Έπεσαν οι υπογραφές για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων

Έπεσαν οι υπογραφές για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων Facebook Twitter
4

Υπογράφηκαν σήμερα οι συμβάσεις παραχώρησης για έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε τρεις περιοχές της χώρας.

Η χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων πηγαίνει στο σχήμα Energean Oil and Gas/Petra Petroleum. Στην περιοχή υπάρχουν εκτιμήσεις για 50-100 βαρέλια. Ο Μ. Ρήγας, διευθύνων σύμβουλος της Energean είπε ότι στην περιοχή υπάρχουν ενδείξεις πετρελαίου καθώς και γεωλογικά ανάλογα συστήματα στην Ιταλία και την Αλβανία όπου πρόσφατα η Shell ανακοίνωσε την ανακάλυψη κοιτάσματος 200 εκατ. βαρελιών. Οι επενδύσεις στη φάση της παραγωγής σύμφωνα με τον κ. Ρήγα μπορεί να φθάσουν στα 500 εκατ.

Τη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού κόλπου θα εκμεταλλευτεί το σχήμα Ελληνικά Πετρέλαια/ Edison/ Petroceltiv. Στην περιοχή εκτιμούνται ότι υπάρχουν απολήψιμα αποθέματα 200 εκατ. βαρελιών. Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γ. Κωστόπουλος έκανε λόγο για θετικές γεωχημικές και γεωλογικές μελέτες και τόνισε ότι προγραμματίζονται 2- 5 γεωτρήσεις (κόστους 20- 35 εκατ. η κάθε μια) συν επενδύσεις 15- 20 εκατ. για σεισμικές έρευνες.


Στο Κατάκολο θα δραστηριοποιηθεί το σχήμα Energean Oil and Gas/ Trajan Oil & Gas Ltd. Στην περιοχή υπάρχει βεβαιωμένο κοίτασμα 3-5 εκατ. βαρελιών. Όπως γράφουν Τα Νέα, η γεώτρηση θα γίνει οριζόντια, από τη στεριά για να ελαχιστοποιηθεί η παρέμβαση στο περιβάλλον και οι επενδύσεις μπορεί να φθάσουν στα 50 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΥΠΕΚΑ για κοίτασμα 100 εκατ. βαρελιών με μέση τιμή 90 δολάρια/βαρέλι, τα έσοδα για το Δημόσιο υπολογίζονται σε περίπου 6 δισ. Δηλαδή αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα στις τρεις περιοχές τα έσοδα του Δημοσίου μπορεί να φθάσουν σε βάθος χρόνου στα 18 δισ.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καλπάζουν» οι λοιμώξεις του αναπνευστικού - Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

Ελλάδα / Λοιμώξεις του αναπνευστικού: Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

«Στην Ελλάδα υπάρχει μια περίοδος η οποία ξεκινάει στις 15 Δεκεμβρίου και τελειώνει στις αρχές του Μαρτίου όπου φαίνεται ότι ενδημικά υπάρχει έξαρση των λοιμώξεων», τονίζει ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Τι ωραία, τι καλά, τραλαλά, τραλαλά!Πανηγυρίζει η ελληνική κοινότητα που έπεσαν υπογραφές. Έχετε δει μία σύμβαση κράτους που να επιφέρει κάποιο όφελος στον Έλληνα πολίτη;Ωραία η εκμετάλλευση του όποιου κοιτάσματος υδρογονοανθράκων. Δεν θα ήταν καλύτερα επενδύσεις σε πράσινη ενέργεια που έχουν βάθος χρόνου; Εδώ η μισή Ευρώπη προσπαθεί να απεξαρτηθεί από τη χρήση υδρογονοανθράκων, η Δανία είναι η χώρα με την μεγαλύτερη παραγωγή πράσινης ενέργειας, στην Γερμανία ο κόσμος βγαίνει στο δρόμο για να εμποδίσει τα σχέδια της κυβέρνησης να τορπιλίσει την στροφή παραγωγής πράσινης ενέργειας και οι Έλληνες χαίρονται για τη διεξαγωγή γεωτρύσεων;
Μη χάφτετε τα παραμυθάκια με τα πετρέλαια ευελπιστώντας πως η πρώτη τους έννοια είναι να μοιράσουν τα όποια κέρδη, των όποιων πετρελαίων ή υδρογονανθράκων στον λαουτζίκο... Όταν με το καλό (ή με το κακό...), αργά ή γρήγορα, ξεκινήσει η εκμετάλλευση τους (και με τσάμπα εργατικό δυναμικό), μην έχουμε αυταπάτες πως θα γίνουμε οικονομικώς, Σαουδική Αραβία ή κοινωνικώς μία Νορβηγία... Πολύ το φοβάμαι πως τα οικονομικά οφέλη δεν πρόκειται να αποτελέσουν όφελος προς ολόκληρη την κοινωνία με τα ανάλογα ποσοστά κοινωνικοοικονομικής ωφέλειας διαφόρων τομέων παρά θα τα επωφεληθεί μόνο μία συγκεκριμένη κατηγορία ελιτίστικης -γνωστής και μη εξαιρετέας- πλέμπας... Οπότε αυτά τα περί «πεσίματος υπογραφών» ως άλλα πεφταστέρια-κάνε μία ευχή... μη μας χαροποιούν μέχρι να δούμε στην πράξη τι θα γίνει. Ας είμαστε ρεαλιστές, έστω λιγάκι υποψιασμένοι. Και μετά, πολύ αργότερα, αναλόγως των πραγματικών καταστάσεων ίσως μιλήσουμε και για κάποια αισιοδοξία, πάντα συγκρατημένη...
Όταν με το καλό (ή με το κακό...), αργά ή γρήγορα, ξεκινήσει η εκμετάλλευση τους (και με τσάμπα εργατικό δυναμικό Πηγή: www.lifo.grΑδερφέ, οι εργαζόμενοι σε θαλάσσιες εξέδρες άντλησης πετρελαίου είναι οι καλύτερα αμειβόμενοι εργαζόμενοι ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. Στα δε ΕΛΠΕ (στην ξηρά) εργάτης με μισθό κάτω από 3 χιλιάρικα δεν υπάρχει (τώρα παίρνουν κάποιους με συμβάσεις)
Για να το λες, κάτι περισσότερο θα ξέρεις για τις εξέδρες άντλησης και είναι πολύ καλό όταν οι εργαζόμενοι αμείβονται καλά. Δεν χωράμε όμως όλοι μας πάνω σε μία ή περισσότερες εξέδρες... Πολύ το φοβάμαι πως τα πιθανά κέρδη από όλο αυτό το εγχείρημα δεν θα αφορούν την κοινωνία ολόκληρη. Προς το παρόν και μέχρι να δούμε στην πράξη τι πρόκειται να γίνει, είμαι πολύ επιφυλακτικός.