένος, πρέπει να πάρω ένα Φολκσβάγκεν και να πάω να βρω την Μάριολιν, και ούτε άκουγε τι του έλεγαν (διαταγές, παροτρύνσεις, βρισίδια, ενθαρρύνσεις, τίποτα, μηδέν, νάδα, ντιπ) και άρα ούτε απαντούσε σε όσα του έλεγαν, οπότε και τον απείλησαν οι ανώτεροι και τον βάρεσαν καναδυό φορές και τον καλόπιασαν με μαλαγανιές, αυτός όμως, ο Μπλαζής, δεν απαντούσε, δεν μιλούσε, δεν αντιδρούσε, κιχ, μούγκα, τσιμουδιά, ραμμένο, μόνο σκεφτόταν, Είμαι ερωτευμένος, πρέπει να πάρω ένα Φολκσβάγκεν και να πάω να βρω την Μάριολιν, και δεν άργησαν να του δώσουν το Τρελόχαρτο, που λέγαμε τότε, και αυτοί μεν να τον ξεφορτωθούν, αυτός δε μνα πάρει ένα Φολκσβάγκεν και να πάει να βρει την Μάριολιν.

 

Ο Μπλαζής, στη Συναυλία, με Σίγμα Κεφαλαίο, έπαιζε μπάσο και τραγουδούσε με τρομερή ένταση το Go Johnny Go, φορώντας ένα αυθεντικό τζάκετ Μ-65, και κουνιόταν μένοντας ακίνητος, τα πόδια να πατάνε γερά, πολύ γερά στο δάπεδο, και να είναι, ναι, σχεδόν ασάλευτος, και όλη η ένταση, πίσω από τα χοντρά μυωπικά φιμέ γυαλιά του, και από το αέναο ηδύ χαμόγελό του, να βγαίνει σε κάθε, και με κάθε, λέξη νότα συλλαβή. «Go Johnny Go / Go Johnny Go / Johnny Be Good»

 

Συνεχίζεται. Αύριο: Λουζιτάνια, ΙΙ

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ