Όταν δεν χωράς πλέον στο κρεβάτι σου

Facebook Twitter
9

Το έργο άρχισες να το ψυλλιάζεσαι εδώ και εβδομάδες. Πρώτα ήταν η Κατερίνα. Μετά ο Απόστολος και πάντα η ίδια αιτία. «Δεν βγαίνω ρε παιδιά. Οι πωλήσεις έχουν πέσει. Αυτό το γαμημένο το ΦΠΑ φταίει για όλα. Πόσα να κρύψω ο χριστιανός»; Ένα πρωί ήρθε και η σειρά σου. Πρωινό τηλέφωνο στο γραφείο σου και κάλεσμα στον διευθυντή. Ο ίδιος λυπημένος να εξιστορεί το πώς ξεκίνησε με τριάντα δραχμές στην τσέπη, που έφτασε και πως κινδυνεύει να τα χάσει όλα. Το συμπέρασμα γνωστό. «Λυπάμαι ρε αγόρι μου αλλά δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας. Απολύεσαι!».


«Το πρώτο διάστημα έχεις το μούδιασμα του σοκ και κάποιες πενιχρές οικονομίες στην άκρη να χρηματοδοτούν τις βόλτες σου στην παραλία για να σκεφτείς. Με τόση σκέψη και προβληματισμό στα 25 μου φιλόσοφος έπρεπε να γίνω όχι λογιστής. Το πρώτο κύμα «στεναχώριας» το βίωσα όταν έψαχνα να αγοράσω κούτες για να βάλω μέσα τα πράγματα μου. Έκανα δύο ημέρες να τα μαζέψω όλα, ενώ ήταν δουλειά ουσιαστικά ενός απογεύματος», αναφέρει ο Άγγελος.

 

Και ύστερα η μεταφορική, μία τελευταία ματιά στο σπίτι που κάποτε γέμιζε με φωνές και πάρτι και το κλείσιμο της πόρτας. Η Αλεξία έκλαψε πολύ εκείνη την ημέρα. Και στο ασανσέρ και στο αυτοκίνητο και πάνω από τις κούτες. Και μετά ήρθε το φρένο και το «φτάσαμε».

«Ξάφνου συνειδητοποιείς ότι το πατρικό που τόσο λαχταρούσες να δεις τα Χριστούγεννα και το Πάσχα θα γίνει τώρα το νέο σου σπίτι. "Ένα καταφύγιο προσωρινό" όπως λένε οι γονείς σου. Δεν τους πιστεύεις. Ανοίγεις τα πράγματα και τα βάζεις στα παιδικά συρτάρια. Όλα είναι στη θέση τους και ας μη χωράς στο κρεβάτι σου. Κι ας μη χωράς γενικότερα».

Ακολουθούν τα πρώτα μελαγχολικά πρωινά. Οι γονείς πιο διακριτικοί από ποτέ. Ξέρουν.

«Στις γιορτές μπορεί να σε βομβάρδιζαν με 35 ερωτήσεις το λεπτό. Τώρα ξέρουν. Ζορίζονται και οι ίδιοι. «Που μας έφτασαν οι κερατάδες» τους ακούς να συζητούν. Κοιμάσαι πολύ. Ή κάνεις πως κοιμάσαι πολύ. Οι άλλοι νομίζουν ότι ξυπνάς μεσημέρι. Ξέρεις ότι ξυπνάς πρωί αλλά σηκώνεσαι μεσημέρι. Και μονίμως κουρασμένος. Μη με ρωτήσεις από τι μπορεί να είναι κουρασμένος ένας άνεργος», ανέφερε η Ελένη.

Ο Σωτήρης είδε, όπως λέει, τον όγκο των εκτυπωμένων βιογραφικών του να χρησιμεύει περισσότερο σε ένα τζάκι παρά στην εύρεση δουλειάς στην Κομοτηνή. Ο ίδιος δεν το μετανιώνει και κάνει ένα καινούριο ξεκίνημα.


«Μία επιστροφή σε κάτι που έχεις γευτεί ποτέ δεν είναι εύκολη. Δεν μπορώ να σου πω ότι όταν το πήρα απόφαση ήμουν χαρούμενος. Υπάρχουν όμως και τα θετικά σε κάθε απόφαση. Αρχικά με τη δεδομένη κρίση και ανεργία έχουν γυρίσει όλοι. Εμένα προσωπικά το 80% των φίλων μου γύρισε στο πατρικό του. Αυτό σημαίνει ότι τα περισσότερα άτομα με τα οποία έχεις δεθεί θα είναι παρόν και στη νέα σου πραγματικότητα. Επίσης, πρέπει να σκεφτούμε και το επίπεδο διαβίωσης. Από το να βγάζω κάποια λίγα χρήματα στη μεγάλη πόλη και απλά να επιβιώνω, μπορώ με τα ίδια χρήματα να περάσω πολύ πιο όμορφα στην πατρίδα μου. Δεν σου λέω ότι δε στερείσαι πράγματα. Απλά τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά. Οφείλεις να προσαρμοστείς στις καταστάσεις και να κοιτάξεις πως θα καταφέρεις να ζήσεις με αξιοπρέπεια».


Ο χειμώνας θα βρει και τους τέσσερις στις πατρίδες τους να αναζητούν μία καινούρια καθημερινότητα. Στο ίδιο δωμάτιο που έκαναν τα πρώτα τους όνειρα. Στο ίδιο δωμάτιο που θα χτίσουν και τα επόμενα.

9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

6 σχόλια
Το να σηκωθείς να πας να νοικιάσεις μόνος σου είναι μια κουβέντα. Γιατί δεν μπορεί να διαρρηγνύεις τα ιμάτιά σου για το πόσο ανεξαρτήτουλας είσαι αλλά το σπίτι να έχει επιπλωθεί-εξοπλιστεί πατρική δωρεά... και στα δύσκολα να τσοντάρουν και λίγο τα γερόντια... Προφανώς δεν είναι μόνο το νοίκι κι οι λογαριασμοί το θέμα, επομένως.
Νομίζω ότι διάβασα ό,τι σκεφτομαι τόσο καιρό. Διάβασα ότι ακούω τους δικούς μου να λένε όταν μιλάμε στο τηλέφωνο και όταν τους βλέπω από κοντά.Και οι γονείς πάντα ξέρουν καλύτερα ότι δεν χωράς πλέον. Θέλουν να σε βλέπουν ευτυχισμένο και πετυχημένο. Να σε βλέπουν συχνά αλλά να είσαι ανεξάρτητος. Βλέπουν τα παιδιά τους να γερνούν γρήγορα....όχι από την κούραση της δημιουργίας αλλά από την κούραση της απραξίας. Και γερνούν και αυτοί πιο γρήγορα...από την στενοχώρια τους.Γράφω από το εξωτερικό πλέον, μου λείπουν οι άνθρωποι μου. Δεν ονειρεύομαι ακόμα να γυρίσω....ονειρεύομαι να φτιάξω νέα ζωή εδώ....Υ.Γ.: Ποτέ δεν απολύεσαι με τόσο ωραίο τρόπο...μακάρι να ήταν έτσι...συνήθως σε κυνηγούν να φύγεις, να γλιτώσουν ό,τι μπορούν....ένας παθών!!!
Οι παράγραφοι μεταξύ Σπάιντερμαν και Πίτερ Παν (αυτός δεν είναι, μωρέ;) με τσάκισαν. Απ' το παιδικό μου δωμάτιο σάς γράφω κι εγώ -προχθές έκλεισα έναν χρόνο επιστροφής στα πάτρια...