Μπείτε στη φωλιά του διαβόλου

Μπείτε στη φωλιά του διαβόλου Facebook Twitter
8

Η πρώτη σεζόν του πετυχημένου bromance μεταξύ του Marty και του Rust τελείωσε, με σχεδόν έντεκα εκατομμύρια θεατές και με το σάιτ του HBO Go διαλυμένο από την υπερφόρτωση. Οι αντιδράσεις για το τέλος της σειράς ήταν ποτισμένες από απογοήτευση: το σενάριο έδωσε αφορμή για αναλύσεις που θύμιζαν Lost που δεν επιβεβαιώθηκαν. Δεν υπήρχε τίποτα το μεταφυσικό, οι πρωταγωνιστές επέζησαν, ο δολοφόνος (ένας από τους δολοφόνους) αποκαλύφθηκε και τιμωρήθηκε. Τελικά, ήταν μια αστυνομική ιστορία που έδωσε μεγάλη βαρύτητα στην εξέλιξη των χαρακτήρων.

Για το σενάριο και για το τέλος μπορούν να ειπωθούν πολλές αντιρρήσεις, αλλά σ' αυτό που συμφωνούν σχεδόν όλοι όσοι παρακολούθησαν είναι ότι τα σκηνικά, η ατμόσφαιρα και η φωτογραφία ήταν σαν καλός κινηματογράφος. Για μένα δύο ήταν οι σκηνές που έδειξαν τη μεγάλη δεξιοτεχνία των δημιουργών και την ευχέρειά τους με τα τεχνικά θέματα, που μας έκαναν να κρατήσουμε την αναπνοή μας. Η πρώτη ήταν η επτάλεπτη, σχεδόν μονοκόμματη σκηνή στο τέταρτο επεισόδιο, που πιστεύω ότι θα αρχίσει να διδάσκεται σε σχολές κινηματογράφου (πόσες πρόβες να χρειάστηκαν;) Πρόκειται για τα καλύτερα εφτά λεπτά της τηλεόρασης ως τώρα.

Η δεύτερη μεγάλη σκηνή του τέλους, όταν τα ποντίκια μπαίνουν στη φάκα, στο αλλόκοτο και τρομαχτικό σύμπαν της Carcosa, που κρατάει δεκαπέντε λεπτά. Σ'αυτή την περίπτωση η αγωνία δεν προκύπτει από τη λήψη και τη δράση, αλλά από τα σκηνικά, που είναι τόσο εκτεταμένα, τόσο λεπτομερή και τόσο υποβλητικά, που τα λόγια δε χρειάζονται.

Τα σκηνικά αυτά είναι σχεδιασμένα από τον Joshua Walsh, έναν καλλιτέχνη από το Detroit που έζησε είκοσι χρόνια στη Νέα Ορλεάνη. Είναι γιος μιας οικογένειας που είχε γραφείο κηδειών και ο ίδιος ασχολείται με το κυνήγι και με την ταρίχευση ζώων – δηλαδή, ήταν ο ιδανικός άνθρωπος. Ο Walsh δούλεψε εντατικά σχεδόν για εννιά μήνες, δημιουργώντας εκατό διαφορετικά κομμάτια για τη σειρά.

Η πρόσληψη του Walsh ως καλλιτέχνη για τη σειρά ήταν κάτι που δε γίνεται συχνά στο Χόλιγουντ – συνήθως αυτά τα αναλαμβάνουν συνεργεία εσωτερικά. Όμως οι παραγωγοί του True Detective είπαν ότι η φύση της σειράς αυτής ζητούσε έναν μοναδικό καλλιτέχνη, ο οποίος μόνος του θα δημιουργούσε αυτό το δύσκολο, τεράστιο σκηνικό, ώστε να φαίνεται πραγματικά αυθεντικό.

Ο Walsh ξεκίνησε μαζεύοντας ρίζες και νεκρά λουλούδια, έφτιαξε μικρά γλυπτά μέχρι μεγάλες εγκαταστάσεις, όπως αυτή που εμφανίζεται στην τελευταία σκηνή μέσα στην Carcosa, για την οποία χρειάστηκαν 3.000 κομμάτια από ξεβρασμένα ξύλα. Δείτε φωτογραφίες από τα ανατριχιαστικά σκηνικά, που θα κάνουμε καιρό να ξεχάσουμε.

Μπείτε στη φωλιά του διαβόλου Facebook Twitter
Μπείτε στη φωλιά του διαβόλου Facebook Twitter
Μπείτε στη φωλιά του διαβόλου Facebook Twitter
Μπείτε στη φωλιά του διαβόλου Facebook Twitter
Μπείτε στη φωλιά του διαβόλου Facebook Twitter
Μπείτε στη φωλιά του διαβόλου Facebook Twitter
Μπείτε στη φωλιά του διαβόλου Facebook Twitter

 

8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

New York Times: Με απεργία την ημέρα των αμερικανικών εκλογών απειλούν οι τεχνικοί της εφημερίδας

Διεθνή / New York Times: Με απεργία την ημέρα των αμερικανικών εκλογών απειλούν οι τεχνικοί της εφημερίδας

Ζητούν υψηλότερους μισθούς και μεγαλύτερη ευελιξία στην εξ αποστάσεως εργασία - Γιατί κάποια αιτήματά τους χαρακτηρίζονται παράλογα και ποια είναι η στάση των δημοσιογράφων των New York Times
LIFO NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Η άλλη μεγάλη σκηνή ήταν ο μονόλογος του Ραστ στο επ.5. Εκεί όλοι πίστεψαν ότι έχουμε να κάνουμε με φιλοσοφικό αριστούργημα, αλλά μετά ψιλοαπογοήτευσε.
Περιττό να πούμε ότι είναι μια εξαιρετική σειρά, με τα συν και πλιν βέβαια αλλά παρόλα αυτά στο τοπ που έχουν προβληθεί ever. Από την αρχή αυτό που με κρατούσε ήταν πως ενώ είχε μια αργή ροή κατάφερνε με έναν τρόπο να με κρατάει καθηλωμένο. Σε αυτό νομίζω έπαιξε τον ρόλο της η πολύ σωστά τοποθετημένη μουσική, είτε ως μουσική αυτή καθαυτή, είτε ως μουσικό τοπίο.Πραγματικά η τελευταία σκηνή του 4ου επεισοδίου μοναδική. Το τέλος λίγο ξενερωτικό αλλά ο στόχος της σειράς που ήταν (νομίζω) να παίξει με τους χαρακτήρες αλλά και με το γενικότερο τοπίο πέτυχε.Και μια ερώτηση. Από που προκύπτει πως θα έχει συνέχεια; Στο imdb που συνήθως είναι ανακοινωμένο από καιρό το αν θα έχει επόμενη σεζον δεν λέει κάτι....
Γιατί απογοητευτικό το τέλος? Εξαρχής ήταν μια σειρά με ρεαλισμό (σε πολλά σημεία θυμίζοντας το The Wire, κοινώς δεν έχεις πάντα σούπερ ντούπερ μηχανήματα για να βρεις στοιχεία, ούτε πλειάδα συνεργατών που θα τα παρατήσουν όλα για να ασχοληθούν με μία υπόθεση και μόνο, κλπ). Το τέλος είναι αρκετά ρεαλιστικό, δεν είναι απαραίτητο σώνει και ντε να πεθαίνει ο αστυνομικός που εξιχνιάζει μια υπόθεση μόνο και μόνο για τη δραματική κορύφωση.
Φοβερή σειρά, αλλά μου την χάλασε λίγο ο μακΚοναχυ με τον λόγο του στην αποδοχή του Όσκαρ. Χαζό το ξέρω αλλά τον βλέπω και το σκέφτομαι και μου την χαλάει την σειρά.Όπως ένας φίλος μου που ήταν φαν του λαϊκού δεν μπορεί να ακούει πια ούτε τα παλιά τραγούδια του Σφακιανάκη, από τότε που έμαθε ότι είναι Χρυσαυγίτης.