Βαλαωρίτου: Μια γειτονιά δίχως νόμο, δίχως τάξη

Βαλαωρίτου: Μια γειτονιά δίχως νόμο, δίχως τάξη Facebook Twitter
10

Του Γιώργου Τούλα, από την Παράλλαξη

 

Βαλαωρίτου: Μια γειτονιά δίχως νόμο, δίχως τάξη Facebook Twitter

 

Η περίπτωση της Βαλαωρίτου είναι η πιο εξώφθαλμη περίπτωση στη Θεσσαλονίκη του τι σημαίνει λάθος ανάπτυξη, λάθος επιλογές, έλλειψη τάξης, πυγμής και αποφασιστικότητας.


Μια παραδοσιακή γειτονιά της πόλης που μέχρι δέκα χρόνια πριν έσφυζε από παραγωγικότητα, μικρές βιοτεχνίες, εδώδιμα-αποικιακά, χρώματα και σιδηρικά, παραδοσιακούς νοικοκυραίους έμπορους που κληρονομούσαν τις επιχειρήσεις τους από τους γονείς τους και τις κληροδοτούσαν στα παιδιά τους.

 

Η αρχή της κρίσης βρήκε τη γειτονιά σε μια φάση αναζήτησης ταυτότητας. Η παρακμή των γειτονικών Λαδάδικων έκανε τους γέρακες της νύχτας και τα αετόπουλα του life style να αναζητήσουν το νέο προορισμό της πόλης. Τα καταστήματα που έκλειναν σωρηδόν ήταν η μαγιά. Μια γειτονιά χωρίς οικιστικό ενδιαφέρον ανέκαθεν, η Βαλαωρίτου συγκέντρωσε σε παλιούς βιοτεχνικούς χώρους την προτίμηση νέων ανθρώπων που τα μετέτρεψαν σε loft ελπίζοντας σε μια συνολική μετατροπή της περιοχής σε ένα διαφορετικό πόλο έλξης καλλιτεχνών, δημιουργών και κολεκτίβων.

 

Η αλήθεια είναι πως τα προηγούμενα χρόνια έγινε μια μαζική προσπάθεια μετακόμισης εδώ πολλών ανεξάρτητων δημιουργών και η δημιουργία χώρων έκφρασης όπως οι Lindy Hop Greece, το Dynamo, το Πείραμα, η Σχολή Ανδρέας Βουτσινάς, η Ούγκα Κλάρα, η γκαλερί Toss, γραφιστικά γραφεία, αρχιτεκτονικά γραφεία, designers σαν το Θανάση Μπαμπαλή και τους 157 και 172 και πολλοί άλλοι και επιχειρήθηκε μάλιστα και μια χαρτογράφηση της περιοχής ως τόπος δημιουργικής συνάντησης. Μάλιστα οργανώθηκε και ένα design tour την περσινή χρονιά που σύστησε στο κοινό της πόλης μια άλλη Βαλαωρίτου. Ακόμα και το μικρό ξενοδοχείο Colors που απευθύνθηκε σε ένα άλλο κοινό επισκεπτών της πόλης εντάσσεται σε αυτή την προσπάθεια.


Στο πέρασμα του χρόνου όμως πολλοί δεν άντεξαν και εγκατέλειψαν την κούρσα και η περιοχή παραδόθηκε στην ασυδοσία της νύχτας. Τα πρώτα εναλλακτικά μαγαζιά που άνοιξαν στην περιοχή τονίζοντας το διαφορετικό χαρακτήρα της άρχισαν να αλλάζουν χέρια και να κλείνουν. Έδωσαν τη θέση τους σε μπαρ αμφιβόλου αισθητικής που έφεραν μαζί τους έναν τρομακτικό ανταγωνισμό. Κάθε κατάστημα με πιτζάμες που έκλεινε στην περιοχή έδινε τη θέση του σε ένα μπαρ και η αυθαιρεσία ήρθε μαζί με το χάος. Τα οδοστρώματα του δρόμου αλλά και τους παρακείμενους, τη Συγγρού, τη Βηλαρά εξαφανίστηκαν. Έγιναν υπαίθριες μπάρες, τραπεζοκαθίσματα, τσιφλίκι των επιχειρηματιών. Η μουσική και ο θόρυβος ξεπέρασε κάθε λογική, οι ελάχιστοι πια διαμένοντες που δεν μετακόμισαν δεινοπαθούν.


Οι διαρκείς καταγγελίες στο γειτονικό αστυνομικό τμήμα μοιάζουν ανέκδοτα, αφού κανείς δεν επεμβαίνει να Σταματήσει την κατρακύλα. Ακόμα και η νέα διοίκηση του Δήμου, διότι η παλιά είχε στήσει εκεί ακριβώς στη γωνία Συγγρού και Βαλαωρίτου, το στρατηγείο των Δημητρίων πριν τρία χρόνια, ακόμα και η νέα διοίκηση, πλην μερικών επεμβάσεων για να μαζέψει τραπεζοκαθίσματα, φάνηκε εντελώς αδύναμη να κάνει κάτι για να προλάβει το κακό. Αντίθετα συνέχισε να δίνει άδειες για καταστήματα νυχτερινής διασκέδασης, χωρίς καμία περίπτωση βιωσιμότητας.


Ήταν θέμα χρόνου να αρχίσουν και τα έκτροπα. Η προστασία και ο νόμος της νύχτας έτσι και αλλιώς υπάρχουν στην περιοχή από νωρίς. Τώρα ήρθε η ώρα των συμπλοκών των θαμώνων. Την Παρασκευή που μας πέρασε ένας χοντρός τέτοιος τσαμπουκάς με κομμένα μπουκάλια ήρθε να επιβεβαιώσει τους φόβους. Τέσσερεις συλλήψεις έκανε η αστυνομία μετά από χαρακώματα με σπασμένα μπουκάλια. Η Βαλαωρίτου βαδίζει ανεξέλεγκτη στον επόμενο χειμώνα.

 

Η περιοχή θυμίζει πια τα Λαδάδικα στο τελευταίο τους στάδιο. Αν η επιχειρηματικότητα που ονειρευτήκαμε στη Θεσσαλονίκη έχει αυτό το πρόσωπο τότε όσοι τη σχεδίασαν και την ονειρεύτηκαν θα πρέπει να βρουν μέρος να κρυφτούν...

 

 

 

 

10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

6 σχόλια
Οι εποχές είναι πιο άγριες και το παράδειγμα της Βαλαωρίτου δείχνει ότι το λάθος των Λαδάδικων, του Ψυρρή, του Γκαζιού επαναλαμβάνεται. Το ευχάριστο είναι ότι όταν περνά η μόδα (και υπάρχουν αρκετές περιοχές προς άλωση ακόμα, Φιλίππου, Αντιγονιδών, Ολυμπιάδος κλπ) η κατάσταση γίνεται κάπως πιο βιώσιμη. Ομως τα πυζαμάδικα και τα παπλωματαδικα δεν τα βλέπω να ξαναγυρίζουν...
Άλλο ένα άρθρο εμποτισμένο με την ρομαντική υπερβολή για την κατάντια της Ελλάδας και το λάθος δρόμο που αυτή έχει πάρει.Αν δε ζούσα στην περιοχή ίσως και να παρασυρόμουν από τη γραφική (πια) πίκρα του συγγραφέα για τη ''βιβλική'' καταστροφή που υπέστη η περιοχή.Ευτυχώς όμως ζω και η επίκληση στο συναίσθημα(και στη νοσταλγικότητα για τις παλιές καλές εποχές) που επιχειρείται,δεν πείθει.
Απ' ό,τι διαβάζω, ο συγγραφέας δεν θεωρεί καθόλου καταστροφή τα τέλεια μαγαζιά που είχαν ανοίξει ή τις κολλεκτίβες που έδωσαν ζωή στην περιοχή - αλλά την τωρινή κατάντια, το νόμο της νύχτας, τις συμπλόκές, και το ότι μια καλή προσπάθεια καταπίνεται απ' την κακή πλευρά των επιχειρήσεων της νύχτας.
Δεν εξεπλάγην που κάτι στην Ελλάδα ξεκίνησε όμορφα για να καταλήξει άσχημα αλλά με δήμαρχο τον Μπουτάρη περιμέναμε κάτι καλύτερο. Μιλάμε για κλασσικό παιχνίδι επιχειρηματιών που αναβαθμίζουν μία περιοχή και μόλις κάνει κύκλο στρέφονται σε άλλη(βλ. Αριστοτέλους, λαδάδικα, παραλία) ή απλά ο κόσμος βαριέται και αλλάζει συνήθειες εύκολα? Παρ'όλ'αυτά υπάρχουν ακόμα αξιόλογα μαγαζιά που αξίζει να επισκεφτείς.