Τα έντομα μπαίνουν στο ευρωπαϊκό τραπέζι

Τα έντομα μπαίνουν στο ευρωπαϊκό τραπέζι Facebook Twitter
10

Τα έντομα, που σε άλλες ηπείρους βρίσκονται εδώ και αιώνες ως μενού στο τραπέζι, φαίνεται ότι αρχίζουν να πατάνε δειλά το πόδι τους και στην ευρωπαϊκή κουζίνα. Η εφημερίδα Le Monde, αναφέρεται σε «εντομοφαγικά» εστιατόρια που ανοίγουν το ένα μετά το άλλο, στο Άμστερνταμ, στο Λονδίνο, το Βερολίνο, την Κοπεγχάγη και το τελευταίο στο Παρίσι. Από χθες Σάββατο 12 Οκτωβρίου, ένα μπαρ-εστιατόριο στην πόλη του Φωτός, προσφέρει σκουλήκια και ακρίδες, μάλλον ως «εναλλακτική» των ξηρών καρπών. Στη Νίκαια, ο σεφ David Faure, που έχει και ένα αστέρι από τη Michelin , σερβίρει ήδη από τον Απρίλιο μενού που συνδυάζει μεταξύ άλλων, φουά γκρα και τραγανά τριζόνια.  

Ευρωπαϊκά προγράμματα για την εντομοφαγία

 

Μέχρι τώρα, αυτή η εντομοφαγία περιοριζόταν σε ένα εξτρίμ κοινό που ήθελε να «παίξει» με τις εμπειρίες και τις αισθήσεις. Όμως, σιγά-σιγά η νέα «μόδα» εξαπλώνεται τόσο ώστε να ιδρυθεί και διεθνές κέντρο εντόμων στην Ολλανδία, ένα κέντρο που συγκεντρώνει 15 εταιρίες και πανεπιστήμια τα οποία ασχολούνται με την  παραγωγή εντόμων για ανθρώπινη και ζωική κατανάλωση.

Δεν είναι όμως μόνο οι ιδιώτες που βλέπουν ότι ο τομέας αυτός έχει μέλλον. Είναι και η ίδια η Ε.Ε. που «τρέχει» ήδη δύο ευρωπαϊκά προγράμματα για τη μελέτη του θέματος. Στη Γαλλία, δύο εταιρίες με προϋπολογισμό ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ ξεκίνησαν τον Ιανουάριο την ανάπτυξη ενός εντομολογικού διυλιστηρίου. Ο στόχος είναι να παράξουν μέχρι το 2016, με βάση το αλεύρι και θρεπτικά συστατικά από έντομα, τροφή για ιχθυοτροφεία και ορνιθοτροφεία.

Ο ίδιος ο ΟΗΕ, μέσω του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας, είχε με έκθεση του το Μάιο ενθαρρύνει τη βρώση εντόμων, δίνοντας μάλιστα κατάλογο με 1.900 βρώσιμα είδη, ώστε να καταπολεμηθεί η πείνα στον κόσμο. Μεταξύ των πλεονεκτημάτων που ανέφερε, είναι ότι τα έντομα έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και μέταλλα από το κρέας, ενώ για την παραγωγή ενός κιλού εντόμων απαιτείται η χορήγηση δύο κιλών τροφίμων. Για ένα κιλό βόειο κρέας, χρειάζονται 8 κιλά τροφίμων.  

Τα έντομα μπαίνουν στο ευρωπαϊκό τραπέζι Facebook Twitter

«Οι τερμίτες, πλούσιοι σε σίδηρο»

Η “Le Monde”, βλέποντας τα έντομα να μπαίνουν στο ευρωπαϊκό τραπέζι, απευθύνθηκε σε έναν ειδικό, τον εντομολόγο Philippe Le Gall, ο οποίος εμφανίζεται σίγουρος ότι τα έντομα θα είναι στο μέλλον, μέρος της θρεπτικής αλυσίδας του ανθρώπου, ειδικά σε αγροτικές περιοχές αναπτυσσόμενων χωρών, όπου ήδη γίνεται κατανάλωσή τους.

Επισημαίνει επίσης ότι στην Αφρική, η κατανάλωση τερμιτών και καμπιών είναι πολύ διαδεδομένη, επειδή αυτά τα είδη υπάρχουν εκεί σε αφθονία. Και αυτό συμβαίνει κυρίως σε περιόδους ξηρές, μεταξύ δύο καλλιεργειών.

Στην Ευρώπη όμως, για να βρει κάποιος, αναφορά για κατανάλωση εντόμων, θα πρέπει, όπως λέει ο Le Gall να γυρίσει στην Αρχαία Ρώμη, σε μια αναφορά του Πλίνιου του Πρεσβύτερου για κάποια «εντομολιχουδιά.»

Υπάρχει, κατά τον εντομολόγο, και ο παράγοντας «κόστος» που ευνοεί τη βρώση εντόμων. Στη Μπραζαβίλ του Κονγκό λειτουργεί ολόκληρη αγορά με λιχουδιές από έντομα και συγκριτικά με την κανονική αγορά είναι φτηνή.  Ένα γεύμα από σκαθάρια ή κάμπιες είναι πέντε φορές φθηνότερο από ένα γεύμα με κρέας θηραμάτων , σκαντζόχοιρο ή agouti .

Για τη διατροφική αξία των εντόμων, ο επιστήμονας λέει ότι είναι ακριβώς ίδια με αυτή του κρέατος. Οι τερμίτες, για παράδειγμα, είναι στην κορυφή του καταλόγου στις τροφές πλούσιες σε σίδηρο, ακριβώς πίσω από τις φακές ενώ η χυτίνη, συστατικό του κελύφους των εντόμων, έχει εξαιρετικές αντιμικροβιακές ιδιότητες.

10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έλον Μασκ: Θέλει να κόψει «ζόμπι» προγράμματα ύψους $500 δισ. - Ανάμεσά τους και της NASA

Διεθνή / Έλον Μασκ: Θέλει να κάνει περικοπές $500 δισ. σε «ζόμπι» ομοσπονδιακά προγράμματα, μεταξύ τους και της NASA

Στα προγράμματα που αναμένεται cost cutting περιλαμβάνονται η ιατρική περίθαλψη για βετεράνους, τα κουπόνια στέγασης χαμηλού εισοδήματος, τα Pell Grants για φοιτητές, το FBI και πρωτοβουλίες της NASA
LIFO NEWSROOM
COP29 για το κλίμα: Μόνο $250 δισ. από το 1,3 τρισ. που απαιτούνται, συμφώνησαν να δίνουν οι πλούσιες χώρες στις φτωχές

Διεθνή / COP29 για το κλίμα: Μόνο $250 δισ. από το 1,3 τρισ. που απαιτούνται, συμφώνησαν να δίνουν οι πλούσιες χώρες στις φτωχές

Το προσχέδιο της Συμφωνίας ορίζει ως ευρύτερο τον στόχο για άντληση 1,3 τρισ. δολαρίων ετησίως έως το 2035, με αναφορές σε χρηματοδότηση από «δημόσιες και ιδιωτικές πηγές»
LIFO NEWSROOM
Η επικίνδυνη εναέρια κυκλοφορία στη Μέση Ανατολή- Απειλούνται οι εμπορικές πτήσεις

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Δίπλα-δίπλα πύραυλοι και εμπορικές πτήσεις σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους αεροδιαδρόμους

Τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνουν οι αεροπορικές εταιρείες - Από τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας της ισραηλινής ElAl μέχρι την απόφαση να μην πετούν νύχτα τα αεροσκάφη της Wizz Air
LIFO NEWSROOM
Αυστρία: Υδραυλικός ανακάλυψε στο υπόγειο βίλας σεντούκι με κρυμμένο θησαυρό αξίας πάνω από 2 εκατ. ευρώ

Διεθνή / Αυστρία: Υδραυλικός ανακάλυψε στο υπόγειο βίλας σεντούκι με κρυμμένο θησαυρό αξίας πάνω από 2 εκατ. ευρώ

Πώς η περιέργεια του για ένα μυστηριώδες σχοινί τον οδήγησε σε ένα σεντούκι γεμάτο χρυσά νομίσματα - Σε ποιον ανήκει ο θησαυρός, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία στην Αυστρία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Γερμανία: Σχέδια για υποδοχή 800.000 στρατιωτών του ΝΑΤΟ υπό το φάσμα ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου

Διεθνή / Γερμανία: Πάρτε γεννήτριες, προβλέπει το σχέδιο Deutscland για το ενδεχόμενο Παγκοσμίου Πολέμου

Σχέδια για υποδοχή 800.000 στρατιωτών του ΝΑΤΟ στο ενδεχόμενο επέκτασης του πολέμου στην Ουκρανία - Η αλλαγή στρατηγικής της Ρωσίας και οι απειλές Κιμ μετά την εκτόξευση αμερικανικών και βρετανικών πυραύλων από το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Και ο Κιμ Γιονγκ Ουν προειδοποιεί για πυρηνικό πόλεμο - Κατηγορεί τις ΗΠΑ πως πυροδοτούν την ένταση

Διεθνή / Και ο Κιμ Γιονγκ Ουν, μετά τον Πούτιν, προειδοποιεί για πυρηνικό πόλεμο

Ποτέ πριν η αντιπαράθεση στην κορεατική χερσόνησο δεν ήταν τόσο επικίνδυνη και οξεία ώστε να κλιμακωθεί στον πιο καταστροφικό θερμοπυρηνικό πόλεμο, είπε ο Κιμ Γιονγκ Ουν - Κατηγορεί τις ΗΠΑ πως πυροδοτούν την ένταση
LIFO NEWSROOM
Η κόντρα Μασκ και Άλτμαν: Από την ίδρυση της OpenAI έως τη σκληρή μάχη για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης

Διεθνή / Η κόντρα Μασκ και Άλτμαν: Από την ίδρυση της OpenAI έως τη σκληρή μάχη για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης

Ο Μασκ επένδυσε περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια και χαρακτήρισε την OpenAI ως «απόλυτη προτεραιότητά» του. Ωστόσο, όπως αποκαλύπτουν τα emails, οι διαφωνίες για τη διαχείριση και τη χρηματοδότηση ξεκίνησαν σχεδόν αμέσως
LIFO NEWSROOM

σχόλια

7 σχόλια
Λόγω επικείμενης πανευρωπαικής φτώχειας μας το σερβίρετε σαν γκουρμεδιά;Ότι και να΄σαι μια κατσαρίδα θα την βρεις,ένα κουνούπι,μια κάμπια.Τόσα σκατά τρώμε ας φάμε και τα απόσκατα.