Πού να πάνε οι ερωτευμένοι;
Θα πρότεινα Ύδρα. Μόλις μιάμιση ώρα από τον Πειραιά κι όμως έχει απίστευτη ομορφιά που σε «μεταφέρει» σε άλλη εποχή. Λαβυρινθώδη σοκάκια σε καλούν να τα περπατήσεις, γαϊδουράκια και θαλάσσια ταξί αντικαθιστούν τα συμβατικά μεταφορικά μέσα, πέτρα και παραδοσιακά σπίτια με κεραμιδένιες σκεπές, σκούρες μπλε πόρτες και παράθυρα, αλλά και όμορφοι κολπίσκοι, ιδανικοί για βόλτες, σε κάνουν πιο ρομαντικό από ποτέ. Δεν υπάρχει, λοιπόν, καλύτερη φάση να την επισκεφτείς από ερωτευμένος. Είναι όσο μικρή χρειάζεται για να μπορείς να ζήσεις όλες τις εμπειρίες που έχει να σου δώσει σε 2-3 μέρες. Την άνοιξη είναι κούκλα, το Πάσχα έχει πολλά έθιμα (highlight ο θαλάσσιος επιτάφιος) και διαθέτει λίγους –αλλά καλούς– ρομαντικούς ξενώνες και ξενοδοχεία που θα σε, συγγνώμη, σας κάνουν να κλείνεστε με τις ώρες εκεί...
Αν θέλω να απομονωθώ λίγο;
Θεωρώ ότι η Μάνη, όσο κι αν έχει τραβήξει την προσοχή του τουριστικού προσκηνίου τα τελευταία χρόνια, θα καταφέρνει πάντα να αποποιείται οτιδήποτε επιτηδευμένο και να προσελκύει τους πιο σκεπτόμενους και μοναχικούς που εκτιμούν την ηρεμία και τη φυσική ομορφιά. Στα συν η τοπική κουζίνα, το ηλιοβασίλεμα, με τον βράχο του Κάβο Γκρόσο να προκαλεί δέος, τα εντυπωσιακά πυργόσπιτα και οι απίστευτες διαδρομές σε μέρη που όμοιά τους δεν υπάρχουν στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων η Αρεόπολη, ο Γερολιμένας, η Βάθεια, το Λιμένι, το Γύθειο, ο Πύργος Διρού, το Οίτυλο.
Ποιος είναι ο πιο «κλασικός» προορισμός;
Αν θες κλασικό ελληνικό Πάσχα, θα πας στην Κέρκυρα. Είναι ο διασημότερος πασχαλινός προορισμός και δεν είναι τυχαίο ότι όλοι (σχεδόν) θέλουν να βιώσουν την κερκυραϊκή Λαμπριά τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους. Τα έθιμα πολλά και μοναδικά: από τις σημαντικότερες ημέρες η Μεγάλη Πέμπτη, όταν στον Duomo, στην πλατεία Δημαρχείου, ανάβουν 12 κεριά που σβήνουν ένα προς ένα με την ανάγνωση κάθε Ευαγγελίου. Τη Μεγάλη Παρασκευή το απόγευμα ξεκινά η περιφορά των επιταφίων στα καντούνια. Αποτελεί μία από τις πιο κατανυκτικές εμπειρίες το να ακολουθήσετε τον Επιτάφιο της Μητροπόλεως, όπου η παρουσία των φιλαρμονικών και των χορωδιών απογειώνει το κλίμα της ημέρας. Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα και από τα παράθυρα των σπιτιών στο Λιστόν πέφτουν μπότηδες γεμάτοι νερό.
Για κάτι πιο «εκλεπτυσμένο»;
Νομίζω ότι οι Σπέτσες πάντα θα ανήκουν στους must προορισμούς όσων διακρίνονται για την αισθητική τους. Καφέδες και πρωινά στην Ντάπια, βόλτες στο παλιό λιμάνι και στην πόλη, δείπνα σε εξαιρετικά εστιατόρια και ταβέρνες κυριολεκτικά εκεί όπου σκάει το κύμα στην Κουνουπίτσα, ωραία μπαράκια. Η λίστα στις Σπέτσες είναι αποκλειστικά εκλεκτική. Όσο για τα έθιμα, τη Μεγάλη Παρασκευή οι επιτάφιοι καταλήγουν στην πλατεία Ποσειδωνίου, ενώ το Μεγάλο Σάββατο μπορείτε να πάτε στην εκκλησία Ανάληψης όπου μετά την Ανάσταση αγόρια καίνε μια παλιά βάρκα, την ώρα που στον ουρανό σκάνε αμέτρητα βεγγαλικά. Επίσης, για όσους αναζητούν μια κατανυκτική εμπειρία το γυναικείο μοναστήρι των Αγίων Πάντων, πάνω από τον όρμο της Αγίας Μαρίνας είναι ιδανική επιλογή.
Πού θα δω κάτι διαφορετικό;
Η Σύρος είναι το μόνο μέρος στην Ελλάδα –ίσως και στον κόσμο– όπου ορθόδοξοι και καθολικοί γιορτάζουν το Πάσχα μαζί. Αποτελεί πραγματικά μοναδικό θέαμα η συνάντηση όλων των επιταφίων (ορθόδοξων και καθολικών) στην κεντρική πλατεία Μιαούλη στην Ερμούπολη μπροστά από το Δημαρχείο, με ψαλμωδίες να κάνουν το κλίμα ιδιαίτερα κατανυκτικό. Το βράδυ της Ανάστασης μπορείτε να ανεβείτε τον λόφο της Αναστάσεως και να θαυμάσετε το νησί που φωτίζεται από εντυπωσιακά βεγγαλικά, ενώ μοναδική εμπειρία αποτελεί και η περιφορά του αγάλματος του Ιησού μετά τη λειτουργία της Ανάστασης.Εκτός από τη μοναδικότητα του θεάματος, η Σύρος παρουσιάζει μια ομορφιά ξεχωριστή. Από τα αριστοκρατικά Βαπόρια μέχρι τη ρεμπέτισσα Άνω Σύρο του Μάρκου Βαμβακάρη, το νησί αυτό αποδεικνύει πόσο γοητευτικά ανατρεπτικό είναι.
ΥΓ.: Βέβαια, αν είστε της τελευταίας στιγμής ή κάτι δεν πήγε καλά στον προγραμματισμό, επισκεφτείτε το χωριό (το δικό σας ή των φίλων σας). Πάσχα σε χωριό μόνο ωραίο μπορεί να είναι!
σχόλια