Bitcoin, αυτός ο άγνωστος

Bitcoin, αυτός ο άγνωστος Facebook Twitter
11

Διαβάσαμε για κάτοχο Bitcoin που, μη γνωρίζοντας για την αξία του πέταξε στα σκουπίδια ένα σκληρό δίσκο που περιήχε ψηφιακό συνάλλαγμα αξίας 7,5 εκ. δολαρίων. Μάθαμε για το Κυπριακό Πανεπιστήμιο που δέχεται Bitcoin για την πληρωμή διδάκτρων και ετοιμάζει μεταπτυχιακό τμήμα για το ψηφιακό συνάλλαγμα, ενώ η Virgin Galactic του Richard Branson θα σε πάει στο διάστημα με αντάλλαγμα –αρκετά- Bitcoin. Καλά τα P.R. αλλά ας δούμε και λίγο την ουσία.

Τι ΕΙΝΑΙ τελικά το Bitcoin;

Με δύο λόγια θα μπορούσε να πεί κανείς ότι είναι ό,τι υπήρξε το Napster για τη μουσική. Ή το internet για την πληροφορία. Ή ο τρόπος να μετατρέψει κανείς τα μονόλιρα και πεντόλιρα -και καθε συναλλαγή με αυτά- σε 0 και 1.

To Bitcoin είναι ένα αποκεντρωμένο σύστημα κυκλοφορίας και παραγωγής ψηφιακού συναλλάγματος που εχει τό ίδιο όνομα και που χρησιμοποιεί δίκτυα Peer-to-Peer, ψηφιακές σφραγίδες, μαθηματικούς τύπους και κρυπτογράφηση για να αυτο-ελέγχεται, να μεταφέρεται, να προστατεύεται, να ανταλλάσσεται, να αποθηκεύεται, να καταναλώνεται και να παράγει συνάλλαγμα, δηλαδή περισσότερα Bitcoin.

Αυτό από μόνο του είναι μια επανάσταση αφού στην ουσία το Bitcoin δεν ελέγχεται από κανέναν και ουσιαστικά δεν ανήκει σε κανέναν, άρα θεωρητικά κανείς δεν μπορεί να κερδοσκοπήσει εις βάρος του. Η υπολογιστική ισχύ του αυξανόμενου δικτύου υπολογιστών που το υποστηρίζει, αφού όλο και περισσότεροι χρήστες θέλουν να το αποκτήσουν, παρέχει επίσης και την μεγαλύτερη προστασία απέναντι σε πιθανές επιθέσεις στο σύστημα. Oι κάτοχοί του το προστατεύουν.

Mining. O "πυρετός" του Bitcoin

Αντίθετα με το παραδοσιακό χρήμα δεν ανατυπώνεται σε φυσική μορφή, μέσω των τραπεζικών συστημάτων, αλλά παράγεται μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται εξόρυξη (Mining). Στην θεωρία, η κάρτα γραφικών του υπολογιστή του επίδοξου κατόχου, καλείται να λύσει μια πολύπλοκη μαθηματική πράξη με σκοπό να παράγει έναν αριθμό 64 ψηφίων. Αν ο υπολογιστής καταφέρει να λύσει αυτή την εξίσωση, πριν από τους υπολογιστές άλλων χρηστών και να παράξει αυτό τον 64-ψήφιο αριθμό, τότε ένα ψηφιακό 'πάκο' από 25 Bitcoin είναι δικό σου!

Το σύστημα αυτο-ελέγχου, μπορεί να προσαρμόσει τη δυσκολία του αλγόριθμου που καλούνται να λύσουν οι υπολογιστές, ώστε να εξασφαλίσει ότι θα παράγονται συνολικά 50 Bitcoin ανά 10 λεπτά. Δεκάρα παραπάνω!

Ο λόγος για τον οποίο αυτή η διαδικασία αποκαλείται «εξόρυξη» (mining) είναι γιατί το σύστημα είναι ικανό να παράξει έναν προκαθορισμένο αριθμό Bitcoin. 21 εκατομμύρια Bitcoin θα παραχθούν / εξορυχτούν συνολικά. Μετά τέλος. Το Ψηφιακό Ορυχείο, στερεύει, με άλλα λόγια.

Όμως, στην ουσία το παραδοσιακό mining από το σπιτικό PC –στο σύστημα του Bitcoin, τουλάχιστον, έχει πεθάνει- αφού μπήκαν στο παιχνίδι επαγγελματίες χρυσοθήρες με φάρμες υπερ-υπολογιστών ώστε να 'κερδίζουν' τους υπόλοιπους στην ισχύ=εξόρυξη.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε κυκλοφορία, λίγο παραπάνω από 12 εκατομμύρια Bitcoins. Όμως, όπως και στις παραδοσιακές οικονομίες, όποιος βιάζεται σκοντάφτει. Κανείς -και ιδίως το ίδιο το Bitcoin- δεν θέλει μεγάλη προσφορά σε μικρό χρονικό διάστημα, γιατί τότε, η ανταλλακτική του αξία θα πέσει.

Χρήση και Κριτική

Πολλοί έχουν σπεύσει είτε να το καταδικάσουν, αποκαλώντας το «φούσκα» εξαιτίας των τεράστιων διακυμάνσεων της αξίας του και όχι μόνο, είτε να το εκθειάσουν βλέποντας σε αυτό μια παγκόσμια ψηφιοποιημένη οικονομία που καταργεί τους μεσάζοντες -δηλαδή τις τράπεζες-, είτε να το κριτικάρουν ως "ονειροπόλο" αφού απο-πολιτικοποιει το χρήμα (όπως έγραφε ο Γιάννης Βαρουφάκης τον Απρίλη).

Στο σύνολό του, το Bitcoin είναι ένας τρόπος να πραγματοποιούμε πληρωμές, όπως το Paypal και η Visa, με τη διαφορά ότι δεν χρεώνει καμία συναλλαγή (όπως το Paypal και η Visa) και χρησιμοποιεί αντί για γιεν, δολάρια ή γουάν, το ομώνυμο συνάλλαγμα.

Τo δίκτυο του Bitcoin επιτρέπει:

- την αποθήκευσή του – σε on line ή mobile «πορτοφόλια» (wallets),

- το 'σκόρπισμα' του σε ολοένα και περισσότερες αγορές (είπαμε, σε πάει στο διάστημα!),

- την ανταλλαγή αλλά και την μεταφορά του απ' άκρη σ' άκρη του πλανήτη (ακόμα και μεταξύ χρηστών) με μηδενικό κόστος και ευκολία ισοδύναμη με την αποστολή ενός email! 

Και όλα αυτά, σχεδόν ανώνυμα, χωρίς να αφήνει το ίχνος του κατόχου του. Γεγονός που αποτελεί ένα από τα τρωτά "επικοινωνιακά" σημεία του Bitcoin αφού, εξαιτίας αυτού του χαρακτηριστικού, συνεχίζει να δέχεται την περισσότερη ψηφιακή λάσπη. Άλλοτε βάσιμη και άλλοτε αβάσιμη.

Το ότι εκτοξεύτηκε η αξία του από τα 13 δολάρια ανά μονάδα, πέρυσι, στα 1200 δολάρια πριν λίγες μέρες και στα 700 περίπου σήμερα που γράφεται το παρόν κείμενο, κάνει αρκετό κόσμο να το αντιμετωπίζει με δυσπιστία και σκεπτικισμό. Κάνει όμως οικονομίες όπως η Καναδική να υιοθετεί στοιχεία του δημιουργώντας το ψηφιακό συνάλλαγμα Mint Chip, αλλά κάνει παράλληλα τις Κινεζικές αρχές, να απαγορεύουν τη χρήση του από τα Κινεζικό Τραπεζικό σύστημα, αντιμετωπίζοντάς το ως απειλή για την υγεία και σταθερότητα του Γουάν.

Κάνει ολόκληρο τον κόσμο να ασχολείται μαζί του, και να βρίσκει πολυάριθμους μιμητές (Namecoin, Litecoin, PPCoin, κ.α.)

Ίσως τελικά αυτή ακριβώς να είναι και η μεγαλύτερη επίδρασή του. Δηλαδή η αναθεώρηση του παραδοσιακού χρήματος και του χρηματοπιστωτικού συστήματος που το υποστηρίζει, ως concept.

Πως το αποκτάμε;

Μια επίσκεψη σε online ανταλλακτήρια μας δίνει τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε οποιοδήποτε αποδεκτό συνάλλαγμα με Bitcoin, ανάλογα με την εκάστοτε ισοτιμία. Το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο συναλλάγματος σε Bitcoin, είναι το Mt. Gox

Κατόπιν, μπορούμε είτε να το φυλάξουμε κρυπτογραφημένο στο δικό μας υπολογιστή ή σε online υπηρεσίες ηλεκτρονικών wallets, με μεγαλύτερη την Coinbase. Φυσικά μπορείτε να εκτυπώσετε τον κρυπτογραφημένο κώδικα και να τον φυλάξετε "παραδοσιακά" σε θυρίδες, κάλτσες κλπ.

Εάν θέλετε να παρακολουθείτε την πορεία του Bitcoin λεπτό προς λεπτό υπάρχει το Blockchain.

Προσοχή!

Eάν κάποιος αποκτήσει πρόσβαση στον υπολογιστή ή στο ψηφιακό πορτοφόλι που έχει κατεβάσει κανείς ως εφαρμογή στο κινητό του ή όπου αλλού, τελος πάντων, τα αποθηκεύει, αυτό ήταν! Πάνε τα Bitcoin. Επίσης η έλλειψη επαρκούς νομικού πλαισίου που προστατεύει τους χρήστες είναι άλλος ένας λόγος που απαιτεί την προσοχή και ανεβάζει τον πήχη του ρίσκου.

The end is the beginning...

Αν διαβάσατε έως εδώ αλλά δεν καταλάβατε πολλά. Μην ανησυχείτε. Το Bitcoin είναι κάτι καινούριο. Ένα σύστημα εν εξελίξει.

Μια καλή πηγή είναι το παρακάτω βίντεο που εξηγεί –με περυσινούς όρους- τη βασική λειτουργία του συστήματος. Διαβάστε οπωσδήποτε, τον οδηγό επιβίωσης για αρχάριους που δημοσίευσε το Wired που θα σας βοηθήσει να καταλάβετε περισσότερα για τον τρόπο λειτουργίας του κρυπτο-συναλλάγματος. Φυσικά υπάρχει πάντα και το επίσημο σάιτ καθώς και το επεξηγηματικότατο www.weusecoins.com

Αυτό που μένει από όλα είναι ότι το Bitcoin, και όλοι οι κλώνοι που ενεργοποίησε, ήρθε για να αλλάξει το παραδοσιακό χρήμα και κυρίως τις οικονομικές συναλλαγές, ψηφιοποιώντας τις. Άρα εκδημοκρατίζοντάς τις. Κάνοντάς τις κτήμα του κάθε κατόχου. Μένει να αποδειχθεί εάν θα αντέξει στην πίεση του χρόνου και κυρίως του κυρίαρχου συστήματος, που ως τώρα έχει αποδείξει την αντοχή του σε... εναλλακτικές. Κάτι που, βέβαια, υποστήριζαν και οι δισκογραφικές κατά την έλευση του mp3.

Συμφωνείτε; Διαφωνείτε; Έχετε χρησιμοποιήσει το Bitcoin ή κάποιο εναλλακτικό ψηφιακό συνάλλαγμα; Τα σχόλια στη διάθεσή σας!

Τech & Science
11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

New York Times: Η SpaceX μπαίνει «φουριόζα» στο παιχνίδι της διεθνούς κατασκοπείας παρά τις ανησυχίες του Πενταγώνου για τον Έλον Μασκ

Διεθνή / New York Times: Η SpaceX μπαίνει «φουριόζα» στο παιχνίδι της διεθνούς κατασκοπείας παρά τις ανησυχίες του Πενταγώνου για τον Έλον Μασκ

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου ανησυχούν για τους πιθανούς δεσμούς του Μασκ με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, όπως και για τον κίνδυνο δημιουργίας μονοπωλίου της SpaceX, αλλά δεν μπορούν να αντισταθούν στις αξιόπιστες υπηρεσίες της
LIFO NEWSROOM
«Το αλκοόλ ρέει άφθονο στη φύση, δεν καταναλώνεται μόνο από τους ανθρώπους» λέει επιστημονική έρευνα

Τech & Science / Οι σφήκες μπορούν να καταναλώνουν όσο αλκοόλ θέλουν χωρίς συνέπειες: Έρευνα δείχνει ότι και τα ζώα πίνουν

«Το αλκοόλ δεν καταναλώνεται μόνο από τους ανθρώπους» εξηγεί επιστημονική έρευνα - Τι συμβαίνει με τις φρουτόμυγες - Πώς το αλκοόλ στα φρούτα επηρεάζει την ερωτική διάθεση των εντόμων
LIFO NEWSROOM
Έρευνα: Το Σύμπαν θα είχε «πεθάνει» πριν ένας πίθηκος με πληκτρολόγιο γράψει έργα του Σαίξπηρ

Τech & Science / Έρευνα: Το Σύμπαν θα είχε «πεθάνει» πριν ένας πίθηκος με πληκτρολόγιο γράψει έργα του Σαίξπηρ

Η μελέτη τους δοκίμασε το «θεώρημα του άπειρου πιθήκου», ένα θεωρητικό πείραμα που υποδεικνύει ότι ένας άπειρος χρόνος θα μπορούσε να καταστήσει πιθανό το απίθανο, τοποθετώντας ωστόσο ρεαλιστικά όρια στους πιθήκους που πληκτρολογούν
LIFO NEWSROOM
Κίνδυνοι από τον υδράργυρο στην εγκυμοσύνη- Τι πρέπει να γνωρίζετε

Τech & Science / Κίνδυνοι από τον υδράργυρο στην εγκυμοσύνη - Γιατί οι γυναικολόγοι λένε όχι σε διατροφή με τόνο στην κύηση

Ο υδράργυρος εισέρχεται στην τροφική αλυσίδα κυρίως μέσω της ρύπανσης των θαλασσών και των ποταμών και απορροφάται από τους οργανισμούς μέσω των φυκιών και του πλαγκτού
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
μόνο εγώ είμαι τόσος ηλίθιος και δεν καταλαβαίνω πως λειτουργεί αυτό το πράγμα ή υπάρχει και κάποιος άλλος???λένε πως δεν ελέγχετε από κανέναν και όμως κάποιος το δημιούργησε, δεν πιστεύω στην παρθενογένηση, υπάρχει επίσημο σαιτ που κάποιος το διαχειρίζεται και πληρώνει τα έξοδά του, ξαφνικά όπως λέει και το άρθρο η αξία του ανέβηκε από τα 13 δολάρια στα 1300 και στα περίπου 800 σταθεροποιήθηκε και σήμερα κάποια εταιρία μίλησε για επιθέσεις χάκερ και η αξία του έπεσε κάτω από τα 600 δολάρια. για να το αποκτήσεις πρέπει να είσαι πλούσιος, να αγοράσεις σύγχρονους υπολογιστές γιατί ένας μέσος χρήστης θα πληρώσει περισσότερο ρεύμα από τα bitcoin που θα εξορίξει με τον οικιακό υπολογιστή του!!!και στο κάτω κάτω γιατί να μην τα αγοράσουν οι τράπεζες τα (αν δεν τα είχαν αγοράσει ήδη όταν στο συνάλαγμα ήταν στα 13 δολάρια???) και να το πουλήσουν όταν θα του ανεβάσουν την αξία??? και να το υποτιμίσουν ξανά αργότερα??? πείτε μου, δεν καταλαβαίνω εγώ κάτι σωστά ή το μυαλό μου είναι πολύ πίσω για την εποχή μας????
Πολλοί άνθρωποι κάνουν ενα λάθος όταν προσπαθούν να σχολιάσουν ή να κατανοήσουν την αξία των Bitcoin. Στην πραγματικότητα η αξία τους βρίσκεται στο δίκτυο, στο το οποίο χρειάζεται κανείς να έχει bitcoins για να συμμετάσχει. Ως αποτέλεσμα, η τιμή των Bitcoin που οδηγείται από την προσφορά και τη ζήτηση, μοιάζει πολύ με την τιμή της μετοχής μιας start-up εταιρείας τεχνολογίας. Με μονη διαφορα οτι δεν υπάρχει καμία εταιρεία. Επομένως η ιδιοκτησία bitcoins είναι σαν να έχεις μετοχές του δικτύου Bitcoin. Εκεί βρίσκεται η αξία, στην επαναστατική φύση και τη χρησιμότητα του συστήματος πληρωμών καθώς και στην τήρηση δημόσιων ανοιχτών αρχείων των πληρωμών - το παγκόσμια κατανεμημένο (λογιστικό) καθολικό - και το γεγονός ότι καμία εταιρεία, καμία τράπεζα, και σίγουρα καμία κυβέρνηση δεν εμπλέκεται. Είναι μια παγκόσμια πρωτιά και αναστατώνει σε μεγάλο βαθμό τις υφιστάμενες τεχνολογίες πληρωμών. Οι πιστωτικες κάρτες π.χ. σχεδιαστηκαν την δεκαετία του 1950 και ΔΕΝ προοριζονταν για χρηση στο Internet. Με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε συνεχώς σε απάτες πληρωμων καθώς και σε κλοπές ταυτότητας. Εκτός του οτι τα ποσοστά των πληρωμών που κρατάνε οι τράπεζες ειναι εξωφρενικά... Τα bitcoin εξαλείφουν τον ενδιάμεσο κρίκο (νταβατζη - τράπεζα) ανάμεσα στον αγοραστή και τον πωλητή στις ηλεκτρονικές αγορές. Και ας μη γελιόμαστε σε λιγα χρόνια ΟΛΕΣ οι αγορες θα είναι ηλεκτρονικές.
Και μόνο η σημερινή ισοτιμία του με το δολάριο που είναι στο 1/883 δείχνει ότι είναι φούσκα. Δεν χρειάζεται καν η ερώτηση του τίτλου.Το θέμα είναι πότε θα σκάσει και ποιους θα πάρει μαζί του.
Καποιες αποψεις εχουν αξια διοτι στηριζονται σε δεδομενα. Η δικη σου αντιθετως ειναι απλως αβασιμη και ειναι κριμα που την εκφραζεις χωρις κανεναν ενδοιασμο διοτι δεν εχεις την παραμικρη ιδεα τι λες...Η ισοτιμια ενος bitcoin με το δολαριο απο που και ως που δειχνει οτι ειναι σε φουσκα? Τα bitoins υποδιαιρουνται σε υπομοναδες. Η μοναδα βασης ειναι ενα satoshi το οποιο ειναι 0.00000001 bitcoin. Αν λαβουμε τωρα υποψιν οτι η βαση του δολαριου ειναι το 1 cent δηλαδη 0.01 δολαριο τοτε ευκολα προκυπτει οτι η ισοτιμια bitcoin/δολαριου οσων αφορα της θεμελιωδης μοναδες τους (συμφωνα με την τιμη 883/btc) ειναι 100000000/883.Κακως φανταζεσαι ενα bitcoin σαν ενα κερμα. Μοιαζει πολυ περισσοτερο με ενα χαρτονομισμα πολυ μεγαλυτερης αξιας το οποιο εχει ΥΠΟΜΟΝΑΔΕΣ.Πηγη: https://en.bitcoin.it/wiki/Units
ανωριμος23 δεν ξερω αν με τρολαρεις αλλα σε περιπτωση που διαφωνεις με τις αποψεις μου μπορεις καλλιστα να επιχειρηματολογησεις και να αντικρουσεις τα επιχειρηματα μου πανω στο θεμα με δικα σου.Δεν μπορω να βρω νοημα στην ερωτηση σου. Ειναι αστειο να υποθετεις οτι παιζω χρηματιστηριο και οτι εχω χασει λεφτα κι απο πανω. Μπορω κι γω να υποθεσω λαθασμενα πραγματα για σενα αντι να μπω στη διαδικασια να σκεφτω και να επιχειρηματολογησω.Π.Χ. ανωριμος23 ποσες φορες εχεις μεινει στην ιδια ταξη? Απλο δεν ειναι ? Μολις βγηκε ομορφα και ωραια το συμπερασμα οτι ησουν ανικανος να τελειωσεις με φυσιολογικο ρυθμο το σχολειο...Επι του θεματος λοιπον:Ο λογος που εγραψα την απαντηση σχετικα με τις υπομοναδες στον Δον Ιδιωτη ηταν απλως για να τονισω οτι δεν γινεται να συμπερανεις οτι το bitcoin βρισκεται σε φουσκα κρινοντας απλως και μονο απο την ισοτιμια με το δολαριο. Χρειαζεται πρωτα μια καλη κατανοηση πανω στο θεμα. Υπαρχουν ΠΟΛΛΕΣ αλλες παραμετροι που πρεπει να ληφθουν υποψιν οπως : το βαθος της αγορας, τον ογκο των επενδυσεων που γινονται σε υπηρεσιες που κανουν χρηση αυτης της τεχνολογιας, τι λειτουργιες εχει και ποσο χρησιμες ή απαραιτητες ειναι για τον σημερινο ανθρωπο, σε ποιο σταδιο της αναπτυξης του βρισκετα, τι μελλοντικες δυνατοτητες μπορει να παρέχει και πολλα πολλα αλλα... Δεν ειναι απλως ενα νομισα, ειιναι ενα ασφαλες, φθηνο σε κοστος συστημα πληρωμων και μεταφορας χρηματων το οποιο ενδεχεται να το χρησιμοποιουν εταιριες οπως η Paypal , e-bay κτλ συντομα.
Ωραία αφού θέλεις να μιλήσουμε πιο σοβαρά εγώ πιστεύω ότι δεν πρόκειται για επανάσταση η αντιπρόταση του αναρχοκαπιταλισμού των anonymous hackers στον ασύδοτο νεοφιλελευθερισμό των τραπεζών και της κρυπτοαναρχίας. Oι πλούσιοι θα μπορούν να φοροδιαφεύγουν, να κρύβουν κέρδη, να κάνουν ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, διακίνηση ναρκωτικών κλπ πιο εύκολα. Οι υπόλοιποι φτωχούληδες του θεού θα αγοράζουμε 1 εφαρμογή για το smartphone και θα χαιρόμαστε, ότι και καλά ζούμε επαναστατικές εποχές. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι το Bitcoin το αγκάλιασαν αμέσως οι μεγαλύτερες εταιρίες τζόγου. Αυτοί που νομίζουν ότι μέσα από την εξέλιξη της τεχνολογίας και μόνο θα αλλάξει ο κόσμος προς το καλύτερο είναι γελασμένοι. Απλά όσο εξελίσεται η τεχνολογία κάνουμε πιο περίπλοκη τη ζωή μας (δίχως λόγο), προσθέτονται νέα άγχη, νέες ανάγκες κλπ. Εγώ είμαι ανοιχτά κατά της τεχνολογίας -αν κ γράφω στο ίντερνετ αυτή τη στιγμή- για χρήσεις που δεν εξυπηρετούν θέματα όπως πχ η υγεία, ασφάλεια κλπ.
Είναι καιρός να αναρωτηθούμε γιατί πρέπει η κεντρική τράπεζα να έχει το μονοπώλιο του χρήματος, μεταφέροντας τον πλούτο από τους φτωχούς στους πλουσίους μέσω του πληθωρισμού και του δανεισμού.Είναι καιρός και η αριστερά να ασχοληθεί με τέτοια σοβαρά θέματα, όχι μόνο οι libertarians. Στόχος όλων είναι μία κοινωνία πιό δίκαιη και το bitcoin έχει αυτό προσπαθεί να πετύχει.
"Όμως, στην ουσία το παραδοσιακό mining από το σπιτικό PC –στο σύστημα του Bitcoin, τουλάχιστον, έχει πεθάνει- αφού μπήκαν στο παιχνίδι επαγγελματίες χρυσοθήρες με φάρμες υπερ-υπολογιστών ώστε να 'κερδίζουν' τους υπόλοιπους στην ισχύ=εξόρυξη. Πάντα κάποιος θα έχει το μονοπώλιο του χρήματος, αλλιώς δεν υπάρχει χρήμα. Είτε αυτός είναι τράπεζες είτε φάρμες υπερ-υπολογιστών.
Κι εδω Λαθος κανεις. Η παρομοιωση που κανεις με τις τραπεζες και τις φαρμες υπερυπολογιστων ειναι εντελως αβασιμη. Το mining με απλο PC εχει πεθανει επειδη το PC εχει φτιαχτει για να κανει αλλες δουλειες ασχετα που μπορει να κανει ΚΑΙ mining. Αυτο δεν σημαινει οτι δεν μπορει να κανει ο απλος ανθρωπος mining αν θελει.Πλεον εχουν φτιαχτει ASIC's που κανουν το mining τα οποια απλως ειναι επεξεργαστες σαν κι αυτον που εχεις στο PC σου οι οποιοι σχεδιαστηκαν για να κανουν αυτη τη δουλεια ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ και γι'αυτο ειναι πολυ πιο αποδοτικοι. Οποιοσδηποτε μπορει να αγορασει τετοιο "υπολογιστη" και να το τρεξει σπιτι του. Βεβαια δεν το προτινω αυτο απαραιτητα διοτι το mining καθεαυτου δεν υπαρχει απλως για να πλουτιζει οποιος το κανει αλλα για να διασφαλιζεται το δικτυο στο οποιο στηριζονται οι συναλλαγες. Μπορει να ειναι κερδοφορο, μπορει και οχι.Αυτες οι φαρμες υπερ-υπολογιστων στις οποιες αναφερεσαι ειναι εταιριες στις οποιες μπορει κανεις να αγορασει μεριδιο σε μορφη "μετοχης" και να κανει mining χωρις καν να χρειαζεται να διαχειριζεται ο ιδιος το συστημα. Λαμβανει σε κερδη το μεριδιο που του αναλογει.