R.I.P. Λεωνίδας Παπαγεωργίου

R.I.P. Λεωνίδας Παπαγεωργίου Facebook Twitter
7

Με οδύνη αποχαιρετώ σήμερα έναν αφανή ήρωα του ελληνικού σινεμά, έναν φίλο, ένα πραγματικό αγωνιστή υπέρ των ταινιών τέχνης και έναν οικογενειάρχη που το νήμα της ζωής του κόπηκε πρόωρα και απροσδόκητα χθες το βράδυ στο κέντρο της Αθήνας.

Σκοτώθηκε ο Λεωνίδας του Τριανόν, ο Λεωνίδας ''μας'', όπως τον λέγαμε όλοι όσοι είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε ταινίες στον τόπο αυτό, από τον μικρομηκά του Φεστιβάλ Δράμας μέχρι τον Κούνδουρο.

Όσοι επίσης σνομπάραμε 20 χρόνια πίσω το απομυθοποιημένο αμερικανικό σινεμά και τρυπώναμε στην ιστορική αίθουσα της Κοδριγκτώνος για να δούμε όλο και κάποιο αφιέρωμα στον Μπέργκμαν, στον Βισκόντι, στον Ταρκόφσκι.

Ο Λεωνίδας μού έμοιαζε και του τό'λεγα συχνά: Μονίμως στην τσίτα, αεικίνητος σαν έφευγε από το Τριανόν και πεταγόταν με το μηχανάκι του στο Ίλιον για να μεταφέρει κόπιες ταινιών.

Όλα μου τα ντοκιμαντέρ πέρασαν από το Τριανόν και πάντα με τον Λεωνίδα είχαμε άριστη συνεργασία. Εκεί πρωτοπαίχτηκε το Φλέρυ - Τρελή του φεγγαριού το 2002 με εκείνον να ορίζει δεύτερη επαναληπτική προβολή λόγω της προσέλευσης του κόσμου. Εκεί προβλήθηκε επίσης το Ζωντανοί στο Κύτταρο - Σκηνές Ροκ το 2005 με μία μεγάλη rock συναυλία που είχε επιμεληθεί ο άλλος συχωρεμένος, ο Μπάμπης Ακτσόγλου για το Filmcenter του ΕΚΚ. Εκεί, τέλος, έκανε τη δεύτερη εβδομάδα προβολής του στην Αθήνα το ντοκιμαντέρ Κατερίνα Γώγου - Για την αποκατάσταση του μαύρου πριν μερικούς μήνες. 

R.I.P. Λεωνίδας Παπαγεωργίου Facebook Twitter

Και τι δε γινόταν στο Τριανόν, πάντα υπό την εποπτεία του Λεωνίδα, που τελευταία αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα: Προβολές βωβών ταινιών μετά ζωντανής μουσικής υπόκρουσης, θεατρικές παραστάσεις, παιδικές εκδηλώσεις, συναυλίες είτε με την Ορχήστρα των Χρωμάτων, είτε με διάφορα συγκροτήματα, αφιερώματα για σκληροπυρηνικούς σινεφίλ, έως και συνέδρια ποίησης και λογοτεχνίας.

Γι' αυτό και στην κηδεία του είναι σίγουρο πως θα τον αποχαιρετίσει σύσσωμος ο κινηματογραφικός, ο θεατρικός και ο μουσικός κόσμος της χώρας.

Ο Λεωνίδας Παπαγεωργίου ήταν 51 ετών.

Αφήνει πίσω του γυναίκα και τρία μωρά παιδιά.

Πόσο άδικος κόσμος τελικά...

7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

5 σχόλια
ΜΠΟΣΚΟ μην ασχολείσαι καν. Ας πούμε για τον Λεωνίδα, το Τριανόν, τις ταινίες. Έχω δει σε αυτήν την αίθουσα μερικές από τις καλύτερες ταινίες συνολικά. Και περιέργως πάντα κοίταζα τί παίζει το τριανόν όταν ήθελα να πάω σινεμά. Και το αλφαβίλ βέβαια, όταν υπήρχε.
interim, πάρε δρόμο από δω μέσα, διότι αν είχες σχολιάσει σε άλλη ανάρτηση, θά'χες ακούσει ήδη τα σχολιανά σου. Βλάκα, ε βλάκα! Για τα αφιερώματα σού απαντάει καλύτερα ο klimov. Για τα παιδιά που ρωτάς, για μένα ένα 9χρονο παιδί ακόμη ''μωρό'' είναι. Και τώρα πάρ'το κουβαδάκι σου και σ' αλλη παραλία!
Ένας από τους πιο όμορφους ανθρώπους που έχω γνωρίσει. Λυπάμαι αφάνταστα.*Με μια πρόχειρη αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε τι έργο έχει ποιήσει το Τριανόν και τα αφιερώματα που έχει κάνει. Φυσικά ανάμεσα σε άλλα, συμπεριλαμβάνονται και αυτά των Ταρκόφσκυ, Μπέργκμαν, Βισκόντι, Παρατζάνοφ, Ταρ.