Bloomberg: H Ευρώπη να προχωρήσει σε άμεση διαγραφή του Ελληνικού χρέους

Bloomberg: H Ευρώπη να προχωρήσει σε άμεση διαγραφή του Ελληνικού χρέους Facebook Twitter
8

Την άμεση διαγραφή του ελληνικού χρέους υποστηρίζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Μπλούμπεργκ με κύριο άρθρο του, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να γίνει το «συντομότερο δυνατό», επικαλούμενο την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, μολονότι, όπως επισημαίνεται, οι επενδυτές έχουν σταματήσει να ανησυχούν για ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με το άρθρο, "η Ελλάδα και οι πιστωτές της παλεύουν με το χρέος της χώρας για άλλη μια φορά και πιθανώς όχι την τελευταία. Καθώς, συνεχίζουν να διαπράττουν τα ίδια λάθη, η επόμενη συμφωνία δεν πρόκειται να είναι και η τελευταία".

Στη συνέχεια, σημειώνεται ότι "το 2010 δόθηκε στην Ελλάδα το μεγαλύτερο, στην ιστορία, σχέδιο διάσωσης. Δέχθηκε νέο δανεισμό με αντάλλαγμα τη δημοσιονομική λιτότητα, αλλά τα χρέη της δεν μειώθηκαν. Οι πιστωτές είχαν αποκλείσει την όποια διαγραφή. Οι ειδικοί αναλυτές, ωστόσο, αντέδρασαν θεωρώντας ότι το πρόγραμμα έθετε ένα τεράστιο βάρος στους Έλληνες φορολογουμένους, το οποίο δεν ήταν πολιτικά και οικονομικά βιώσιμο και γι' αυτό το λόγο θα έπρεπε να δεχθούν απώλειες οι πιστωτές. Όπως είχαν δίκιο τότε, έτσι έχουν και τώρα".

Η σύνταξη του Μπλούμπεργκ αναφέρει, επίσης, ότι "έκτοτε, υπήρξαν κάποιες ελαφρύνσεις από τους πιστωτές, όπως η επέκταση της περιόδου ωρίμανσης και η μείωση των επιτοκίων, αλλά δεν άλλαξε το αρχικό σχέδιο. Ως αποτέλεσμα το χρέος της Ελλάδας συνέχισε να αυξάνεται. Σήμερα, βρίσκεται χονδρικά στο 180% του ΑΕΠ, καθιστώντας σαφώς μη βιώσιμο".

Όπως τονίζεται, "νέα προσπάθεια μείωσής του, που συζητείται, σύμφωνα με το πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg News, περιλαμβάνει την περαιτέρω επέκταση του χρόνου ωρίμανσης των ελληνικών δανείων, από τα 30 στα 50 χρόνια, τη μείωση των επιτοκίων στο 0,5%, όπως και την παροχή νέου δανείου 15 δισ. ευρώ. Όλα αυτά θα επέτρεπαν στην τρόικα να κρατάει την κατάσταση υπό έλεγχο, δηλώνοντας ότι η χώρα θα μπορέσει να ανταποκριθεί στο στόχο μείωσης του χρέους στο 124% το 2020, και όπως και στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις, ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη σωστή τροχιά".

Ακολούθως, στο κύριο άρθρο διατυπώνεται η άποψη ότι "τα αριθμητικά στοιχεία συνεχίζουν να μην επαληθεύονται, καθώς δεν συμβαδίζουν με την πολιτική και με την οικονομία. Οι Έλληνες έφθασαν να μισούν την τρόικα (ιδιαίτερα τη Γερμανία, της οποίας οι απόψεις έχουν μεγάλο βάρος), κατηγορώντας τα μέλη της και τους ηγέτες της για την παρατεταμένη λιτότητα, η οποία οδήγησε το 60% των νέων Ελλήνων στην ανεργία. Για φέτος αναμένονται θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, για πρώτη φορά από το 2007, αλλά, υπό την παρούσα προσέγγιση, η λιτότητα και ο πόνος που την συνοδεύει θα συνεχίζεται για χρόνια. Χωρίς τη μείωση του χρέους το νέο πρόγραμμα θα έχει την ίδια κατάληξη με τα προηγούμενα".

Καταλήγοντας, τονίζεται στο άρθρο ότι η τρόικα, βεβαίως, εύλογα αμφιβάλλει για την αφοσίωση της ελληνικής κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις. Πολλές από τις αλλαγές που ζητά η τρόικα, όπως η κατάργηση των νόμων για την προστασία των επαγγελμάτων, για την στρέβλωση των τιμών και για την απόλυση μη παραγωγικών δημοσίων υπαλλήλων, θα ήταν ωφέλιμες για τη χώρα. Παρ' όλα αυτά η απαιτούμενη εμπιστοσύνη των πολιτών για τη διενέργεια των μεταρρυθμίσεων έχει εξαντληθεί από καιρό. Η ρητή διαγραφή χρέους, ακόμη και τώρα, θα συνέβαλε στην ανάκτηση αυτής της εμπιστοσύνης.

"Οι επενδυτές δεν ανησυχούν, προς το παρόν, για μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, κατά συνέπεια η πίεση για μια νέα προσέγγιση δεν είναι έντονη. Αυτό είναι ατυχές κατά κάποιο τρόπο. Η Ελλάδα συνεχίζει να χρειάζεται την απομείωση του χρέους της και η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να δείξει ότι έχει λάβει τα διδάγματα από τα λάθη της", επισημαίνει το δημοσίευμα.

Πηγή: ΑΠΕ

8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

4 σχόλια
Παρότι το σεναρίο που θέλει την διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους θα μας βόλευε όλους πάρα πόλυ δεν πιστεύω πως είναι σώστο. Το να ζητάς απο χώρες όπως είναι η Γερμανία και η Γαλλία να διαγράψουν μέρος της οφείλης μας είναι συζητήσιμο, το να ζητάς όμως να γίνει το ίδιο απο χώρες όπως η Σλοβενία, η Ρουμανία, η Σλοβακία κλπ που έχουν το μισό (αν όχι λιγότερο) ΑΕΠ μας και τα μισά εισοδήματα μας είναι λάθος. Πως θα σας φαίνοταν εσάς αν μας χρώσταγε μια πλουσιότερη χώρα απο εμάς, πχ Δανία, Αυστρία, και μας ζήταγε να διαγράψουμε μέρους της οφειλής της προς εμάς; Σίγουρα σε κανένα δεν θα άρεσε...
Ας μάθουμε πρώτα πόσα ακριβώς χρωστάμε, τι είναι αυτά που χρωστάμε, σε ποιούς χρωστάμε (κεφάλαιο, τοκισμός, υπερτοκισμός), και μετά να διερωτηθούμε αν μας χρωστούσαν εμάς (και τι ακριβώς μας χρωστούσαν), το τι θα κάναμε.Τώρα τι κάνουμε είναι το θέμα που το χρέος μας, ξεκάθαρα, δεν είναι βιώσιμο...Σ.Σ.: Ας πρόσεχαν, η Σλοβενία, η Ρουμανία, η Σλοβακία (όπως θα έπρεπε να προσέξουμε κι εμείς), να μη δεχόντουσαν το κοινό νόμισμα. Οι καταστάσεις και το διάστημα που μεσολάβησε μέχρι να δεχτούν να ενταχθούν στο ευρώ, ήταν πιο ξεκάθαρες και βλέπανε τι γινόταν με τους υπόλοιπους οικονομικά ανίσχυρους που δέχτηκαν να μπουν στο ευρώ. Και αναφέρομαι, κυρίως, στη δική μας στραβομάρα. Σε λιγότερο από μία δεκαετία, αν δεν έχει αλλάξει η κατάσταση με κάποιο τρόπο (δεν ξέρω πως), θα τους έχουν «τυλίξει» και εκείνους σε μερικές κόλες χαρτί. Για την ακρίβεια, τραπεζογραμματίων... Σ.Σ.2: Δεν ξέρω με ποιές ισοτιμίες δέχτηκαν οι υπόλοιπες χώρες (μετά από εμάς) το ευρώ σε σχέση με το εθνικό τους αρχικό νόμισμα. Ελπίζω η ισοτιμία τους να είναι η σωστή, γιατί σε εμάς ήταν η διπλάσια απ΄ όσο θα έπρεπε να είναι (1 ευρώ = 340,75 δρχ.!!!). Αποδείχτηκε κανονική καταστροφή εφόσον εκτίναξε στα ύψη το ήδη υπάρχον χρέος μας πριν το ευρώ.
Διαγραφή χρέους δεν νομίζω πως σημαίνει πως θα μας δώσουν χρήματα όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απλά δεν θα δώσουμε τα χρήματα που χρωστάμε. Δεν τα χρωστάμε σε καμία Σλοβενία, Ρουμανία ή Σλοβακία.Ότι και να γίνει, όπως έχουν γίνει τα πράγματα τώρα, και χωρίς χρέος τα εισοδήματα της Ελλάδας πάλι στην υπόλοιπη Ευρώπη θα πηγαίνουν. Ας σβήσουν το χρέος μας λοιπόν ώστε πρίν πάνε εκεί να κάνουν τα χρήματα τον κύκλο τους στις ελληνικές οικογένειες.Και την πίτα ολάκερη και τον σκύλο χορτάτο.