Αγαπητοί φίλοι του CityLegal: Ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη σας που έχει σωρεύσει άνω των 100 ερωτημάτων τα οποία περιμένουν απάντηση. Παρακαλούμε για την υπομονή σας αν αργούμε λιγάκι να σας απαντήσουμε.
1.
Αγαπητέ κε. Γραμματίδη.
Θέλω την εξής πληροφορία: Άγαμη θυγατέρα που λαμβάνει από το Δημόσιο την σύνταξη του θανόντος πατέρα της, είναι κάτοικος εξωτερικού (Αγγλία, έχει πάρει και την βρετανική υπηκοότητα), όπου και εργάζεται, αλλά κάνει την φορολογική της δήλωση σαν κάτοικος Ελλάδος, όπου δηλώνει την σύνταξη του πατέρα της. Εάν κάνει δήλωση ως κάτοικος εξωτερικού και δηλώσει και τα εισοδήματά της αλλοδαπής, θα της μειωθεί ή θα της κοπεί η σύνταξη???
Μαρίκα
Αγαπητή Μαρίκα,
Στις συντάξεις που παίρνουν οι άγαμες θυγατέρες έχει μπει πλέον ως πλαφόν τα 720 ευρώ το μήνα. Ταυτόχρονα όμως τέθηκαν και εισοδηματικά κριτήρια. Συγκεκριμένα στην περίπτωση που υπάρχουν εισοδήματα από άλλες πηγές (πχ ενοίκια ή μισθός από εργασία) τότε υπάρχει και αναλογική μείωση της σύνταξης ή ακόμα και αναστολή της. Το όριο που μπαίνει είναι τα 8.640 ευρώ, που αποτελούν το συνολικό ποσό της ετήσιας σύνταξης. Στην περίπτωση που τα εισοδήματα από άλλες πηγές είναι μεγαλύτερα από αυτό το όριο, τότε η σύνταξη αναστέλλεται. Εάν όμως είναι μικρότερα, τότε γίνεται αναλογική μείωση της σύνταξης. Οπότε, για να απαντήσω στην ερώτησή σου, ναι μόλις δηλωθούν τα εισοδήματα της αλλοδαπής εάν αυτά είναι πάνω από 8.640 ευρώ το χρόνο η σύνταξη θα κοπεί. Εάν είναι λιγότερα από 8.640 ευρώ το χρόνο, η σύνταξη θα μειωθεί αναλογικά.
Σε κάθε περίπτωση, η άγαμη θυγατέρα οφείλει να ενημερώσει τις ελληνικές φορολογικές αρχές ότι έχει άλλα εισοδήματα διότι αλλιώς εισπράττει παρανόμως μια σύνταξη την οποία δεν δικαιούται.
_____________
2.
Καλημέρα,
Εργαζόμουν σε ιδιωτική εταιρία στην Αθήνα και έκανα φορολογική δήλωση κάθε χρόνο. Πριν 5 χρόνια, πήγα στο Βέλγιο. Από τότε εργάζομαι και κάνω φορολογική δήλωση εκεί κάθε χρόνο. Δεν είπα στη ΔΟΥ μου ότι φεύγω για το εξωτερικό. Αυτά τα 5 χρόνια δεν έκανα καθόλου φορολογική δήλωση στην Ελλάδα, γιατί δεν έχω κανένα εισόδημα στην Ελλάδα και δεν έχω κανένα περιουσιακό στοιχείο στο όνομα μου (μου είχαν πει ότι σε τέτοιες περιπτώσεις δεν χρειάζεται να κάνεις φορολογική δήλωση). Α, έχω κάτι ψιλά σε μια τράπεζα στην Ελλάδα, που μου δίνουν τόκο κάθε χρόνο (συνδικαιούχος του λογαριασμού είναι και ο αδερφός μου). Είμαι ακόμα εργαζόμενος στο Βέλγιο και κάνω δήλωση εκεί. Πρέπει να κάνω φορολογική δήλωση στην Ελλάδα; Άλλαξε κάτι στο νόμο;
Επίσης, σκοπεύω να επιστρέψω στην Ελλάδα σε λίγους μήνες για μόνιμα. Τι ισχύει σήμερα με το νόμο; Θα αρχίσω να κάνω φορολογική δήλωση στην Ελλάδα όταν επιστρέψω; (στη ΔΟΥ που υπάγομαι; δεν μεταγράφηκα ποτέ στη ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού, δεν ήξερα ότι υπάρχει τέτοιο πράγμα, απλά έφυγα από την Ελλάδα τότε).
Ευχαριστώ πολύ.
Κώστας
Αγαπητέ Κώστα,
Κατ’ αρχήν όφειλες να ενημερώσεις την ΔΟΥ για την αλλαγή της μόνιμης εγκατάστασής σου. Επίσης πλέον, από τη στιγμή που εισπράττεις τόκους από τραπεζική κατάθεση, υποχρεούσαι να κάνεις φορολογική δήλωση στην Ελλάδα διότι η έκτακτη εισφορά υπολογίζεται πια και επί του ποσού των τόκων που τυχόν έχει εισπράξει ο φορολογούμενος.
Τη στιγμή που δεν ενημέρωσες ποτέ για την αλλαγή του τόπου εγκατάστασής σου, συνεχίζεις να υπάγεσαι στη ΔΟΥ που ήσουν και παλαιότερα. Θα πρέπει δε να κάνεις φορολογική δήλωση σίγουρα για το 2012 (εκπρόθεσμη) αν όχι και για παλαιότερα (πρέπει να το δεις με έναν φοροτεχνικό).
_____________
3.
Αγαπητέ Χρήστο,
(Συγχαρητήρια, κάνεις εξαιρετική δουλειά στην στήλη σου),
Ο παππούς πέθανε το 2002. Έχει αφήσει διαθήκη για την περιουσία του (μερικά χωράφια και ένα σπίτι στο χωριό). Η σύζυγος και τα 2 παιδιά είναι οι άμεσοι συγγενείς (και έχουν και από 2 παιδιά ο καθένας). Το ένα παιδί όμως έχει (όπως τελικά αποδείχθηκε) πολλά χρέη και δεν επιτρέπει στους άλλους 2 να ανοίξουν την διαθήκη από φόβο μάλλον πως ότι κληρονομήσει θα φορτωθεί με βάρη από τα χρέη του και έτσι η κατάσταση διαιωνίζεται.
Τι θα έπρεπε να κάνει το άλλο παιδί;
Το άλλο παιδί
Αγαπητό Άλλο Παιδί,
Αν η διαθήκη έχει αφεθεί σε συμβολαιογράφο, αυτός οφείλει εκ του νόμου χωρίς υπαίτια καθυστέρηση να παραδώσει αυτοπροσώπως το πρωτότυπο αυτής στον ειρηνοδίκη ώστε να γίνει η αποσφράγιση και η δημοσίευσή της.
Αν πρόκειται για ιδιόγραφη διαθήκη και πάλι εκ του νόμου αυτός που την κατέχει οφείλει χωρίς υπαίτια καθυστέρηση μόλις πληροφορηθεί το θάνατο του διαθέτη να την εμφανίσει για δημοσίευση στον αρμόδιο ειρηνοδίκη.
Άρα δεν καταλαβαίνω τη φράση σου «δεν επιτρέπει στους άλλους 2 να ανοίξουν την διαθήκη». Όποιος έχει την διαθήκη, την πηγαίνει στο Ειρηνοδικείο για δημοσίευση χωρίς να ρωτήσει κανέναν.
_____________
4.
Αγαπητέ, γνωρίζετε πόσο διάσημα οφείλω να εργάζομαι προκειμένου να δικαιούμαι επίδομα ανεργίας σε περίπτωση απόλυσης; Βρίσκομαι σε κατάστημα με γλυκά, φουλ ταημ αλλά νομίζω στο ΙΚΑ είμαι γραμμένη ως παρτ ταημερ. Σας ευχαριστώ πολύ.
Μαίρη
Αγαπητή Μαίρη,
Για να εισπράξεις επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ πρέπει καταρχήν να απολυθείς (και να μην παραιτηθείς). Επίσης πρέπει όσο εργαζόσουν να ήσουν ασφαλισμένη στον κλάδο ανεργίας του ΟΑΕΔ. Πρέπει ακόμη να έχεις συμπληρώσει μέσα στο 14μηνο ή 12μηνο που προηγείται της απόλυσης τον αριθμό των ημερομισθίων που προβλέπονται. Συγκεκριμένα:
Αν πρόκειται να επιδοτηθείς για πρώτη φορά, πρέπει να έχεις πραγματοποιήσει 80 ημέρες εργασίας το χρόνο κατά τα δύο προηγούμενα χρόνια. Το τελευταίο όμως 14μηνο πρέπει να έχεις συμπληρώσει 125 ημέρες εργασίας, χωρίς να υπολογίζονται (στις 125) οι τελευταίοι δύο μήνες.
Αν πρόκειται να επιδοτηθείς για δεύτερη φορά, πρέπει να έχεις πραγματοποιήσει 125 ημέρες εργασίας το τελευταίο 14μηνο, πριν από την απόλυσή, χωρίς να υπολογίζονται (στις 125) οι ημέρες εργασίας των δύο τελευταίων μηνών.
Τέλος, πρέπει να μην έχεις επιδοτηθεί από τον ΟΑΕΔ εντός της τετραετίας πριν την απόλυση για πάνω από 450 ημέρες.
_____________
Ρωτήστε κι εσείς τον Χρήστο Γραμματίδη στο City Legal, για τα νομικά ζητήματα που σας απασχολούν, συμπληρώνοντας την φόρμα δεξιά (αν δεν τη βλέπετε κάντε κλικ εδώ).
Παρακαλούμε, μία ερώτηση κάθε φορά.
σχόλια