Τέλος στην αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων

Τέλος στην αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων Facebook Twitter
21

Χωρίς την προηγούμενη αναγνώριση του πτυχίου τους από τον ΔΟΑΤΑΠ θα μπορούν σύντομα να ασκούν το επάγγελμά τους οι απόφοιτοι ελληνικών κολεγίων που συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με Τα Νέα, ήδη η αρχή έγινε με τους δικηγόρους, με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Βάσει της τροπολογίας αυτής `οι απόφοιτοι των νομικών σχολών θα εγγράφονται πλέον στους δικηγορικούς συλλόγους με τη διαδικασία που ισχύει και για τους πτυχιούχους των ελληνικών πανεπιστημίων, χωρίς να χρειάζεται η αναγνώριση του ΔΟΑΤΑΠ.

Τώρα σειρά αναμένεται να πάρουν και άλλα επαγγέλματα και για τον έλεγχο της επάρκειας των πτυχίων την ευθύνη θα έχουν επαγγελματικές ενώσεις όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το Οικονομικό Επιμελητήριο, ο ιατρικός σύλλογος και ο δικηγορικός Σύλλογος.

21

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανακοινώθηκε η ανακαίνιση της Φοιτητικής Εστίας Αθηνών

Ελλάδα / Ανακοινώθηκε η ανακαίνιση της Φοιτητικής Εστίας Αθηνών

To έργο συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ) προβλέπει την αποκατάσταση των όψεων της εστίας και την ανακαίνιση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και των δωματίων, με ενσωμάτωση χώρων υγιεινής και πρόσβαση σε ΑΜΕΑ στους ορόφους των κοιτώνων.
LIFO NEWSROOM

σχόλια

9 σχόλια
Η αναγώριση των σπουδών που γίνονται σε ιδιωτικά ιδρύματα δε σημαίνει και δε θα πρέπει να σημαίνει ξεφραγο αμπέλι. Στην Αγγλία για παράδειγμα υπάρχουν τα δημόσια ιδρύματα αλλά και τα ιδιωτικά τα οποία πιστοποιούνται, αξιολογούνται και αδειοδοτούνται από κυβερνητικό φορέα (το OPEN University). Ο ίδιος φορέας εκδίδει και πιστοποιεί και τα διπλώματα των φοιτητών.H αξιολόγηση των σπουδών επομένως δεν γίνεται εξετάζοντας καθένα πτυχείο τη φορά (ήμαρτον) αλλά συνολικά το ίδρυμα ανα τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτός είναι ένας τρόπος ώστε και αναγνώριση να κάνεις αλλά και να έχεις και κρατικό έλεγχο και αξιολόγηση σπουδών. Ήταν απλά παράλογο κατά τη γνώμη μου τόσα χρόνια να μην μπορεί αυτή η ευρωπαική μέθοδός να υλοποιηθεί στην ελλάδα και ο κάθε σπουδαστής έπρεπε να ελεχθεί προσωπικά.
πραγματικα επρεπε να γινει αυτο εγω προσωπικα ημουν για 2 χρονια σε ελληνικο πανεπιστημιο πληροφορικη και ειμασταν χωρις υπολογιστες και μονο θεωριες αν ειναι δυνατον , και ετσι επελεξα να παω σε κολεγιο που ειναι καμια σχεση και δεν ισχυουν αυτα τα πληρωνω και παιρνω πτυχιο , αν το λετε αυτο δε γνωριζεται ατομα απο κομματα να περνουν πτυχιο χωρις να πηγαινουν καν σχολη ?Στα σοβαρα κολεγια γινονται ελεγχει απο τα ξενα πανεπιστια του εκαστοτε κολεγιου ! το εχω δει, .Και στην τελικη ο καλυτερος ας κερδισει την καθε θεση εργασια ! Αν φοβαστε οι του δημισιου και κραζεται κατι δε παει καλα ...
"δε γνωριζεται ατομα απο κομματα να περνουν πτυχιο χωρις να πηγαινουν καν σχολη ?"Ενώ εσύ πήγαινες? Εξ'ου και η απίστευτη ορθογραφία σου."Και στην τελικη ο καλυτερος ας κερδισει την καθε θεση εργασια !"Συ είπας....
Αυτό έπρεπε εδώ και χρόνια να ισχύει. Το ΔΟΑΤΑΠ είχε συντάξει λίστα με αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού. Αυτή η λίστα θα ήταν αρκετή ώστε να μπορεί να αναγνωριστεί ένας τίτλος. Τελεία.Φίλη μου χρειάστηκε να αποκτήσει εργασιακά δικαιώματα πρώτα στο εξωτερικό για να μπορέσει μετά να αναγνωριστούν στην Ελλάδα, παρακάμπτοντας το ΔΟΑΤΑΠ.Επίσης έχει εμφανιστεί το οξύμωρο κατά την αντιστοίχηση βαθμολογίας σε διπλώματα και μεταπτυχιακά εξωτερικού και μάλιστα από αναγνωρισμένα και διάσημα ιδρύματα, ο βαθμός που δίνεται να είναι ιδιαίτερα χαμηλός. Έχω περίπτωση μεταπτυχιακού με Distinction να ερμηνεύεται στο ΔΟΑΤΑΠ σε 7 !! ότι νά ναι.
Εχουμε καταλαβει πλεον οτι οι γραφικοι αριστεροι της ΚΝΕ και της ΑΡΡΕΝ (οπως τους αποκαλουσα μεχρι να δω οτι εχουν δικιο) ειχαν δικιο οταν ελεγαν οτι παμε ολοταχως για ενα ιδιωτικο πανεπιστημιο. Αρχικα μειωνουν τις παροχες σε προσωπικο και εξοδα (π.χ. κοβουν βιβλια), μετα αναγνωριζουν ως ισοτιμα τα πτυχια κολλεγιων και πανεπιστημιων, μετα θα μας μιλησουν για δαπανηρα και ασυμφορα πανεπιστημια και μετα θα τα κλεισουν. Τοσο απλα. Και τρεχε κυριε Γιωργο και κυριε Γιαννη με πενταμηνη συμβαση με 400 ευρω το μηνα χωρις ασφαλεια να σπουδασεις το παιδι σου.
Αν είναι δυνατόν! Ο καθένας δηλαδή θα παίρνει πτυχίο από όπου θέλει και θα αναγνωρίζεται ως ισότιμο με τα ''επίσημα'' πτυχία που προσφέρει το ελληνικό κράτος. Λεφτά να έχει ο μπαμπάς δηλαδή και όλα τα άλλα... Και μετά απορούμε πώς έχουμε γιατρούς που δεν ξέρουν τι φάρμακα να χορηγήσουν, μηχανικούς που δεν ξέρουν πώς να χτίσουν σωστά κλπ κλπ κλπ. Σχετικά με διάφορα (ας μου επιτραπεί η έκφραση τρελά) σχόλια που διάβασα έχω να πω τα εξής:1) Σε αυτούς που λένε ότι αποκλείονται οι των κολλεγίων από την αγορά: Στο μεχρι υπαρχον συστημα φυσικα και αναγνωριζοντουσαν τα πτυχια τους!! Με μια τεραστια διαφορα ομως. Αναγνωριζονταν οσα επρεπε να αναγνωρισθουν υστερα απο εξεταση απο τον ΔΟΑΠΑΠ. Αν ερχοταν καποιος με πτυχιο ιατρικης απο το Imperial της Αγγλιας θα υπηρχε κανενας που δεν θα αναγνωριζε το πτυχιο του ή που θα τον περνουσε απο εξετάσεις; Τωρα ο οποιοσδηποτε με πτυχιο απο οποιοδηποτε κολλεγιο θα αναγνωριζεται. 2) Οσοι λενε για το επιπεδο των ελληνικων πανεπιστημιων, γελιουνται εαν νομιζουν οτι το μεσο κολλεγιο εχει ανωτερο επιπεδο μαθησης. Και μονο το γεγονος οτι για να περασεις στο ελληνικο πανεπιστημιο πρεπει να περασεις μεσα απο πανελληνιες, δηλαδη επειδη το αξιζεις, ενω για να περασεις σε κολλεγιο θελει ματσωμενο μπαμπα και καλο μεσο ορο (αστεια πραγματα για τριτη λυκειου που οι βαθμοι μπαινουν αερα, οσοι τα εζησαν προσφατα ξερουν, minimoum βαθμος 15) δειχνει το ποιο ειναι καλυτερο.
Μακαρι να ξέρατε τι λέτε, αυτο εχω να πω μονο. Ειμαι άτομο που εχει γνωμη γνωμη και απο τις 2 πλευρές εφόσον εχω κοντινό άτομο να εχει πρώτες σπουδές Ελλάδα και μεταπτυχιακές Άγγλια. τα ελληνικά πανεπιστήμια θεωρούνται αρκετα αξιόλογα σ αυτο συμφωνώ αλλα εχουν μεινει πισω λογω έλλειψης χρηματοδότησης και για παράδειγμα ο γιατρός της Ελλάδας μαθαίνει τεχνικές και τρόπους που εξω με νέες έρευνες εχουν τροποποιηθεί η και πιθανώς καταργηθεί και αντικασταθει. Τελος ειναι εξαιρετικά ανίδεοι στο θεμα όσοι λενε οτι ο Μπαμπας πληρώνει μαι παίρνει πτυχίο διότι σε πολλα ελληνικά κολλεγια μπανεις με κριτήρια και επίσης τυγχάνει να ξερω πως ο μέσος όρος των σπουδαστών ειναι 'απλοί καθημερινοί' άνθρωποι και ειναι αλόγιστη προκατάληψη το να λεμε μόνον την μια εκδοχή η οποία δεν ισχυει την στιγμη που στα ελληνικά πανεπιστήμια επικρατεί ενα μπάχαλο και οι καθηγητές του εκάστοτε κόμματος μοιράζουν θέματα. Ο φοιτητής του κολλεγιου θα αξιολογηθεί λοιπον για μάθετε και απο έλληνες επιστήμονες του κλάδου αλλα και απο τους αντίστοιχους του εξωτερικού πριν βαθμολογηθεί και ειναι εξαιρετικά δύσκολο και διαφορετικού βαθμού το επίπεδο δυσκολίας.
προφανως και τα καλα ξενα πανεπιστημια θα ειναι καλυτερα απο τα ελληνικα πανεπιστημια. αλλα αυτο δεν γινεται μονο λογω της ελλειπης, ας μην ανοιξουμε την κουβεντα αυτη καλυτερα. ειδικα στο θεμα των γιατρων γνωριζω απο πρωτο χερι (συγγενης 1ου βαθμου) οτι με ενα πτυχιο απο ελληνικο πανεπιστημιο και ενα μεταπτυχιακο σε δεχονται σχεδον σε ολα τα νοσοκομεια της Ευρωπης. προφανως στα σωστα πανεπιστημια περα απο την απαραιτητη προυποθεση του να πληρωνει αδρα ο μπαμπας πρεπει να εργαζεται και ο φοιτητης. κανεις δεν ειπε το αντιθετο. αλλα πιστευεις οτι δεν θα επρεπε να υπαρχει μια αξιολογηση για την δυναμη του πτυχιου του καθε κολλεγιου;
Τυπικός ίσως αλλά ουσιαστικός υπάρχει. Τα πτυχία πολλών σχολών στην Ελλάδα έχουν αξιοθαύμαστη υπόσταση σε όλο τον κόσμο και παραμένουν δωρεάν. Αν τώρα εσύ θέλεις και μπορείς να πας να τα σκάσεις έξω ή και μέσα πλέον τότε ανήκεις σε άλλες κατηγορίες φίλε μου.
Τι έχουν; Αξιοθαύμαστη υπόσταση; Σε καλό σου :-)Τριτοκοσμικούς μας θεωρούν. Ίσως κάποτε πριν δεκαετίες να σήμαιναν κάτι αλλά φροντίσαμε και καταστρέψαμε εντελώς την τριτοβάθμιά μας εκπαίδευση.
Έλεος πια με τα τριτοκοσμικά μπλαμπλαμπλα. Όντως ανήκεις σε άλλη κατηγορία. Εσύ ή τρως αμάσητη κάθε θεωρία που διαβάζεις στο ίντερνετ είτε ανήκεις σε αυτούς που κάθε τι που γίνεται στην Ελλάδα πρέπει να το κράζουν και να διαφημίζουν την "κατάντια" μας. Τι έκανες λεβέντη μου εσύ γι'αυτό το χάλι? Τι έκανες για την τριτοκοσμικότητα? Έκραξες?
Παροτι, συντομα, αποφοιτος ελληνικου ΤΕΙ βρισκω την αποφαση αυτη περα για περα σωστη. Ο "αποκλεισμος" των αποφοιτων κολεγιων απο την αγορα μεσω μιας σειρας εμποδιων ειναι και παραλογος και λαθος. Η αγορα γνωριζει πολυ καλα ποιος αξιζει και ποιος οχι και εν τελει πλεον θα ειναι στο χερι του καθε εργαζομενου να αποδειξει την αξια του.
Άρα χαίρεσαι που από εδώ και πέρα το αν θα ασκήσεις το επάγγελμα που θες θα κρίνεται μόνο από την τσέπη σου και όχι από τις ικανότητες σου? Γιατί μην μου πεις ότι ένα ιδιωτικό κολλέγιο (επιχείρηση) αν έχεις γερή τσέπη, αλλά όχι ικανότητες, θα σε απορρίψει? Φυσικά και υπάρχουν άξιοι σπουδαστές κολεγίων, που για τους χ ψ λόγους όμως δεν πέτυχαν σε κάποιο αντίστοιχο ΑΕΙ ή ΤΕΙ.Είναι λογικό και σωστό ο μόχθος ενός φοιτητή ελληνικού πολυτεχνείου με σπουδές 5 ετών να εξισώνεται με την προσπάθεια σπουδαστή κολεγίου σε πρόγραμμα 3 ετών..(?) Πριν καλά καλά χειροκροτήσεις τέτοιες αποφάσεις σκέψου ότι σε λίγο καιρό μπορεί να σου φάει τη δουλειά κάποιος απόφοιτος κολεγίου που επειδή έχει τσέπη έχει κάνει τη μισή προσπάθεια από σένα. Εξάλλου τα ίδια εργασιακά δικαιώματα θα έχετε, οπότε...
Και γιατί να είναι 5 χρόνια οι πολυτεχνικές σπουδές αγαπητέ; Επειδή το λέμε εμείς; Χρειάζονται τα πανάσχετα μαθήματα που διδάσκονται στα Πολυτεχνεία για να συντηρούμε ΔΕΠ;
Josh92 έτσι σε βολεύει, έτσι λες. Να μην υπάρχει ανταγωνισμός. Γιατί να σου φάει ένας από κολλέγιο τη δουλειά? Μήπως είναι καλύτερος? Κι εκεί μέσα υπάρχουν και καλοί και κακοί και κάποιοι που δεν τελειώνουν ποτέ. Δεν πρέπει να δώσουμε ευκαιρία σε κάποιον που δεν πέρασε στις πανελλήνιες να δοκιμάσει κάτι γιατί δεν ήταν καλός στην παπαγαλία? Κι αν ο κλάδος που θα ακολουθήσει στο κολλέγιο του αρέσει και αποκτήσει κίνητρο να συνεχίσει? Στα δημόσια πόσοι είναι που περνάνε μαθήματα λόγω παράταξης? Ξέρω πολλούς που φοιτητές και σχεδόν όλοι έχουν ασχοληθεί με τα κομματικά. Γι αυτό γιατί δεν λέτε τίποτα? Ξέρεις ότι πολλοί από όσους είναι σε κολλέγια έχουν έτοιμες δουλειές από πίσω και θα πάνε εκεί μετά? Γι αυτό πάμε κατά διαόλου όμως. Ο ανταγωνισμός είναι κακός γιατί δεν βολεύει. Το χαρτί πολυτεχνείου μετράει και σαν master γιατί είναι 5 χρόνια (άλλα λαμόγια οι μηχανικοί αλλά τεσπα).Σατανιστή πασόκε τι δουλειά έχουν οι τράπεζες με το θέμα? Ότι θυμάται ο καθένας.. Είδαμε τι παρήγαγε και η Ελλάδα σαν χώρα και πως οι καταναλωτές στήριξαν τις ελληνικές επιχειρήσεις. Να βλέπουμε τους επιχειρηματίες σαν κλέφτες (απ το μικρό μαγαζάκι μέχρι τη μεγάλη εταιρία) και να έχουμε γεμίσει δημόσιους υπαλλήλους που το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι απεργίες.Τέλος πάντων, όσοι πάνε ή πήγαν σε κολλέγια δεν είχαν στόχο το δημόσιο όμως και μέχρι σήμερα μια χαρά τα πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα (αυτός που συντηρεί το δημόσιο).
@johnyp Το επιχείρημα περί κομματικών εξετάσεων στα δημόσια πανεπιστήμια πολύ ξεπερασμένο και πολυπαιγμένο από τα παπαγαλάκια της τηλεόρασης. Αυτό που όλοι σας γνωρίζετε 10 ενταγμένους σε παράταξη και 1 ανένταχτο μου προκαλεί αηδία, αφού δεν είναι έτσι, πάρτε το χαμπάρι. Ο ανταγωνισμός είναι καλός όταν γίνεται επί ίσοις όροις και όχι με οικονομικά φόντα. Τώρα αν ένας φοιτητής αρχιτεκτονικής δημόσιου πανεπιστημίου έχει τα ίσα δικαιώματα με αυτόν που φοίτησε στο πλευρό της Σίσσυς Φειδά σε γνωστό κολλέγιο, κάτσε σκέψου το μόνος σου... Όπως δεν γίνεται να αποκτήσουν το ίδιο επίπεδο σπουδών σε ένα βράδυ τα κολλέγια, έτσι δεν γίνεται να αποκτήσουν και τα ίδια δικαιώματα.@Lycos Εγω γνωρίζω πως οι μειώσεις που έχουν υποστεί οι πολυτεχνικές σχολές έχουν ήδη διαγράψει τις σπατάλες και έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό την υποβάθμιση λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης. Συνέχισε να ζητάς κατάργηση μαθημάτων και μελών ΔΕΠ για να δούμε που θα καταλήξουμε. Πάντως το επίπεδο που μπορεί να αποκτήσει κανείς σε αυτές τις άχρηστες 5ετείς σπουδές είναι αρκετά καλό σε πληροφορώ, και διαφέρει από τις αντίστοιχες 3ετεις του εξωτερικού και των κολλεγίων.