Ο φόνος του Ρασπούτιν

Facebook Twitter
3

Ο Ρασπούτιν ανάμεσα σε θαυμαστές και κυρίες της τσαρικής αυλής (1914). Φωτ. Karl Bulla. Βλ. Wikipedia.

 

Ο Ρασπούτιν νέος (1900). Βλ. Narod.ru.

 

Η τσαρίνα Αλεξάνδρα με τον Ρασπούτιν την ώρα του τσαγιού. Βλ. το ρώσικο φόρουμ "Фотографии Григория Ефимовича Распутина".

Το δωμάτιο όπου η τσαρίνα Αλεξάνδρα υποδέχτηκε τον Ρασπούτιν. "Фотографии Григория Ефимовича Распутина".

 

Η καθημερινή συνάντηση με τους προσκυνητές στο δωμάτιο του Ρασπούτιν. "Фотографии Григория Ефимовича Распутина".

 

Ανάμεσα σε χωρικούς στη γεννετειρά του, το χωριό Pokrovskoïe. "Фотографии Григория Ефимовича Распутина".

 

Πτέραρχος Oberst Loman, Ρασπούτιν και πρίγκιπας Putjatin. Βλ. Narod.ru.

 

Με τον επίσκοπο Hermogen και τον καλόγερο ιερέα Iliodor, τον μετέπειτα θανάσιμο εχθρό του. "Фотографии Григория Ефимовича Распутина".

 

Η τσαρική οικογένεια. Ο Νικόλαος Β΄ της Ρωσίας, η τσαρίνα Αλεξάνδρα και οι δύο μεγαλύτερες κόρες τους, η 'Ολγα και η Τατιάνα. Βλ. Wikipedia.

 

Η επιρροή του Ρασπούτιν πάνω στην τσαρική οικογένεια προήλθε  σε μεγάλο βαθμό από τις "σωτήριες" επεμβάσεις του στις κρίσεις του τσάρεβιτς (διαδόχου) Αλεξέι, που έπασχε από αιμοφιλία. Πετώντας τα φάρμακα που σύστηναν οι γιατροί, ο Ρασπούτιν ακύρωνε χωρίς να το γνωρίζει την αρνητική δράση της ασπιρίνης σε τέτοιου είδους ασθένεια.

Ο τσάρεβιτς Αλεξέι. Stills από το ντοκιμαντέρ. Rasputin The Devil in The Flesh: The Life and Death of Grigori Efimovich Rasputin του Discovery Channel (2010).

Αριστ. : Ο Ρασπούtιν με τα παιδιά του (;).

Δεξ. :  Ο τσάρεβιτς Αλεξέι με την τσαρίνα Αλεξάνδρα.

 

Αριστ. : "Οικογενειακή" φωτογραφία με τον Ρασπούτιν δίπλα στην τσαρίνα Αλεξάνδρα με τα παιδιά της και τις γκουβερνάντες τους. Βλ. Magnolia Box.

Δεξ. : Η τσαρική οικογένεια σε πλήρη σύνθεση. Φωτομοντάζ των αρχών του αιώνα.

 

Rasputin The Devil in The Flesh: The Life and Death of Grigori Efimovich Rasputin  (Discovery Channel). 

 

Rasputin The Devil in The Flesh: The Life and Death of Grigori Efimovich Rasputin  (Discovery Channel).

 

Rasputin The Devil in The Flesh: The Life and Death of Grigori Efimovich Rasputin  (Discovery Channel).
 

Ο Ρασπούτιν αναρρώνει μετά τη δολοφονική επίθεση με μαχαίρι που δέχτηκε από την Khionia Gousseva, μία πρώην πόρνη που υπάκουε στον μοναχό Iliodor (Ηλιόδωρο).

 

Ο πρίγκιπας Felix Yusupov. Μετείχε στη συνομωσία για τη δολοφονία του Ρασπούτιν προσκαλώντας τον στο ανακτορό του Moika Palace (μία πτερυγά του λειτουργεί σήμερα σα μουσείο που αναπαριστά τη σκηνή του φόνου). Πολιτικοί λόγοι υπαγόρευσαν την εξουδετέρωση του Ρασπούτιν, αλλά υπήρχαν και πιο ακαθόριστα κίνητρα που σχετίζονταν με πιο κρυφές προσωπικές ιστορίες.

Στο ημερολογιό του, ο Μέγας Δούκας Dmitri Pavlovich (έτερος βασικός συνομώτης με αμφιλεγόμενες σχέσεις με τον πρίγκιπα Felix Yusupov) αναφέρει τα εξής : "« O Félix Ioussoupov μου διηγήθηκε όλη την ιστορία, την αγάπη του, την ομοφυλοφιλική του σχέση με τον Ρασπούτιν. Ο staretz (ο Ρασπούτιν) τον αγάπησε κι αυτός. Συναντιόνταν σχεδόν κάθε μέρα. Μετά από λίγο, ο πρίγκιπας τον εμπιστεύτηκε απόλυτα. Ήταν κάθε μέρα μαζί και συζητούσαν για τα πάντα. Ο Ρασπούτιν τον ενημέρωνε για τα σχεδιά του. Ένα απίστευτο πράγμα συνέβη. Ο Ρασπούτιν ερωτεύτηκε τον Félix με σαρκικό πάθος. Είμαι πεπεισμένος πως υπήρξαν και εκδηλώσεις αυτής της φιλίας εκατέρωθεν με τη μορφή φιλιών, χαδιών και ίσως κάποιων πιο κυνικών καταστάσεων. Ο σαδισμός του Ρασπούτιν αφήνει μία αμφιβολία. Δεν πολυκατανοούσα  τις σεξουαλικές διαστροφές του Félix. Πολύ πριν το γάμο του, κυκλοφορούσαν φήμες για τον ηδονισμό του". 

Ο πρίγκιπας Felix Yusupov ήταν αυτός που πυροβόλησε πρώτος τον Ρασπούτιν στην καρδιά ενώ τον προέτρεπε να προσευχηθεί μπροστά σε ένα σταυρό.

 

Παρών στη δολοφονία του Ρασπούτιν ήταν και ο ίδιος ο Μέγας Δούκας Dmitri Pavlovich. Εδώ, με τη δεύτερη συζυγό του Audrey Emery και τον γιο τους, τον πρίγκιπα Paul Romanovsky-Ilyinsky, ο οποίος εκλέχτηκε το 1989 δήμαρχος στο Palm Beach της Φλόριντας. Βλ. Alex de Ravin.

 

Στη συνομωσία μετείχαν επίσης ο ακροδεξιός πολιτικός Vladimir Purishkevich (κάτω δεξιά με το πούρο), ο στρατιωτικός ιατρός Lazovert (που ανέλαβε να αναμείξει το φαγητό του Ρασπούτιν με κυάνιο), καθώς και ένας βρετανός πράκτορας, ο Oswald Rayner (πάνω φωτ.) που φαίνεται από πρόσφατες έρευνες πως έριξε, ως πιο έμπειρος, τη χαριστική βολή στο μέτωπο. Λόγω της αποδοχής της δολοφονίας από μεγάλο μέρος της αριστοκρατίας, ο Τσάρος επέβαλε στους τρεις βασικούς πρωταίτιους μία ποινή εξορίας αντί για τη θανατική ποινή που ζήτησε η τσαρίνα Αλεξάνδρα.

 

Το πτώμα του Ρασπούτιν από φωτογραφία της τσαρικής αστυνομίας. Φαίνεται καθαρά στο μετωπό του το τραύμα από τη σφαίρα.

Παρ' όλες τις σφαίρες που δέχτηκε στην καρδιά, στο μέτωπο και στο λαιμό, ο Ρασπούτιν ανέπνεε ακόμη όταν οι συνομώτες τον πέταξαν στα παγωμένα νερά του ποταμού Neva. Το βαρίδι που είχαν βάλει δεν εμπόδισε το πτώμα του να ανέβει στην επιφάνεια.

 

Rasputin: The Mad Monk (1966), αγγλική ταινία του Don Sharp με τους Christopher Lee και Barbara Shelley.

 

Rasputin: The Mad Monk.

 

Rasputin: The Mad Monk. 

 

Rasputin: The Mad Monk.   

 

Rasputin: The Mad Monk. 

 

Rasputin: The Mad Monk. 

 

Το "χέρι του Ρασπούτιν", ένα λείψανο που προσκυνούν ακόμη κάποιοι πιστοί του, παρόλο που το ταριχευμένο σώμα του ρίχτηκε στην πυρά από τους Μπολσεβίκους.

 


Rasputin,  Dark Servant of Destiny (1996) Part 3, μία τηλεοπτική ταινία του Uli Edel με τους Alan Rickman (Grigori Rasputin), Greta Scacchi  (Tsarina Alexandra), Ian McKellen (Tsar Nicholas II) Freddie Finlay (Tsarevich Alexei).

 

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοπέν

Πέθανε Σαν Σήμερα / «Κύριοι, ιδού μια μεγαλοφυΐα!»: Πώς ο Σοπέν άνοιξε νέα εποχή στη μουσική για πιάνο

Σαν σήμερα, στις 17 Οκτωβρίου 1849, πεθαίνει από φυματίωση στο Παρίσι ο Πολωνός Φρεντερίκ Φρανσουά Σοπέν, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Ρομαντισμού και κορυφαίος πιανίστας.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ

σχόλια

3 σχόλια
Πολυ καλο το αρθρο και συγχαρητηρια στον γραφοντα! θα ηθελα να πω απλα οτι τα οσα αναφερει ο Μεγαλος Δουκας Ντμιτρι στο ημερολογιο του ειναι εν μερη "σταχτη στα ματια"... Ειναι γνωστο οτι ο Ντμιτρι με τον Φελιξ ειχαν ομοφυλλοφιλικες σχεσεις και αυτος ηταν ενας λογος που ο πρωτος εχασε την ευννοια του Τσαρου και διελυσε τον αρραβωνα του με την μεγαλυτερη κορη του Τσαρου την Μεγαλη Δουκισσα Ολγα. Απλα μετα τη δολοφονια του Ρασπουτιν ο Ντμιτρι με τον Φελιξ αποστασιοποιηθηκαν και οι σχεσεις τους ψυχραθηκαν. Φημες λενε οτι η δολοφονια του Ρασπουτιν ηταν υποκεινουμενη απο την Αγγλια που ειχε ως σκοπο την εκθρονιση του Νικολαου και την Ανοδο του Ντμιτρι στην εξουσια, γι αυτο και η αναμειξη του Oswald Rayner στην υποθεση και η προσπαθεια να φανει ο Φελιξ ως ο δολοφονος του Ρασπουτιν και οχι ο Ντμιτρι.....
Σύμφωνα με μια φήμη, οι δολοφόνοι του Ρασπούτιν τον ευνούχισαν. Η επίσημη αυτοψία δεν αναφέρει κάτι τέτοιο. Μια καμαριέρα, λέει, φερόταν να είχε περιμαζέψει το (εντυπωσιακών διαστάσεων) πέος του και το φύλαξε σε ένα βάζο με φορμόλη, έως το 1920, οπότε το πούλησε σε μια ομάδα ρωσίδων αριστοκρατισσών, εξορισμένων στο Παρίσι. Οι γυναίκες το λάτρευαν ως σύμβολο γονιμότητας. Η κόρη του Ρασπούτιν, Μαρία, απαίτησε να της επιστραφεί, όπως και έγινε.Όταν πέθανε και εκποιήθηκαν τα υπάρχοντά της το πέος του Ρασπούτιν κατέληξε σε οίκο δημοπρασιών. Οι ειδικοί που το εξέτασαν διαπίστωσαν πως δεν επρόκειτο για πέος, αλλά για ένα θαλάσσιο αγγούρι! :-PΝα και μια φωτογραφία από το Αγγούρι του Ρασπούτιν: http://bit.ly/1fSAAuX