Σαν τον παλιό κακό καιρό: οι εργασιακές συνθήκες στην Ελλάδα

Σαν τον παλιό κακό καιρό: οι εργασιακές συνθήκες στην Ελλάδα Facebook Twitter
23

Από την αναγνώστρια της Lifoland Τζο

 

Πριν λίγες ημέρες συναντήθηκα με τις κοπέλες (και καλές φίλες όπως εξελίχθηκαν τελικά) με τις οποίες συνεργαστήκαμε για ένα πολύμηνο project πριν λίγο καιρό. Όλες εργαζόμαστε σε διαφορετικούς χώρους πλέον. Συζητούσαμε λοιπόν για το πώς έχουν εξελιχθεί οι εργασιακές συνθήκες στην Ελλάδα. Αφορμή στάθηκε η εμπειρία της μια από εμάς, που εργάζεται σε μια εταιρεία στη Γερμανία (ναι, ξενιτεύτηκε κι αυτή όπως πολλοί άλλοι νέοι).


Μας έλεγε λοιπόν, η Κατερίνα ότι μπορεί οι συνθήκες εργασίας και ζωής να είναι πολύ διαφορετικές στη Γερμανία, αλλά εκεί νιώθει ότι πραγματικά την υπολογίζουν ως άνθρωπο και ως εργαζόμενη. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στην εταιρεία που εργάζεται δεν την αντιμετωπίζουν ως άλλον έναν από τη μάζα των αποφοίτων με πολλά πτυχία και διπλώματα που είναι απόλυτα αναλώσιμος, αλλά εκτιμούν τις σπουδές της και τη μέχρι τώρα επαγγελματική της εμπειρία, ενώ αναμένουν να συμβάλει και η ίδια στην εταιρεία με τις γνώσεις που έχει αποκτήσει κατά τη διάρκεια των σπουδών της. Επίσης, στη Γερμανία γενικά το ωράριο εργασίας είναι πραγματικό! Αυτό σημαίνει ότι ο προιστάμενος θεωρεί απολύτως φυσιολογικό να το τηρήσεις και δε θα σε στραβοκοιτάξει αν φύγεις στην ώρα σου. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι αν προκύψει ανάγκη δε θα εργαστεί κάποιος πέραν του ωραρίου του, αλλά υπό φυσιολογικές συνθήκες ΔΕΝ είναι υποχρεωμένος να το κάνει.


Η άλλη φίλη μας (εργάζεται για μια Ελληνική εταιρεία), μας έλεγε ότι τις περισσότερες ημέρες εργάζεται δέκα ώρες, ενώ υπάρχουν και ημέρες που τις ξεπερνά ακόμη και αυτές, καθώς λόγω έλλειψης προσωπικού τα κάνει όλα μόνη της. Μάλιστα, είναι έγκυος και ανησυχούσε πώς θα το πάρουν οι διευθυντές της καθώς η σύμβασή της ήταν υπό ανανέωση και η αναγγελία του χαρμόσυνου κατά τα άλλα γεγονότος μπορεί να σήμαινε ανεργία.


Πριν από ένα εξάμηνο, στη δική μου δουλειά αρνήθηκαν την ανανέωση της σύμβασης σε μια κοπέλα ακριβώς επειδή ήταν έγκυος και λόγω επιπλοκών αναγκάστηκε να εργαστεί από το σπίτι για λίγο καιρό. Όχι, η δουλειά της δεν πήγε πίσω, αλλά οι διευθυντές μας αποφάσισαν ότι τους στοιχίζει πολλά για τη δουλειά που προσφέρει ως έγκυος και είναι συμφέρον τους να την αντικαταστήσουν. Ο θεσμός του εξωτερικού συνεργάτη που έχει καθιερωθεί στον ιδιωτικό αλλά και στον δημόσιο τομέα, επιτρέπει τέτοια μεταχείριση. Όπως επιτρέπει και το καθεστώς συνεχούς ανασφάλειας με την απειλή ότι αν δεν παράγεις όλο και περισσότερο θα σκεφτούμε αν θα ανανεώσουμε τη σύμβασή σου και με ποιούς όρους. Γιατί ανανέωση δε σημαίνει ίδιες συνθήκες. Σημαίνει ότι ανανεώνεται η σύμβαση για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, με διαφορετική αμοιβή κάθε φορά, ανάλογα και τα δυο με το πόσο θέλει να σε πιέσει ο εργοδότης. Φυσικά δεν τίθεται θέμα ωραρίου, γιατί ακόμη κι αν ως εξωτερικός συνεργάτης (όπως αναφέρεται και στη σύμβαση) δεν έχεις υποχρέωση τήρησης συγκεκριμένου ωραρίου, αυτό είναι ευέλικτο μόνο προς τα επάνω!


Στα τέλη του Απρίλη, παρακολούθησα μια εκδήλωση στην οποία παρουσίαζαν τα βήματα αναζήτησης εργασίας στην Ελβετία. Όχι, δε σκέφτομαι να αναζητήσω δουλειά εκεί απλά έτυχε να βρίσκομαι στην εκδήλωση. Οι εισηγητές έλεγαν ότι στην Ελβετία είναι απολύτως αναμενόμενο να μην απαντήσει ο υποψήφιος αμέσως αν θα αποδεχτεί την προσφορά εργασίας, αλλά να το σκεφτεί και να απαντήσει αργότερα. Στην Ελλάδα, κάτι τέτοιο ο εργοδότης θα το εκλάμβανε (στην καλύτερη περίπτωση) ως απροθυμία.


Με ποσοστά ανεργίας που αγγίζουν το 60% για τους νέους, σε καμιά περίπτωση δε θα ήθελα να ακουστώ αχάριστη που έχω δουλειά. Ξέρω καλά ότι δεν είναι καθόλου εύκολο, όσα πτυχία κι αν έχεις. Κάποτε, όταν αναζητούσα κι εγώ δουλειά κοντά στο τέλος των σπουδών μου πίστευα ότι είναι θέμα προσπάθειας και πώς όποιος είναι αρκετά καλός θα τα καταφέρει. ΜΠΟΥΡΔΕΣ! Θέμα τύχης είναι....και προσπάθειας (συνεχούς) φυσικά αλλά κυρίως τύχης.


Στην Ελλάδα δεν έχει να κάνει με το πόσα πτυχία έχεις από εγχώρια πανεπιστήμια ή από το εξωτερικό. Ούτε με το πόσες ξένες γλώσσες μιλάς ή τι περαιτέρω κατάτηση έχεις. Όλοι τα ίδια έχουμε πάνω κάτω! Είναι θέμα τύχης να βρεις δουλειά. Και αν βρεις, είναι θέμα αντοχής το πόσο θα την κρατήσεις. Γιατί χρειάζεται αντοχή να εργαστείς για πολλούς μήνες απλήρωτος, χρειάζεται αντοχή να μην έχεις λόγο και να μην αναγνωρίζεται η πιθανότητα να συμβάλεις και να προάγεις την εργασία σου με βάση όσα έχεις μάθει στις σπουδές σου, χρειάζεται αντοχή να μην αναγνωρίζεται ποτέ η δουλειά σου παρά να θεωρείται πώς ότι καλύτερο και να κάνεις είναι απλά μέρος των υποχρεώσεών σου. Χρειάζεται αντοχή να εργάζεσαι υπό το καθεστώς του φόβου ότι στη λήξη της σύμβασης, αν δεν είναι ικανοποιημένοι (ακόμη κι αν ζητούν παράλογα πράγματα), εσύ θα φύγεις. Όταν λέω παράλογα δεν εννοώ να εργαστείς κάποιες ώρες παραπάνω, αλλά να σου ζητούν να διεκπεραιώσεις κάτι ανήμερα Χριστουγέννων ή Πάσχα κι αν τολμήσεις να σκεφτείς ότι είναι αργία που θέλεις να περάσεις με την οικογένεια, τον άντρα, το παιδί σου....γίνεσαι κακομοίρης συναισθηματικός και δεν είσαι αρκετά επαγγελματίας (μιλώ από προσωπική εμπειρία).


Αυτό που δεν καταλαβαίνουν οι εργοδότες είναι ότι το καθεστώς του φόβου και της απειλής δεν κάνει πιο αποδοτικό τον εργαζόμενο αλλά τον καταπιέζει μέχρι αρρώστιας. Η ανασφάλεια τον καταστρέφει ψυχολογικά και δεν του επιτρέπει να αγαπήσει αυτό που κάνει. Ή ακόμη κι αν καταφέρει να το αγαπήσει, θα το αντιμετωπίζει πάντα σαν ένα παιδί του οποίου είναι ανάδοχος. Το φροντίζει, το μεγαλώνει, νοιάζεται γι'αυτό αλλά στην πρώτη ευκαιρία θα του το πάρουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μέσος όρος επιβίωσης ενός εργαζόμενου σε μια θέση δεν ξεπερνάει τον έναν χρόνο. Έτσι όμως η εταιρεία χάνει κάτι πολύ σημαντικό....το μεράκι και την αφοσίωση. Γιατί η αφοσίωση και η αγάπη για τη δουλειά μας είναι αυτό που μας κάνει να προοδεύουμε και να ακμάζει και η δουλειά μας. Όχι η απειλή της αντικατάστασης. Είναι σημαντικό να νιώσουμε κομμάτι του μηχανισμού κι όχι ανταλλακτικό! Και είναι επίσης σημαντικό να αναγνωριστούν οι σπουδές μας, η εξειδίκευσή μας σε κάτι. Μπορεί να είμαστε μια γενιά που επιδόθηκε με μανία στο κυνήγι των πτυχίων, αλλά πασχίσαμε για αυτά. Και πρέπει να μας δοθεί η ευκαιρία να αποδείξουμε τι μάθαμε. Όχι να έχουμε διδακτορικά και να δουλεύουμε σαν σε συνθήκες φάμπρικας της πρώιμης βιομηχανικής επανάστασης.

23

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

7 σχόλια
Καλά όλα αυτά που λέτε αλλά από προσωπική εμπειρία μένοντας στο εξωτερικό αρκετά χρόνια έχω να πώ ότι πάντου το ίδιο χάλι είναι την σήμερον ημέρα.Αυτό που διαφέρει μόνο είνε η ποιότητα ζώης που θέλει ο καθένας μας για τον ευατό του.Πάντου υπάρχει ένα μέρος για τον καθένα για να μείνει αρκεί να ξέρει γιατί μεταναστεύει!!!Γκρίνια πάντα υπύρχε και θα υπάρχει...
Σε όλα αυτά να προσθέσουμε και φρούτο των voucher και των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ μέσω των οποίων οι εργοδότες έχουν τζάμπα εργατικό δυναμικό. Εννοείται δεν πληρώνουν, γιατί δεν υποχρεούνται να πληρώσουν το υπόλοιπο του μισθού στον εργαζόμενο. Δουλεύεις σε ιδιωτική επιχείρηση και σε πληρώνει το κράτος. Δεν έχω πρόβλημα με την ιδέα της επιδότησης των επιχειρήσεων από το κράτος (αυτό γίνεται και σε χώρες που υποτίθεται ζηλεύουμε για τις εργασιακές τους συνθήκες - αν αυτό τώρα αποτελεί επιχείρημα για κάποιους, για κάποιους είναι το απόλυτο επιχείρημα :P)αλλά έχω πρόβλημα με τον τρόπο με τον οποίο γίνεται. Δε γίνεται μια επιχείρηση να μην πληρώνει ούτε καν ένα ποσοστό από τα δεδουλευμένα του εργαζόμενου που δουλεύει για αυτήν, είναι σκέτη εκμετάλλευση. Φυσικά πολλοί εργοδότες είναι της νοοτροπίας "σου κάνω χάρη που σου δίνω δουλειά" και πριν και στην κρίση. Το πρόβλημα είναι ότι και πολλοί εργαζόμενοι είναι αυτής της νοοτροπίας "μου κάνουν χάρη που μου δίνουνε δουλίτσα, να 'χω να φάω ψωμάκι, να 'μαστε καλά, δόξα το θεό κλπ".
Υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια που δεν τη θίγει κανεις τα τελευταία χρόνια της κρίσης.Την ευκολία καθώς και το αυτονόητο του να επιλέγουν πολύ συνομιλική μου σαν μοναδική διέξοδο την Γερμανία.. την Αγγλία την Ολλανδία κτλ κτλ για να μη χαραμιστούν οι γνώσεις τους και τα προσόντα τους. Ανήκω και εγω στην καμμένης γενια..των 30-40 χρονών με σπουδες προυπηρεσία χρόνων(δεκαετίας και βάλε)ατέλειωτου πηξίματος με μισθούς της πλάκας και τελικά ανεργία(μετά απο παραίτηση). Υπάρχει ενα σοβαρό θέμα εδω περα. Ολοι ανυσηχούν ατομικά. Πάνω απο όλα ο μικρόκοσμος του καθενός.Η γονείς μεγαλώσαν τα παιδάκια τους πριγκιπόπουλα ..Μη χάσουν τη δουλίτσα.Η κοπέλα παραπάνω απολύθηκε γιατί ήταν εγκυος. Οκ τι έκανε για αυτό; Η εργατική νομοθεσία προστατεύει την εγκυο για 17 εβδομάδες 8 προ και 9 μετά τοκετού .Αν μια υπηρεσία οπως η Επιθεώρηση Εργασίας δεν εκανε τη δουλεία της ο πολιτής είναι αβουλος; Θα πει δε παει στο διάβολο ας πάω στην Γερμανία. Οχι υποχρέωση της γενιάς μου είναι να πολεμήσει τη σαπίλα και ας κάνει ντιλίβερι αντι να διοικεί επιχειρήσεις. Ο καθένας είναι υπόλογος απέντι στις περιστάσεις. Οι Προηγούμενες γενίες απο μας αντιμετώπισαν πόλεμο , εμφύλιο , δικτατορία και δυστυχώς οι προηγούμενοι απο εμας φάνηκαν πολύ λίγοι και κατώτερη των περιστάσεων.Θα τους μοιάσουμε;Θα ειμαστε και εμείς λίγοι;Θα λακίσουμε; Θα μυξοκλαίμε ή θα αγριέψουμε απέναντι αδικίες πληρώνοντας βέβαια και πολλές φορές το τίμημα..
Αρχικά πρέπει να σου πω ότι κανένα πρόβατο δεν σώθηκε βελάζοντας. Κατόπιν, τι πιστεύεις; Ότι όλοι αυτοί που μετανάστευσαν ήθελαν να φύγουν από την πατρίδα τους και να βρεθούν σε ένα τόπο εντελώς ξένο, μακριά από την οικογένειά τους και τους φίλους τους;Ή όσοι μετανάστευσαν ήταν πτυχιούχοι και πανεπιστήμονες και έφυγαν για να μπορέσουν να διοικήσουν επιχειρήσεις; Ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών είναι ανειδίκευτοι -να το πω έτσι- εργάτες (μη πτυχιούχοι κτλ.). Ένας άλλος μεγάλος αριθμός είναι πτυχιούχοι και κάνουν δουλειές άσχετες με αυτό που σπόυδασαν και πίστεψέ με, δεν πρόκειται για δουλειές γραφείου κτλ. Ένας άλλος πάλι μεγάλος αριθμός μεταναστών κατάφεραν να απασχοληθούν στον τομέα τους είτε αμέσως, είτε μετά από κάποιο διάστημα (και δεν το βρίσκω καθόλου κακό να ψάχνεις πάντα για το καλύτερο). Άρα, μάλλον δεν έφυγαν για να βρουν επιχειρήσεις να διοικήσουν. Ούτε και για να ρίξουν μαύρη πέτρα πίσω τους. Ο σκοπός είναι η επιβίωση. Και ναι, προτίμησαν να μεταναστεύσουν, για να μην καταλήξουν στην Ελλάδα του 2014 να τρώνε από τα σκουπίδια. Και δυστυχώς, είναι πολλοί αυτοί που δεν έχουν από πού αλλου να φάνε στην Ελλάδα. Και για να αλλάξει αυτός ο τόπος θα χρειαστούν πάρα πολλά χρόνια και πάρα πολύ σοβαρή δουλειά. Αλλά μέχρι τότε και για να γίνει αυτό, πρέπει να εξασφαλιστεί η επιβίωση, ο καθένας όπως μπορεί και το αντιλαμβάνεται καλύτερα.
Το σχόλιο μου παραπάνω δεν εχει στόχο να κρίνει τις επιλογές του καθενός τι είναι το καλύτερο για τον ευατό του.Εχω ομως δικαίωμα να εκφράσω μια αποψη που δεν την ακούσω ούτε διαβάζω συχνά...Αν βεβαία εσυ ταυτίζεσαι με τα πρόβατα καλώς έφερες το παραπάνω παράδειγμα.Ολοι αυτοί που θυσιάσαν τόσα πολλά απο τον ευατό τους για ενα καλύτερο αύριο ήτανε πρόβατα;
και καπου λές " Και για να αλλάξει αυτός ο τόπος θα χρειαστούν πάρα πολλά χρόνια και πάρα πολύ σοβαρή δουλειά." Συμφωνώ όμως αμα φυγουν οι πιο αξιοι "πανεπιστήμονες" ή "ανιδείκευτοι" ποιοι θα κάνουν τη σοβαρή δουλεία, ε; ποιοι ;
Οι πιο πολλοί Αθηναίοι που έφυγαν το έκαναν γιατί δεν ήθελαν την επαρχία και τις αγροτικές δουλειές. Στη Βέροια έψαχναν Έλληνες και δεν εμφανίστηκε κάνεις. Άλλος έψαχνε νέους από τα γύρο χωριά να μαζέψουν σταφύλια με 50ε τη μέρα και δεν πήγε κάνεις. Να βρω να κάνω δουλειές αγροτικές έχω βρει δέκα. Καλά που δεν είμαι Αθηναίος και να φοβάμαι την επαρχία. Προτιμάνε εξωτερικό και υπάλληλοι γιατί είναι σίγουρα και καλά λεφτά, ενώ αν κάνεις κάτι δικό σου θες πολύ διάβασμα, κούραση και άγχος γιατί παίρνεις μόνος σου τις αποφάσεις και το ρίσκο. Και στο άλλο κομμάτι, για τα εργασιακά, έχω δει και καλούς και κακούς εργοδότες αλλά και τους αντίστοιχους υπαλλήλους. Να ενδιαφέρονται μόνο για να τελειώσει το 8ωρο και να πάρουν τα λεφτά. Φταίνε και οι δύο πλευρές και πολλοί εργοδότες την έχουν πατήσει. Δεν πρέπει να αντιμετωπιζει ο ένας τον άλλον σαν κλέφτη. Εσείς που κλαιγεστε είστε οι χειρότεροι γιατί και πριν την κρίση ακούγαμε τα ίδια αλλά καθοσασταν στην ίδια δουλειά κάνοντάς την μόνο για τα λεφτά και ας νιώθετε μιζέρια.
Πρώτα απ'όλα κανείς δεν σου απαγόρευσε να εκφράσεις την άποψή σου. Δεν βλέπω στο κείμενό μου να αναφέρω κάποια τέτοιου είδους απαγόρευση. Κατ'επέκταση λοιπόν, έχω και εγώ το δικαίωμα να εκφράσω την άποψη μου και δεν χρειάζεται να αντιδράς "επιθετικά" στην θέση που πήρα σχετικά με το αρχικό σου σχόλιο. Άποψή μου λοιπόν εν συντομία, είναι ότι βλέπω ότι κάποια πράγματα σχετικά με την μετανάστευση, όχι μόνο τα βλέπεις και τα κρίνεις λάθος, αλλά χρησιμοποιείς υποτιμητικά ένα καλούπι, προσπαθώντας να χωρέσεις μέσα σε αυτό, το θέμα της μετανάστευσης. Παρεμπιπτόντως, δεν έχω κανένα πρόβλημα με τα πρόβατα. Απλά δεν συνηθίζω να βελάζω και δεν συνηθίζω να βγάζω βιαστικά συμπεράσματα, κατακρίνοντας.
Το αρχικο μου σχόλιο δεν απαξίωσε κανένα απο τους προηγούμενους,αντίθετα εσυ ξεκίνησες να διατυπώνεις την αποψη λεγοντας ότι οποιος αντιδρά παραδειγμα σε σχέση με το πρώτο μου σχόλιο στον εργοδότη που θα του περιορίσει τα δικαιώματα που του παρέχει το εργατικό δίκαιο ειναί ματαίο αντιδράσει, δηλάδή οτι όλοι είμαστε πρόβατα και δεν έχει νόημα να βελάζουμε οποτε ας πάμε σε άλλη στάνη.. Δεν έχω τιποτα μαζί σου, πολλά απο αυτά που λές τα χω νιώσει και εγω στο πετσί μου, απλά λέω κάτι το οποίο με τρώει το τελευταίο καιρό και θεωρείται ταμπού να το εκφράσεις σαν γνώμη
"και καπου λές " Και για να αλλάξει αυτός ο τόπος θα χρειαστούν πάρα πολλά χρόνια και πάρα πολύ σοβαρή δουλειά." Συμφωνώ όμως αμα φυγουν οι πιο αξιοι "πανεπιστήμονες" ή "ανιδείκευτοι" ποιοι θα κάνουν τη σοβαρή δουλεία, ε; ποιοι ;": Σου έχω ήδη απαντήσει στο αρχικό μου σχόλιο. Διάβασέ το, πιο αναλυτικά και πιο προσεκτικά.
"Το αρχικο μου σχόλιο δεν απαξίωσε κανένα απο τους προηγούμενους,αντίθετα εσυ ξεκίνησες να διατυπώνεις την αποψη λεγοντας ότι οποιος αντιδρά παραδειγμα σε σχέση με το πρώτο μου σχόλιο στον εργοδότη που θα του περιορίσει τα δικαιώματα που του παρέχει το εργατικό δίκαιο ειναί ματαίο αντιδράσει, δηλάδή οτι όλοι είμαστε πρόβατα και δεν έχει νόημα να βελάζουμε οποτε ας πάμε σε άλλη στάνη.." : Παραποιείς τα λόγια μου. Δεν ανέφερα κάτι τέτοιο. Αν και αυτό που λες ότι λέω, σηκώνει άλλη κουβέντα. Και επίσης πού βλέπεις να λέω ότι είμαστε όλοι πρόβατα και να πάμε σε άλλη στάνη; Τέλος πάντων, δεν μπορώ να κάνω κάτι σχετικά με το πώς θα κάνεις εσύ ανάγνωση και κατανόηση ενός κειμένου χωρίς προσθήκη φανταστικού σενάριου. Και σαφώς, δεν μπορώ να συνεχίσω τη συζήτηση μαζί σου.
Εδω τελειώνει και η δική μου συζήτηση μαζί σου moorgate με ενα ποιηματακίΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΛΕΓΕΣΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΑΣΟΣ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ"Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωποςδεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν΄αγωνίζεσαι για την ειρήνη καιγια το δίκαιο.Θα βγείς στους δρόμους, θα φωνάξεις, τα χείλια σου θαματώσουν απ΄τις φωνέςτο πρόσωπό σου θα ματώσει από τις σφαίρες – μα ούτε βήμα πίσω.Κάθε κραυγή σου μια πετριά στα τζάμια των πολεμοκάπηλωνΚάθε χειρονομία σου σα να γκρεμίζει την αδικία.Και πρόσεξε: μη ξεχαστείς ούτε στιγμή.Έτσι λίγο να θυμηθείς τα παιδικά σου χρόνιααφήνεις χιλιάδες παιδιά να κομματιάζονται την ώρα που παίζουν ανύποπτα στιςπολιτείεςμια στιγμή αν κοιτάξεις το ηλιοβασίλεμααύριο οι άνθρωποι θα χάνουνται στη νύχτα του πολέμουέτσι και σταματήσεις μια στιγμή να ονειρευτείςεκατομμύρια ανθρώπινα όνειρα θα γίνουν στάχτη κάτω από τις οβίδες.Δεν έχεις καιρόδεν έχεις καιρό για τον εαυτό σουαν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος.Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωποςμπορεί να χρειαστεί ν΄αφήσεις τη μάνα σου, την αγαπημένηή το παιδί σου.Δε θα διστάσεις.Θ΄απαρνηθείς τη λάμπα σου και το ψωμί σουΘ΄απαρνηθείς τη βραδινή ξεκούραση στο σπιτικό κατώφλιγια τον τραχύ δρόμο που πάει στο αύριο.Μπροστά σε τίποτα δε θα δειλιάσεις κι ούτε θα φοβηθείς.Το ξέρω, είναι όμορφο ν΄ακούς μια φυσαρμόνικα το βράδυ,να κοιτάς έν΄ άστρο, να ονειρεύεσαιείναι όμορφο σκυμένος πάνω απ΄το κόκκινο στόμα της αγάπης σουΝα την ακούς να σου λέει τα όνειρα της για το μέλλον.Μα εσύ πρέπει να τ΄αποχαιρετήσεις όλ΄αυτά και να ξεκινήσειςγιατί εσύ είσαι υπεύθυνος για όλες τις φυσαρμόνικες του κόσμου,για όλα τ΄άστρα, για όλες τις λάμπες καιγια όλα τα όνειρααν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος.Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωποςμπορεί να χρειαστεί να σε κλείσουν φυλακή για είκοσι ήκαι περισσότερα χρόνιαμα εσύ και μες στη φυλακή θα θυμάσαι πάντοτε την άνοιξη,τη μάνα σου και τον κόσμο.Εσύ και μες απ΄ το τετραγωνικό μέτρο του κελλιού σουθα συνεχίσεις τον δρόμο σου πάνω στη γη .Κι΄ όταν μες στην απέραντη σιωπή, τη νύχταθα χτυπάς τον τοίχο του κελλιού σου με το δάχτυλοαπ΄τ΄άλλο μέρος του τοίχου θα σου απαντάει η Ισπανία.Εσύ, κι ας βλέπεις να περνάν τα χρόνια σου και ν΄ ασπρίζουντα μαλλιά σουδε θα γερνάς.Εσύ και μες στη φυλακή κάθε πρωί θα ξημερώνεσαι πιο νέοςΑφού όλο και νέοι αγώνες θ΄ αρχίζουνε στον κόσμοαν θέλεις να λέγεσαι άνθρωποςΑν θέλεις να λέγεσαι άνθρωποςθα πρέπει να μπορείς να πεθάνεις ένα οποιοδήποτε πρωινό.Αποβραδίς στην απομόνωση θα γράψεις ένα μεγάλο τρυφερόγράμμα στη μάνα σουΘα γράψεις στον τοίχο την ημερομηνία, τ΄αρχικά του ονόματος σου και μια λέξη :Ειρήνησα ναγραφες όλη την ιστορία της ζωής σου.Να μπορείς να πεθάνεις ένα οποιοδήποτε πρωινόνα μπορείς να σταθείς μπροστά στα έξη ντουφέκιασα να στεκόσουνα μπροστά σ΄ολάκαιρο το μέλλον.Να μπορείς, απάνω απ΄την ομοβροντία που σε σκοτώνειεσύ ν΄ακούς τα εκατομμύρια των απλών ανθρώπων πουτραγουδώντας πολεμάνε για την ειρήνη.Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος."
Ενδιαφέρον άρθρο αλλά (αναγκαστικό κλισέ ξεκίνημα) ΄”το έχω ξαναδιαβάσει” άπειρες φορές σε όλες τις πιθανές εναλλακτικές του εκδοχές. Δεν νομίζω πως μπορεί κανείς να διαφωνήσει σε κάτι. Ο λόγος που σχολιάζω δεν είναι για να κράξω αλλά για να εκφράσω κάποιες σκέψεις που μου προκάλεσε το άρθρο. Θα ήθελα να κάποτε να διαβάσω κάτι που να ξεπερνά τις διαφορές μεταξύ της απλοϊκής σύγκρισης μεταξύ συνθηκών εργασίας στην Ελλάδα και τη Γερμανία ή την Δανία ή οποιονδήποτε αντίθετο πόλο μοιραίας σύγκρισης και να εξετάζει το πρόβλημα ή έστω τις διαφορές βαθύτερα. Νομίζω πως υπάρχουν πιο σύνθετοι λόγοι για αυτές τις διαφορές, κάτι περισσότερο από την κλασσική, γραφική καρικατούρα του ελληνάρα εργοδότη που είναι μίζερος, τσιγκούνης, κουτοπόνηρος εκμεταλλευτής κλπ (Δέχομαι πως υπάρχουν φυσικά και άπειρες τέτοιες περιπτώσεις ).Ένα πραγματικά ενδιαφέρον, κατά την άποψή μου, άρθρο θα εξέταζε βαθύτερα τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους υπάρχουν αυτές οι διαφορές. Πιστεύω πως η αρχή του νήματος είναι η επιχείρηση. Η θέση / ρόλος της στην κοινωνία, στη οικονομία και η σχέση της με το κράτος που καθορίζουν στη συνέχεια και τις εργασιακές συνθήκες των εργαζομένων.Το θέμα που αναφέρω έχει υπέρ- καλυφθεί και αυτό βέβαια αλλά με την τεχνοκρατική, ξύλινη ματιά που χαρακτηρίζει τα μέσα που ασχολούνται με οικονομικά κλπ θέματα. Θα μου άρεσε πολύ αν αυτό μπορούσε να εκφραστεί με την αμεσότητα και πιο ανθρώπινη ματιά που διακρίνει εκδόσεις σαν της lifo.
@8vioss ναι υπάρχει η επιχείρηση ο ρόλος της στην κοινωνία η διαφορά νοοτροπίας ποιος καινοτομεί και ποιος βασίζεται σε φθηνή εύκολα εναλλάξιμη εργασία, ΑΛΛΑ:1) ο έλληνας εργοδότης ξέρει ότι μπορεί να παραβιάσει όποιο κομμάτι της γραπτής συμφωνίας θέλει χωρίς επιπτώσεις, επειδή η επιθεώρηση εργασίας είναι ανύπαρκτη και τα δικαστήρια αποφασίζουν μετά από 10-15 χρόνια. Μπορεί μέχρι και να ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ για ΜΗΝΕΣ, κάτι εντελώς αδιανόητο για επιχείρηση. 2) δεν υπάρχει στ' αλήθεια (2).
Όπως ήδη ανέφερα, δεν νομίζω πως μπορεί κανείς να διαφωνήσει για τις περιπτώσεις στυγερής εκμετάλλευσης. Η κριτική μου αφορούσε περισσότερο την επιλογή θέματος. Πόσα άρθρα πρέπει να γραφτούν με ιστορίες σύγκρισης και αδικίας μισθωτών. Ας πάμε και λίγο παρακάτω (ή παραπάνω ανάλογα πως το βλέπει κανείς..). Λείπουν “φωνές” που να εκφράζουν τη πλειοψηφία των επιχειρηματιών, που και αυτοί υποφέρουν και αυτοί είναι εργαζόμενοι. Το πλήθος των επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι μικρές και μικρομεσαίες, δεν πρόκειται για τα μεγα-θηρία. Ο μέσος Έλληνας επιχειρηματίας απέχει πολύ στην πραγματικότητα από τον “κεφαλιοκράτη”,ταξικό εχθρό. Είναι μόνος του στη γωνία, απέναντι σε ένα εχθρικό κράτος και σύστημα. Για να απαντήσω στο παράδειγμά σου θα αναφέρω πως ναι μεν υπάρχουν τέτοιου είδους “διευκολύνσεις “ τις οποίες καρπώνονται όμως όσοι τελικά δεν έχουν πρόβλημα (ελάχιστοι) καθώς οι προϋποθέσεις είναι τέτοιες ώστε να αποκλείονται όσοι πραγματικά θα χρειάζονταν αυτού του είδους τη βοήθεια. Δεν είμαι σίγουρος αν αυτό συμβαίνει λόγω της συνηθισμένης βλακώδους πρακτικής του κράτους που εφαρμόζει κάτι τσαπατσούλικα χωρίς να έχει μελετηθεί ή ηθελημένης πρακτικής για τα μάτια του κόσμου, τα δελτία ειδήσεων, την κοινή γνώμη κλπ καθώς έτσι κι' αλλιώς δεν υπάρχουν χρήματα. Επίσης δεν νομίζω πως ο μέσος επιχειρηματίας στηρίζει το επιχειρηματικό του μοντέλο στο ότι θα κάνω τη τάδε και τάδε λαμογιά και γίνω πλούσιος ...Αν η Ελλάδα αποτελούσε ένα χώρο που ευνοεί το επιχειρείν, θα είχαμε γεμίσει από μικρομεσσαίους ευρω-μετανάστες επιχειρηματίες (και πριν τη κρίση) αλλά αυτό δεν συμβαίνει διότι μόνο οι ξένες πολυεθνικές μπορούν να αντέξουν το καθεστώς άντε και κάνας Ιρλανδος.με μπαράκι σε νησί.Και να αναφέρω και εγώ ένα άλλο παράδειγμα αδικίας, την απόδοση ΦΠΑ πριν το εισπράξει μία επιχείρηση και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη πότε και αν θα το εισπράξει. Με μία βόλτα στα δικαστήρια θα συναντήσει κανείς άπειρες υποθέσεις όπου επιχειρηματίες κατηγορούνται για μη απόδοση ΦΠΑ το οποίο ποτέ δεν εισέπραξαν (βλέπε φέσι). Όταν καλείται να αποδώσει ΦΠΑ που θα εισπράξει μετά από μήνες και χωρίς δυνατότητα δανεισμού είναι πολύ λογικό συχνά να δυσκολεύεται να καλύψει μισθοδοσία κλπΘα μπορούσα να το κουράσω και να αναφερθώ σε πολλά αλλά παραδείγματα αλλά θα μείνω στην ουσία η οποία έχει να κάνει με τη γνωστή τάση του Έλληνα προς τον παραλογισμό που ενίοτε μας κάνει γοητευτικούς προς τους άλλους λαούς αλλά συνήθως μας καταστρέφει.Δεδομένου του ότι η οικονομία βασίζεται σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις οποίες εργάζεται η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν θα έπρεπε να ενδιαφερόμαστε όλοι για την καλή πορεία τους ? Πέραν των εξαιρέσεων αυτό δεν θα σήμαινε και βελτίωση των συνθηκών εργασίας ? Στο παρακάτω πόστ του maimos αναφέρεται μια καλή απάντηση.
απεναντίας οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι που κάνουν τη χοντρή εκμετάλλευση, επειδή ο άλλος την είδε αφεντικό με κεφάλαιο κίνησης 100 ευρώ την πληρώνουν οι εργαζόμενοί του σε μορφή έξτρα υπερωριών, ηλιθίων αποφάσεων, φαγωμένων κρατήσεων κλπ.
"Όταν λέω παράλογα δεν εννοώ να εργαστείς κάποιες ώρες παραπάνω, αλλά να σου ζητούν να διεκπεραιώσεις κάτι ανήμερα Χριστουγέννων ή Πάσχα κι αν τολμήσεις να σκεφτείς ότι είναι αργία που θέλεις να περάσεις με την οικογένεια, τον άντρα, το παιδί σου....γίνεσαι κακομοίρης συναισθηματικός και δεν είσαι αρκετά επαγγελματίας"Τα είπες όλα! Ειλικρινά..!
"Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι αν προκύψει ανάγκη δε θα εργαστεί κάποιος πέραν του ωραρίου του" Η διαφορά με την Ελλάδα είναι πως στην Γερμανία θα πληρωθεί τις υπερωρίες του! Εδώ έχουμε ξεχάσει την έννοια!!! Δυστυχώς είμαστε πολύ πίσω ακόμα και δεν βλέπω και φως στο τούνελ!
Δικαίωμα στην εργασία έχουν όλοι, ΟΛΟΙ! Όχι μόνο οι πτυχιούχοι. Αυτό το ελεεινό-ελιτίστικο παράδειγμα των πτυχιούχων ως των μοναδικών οι οποίοι πρέπει να έχουν σώνει και καλά εργασία (από που προκύπτει άραγε αυτό;;;), πρέπει να σταματήσει. Πτυχιούχοι και μη πτυχιούχοι, μεγαλοπτυχιούχοι και μικροπτυχιούχοι ως άλλοι αριοί και μη... Υπάρχουν εργασίες και εργασίες. Ο καθένας στο είδος του και το αντικείμενο του. Δεν είναι απαραίτητο να είμαστε όλοι μας πτυχιούχοι. Εκτός και αν πια για να εργαστείς στην Ελλάδα του σήμερα, ας πούμε, ως κομμώτρια ή κομμωτής, θα είναι απαραίτητο ένα πτυχίο μοριακής βιολογίας με εξειδίκευση την δομή, τη σύνθεση και τη λειτουργία του τριχωτού της κεφαλής...
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, στο σημείο αυτό. Όλοι έχουν δικαίωμα στην εργασία και ίσης μεταχείρισης και σεβασμού. Κατά τα άλλα, συμφωνώ με αυτά που περιγράφει στο άρθρο.