ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Δικαίωμα στο ελεύθερο στήθος!

Δικαίωμα στο ελεύθερο στήθος! Facebook Twitter
72

Από τον Θανάση Χαραμή

 

Λίγο καιρό πριν η παρακάτω φωτογραφία κοινοποιήθηκε στο Facebook από μια πελάτισσα του The TaTa Top. Ακολούθησαν τα σχετικά reports, o λογαριασμός σφραγίστηκε και η η κοπέλα έλαβε τις σχετικές ειδοποιήσεις για παραβίαση όρων περιεχομένου και δημοσίευση που θεωρείται προσβλητική και προκλητική.

Λίγες ώρες αργότερα και ενώ κανονικά η φωτογραφία θα έπρεπε να έχει εξαφανιστεί η κοπέλα έλαβε ειδοποίηση πως οι " ειδικοί" του Facebook εξέτασαν με προσοχή το περιεχόμενο και πως τελικά δεν προχώρησαν σε διαγραφή της εικόνας. Στήθος άλλωστε δεν φαινόταν...ή φαινόταν αλλά με τέτοιο τρόπο που δεν θα μπορούσε να γίνει αιτία διαγραφής.

 

 

Mια μικρή μάχη στον πόλεμο για την απενοχοποίηση του γυναικείου στήθους είχε μόλις κερδηθεί χάρη σε ένα μαγιό κατασκευασμένο να ξεγελάει και προορισμένο να συζητιέται.  Το TaTa Top έκανε την εμφάνισή του πριν από περίπου δύο μήνες και αμέσως έγινε ακόμη ένα αξεσουάρ που σκοπό έχει να διατηρεί ζωντανή τη συζήτηση γύρω από το το γυναικείο δικαίωμα στο τόπλες και τα ταμπού που περιβάλλουν το γυναικείο στήθος. Πίσω από το μαγιό που έχει πλέον λάβει αναφορές από δεκάδες μεγάλα μέσα σε όλο τον κόσμο υπάρχει ένα ζευγάρι γυναικών που ζει και εργάζεται στο (λίγο συντηρητικό όπως λένε) Andersonville στην Τζόρτζια των Η.Π.Α.

 

Η Michelle Lytle και η Robyn Graves μας μίλησαν για το TaTa Top και μας εξήγησαν τους λόγους που κάθε γυναίκα( ίσως και άντρας) πρέπει μάλλον να βρει έναν τρόπο να εκφράσει τις θέσεις του απέναντι στο κίνημα #Freethenipples.

 

 

 

" Όλα ξεκίνησαν όταν πριν από λίγο καιρό φιλοξενούσαμε δύο φίλες από την Ολλανδία. Τα κορίτσια είχαν πάει για κολύμπι στη λίμνη και ενώ μόλις είχαν μπει στο νερό, είδαν έκπληκτες τον ναυαγοσώστη να τρέχει πανικόβλητος προς το μέρος τους και να τους φωνάζει. Δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα στο νερό ή κάποια απαγόρευση. Οι φίλες μας είχαν απλά κάνει το λάθος να μην συμπεριλάβουν το πάνω μέρος του μαγιό στην ενδυμασία τους.  Μας περιέγραφαν λοιπόν σχεδόν ξαφνιασμένες πως ένας άντρας που είχε τις ρώγες του εκτεθειμένες τους ζητούσε επιτακτικά να καλύψουν τις δικές τους γιατί ο νόμος το απαγορεύει. Ήταν εκείνη η στιγμή που συνειδητοποιήσαμε το μέγεθος της υποκρισίας και το πόσο μειονεκτικό ήταν όλο αυτό για μια γυναίκα. Αναρωτηθείτε λίγο τι ακριβώς συμβαίνει..."

 

 

" Αυτό που μας μαθαίνουν είναι πως όταν γεννιέσαι και μέχρι να περάσεις την παιδική ηλικία είναι πως μπορείς να κυκλοφορείς ακόμη και εντελώς γυμνός στην παραλία ή το σπίτι, ακόμη και μπροστά στα αδέλφια σου που μπορεί να έχουν άλλο φύλο. Ξαφνικά και ενώ μεγαλώνεις έρχεται η ώρα που σου επιβάλλεται να φορέσεις μαγιό και να κρύψεις τις ρώγες σου. Σου λένε δηλαδή πως το αντρικό στήθος είναι ok, αλλά για κάποιο λόγο που νομίζουμε κανείς δεν μπορεί να επιχειρηματολογήσει, υπάρχει πρόβλημα με το γυναικείο στήθος. Αυτό είναι καθαρή υποκρισία. Αν το πρόβλημα είναι ο παραπάνω ιστός τότε μάλλον κοροϊδευόμαστε μιας και τα περισσότερα μαγιό το μόνο που κρύβουν είναι η ρώγα. Ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα με τη γυναικεία ρώγα, κανείς δεν μπορεί να το αποσαφηνίσει. Υπάρχει ένα εντελώς απλό και ίσως λίγο παιδιάστικο παράδειγμα στο οποίο θα θέλαμε να μας απαντήσει όποιος διαφωνεί. Ας πούμε λοιπόν πως εμφανίζεται ένας εξωγήινος και αναρωτιέται γιατί οι μισοί άνθρωποι στις παραλίες φοράνε ένα ρούχο και οι υπόλοιποι δύο. Παρακαλούμε δώστε εξηγήσεις που θα δεν θα κάνουν το ανθρώπινο είδος να φανεί εντελώς παράλογο..."

 

 

" Το θέμα μας δεν είναι να παρανομήσουμε και δεν προτρέπουμε κανέναν να το κάνει. Αυτό που κάνουμε είναι μια οφθαλμαπάτη που σκοπό έχει περισσότερο να εξοικειώσει και να προκαλέσει συζήτηση. Είναι επίτηδες φτιαγμένο έτσι ώστε σε κοντινή απόσταση να γίνεται αντιληπτό πως η γυναίκα που το φοράει δεν αποκαλύπτει κάτι. Το θέμα εδώ δεν είναι να παρανομήσεις αλλά να αλλάξεις το νόμο. Στην πραγματικότητα όμως το σχέδιο είναι μια ρεαλιστική απεικόνιση ρώγας και τελικά τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι ακόμη πιο μεγάλα και αφορούν κυρίως την υποκρισία. Ο μόνος τρόπος να πάψει αυτό το θέμα να είναι ταμπού είναι νομίζω η έκθεση. Όσο πιο πολύ εκθέτεις κάτι, τόσο το απομυθοποιείς. Νομίζουμε δε πως το γυναικείο στήθος δεν είναι και το πιο συναρπαστικό πράγμα σε μια γυναίκα και πως όλο αυτό το μυστήριο και η γοητεία που δημιουργείται από ένα μικρό κομμάτι ρούχου, ελάχιστες από εμάς που το έχουμε μας ενδιαφέρει ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε. "

 

 

 

" Το θέμα δεν είναι να ξεγελάσουμε το Facebook ή το Instagram. Eπίσης δεν έχουμε καμία διάθεση να προσβάλουμε κάποιον και σεβόμαστε τα όρια. Κατανοούμε πως οι εταιρείες έχουν χαράξει πολιτική με άξονα το πώς θα έχουν τους περισσότερους πελάτες ευχαριστημένους. Συνεπώς το πρόβλημα δεν ενοπίζεται στο Facebook κτλ, αλλά σε εμάς τους ίδιους. Σε εμάς που είμαστε πιο πολλοί εκείνοι που θα ενοχληθούμε από το γυναικείο στήθος παρά από το νεκρό παιδί στις ειδήσεις ή τις εικόνες ρατσισμού. Εμείς κάνουμε τα reports και εμείς επιλέγουμε τι θα δείξουμε με το δάχτυλο. Σίγουρα αυτή την στιγμή ο πλανήτης έχει πολύ περισσότερα προβλήματα από τη καλυμμένη γυναικεία ρώγα. Νομίζουμε όμως πως η ιστορία που γράφεται γύρω από την ηθικολογία έχει μακροπρόθεσμα πολύ μεγαλύτερη δύναμη και θα επηρεάζει το μέλλον. Σκεφτείτε λίγο πώς οι κανόνες στα social media και τα ΜΜΕ διαμορφώνουν και καθοδηγούν την ανθρώπινη συμπεριφορά και ορίζουν τους κανόνες μεταξύ μας. Τώρα σκεφτείτε λίγο διαφορετικά και φανταστείτε να είχε εφευρεθεί το Facebook το 1950 ή το 60 και να είχε σαν βάση την ηθική της εποχής. Μάλλον το σήμερα θα ήταν πολύ πιο αυστηρό, απόλυτο, συντηρητικό και πολύ πιο καλυμμένο.  Και δεν αναφερόμαστε μόνο στις ρώγες..."

 

 

*Το Tata Top πωλείται εδώ και σημαντικό μέρος από τα κέρδη προορίζεται και αποδίδεται στο ίδρυμα κατά του καρκίνου Lynn Sage.

 

 

 

 

 

 

72

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

20 σχόλια
Καταρχήν το μαγιουδάκι έχει πλάκα... Απ'την άλλη γιατί τόσος ντόρος να δείχνουν οι γυναίκες τις ρώγες τους ανενόχλητες; Ξαφνικά μας ενόχλησε το μαγιό κ περνάμε την πουστιά οτι κ καλά οι άντρες πως μπορούν; Μήπως μας πείραξε η τόση ζέστη κ λέμε τι θα πετάξουμε έξω;; τα βυζάκιαααα! Τι εξυπηρετεί είπαμε το γυμνό στήθος; την ισότητα απλώς; Και γιατί θέλουμε να περαστεί αυτό στο fb κ instagram; Όποια θέλει απελευθέρωση στήθους ας πάει σε παραλία γυμνιστών. Εγώ δεν νιώθω καλά να πάω θάλασσα γυμνόστηθη, sorry! Να είναι ο θείος μου ή ο μπαμπάς μου ή ο κάθε τυχαίος δίπλα κ εγώ να χοροπηδάω παίζοντας ρακέτες... Μην ξεχνάμε κ όσους σχολιάζουν φωναχτά σε τέτοιες περιπτώσεις... Και πάλι δεν καταλαβαίνω σε τι μας ενοχλεί η κάλυψη του στήθους! Και έπειτα δεν έχουν όλοι χαληναγωγημένες ορμές... θα γεμίσουμε βιαστές. Άλλη μια πρόφαση θεωρώ να γίνουμε επίσημα ξέκωλα κ με τις ευλογίες ίσως των αντρών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα γίνεται πανικός στα likes, οι πέφτουλες θα σκάνε βροχή κ εμείς θα λουζόμαστε μια ισότητα βυζιών- αντρικών-γυναικείων- που δεν εκπροσωπούν καν το ίδιο πράγμα. Fight for the nipple rights? τι στο καλό....
Ε άντε μισές δουλειές θα κάνουμε, εμπρός και για το κάτω μέρος. Και σε άντρες και σε γυναίκες βεβαίως, ισότητα έχουμε. Όλα μια ιδέα της συντηρητικής μας κοινωνίας είναι εξάλλου.Ή μήπως όχι;
εκτος απο κιτς αυτο το μαγιο δειχνει την συλλογικη αμηχανια που εχουν μερικες γυναικες με το σωμα τους και προσπαθουν να το πλασαρουν ιδεολογικα
Επίσης, μία καλή ιδέα θα ήταν η ακόλουθη: να υποστηρίξουν οι γυναίκες το δικαίωμα να κυκλοφορούν στους δρόμους τους θερινούς μήνες μόνο με τα εσώρουχα, με το σκεπτικό ότι τα τελευταία δεν διαφέρουν απο το μπικίνι, με το πάνω του μέρος να αντιστοιχεί στον στηθόδεσμο και το κάτω του μέρος να αντιστοιχεί στην κυλότα(νομίζω έτσι τη λένε ακόμη). Υπάρχει καμία διαφορά; Ίδια ποσότητα υφάσματος, η οποία καλύπτει τις ίδιες περιοχές του σώματος, αφήνοντας εκτεθειμένα τα ίδια μέρη του σώματος και στις 2 περιπτώσεις, απλώς στην μια περίπτωση(παραλία) λέμε μπικίνι και όλα είναι οκ,ενώ στην άλλη περίπτωση(εκτός παραλίας, στο σπίτι της,ας πούμε) είναι ιδιωτικό και θα είσαι ανώμαλος εάν έστω και κατά λάθος δεις μία γυναίκα με τα εσώρουχά της!! Αυτή η κοινωνική σύμβαση και υποκρισία να μην καταργηθεί;
Πραγματικά συμφωνώ με τους προλαλήσαντες ότι αυτό ξεπερνά τα εσκαμμένα. Η αλήθεια είναι πως δε με ενοχλεί τόσο που από Μάη μήνα τα ρούχα που φορούνται μου μοστράρουν κυριολεκτικά το μ*υνι στη μάπα, αλλά, όχι ρε παιδιά, την αποκαθήλωση της ρώγας δεν την αντέχει το αντρικό φύλο.
Εάν ερχότανε αυτός ο εξωγήινος, και του λέγαμε πως υπάρχουν το σεξ και ο σεξισμός και κοιτούσε τους άνδρες και τις γυναίκες ,τι θα έλεγε; σεξιστές είναι οι ανδρές ή οι γυναίκες; αφού,ό,τι έχει να κάνει με το σεξ το 'χουν εκτεθειμένο σε κοινή,δημόσια θέα οι γυναίκες κι όχι οι άνδρες, άρα σεξισμός υπάρχει στις γυναίκες! Αυτές είναι τα πραγματικά σεξιστικά όντα της φαλοκρατικής κοινωνίας που τόσο μισούνε!
Ρε Πενταγιώτισσα, δώσε του και τον ορισμό, αφού θα βαρεθεί να το ψάξει:Σεξισμός: η διάκριση σε βάρος ανθρώπων, με βάση το φύλο τους ή τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό.Τι σχέση έχει τώρα ο σεξισμός με τη δημόσια έκθεση σημείων του σώματος «που έχουν να κάνουν με το σεξ» (;;;;) μόνο εσείς το ξέρετε..Ένα ακόμη ερώτημα που προκύπτει, είναι το γιατί οι γυναίκες διαθέτουν τόσο πολλά τέτοια σημεία, ενώ οι άντρες μόνο ένα. Θέλημα θεού φαίνεται..
Μπορει κανεις να συζητησει για το κατα ποσο η διαφορετικη αντιμετωπιση του γυναικειου και του αντρικου στηθους οφειλεται σε κοινωνικες συμβασεις ή ειναι εξελικτικο χαρακτηριστικο (αν και φανταζομαι οτι ισως επιστημονικα εχει απαντηθει αυτο), και για το αν ειναι λογικος ή οχι ο διαχωρισμος και η αποδοχη του ενος, κτλ κτλ.Το να παριστανουμε οτι δεν εχουμε ιδεα ποια ειναι η διαφορα, οπως γινεται στις δηλωσεις του αρθρου, ειναι αστειο: "για κάποιο λόγο που νομίζουμε κανείς δεν μπορεί να επιχειρηματολογήσει"; Οχι δα. Ανεξαρτητα απο το αν ειναι πειστικα ή οχι τα επιχειρηματα, ειναι εκπληκτικα ευκολο να τα βρει κανεις.
Δεν είναι απενοχοποίηση, δεν είναι εξοικείωση, δεν αποτελεί βήμα προς την ισότητα, είναι εκφυλισμός της σεξουαλικότητας. Ως άντρας, δεν θέλω να εξοικειωθώ τόσο με το γυναικείο σώμα, ώστε να μου είναι πλέον αδιάφορο, ώστε να μου προκαλεί την ίδια αδιαφορία με το αντρικό. Θέλω να εξακολουθώ να το φαντασιώνομαι, θέλω η γυμνή του εικόνα να είναι μέρος, έστω και μικρό, του "κυνηγιού", κίνητρο για το "κυνήγι". Δεν είναι θέμα ηθικής, δεν είναι θέμα ντροπής, δεν είναι θέμα ταμπού. Είναι θέμα ότι στο βωμό μιας απροσδιόριστης, δήθεν εναλλακτικής, δήθεν προχωρημένης, δήθεν φιλελεύθερης, δήθεν εναντίον οποιουδήποτε περιορισμού, αντίληψης για τη ζωή, υποβιβάζεται η ανθρώπινη έκφραση σε μια πλήρως ζωώδη και ασυνείδητη, χωρίς κανένα μέτρο, χωρίς κανένα κανόνα, όπου ο καθένας πράττει όπως του κατέβει προφασιζόμενος το δικαίωμα στην προσωπική του ελευθερία και στο δικαίωμα της αυτοέκφρασης. Πλήρης ισοπέδωση που μαθηματικά οδηγεί στο χάος.
«Ως άντρας, δεν θέλω να εξοικειωθώ τόσο με το γυναικείο σώμα»«Θέλω να εξακολουθώ να το φαντασιώνομαι»«θέλω η γυμνή του εικόνα να είναι μέρος του "κυνηγιού"»Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι το πώς επιλέγουν οι γυναίκες να εκθέτουν (ή όχι) το δικό τους σώμα *δεν* έχει να κάνει με τα θέλω του αντρικού βλέμματος και της αντρικής επιθυμίας, ούτε οφείλει να προσαρμόζεται σε αυτά;
Εσείς έχετε σκεφτεί ότι το πώς αφυπνίζεται η σεξουαλικότητα των αντρών δεν έχει να κάνει με το πώς θέλουν οι γυναίκες να κυκλοφορούν ή μέσα από ποιο πρίσμα βλέπουν το σώμα τους και δεν οφείλει να προσαρμόζεται σε αυτό? Αν αύριο στα πλαίσια ενός πιο ριζοσπαστικού μοντέλου σκέψης, αποφασίσουν κάποιοι, ότι πρέπει να κυκλοφορούμε εντελώς ξεβράκωτοι, εγώ πάλι οφείλω να προσαρμοστώ? Πάλι θα μου επιχειρηματολογήσετε περί επιλογής έκθεσης του δικού τους σώματος? Αναρωτιέμαι.Κατηγορούμαι εγώ ως σεξιστής αν πέσει το βλέμμα μου στο μπούστο μιας γυναίκας, ως απολίτιστος, πεινασμένος, λιγούρης και άλλα ακόμα λιγότερο κολακευτικά, αλλά ποτέ η γυναίκα που επιλέγει το μπούστο (άραγε ποια η σκοπιμότητα αυτού, αν όχι η πρόκληση με την καλή έννοια, αν όχι ο σκανδαλισμός των αισθήσεων? Δε το λες και ό,τι πιο άνετο από πλευράς ένδυσης). Στην κοινωνία δε ζούμε μόνοι. Δε μπορούμε στα πλαίσια μιας κάποιας, εντελώς νεφελώδους, ασαφούς λογικής "δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού" να αγόμαστε και να φερόμαστε με βάση οτιδήποτε, ανά πάσα στιγμή και περίοδο, αισθανθούμε, για τους χ λόγους, ότι μας περιορίζει. Η κοινωνία χρειάζεται κανόνες. Για πολλούς λόγους. Κ οι κανόνες είναι έτσι και αλλιώς περιοριστικοί. Δε μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να υποχρεωθώ εγώ να αλλάξω την σεξουαλικότητα μου και ό,τι την ορίζει, την υποκινεί, την αφυπνίζει, έτσι ώστε να ικανοποιηθεί η ανάγκη μιας μερίδας ανθρώπων για "απενοχοποίηση του σώματος" στα πλαίσια μιας εναλλακτικής, δήθεν ριζοσπαστικής φιλοσοφικής αντίληψης για τη ζωή.Με άλλα λόγια, με πιο απλά λόγια μου λέτε, "εγώ έτσι θέλω να υπάρχω, αν εσένα αυτό σε εξιτάρει ερωτικά, εσύ έχεις το πρόβλημα, εσένα και μόνο αφορά να το περιορίσεις, να το αλλάξεις, να το επαναπροσδιορίσεις". Ουσιαστικά δηλαδή η απενοχοποίηση η δική σου, καθιστά την δική μου σεξουαλικότητα ένοχη, στρεβλή, λάθος. Η δική σου "απελευθέρωση" δημιουργεί την δική μου καταπίεση. Αλλά αυτό εσένα δε σε αφορά. Δείγμα αντικοινωνικής και εξαιρετικά ατομιστικής συμπεριφοράς.Συγνώμη, αλλά αυτό δε μπορώ να το επιτρέψω (στο βαθμό που έχω τον λόγο και την δύναμη εννοώ ως ένας απλός πολίτης) και θα είμαι αντίθετος, γιατί δε θέλω οι άλλοι να ορίζουν πως και τι θα αισθάνομαι ανάλογα με το πώς εκείνοι θα ορίζουν κάθε στιγμή τις διάφορες έννοιες που συνιστούν την ανθρώπινη ύπαρξη και έκφραση με βάση μια κάποια "φιλοσοφική αντίληψη"!
Το κακό στην κοινωνία δεν είναι ότι μπορεί να βγάλουν τα στήθια τους έξω, αλλά ότι θεωρεί σεξιστή κάποιον που θα τα κοιτάζει. Εσύ άλλωστε από μόνος σου φαίνεται να έχεις προσαρμοστεί σε αυτήν την αντίληψη, αφού ήδη έχεις ενοχοποιήσει το βλέμμα σου για χάρη των επιταγών στις οποίες προσαρμόστηκες. Κοίτα στήθια αγόρι μου, δεν πειράζει, ωραία είναι! Άλλο να τα δεις και άλλο να χυμήξεις να τα χουφτώσεις την ώρα που η άλλη παίζει ρακέτες!
«Αν αύριο στα πλαίσια ενός πιο ριζοσπαστικού μοντέλου σκέψης, αποφασίσουν κάποιοι, ότι πρέπει να κυκλοφορούμε εντελώς ξεβράκωτοι, εγώ πάλι οφείλω να προσαρμοστώ? Πάλι θα μου επιχειρηματολογήσετε περί επιλογής έκθεσης του δικού τους σώματος? Αναρωτιέμαι.»Βλέπω ότι σας αρέσουν οι ακραίες αντιστροφές, ας το πάω έτσι κι εγώ:Αν αύριο, στο πλαίσιο ενός πιο συντηρητικού μοντέλου σκέψης, αποφασίσουν κάποιοι ότι προκαλεί όχι μόνο το μπούστο, αλλά και οι γάμπες, ο λαιμός ή τα χείλη της γυναίκας; Πάλι θα μου επιχειρηματολογήσετε περί σεβασμού της ακατανίκητης λιγουράδας σας και θα ζητήσετε την απόκρυψη των εν λόγω σημείων; Αναρωτιέμαι.Καταλάβετέ το. Ναι, *οφείλετε* να προσαρμοστείτε στο πώς θέλει το κάθε υποκείμενο να μεταχειριστεί το ολοδικό του σώμα. Είτε αυτό είναι βαθύ ντεκολτέ, είτε αυτό είναι μπούργκα. Η προσαρμογή αυτή σίγουρα δεν σημαίνει ότι απαγορεύεται να νιώσετε σεξουαλική διέγερση (και εννοείται δεν σημαίνει ότι η σεξουαλικότητά σας είναι «στρεβλή». Σημαίνει όμως ότι δεν έχετε το δικαίωμα να κάνετε υποθέσεις προθέσεων και κανένα -κανένα όμως- δικαίωμα να επιβάλλετε τις φαντασιώσεις σας σε μη συναινούντα υποκείμενα.Θεωρώ αδιανόητο ότι κατηγορείτε τη θέση μου ως αντικοινωνική και «ατομιστική», όταν ο ίδιος παραδέχεστε ότι ο μισός πληθυσμός της γης θα πρέπει να ντύνεται έχοντας στο μυαλό του τι σας εξιτάρει σεξουαλικά, επειδή δεν μπορείτε να δείξετε στοιχειώδη αυτοσυγκράτηση!
Τι λες ρε Novel??? Είμαστε με τα καλά μας? "Η δική σου "απελευθέρωση" δημιουργεί την δική μου καταπίεση". Άλλος ένας που δίνει άλλοθι στις σεξουαλικές επιθέσεις. Δεν έφταιξα κύριε πρόεδρε, ήταν γυμνή, άντρας είμαι...τι να κάνω? Η σεξουαλική επίθεση, είτε οπτική είτε λεκτική, είτε σωματική δεν έχει δικαιολογία. Δεν μιλάω βέβαια για ένα βλέμμα αλλά για την επίμονη και λιγούρικη ματιά που δεν ξεκολλάει. Γιατί για να λες ότι καταπιέζεσαι σημαίνει ότι βλέποντας ελεύθερα βυζιά θες να κάνεις πράγματα που δεν τα κάνεις. Με τη δική σου λογική, όλα τα γυμνασμένα αντρικά κορμιά στις παραλίες έπρεπε να τα κοιτάμε σαν λιγούρες ή να απαιτήσουμε να φορέσουν μπλούζες γιατί μας κα@λώνουν να κυκλοφορούν ελεύθερα και να παίζουν ρακέτες. Εκτός κι μέσα στο μυαλό σου οι γυναίκες δεν έχουν σεξουαλικά ένστικτα και ορέξεις και δεν ανταποκρίνονται στα οπτικά ερεθίσματα.
Μέγα ψέμα! Μαθαίνουμε πως να τραβάμε το αντρικό βλέμμα μιμούμενες κάποιο πρότυπο που θα δούμε κάπου.. το οποίο κάπως ανταποκρίνεται σε αυτό που θέλουν οι άντρες, είτε μέσω κομψότητας είτε μέσω προστυχιάς.. Παράδειγμα έγιναν μόδα τα brazil βρακιά, κάνουν θραύση, που τα είδαμε τα brazil; τα είχαμε κ στο χωριό μας; τσουκ...
Καταρχήν να πω ότι δεν αντιλαμβάνομαι την ειρωνεία περί "λιγουράδας" και σας την επιστρέφω. Αν νομίζετε ότι η ελευθεριάζουσα αντίληψη που έχετε για τη ζωή έναντι της δικής μου της πιο συντηρητικής, για εσας φαντάζομαι, σας καθιστά ανώτερο, να σας πω ότι αυτό συμβάινει μόνο μέσα στο κεφάλι σας.Δεν πρόκειται για ακράια αντιστροφή αλλά για το όριο του φαινομένου, το οποίο χρήζει ίδιας μελέτης. Σκοπός μου είναι να σας πω ότι σήμερα κάποιοι ζητούν αυτό. Αύριο τι? Ποιό είναι το όριο? Δεν μπορούμε να ζούμε αυθαίρετα έρμαιο ανερμάτιστων θεωριών και ορισμών κάποιων περί του τι συνιστά ελευθερία.Επί της ουσίας: Καλύτερα να καταλάβετε εσείς τούτο.Το κάθε υποκείμενο δεν μπορεί να μεταχειριστεί το ολόδικό του σώμα όπως θέλει, εφόσον μιλάμε για τη δημόσια σφαίρα, για τη δημόσια ζωή και εφόσον το υποκείμενο έχει επιλέξει να ζεί με άλλα υποκείμενα σε μια κοινωνία. Οι κοινωνίες χρειάζονται κανόνες, χρειάζονται μέτρο το οποίο θέτει το κοινωνικό συμβόλαιο. Σε αυτό το κοινωνικό συμβόλαιο οφείλουμε να υπακούμε όλοι, προκειμένου να μπορούμε να συνυπάρχουμε ειρηνικά και πολιτισμένα.Αν αύριο δύο άνθρωποι αποφασίσουν να βγάλουν τα μάτια τους στη μέση της πλατείας συντάγματος τι θα πείτε τότε? Ότι πρόκειται για δυο υποκείμενα που συναινούν, που μεταχειρίζονται τα ολόδικά τους σώματα όπως θέλουν και απολαμβάνουν τις χαρές του έρωτα, του ελέυθερου έρωτα, κάτω απο τον Αττικό ουρανό και ότι οφείλω να σεβαστώ το δικαίωμά τους στην αυτοέκφραση και πάλι θα με προτρέψετε να μαζέψω την "λιγουράδα"μου? Βλέπετε λοιπόν οτι η θεωρία σας μπάζει νερά. Που σταματάει τελικά όλο αυτό?Αυτό λοιπόν που αποκαλέιτε εσείς ελευθερία, αποενοχοποίηση και ένα κάποιο "σπάσιμο" κάποιων αόριστων "δεσμών" συντηρητισμού και αρτηριοσκλήρωσης (που τόσο πολύ καταπιέζει κάποιους και αναρωτιέμαι πού τελικά μεγάλωσαν και νιώθουν τόση καταπίεση ώστε αυτή να είναι η πρωταρχική τους έννοια σε αυτή τη ζωή), εγώ το αποκαλώ αμετροέπεια, ασέβεια σε στοιχειώδεις κανόνες συνύπαρξης, έλλειψη πολιτισμού και τελικά αποκτήνωση που οδηγεί σε μια ζωώδη αντίληψη ζούγκλας.Υ.Γ. Να υποθέσω δηλαδή με βάση αυτά που γράψατε ότι είστε και εναντίον της απόφασης του ΕΔΑΔ περί απαγόρευσης της μπούργκας?
"Ως άντρας, δεν θέλω να εξοικειωθώ τόσο με το γυναικείο σώμα, ώστε να μου είναι πλέον αδιάφορο, ώστε να μου προκαλεί την ίδια αδιαφορία με το αντρικό".Είναι θέμα εξοικείωσης (με την γύμνια) το ότι το αντρικό σώμα σού είναι "αδιάφορο";
@NS"Που σταματάει τελικά όλο αυτό?"Για να μην επεκταθούμε στις άπειρες προεκτάσεις του θέματος, το συγκεκριμένο ξεκινά και σταματά στο γεγονός ότι το ανδρικό στήθος-ρώγα δεν είναι ταμπού, ενώ στο γυναικείο στήθος-ρώγα είναι, σε βαθμό που να θεωρείται ταμπού να θηλάσεις το παιδί σου όξω (κι όχι κλειδαμπαρομένη σπίτι σου ή υπό τις μυρωδιές μίας τουαλέτας κοινής χρήσης)....Προφανώς αυτή η κίνηση δεν σημαίνει ότι από αύριο θα αρχίσει να κυκλοφορεί η πλειοψηφία των γυναικών π.χ. στο μετρό γυμνόστηθη. (Όμως στο μετρό π.χ μπορείς να βλέπεις -χαλαρά- τις διαφημίσεις της τάδε εταιρείας εσωρούχων, οι οποίες ενώ απευθύνονται σε γυναίκες, έχουν "αέρα" str8 σοφτκορ τσόντας, για αντρικό κοινό, ω! τι περίεργο).Επίσης το βρίσκω λίγο -αν όχι αστείο- προβληματικό που str8 άνδρες κάνουν "ανάλυση" για το πόσο σεξουαλικό είναι το γυναικείο στήθος και τι μυστηριακή φροϋδομυθολογία φέρει -εν αντιθέση με το ανδρικό- λες και δεν υπάρχουν πιο "κατάλληλα" άτομα (όλων των φύλων) για να εκφέρουν άποψη για το πόσο εν δυνάμη σεξουαλικό μπορεί να είναι και το ανδρικό στήθος (ρώγα), εκτός από το γυναικείο."Μην προσπαθείς να "παγιδεύσεις" το συνομιλητή σου με λογικά άλματα και λεκτικές ακροβασίες."Συ είπας! Το 7.7.2014 | 09:56 δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ειλικρινής απορία πάνω σε δική σου διατύπωση. Επίσης δεν υποτιμώ όλ@ς με τ@ς οποί@ς διαφωνώ.@andersfarbigΈχεις αντιληφθεί τι ισχύει για τα διαφόρων τύπων ενδύματα;: (hijab, niqab, burka κ.λπ)Έχω την εντύπωση ότι η απαγόρευση αφορά στα 2 τελευταία, ενώ απαγορεύεται εδώ και καιρό το hijab (η μαντήλα που λέμε) σε δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία κ.λπ. (αλλά η απαγόρευση -δεν- παίζει στο «δρόμο»). Ισχύουν αυτά;…Πάντως, ενημερωτικά NS, ενώ κάποιοι προτρέχουν να πανηγυρίσουν την "νίκη του φωτός στον σκοταδισμό" ήδη κάποιες γυναίκες στην Γαλλία (και Γαλλίδες υπήκοοι) έχουν δεχθεί σωματικές επιθέσεις από «ανεκτικούς» και «προοδευτικούς» καλοθελητές, που προσπαθούν να τους αφαιρέσουν το ένδυμά τους (niqab), με τη βία, υβρίζοντας τες. O καιρός θα δείξει αν τέτοιου τύπου φαινόμενα θα καταλογίζονται, μόνο, ως παράπλευρες απώλειες.
@Πενταγιώτισσαέχω την εντύπωση ότι η απαγόρευση στη Γαλλία δεν αφορά ούτε το νικάμπ, ούτε την μπούρκα, (σίγουρα όχι την μαντήλα) αλλά γενικώς ο,τιδήποτε κρύβει το πρόσωπο (κράνος, κουκούλα) σε δημόσιο χώρο. (έτσι το διάβασα από ειδηση και όχι από την πηγή, και η αλήθεια είναι ότι δεν αναρωτήθηκα τι εννοεί με τον δημόσιο χώρο, φαντάστηκα εννοεί παντού;) Αν ξέρεις πες.Και ένα που θα σ'αρέσει (νοτ):http://3.bp.blogspot.com/-1MOYE4pjDg0/U7jy19E7pXI/AAAAAAAAMts/vvCf6ojqkck/s1600/islamophobic-poster-400x300.jpg(αφίσα από εκστρατεία του ακροδεξιού εθνικιστικού αυστριακού κόμματος ενάντια στη μαντήλα/νικάμπ/μπούρκα. Λέει: Πολύ όμορφη για να βάλει πέπλο!)
Όπα ρε φίλε! Να βάλουνε και μπούρκα τότε, για να μην "εξοικειωθείς" τόσο εσύ με το γυναικείο σώμα και επέρθει (μαθηματικά!!) το χάος.Κόψε λίγο το δράμα...
@ bal israΑν διαβάσεις προσεκτικά τα σχόλια αντί να αναλώνεσαι σε εξυπνάδες θα δεις ότι άλλος επιχειρηματολόγησε υπέρ της μπούργκας! Μάλλον δε κατάλαβες τίποτα από αυτά που έγραψα. Δε πειράζει. Μπορείς ελεύθερα να συνεχίσεις την ειρωνεία στο διαδίκτυο.@ΠενταγιώτισσαΜην προσπαθείς να "παγιδεύσεις" το συνομιλητή σου με λογικά άλματα και λεκτικές ακροβασίες. Τα επιχειρήματα μου είναι αυτά που έγραψα. Αν έχεις κάποιο αντεπιχείρημα σε αυτά με ευχαρίστηση να τα διαβάσω. Μην με υποτιμάς όμως σε παρακαλώ.Κ επειδή μάλλον η συζήτηση δεν οδηγεί πουθενά, ας συμφωνήσουμε στο ότι έχουμε διαφορετικές απόψεις και στο ότι ο καθένας μας θα κάνει ό,τι μπορεί, εντός δημοκρατικών και κοινωνικών πλαισίων και σεβόμενος τον νόμο, ώστε να επιτύχει την κοινωνία που θέλει.
Μα, το «όριο του φαινομένου» που λέτε, δεν λειτουργεί ούτε από την ανάποδη.Γιατί πρέπει να κάτσω να υποστηρίξω την «ακραία εφαρμογή» αυτού που λέω, όταν ούτε εσείς -και είναι λογικό- δεν μπορείτε να υποστηρίξετε την ακραία εφαρμογή αυτού που υποστηρίζετε;Με ρωτάτε ποιο είναι το όριο στο πόσο ελεύθερα μπορούμε να μεταχειριστούμε τα σώματά μας. Σας ρωτάω και εγώ λοιπόν, ποιο είναι το όριο στο οποίο μπορούμε να καταπιέσουμε τα σώματά μας από τα θέλω άλλων; Έχω την εντύπωση ότι η απάντηση σε αυτά τα δύο, σας είναι το ίδιο δύσκολη και από τις δύο πλευρές.Και βλέπουμε δυστυχώς ότι η γνωστή σχολική καραμέλα «η ελευθερία σου τελειώνει εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου» είναι εντελώς κενή και δεν βοηθάει καθόλου στο να απαντήσουμε, πρότα απόλα γιατί παίρνει ως δεδομένο ότι οι επιμέρους ελευθερίες είναι συγκρουόμενες αντί αλληλοενισχυόμενες.Η άποψή μου είναι ότι η ελευθερία της διπλανής σας να αισθάνεται άνετα με το σώμα της, είναι *και* προς το δικό σας συμφέρον, αρκεί να βρείτε ένα τρόπο να καταλάβετε πόσο πολύ οι ελευθερίες των άλλων *ενισχύουν* τη δική σας ελευθερία, παρά την καταπιέζουν.Και ναι, εννοείται ότι υποστηρίζω απόλυτα τις γυναίκες που επιλέγουν να φοράνε μαντήλα, και δεν βρίσκω καθόλου ασύμβατο να επιτίθεμαι στην πατριαρχία και ταυτόχρονα να μην επιτίθεμαι σε αυτές:http://fatekeep.com/wp-content/uploads/2013/02/Hijab-Truth-Feminist.jpgΆλλωστε όλα είναι σχετικά:http://feminspire.com/wp-content/uploads/2012/10/fashion.jpg :-)Γνωρίζω ότι με το να μην καταδικάσω το hijab όπως εμμέσως μου ζητήσατε, σας έδωσα πάτημα να με κατηγορήσετε για αντίφαση (πόσω μάλλον που σίγουρα δεν θα έχετε ακούσει τον λόγο των ίδιων των φεμινιστριών με μαντήλα και τις απόψεις τους) ωστόσο -δεδομένων των θέσεων που έχετε αναπτύξει παραπάνω- ανυπομονώ να δω με ποια ιδεολογικά εργαλεία θα καταδικάσετε *εσείς* την μπούργκα: μία πατριαρχική επιβολή στο σώμα των γυναικών με τη δικαιολογία ότι σκανδαλίζουν τους άντρες.
@ andersfabigΟμολογώ ότι το τελευταίο σας ποστ ήταν καθοριστικό στο να καταλάβω γιατί γίνεται τελικά όλος ο ντόρος. Είπα και εγώ τόσο μεγάλη ανάγκη γυμνής αυτοέκφρασης? Από που και ως που? Αλλά τελικά μου το ξεκαθαρίσατε. Το θέμα σας είναι η "πατριαρχία". Σε εισαγωγικά προφανώς η λέξη γιατί εν έτει 2014 στο δυτικό κόσμο να μιλούμε για καταπίεση των γυναικών και πατριαρχία μόνο σαν χιούμορ το εκλαμβάνει κανείς! Άρα το βασικό σας θέμα δεν είναι η ελευθερία αυτοέκφρασης per se αλλά αυτή ως όπλο απέναντι στην "πατριαρχία". Με άλλα λόγια αυτό που επιδιώκετε είναι ο αντρικός εκφυλισμός, ο αντρικός ευνουχισμός. Τώρα ναι, είναι ξεκάθαρο γιατί τόση ανάγκη για καταπιεστεί η αντρική σεξουαλικότητα. Ο απώτερος σκοπός είναι η καθυπόταξη του αρσενικού στο σύνολό του και ποιος πιο καίριος στόχος για να χτυπηθεί παρά η σεξουαλικότητά του. Η καταπίεση της, η διαβολή της, η αλλοτρίωση της, ο εκφυλισμός της. Θέλετε ουσιαστικά κυριότητα πάνω της, "εγώ θα αποφασίζω πότε θα έχεις (θα σου παραχωρήσω) το δικαίωμα να ερεθιστείς μαζί μου και γιατί, σε ελέγχω". Τώρα ναι, τώρα εξηγείται η ανάγκη για γυμνή αυτοέκφραση και μεταχείριση του σώματος κατά βούληση. Το "η ελευθερία σου σταματά εκεί που ξεκινάει η ελευθερία του άλλου" δυστυχώς για εσάς, είναι αξίωμα που δε χωρά αμφισβήτηση και θα το πήγαινα ακόμα παραπέρα λέγοντας ότι όποιος το αμφισβητεί εκτίθεται ανεπανόρθωτα. Και γιατί είναι αξίωμα και αναγκαία συνθήκη για μια λειτουργική και πολιτισμένη κοινωνία? Ακριβώς γιατί οι επιμέρους ελευθερίες είναι συγκρουόμενες. Και καλά κάνουν και είναι συγκρουόμενες γιατί αυτό δείχνει την διαφορετικότητα και τη μοναδικότητα του καθενός από εμάς. Ο πολιτισμός λοιπόν ορίζεται ως η προσπάθεια και εν τέλει η επιτυχία στο να συνυπάρξουν ειρηνικά αυτές οι αλληλοσυγκρουόμενες ελευθερίες. Ο φρόυντ λέει ότι ο πολιτισμός για να υφίσταται απαιτεί καταπάτηση των ενστίκτων. Ότι πολλά από τα πρωτόγονα ένστικτα (το σεξουαλικό είναι ένα από αυτά) δρουν αρνητικά για τη ζωή και το κοινωνικό σύνολο. Χρειάζεται λοιπόν ο περιορισμός τους και ότι ο πολιτισμός υπάρχει για να ελέγχει και να καταπιέζει αυτά τα ένστικτα.Στο αν το βρίσκω αντιφατικό το ότι υποστηρίζετε το δικαίωμα στη νικάμπ, χιζαμπ και γενικώς το ντύσιμο της πλήρους κάλυψης, συ είπας. Το επιχείρημα το δικό μου εναντίον αυτού είναι το εξής: Εφόσον επιλέγεις, ΕΠΙΛΕΓΕΙΣ, να ζήσεις στον δυτικό κόσμο, να γίνεις κομμάτι του δυτικού κόσμου, οφείλεις να σέβεσαι τις αρχές του, τις αξίες του πολιτισμού του και σε καμιά περίπτωση να μην προσπαθήσεις να τις διαβάλλεις επιβάλλοντας τις δικές σου και συμβάλλοντας έτσι στην διάλυση της συνοχής της κοινωνίας. Όπως βεβαίως το ίδιο πρέπει να ισχύει όταν δυτικός επισκεφτεί τα δικά τους μέρη. @ΠενταγιώτισσαΔιαφημίσεις στο μετρό υπάρχουν ακριβώς της ίδιας αισθητικής που απευθύνονται στο γυναικείο κοινό. Αλλά πέραν αυτού, γιατί το χρησιμοποιείς αυτό ως επιχείρημα απέναντί μου? Ποιος σου είπε ότι συμφωνώ με αυτή την επιβολή της αισθητικής του σεξ σε κάθε έκφανση της ανθρώπινης ζωής και καθημερινότητας?Επίσης, η αναφορά σε στρειτ, γκέυ κλπ είναι εντελώς άτοπη, άκαιρη και ανούσια σε σχέση με τον διάλογο που γίνεται. Δε βρίσκω κανένα νόημα στην προσθήκη που έκανες, ούτε ότι προσφέρει τίποτα στην μέχρι τώρα συζήτηση. Δε με αφορά η μελέτη η σύγκριση και η συζήτηση για το αν οι στρέιτ ή οι γκέυ σκέφτονται πιο σωστά, πιο λάθος, πιο έξυπνα, πιο ανόητα, πάνω σε θέματα που άπτονται της σεξουαλικής φύσης και συμπεριφοράς, Είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα συζήτησης για το οποίο φοβάμαι ότι δεν έχω άποψη γιατί δεν ξέρω πώς σκέφτονται οι γκέυ! (Η αλήθεια είναι ότι νόμιζα ότι γκέυ, στρέιτ σκέφτονται ακριβώς το ίδιο, με διαφορετικό τελικό αποδέκτη!)
@ andersfarbig Λοιπόν έριξα εκ νέου μία ματιά και στην Γαλλία, εκτός σπιτιού, απαγορεύεται ότι καλύπτει το πρόσωπο (και σχετικά με τις μουσουλμάνες: burqa, niqab), ενώ το hijab επιτρέπεται γενικώς, πλην του σχολείου (στα πανεπιστήμια, ναι).Ανάλογους νόμους έχουν και Βέλγιο, Ιταλία κ.λπ(Φυσικά στην Γαλλία έχει προηγηθεί και ο νόμος με τα θρησκευτικά σύμβολα στα σχολεία: http://en.wikipedia.org/wiki/French_law_on_secularity_and_conspicuous_religious_symbols_in_schools)Από εδώ/ σύμφωνα με:http://www.bbc.com/news/world-europe-13038095http://en.wikipedia.org/wiki/French_ban_on_face_coveringκαι σχετικά με τις αφίσες ... ε, ναι ας μην πηγαίνουμε και πολύ μακριά:http://media-cache-ec0.pinimg.com/236x/49/62/1c/49621c2530ed29da36767caf155186b4.jpg@ΝSΚαταρχάς συνεχίζεις να μην απαντάς, περί της εξοικείωσης, αλλά δεν πειράζει :-)Στο νεότερο προκείμενο: «διάκριση μεταξύ των μεν και των δε βυζιών». Γι’ αυτό έχουμε κάτι να πούμε ή όχι;Έτερο: «Διαφημίσεις στο μετρό υπάρχουν ακριβώς της ίδιας αισθητικής που απευθύνονται στο γυναικείο κοινό.» Αν, πραγματικά, νομίζεις ότι το γυναικείο σώμα έχει την ίδια «εκμετάλλευση» με το ανδρικό σ’ αυτόν τον συγκεκριμένο τομέα (της διαφήμισης), απλά πλανάσαι πλάνη οικτρά, να μην σε κουράζω με links και ατέλειωτα γραπτά επί του θέματος, δεν είναι της παρούσης.«γιατί το χρησιμοποιείς αυτό ως επιχείρημα απέναντί μου? Ποιος σου είπε ότι συμφωνώ με αυτή την επιβολή της αισθητικής του σεξ σε κάθε έκφανση της ανθρώπινης ζωής και καθημερινότητας?» Δεν είπα ότι συμφωνείς, το έθεσα ως πραγματικότητα, ως μία πραγματικότητα που έχει, μεν, τις ρώγες μέσα στο σουτιέν, άλλα βλέμμα λάγνο και πολλά υποσχόμενο, στόμα που μισοχάσκει και body language «ορθάνοιχτο» η όλη εικόνα είτε διαφημίζει αμάξια, είτε γιαούρτια, είτε παγωτά, είτε ρούχα γυναικών χρησιμοποιεί την αντικειμενοποιημένη - σεξουαλικοποιημένη εικόνα της γυναίκας για κάποιους σκοπούς (αγοραπωλησίας). Εμένα τι να σε πω, απλά, ο γυμνισμός δεν μου βγάζει τίποτε από τα προηγούμενα, δεν τον βρίσκω προκλητικό, απαραίτητα.3ον «Επίσης, η αναφορά σε στρειτ, γκέυ κλπ είναι εντελώς άτοπη, άκαιρη και ανούσια σε σχέση με τον διάλογο που γίνεται. Δε με αφορά η μελέτη η σύγκριση και η συζήτηση για το αν οι στρέιτ ή οι γκέυ σκέφτονται πιο σωστά, πιο λάθος, πιο έξυπνα, πιο ανόητα, πάνω σε θέματα που άπτονται της σεξουαλικής φύσης και συμπεριφοράς, Είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα συζήτησης για το οποίο φοβάμαι ότι δεν έχω άποψη γιατί δεν ξέρω πώς σκέφτονται οι γκέυ!»...To νου σου στους gay πάει εσένα χιχιχι! Ούτε -καν- ότι μπορεί να συμπεριλαμβάνω στην εξίσωση τo μεγάλο ποσοστό των str8 γυναικών, για να μην μιλήσω και για άλλες κατηγορίες.Διάβασε και τα υπόλοιπά σχόλια, αν θες: http://www.lifo.gr/team/u46212/49904?comment=1034740#1034740...Δεν πρόκειται περί ορθής και εσφαλμένης οπτικής. Όταν εξετάζεται ένας ΔΙ-Α-ΧΩ-ΡΙ-ΣΜΟΣ μεταξύ των μεν και των δε βυζιών, κάποιοι στηρίζονται κάπου για να λένε ότι λένε και, ναι, κάποιοι στηρίζονται στην str8/male τους ιδιότητα για να βρίσκουν τα γυναίκεία βυζιά εκτός από καυλωτικά, προκλητικά επίσης (και «γενικώς κρύφτε τα» ή «δείξτε τα λίγο μωρέ σεμνότυφες» ή «δείξτε τα φουλ παρτίδα μόνο όταν θέλω να τραβήξω μαλακία ή να κάνω σεξ» κ.λπ.. ανάλογα) . Πώς είναι αυτό εκτός θέματος δλδ;
@ΠενταγιώτισσαΜα τι να σου απαντήσω στο σχόλιο περί εξοικείωσης που έκανες? Γράφεις:"Είναι θέμα εξοικείωσης (με την γύμνια) το ότι το αντρικό σώμα σού είναι "αδιάφορο"; Απαντώ: Όχι είναι θέμα σεξουαλικότητας. Ωραία? Ελπίζω να σε κάλυψα. Πραγματικά δε ξέρω τι προσπαθείς να εκμαιεύσεις. Σε συνδυασμό όμως και με το χιούμορ σου "To νου σου στους gay πάει εσένα χιχιχι!", υποθέτω πρέπει να παραδεχτώ ότι είμαι καταπιεσμένος γκέυ, ότι κατά βάθος μου αρέσουν οι άντρες, ότι όλοι κατά βάθος είμαστε μπαισέξουαλ και μήπως να το ψάξω και άλλα τέτοια σοβαρά.Θα πρότεινα να ανανεωθείς λίγο. Δε κομπλάρει κανείς με αυτά πια, δε ψαρώνει κανείς άντρας αν προσπαθήσεις να του θίξεις την σεξουαλικότητα, ή ίσως να ψαρώνει αλλά ενδεχομένως σε απομακρυσμένες επαρχίες όπου η κουλτούρα είναι διαφορετική και ο ανδρισμός θίγεται ακόμα και με μια απλή υπόνοια. Αν είναι αυτές οι παραστάσεις σου από άντρες, τότε σε καταλαβαίνω αλλιώς είναι παντελώς μπανάλ και ξεπερασμένα τέτοια σχόλια. Καλά είναι αυτά για χαλάρωση και γέλιο στον απογευματινό καφέ, για όσους έχουν τέτοιο χιούμορ, αλλά μέχρι εκεί. Μετά προσβάλλουν την νοημοσύνη. Όπως και να'χει να με συγχωρείς αλλά δεν θα σε ακολουθήσω στην προσπάθεια σου να μετατρέψεις τη συζήτηση για τη γυναικεία γύμνια σε ντιμπείτ στρειτ/γκέυ σεξουαλικότητας. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι εντελώς άτοπο.Αφού τελικά την βρήκαμε την άκρη. Το θέμα μας είναι η "πατριαρχία" και τα δεινά που έχει προκαλέσει στις δύσμοιρες γυναίκες του δυτικού κόσμου (δε ξέρω τι εμπειρίες έχετε από το εξωτερικό, μιλώ πάντα για τη Δύση, αλλά δεν είναι ψωροκώσταινα! Οι γυναίκες μια χαρά απολαμβάνουν πλήρη ισότητα, σε εργασία, κοινωνία, σεξουαλικότητα κλπ. Άσε που έτσι όπως πάει το θέμα σε λίγο οι άντρες θα πρέπει να παίρνουν άδεια για να μιλήσουν!) Επαναλαμβάνω και ελπίζω να γίνω σαφής ότι η εκμετάλλευση της σεξουαλικότητας για να πουληθούν ζαντολάστιχα με βρίσκει εντελώς, μα εντελώς, αντίθετο! Την ανθρώπινη σεξουαλικότητα, και λέω την εντελώς προσωπική μου άποψη, δεν την θέλω "μασημένη τροφή". Θέλω να την αναζητώ, έχω ανάγκη τη μυστηριακή της διάσταση, δεν την θέλω εκφυλισμένη και υποβιβασμένη σε σάρκες που αναζητούν μια στείρα εκσπερμάτιση, έναν στείρο οργασμό. Προφανώς για τους υπόλοιπους, όσους διαφωνούν με αυτά που γράφω εννοώ, αυτό είναι το ζητούμενο. Όντα που μπορούν ανά πάσα στιγμή, οπουδήποτε να ζευγαρώνουν όπως τα ζώα (δε ξέρω αν έχουν πέσει στην αντίληψη σου 2-3 βίντεο που κυκλοφορούν ευρέως στο διαδίκτυο, ζευγαριών, ένα στην Γαλλία στο μετρό, ένα στην Αυστρία, πάλι σε στάση τραίνου, προφανώς εμπνέει το μέσο μεταφοράς, που π...νται μέρα μεσημέρι σε κοινή θέα). Αν αυτό είναι το ζητούμενο, αν αυτό θεωρείτε όλοι εσείς πρόοδο, ελευθερία, αυτοέκφραση κλπ κλπ, ειλικρινά λυπάμαι. Τι να κάνουμε, ο καθένας έχει δικαίωμα να πιστεύει σε ό,τι θέλει, αρκεί βεβαίως η υλοποίηση αυτών να μην συγκρούεται με το καλώς έχειν και το ορθώς πορεύεσθαι της κοινωνίας. Εσείς θα συνεχίσετε να λέτε "μπράβο, ένα βήμα πιο κοντά στην επανάσταση", εγώ θα συνεχίσω να βρίσκω το όλο θέμα θλιβερό αλλά και επικίνδυνο.
Εντυπωσιάζομαι φίλε μου ...κατανάλωσες -αν δεν απατώμαι- περί τις 21 γραμμές (δεν έκανα τον κόπο να προχωρήσω παρακάτω) για να μού πεις ότι πάω να σε "ψαρώσω", να σου θίξω τη σεξουαλικότητα (!), να σε βγάλω (καταπιεσμένο) gay (!) κι ότι εσύ δεν "μασάς ταραμά" όπως τα "βλαχάκια" της επαρχίας (!) ...κι ότι δεν θέλεις η συζήτηση να μετατραπεί σε "ντιμπέιτ gay/str8 σεξουαλικότητας (!!!)". Ειλικρινά μου φαίνεται πως όχι μόνο δεν μιλάμε την ίδια γλώσσα, αλλά δεν βρισκόμαστε ούτε -καν- στην ίδια οικογένεια γλωσσών.
Αμάν! Τώρα πρόσεξα και το (απάλευτο) παραλήρημα που απευθύνεις στ@ν anders:"Με άλλα λόγια αυτό που επιδιώκετε είναι ο αντρικός εκφυλισμός, ο αντρικός ευνουχισμός. Τώρα ναι, είναι ξεκάθαρο γιατί τόση ανάγκη για καταπιεστεί η αντρική σεξουαλικότητα. Ο απώτερος σκοπός είναι η καθυπόταξη του αρσενικού στο σύνολό του και ποιος πιο καίριος στόχος για να χτυπηθεί παρά η σεξουαλικότητά του. Η καταπίεση της, η διαβολή της, η αλλοτρίωση της, ο εκφυλισμός της. Θέλετε ουσιαστικά κυριότητα πάνω της, "εγώ θα αποφασίζω πότε θα έχεις (θα σου παραχωρήσω) το δικαίωμα να ερεθιστείς μαζί μου και γιατί, σε ελέγχω". Τώρα ναι, τώρα εξηγείται η ανάγκη για γυμνή αυτοέκφραση και μεταχείριση του σώματος κατά βούληση."...Τι λες μωρέ άνθρωπε μου!; Έχεις ΛΙΑΚΟ-χτυπηθεί;
@ΠενταγιώτισσαΕ αφού δεν έκανες τον κόπο θα στεναχωρηθώ! Κ σε παρακαλώ μην διαστρεβλώνεις αυτά που γράφω με ύφος δήθεν ανώτερο και απαξιωτικό. Δεν δουλεύει. Ξέρεις πολύ καλά τι επιχείρησες να κάνεις Χιούμορ επιπέδου δημοτικού. Εγώ με τη σειρά μου εντυπωσιάζομαι με την ανάγκη σου να συμπεριλάβεις την γκέυ φύση σε ένα θέμα άσχετο με αυτή! Τόση ανασφάλεια πια!Προφανώς και μιλούμε εντελώς διαφορετική γλώσσα! Και όχι μόνο αυτό αλλά είναι και προφανές ότι φέρουμε και εντελώς διαφορετικές κουλτούρες. Εφόσον είμαστε και οι δυο ευτυχισμένοι με αυτό που είμαστε, όλα καλά. Η κοινωνία και οι άνθρωποι θα μας κρίνουν, η πορεία μας θα δείξει.
@ Nouvelle SplendoursΣχετικά με την πατριαρχία στον Δυτικό κόσμο στην οποία αναφέρθηκες και που ερήμην της οποίας πλέον-κατά την άποψή σου- κάνεις το λογικό άλμα να μας πεις ότι σημειώνεται η καταπίεση της αντρικής σεξουαλικότητας(ποιας από όλες καταρχάς;) και ότι συντελείται ενας ύπουλος αλλοτριωμένος ευνουχισμός του αντρικού φύλου!Τι περισσεύει αλήθεια για σένα από όλο αυτό ώστε να μπορείς να υπερασπιστείς ότι δεν είσαι φαλλοκράτης. Και το πρόβλημα της φαλλοκρατίας ξέρεις, δεν είναι η έννοια του φαλλού, αλλά η έννοια το συνθετικό "-κράτης". Θα περίμενε κανείς να καταλάβεις ότι δεν διεκδικείτε η ταμούρωση της αντρικής σεξουαλικότητας αλλά αντιθέτως η ελευθερία και των δύο φύλων. Η ετεροκανονική σου αντίληψη στερεί και από εσένα όμως ξύπνιες γυναίκες, αλλά και δυνητικά από τις γυναίκες την ύπαρξη ξύπνιων αντρών.Η Lady Gaga κυκλοφόρησε ένα single που λέγεται G.U.Y.(Girl Under You), διεκδικώντας στην θηλυκή "παθητικότητα" επί της ερωτικής πράξης, την απόλυτη συνείδηση αυτής, στον βαθμό που την εξισώνει με την ελεύθερη συνείδηση του αρσενικού στην "ενεργητική" του στάση. Δεν τα βάζει με την αντρική στάση, αλλά την καλοδέχεται σε βαθμό τέτοιο που να εξυψώνει το δικαίωμα της ελεύθερης θηλυκής στάσης. Σαν να λέει, "όπως γαμάς εσύ μάγκα μου, έτσι γαμιέμαι και γω. Αν δεν σ'αρέσει γάμα αλλού".Γι αυτό και προείπα ότι η δομή του καθενός των σεξουαλικών μορίων των δύο φύλων, είναι ουσιαστικά και το άλλο. Το ελεύθερο από φαλλοκρατικές αντιλήψεις σεξ, αν μας επιτρέπεις, αποτελεί, ΕΙΝΑΙ εξισωτική πράξη.Φαλλοκρατισμός δε υπάρχει ακόμα στην κοινωνία, όσο είναι οκ οι πατέρες να πηγαίνουν τα αγόρια τους στις πουτάνες να γίνουν άντρες αλλά όχι τις κόρες τους στου πούτανους να γίνουν γυναίκες. Ή λοιπόν θα πρέπει να αρχίσουμε να συνηθίζουμε στο δεύτερο, ή απλώς να καταργήσουμε το πρώτο. Είμαι υπερ του δεύτερου, φυσικά.
Xcuse me, στο σχόλιό μου όταν καταλήγω υπερ του δεύτερου όπως λέω, εννοώ του να καταργηθεί και το να πηγαίνουν οι πατεράδες τα αγόρια τους στις πουτάνες. Όχι δια νόμου φυσικά, αλλά μεσω ριζικών κοινωνικών αλλαγών πάνω στην αντίληψη του σεξ από τα δύο φύλα, και για τα δύο φύλα.
Δεν μας ενδιαφέρει Novel τι θέλεις εσύ (και ο κάθε εσύ). Γιατί θα έπρεπε να με ενδιαφέρει? Αν εγώ θέλω να καταργηθεί το πάνω μέρος του μαγιώ για να νιώθω ελεύθερη στη θάλασσα και όχι ζωσμένη με σχοινιά, κάθε μέρα όλη μέρα και σε όλα τα μέρη, θα πρέπει να βρεις ένα καλύτερο επιχείρημα από το "τι θέλεις" για να με κάνεις να το ξανασκεφτώ. Το γεγονός βέβαια ότι δεν σου περνά από το μυαλό το τι μπορεί να θέλει μια γυναίκα και για ποιο λόγο το θέλει, παρά σκέφτεσαι απευθείας το τι θες εσύ, είναι ο λόγος που νευριάζω τέτοιου είδους καταπιέσεις. Και επιβεβαιώνει και τη χρησιμότητα που παραπάνω μαγιώ.
Η Ιστορία του Μπικίνι:Σήμερα, Σάββατο 7 Ιουλίου 2014, συμπληρώνονται 68 χρόνια από την ημέρα που έκανε το ντεμπούτο του το δημοφιλέστερο ένδυμα του καλοκαιριού: Το μπικίνι.Και μπορεί σήμερα όλες οι γυναίκες να θεωρούν αυτονόητο ότι για να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα θα βάλλουν το μπικίνι τους, ωστόσο το 1946 δεν βρισκόταν ούτε μια που θα να θέλει να παρουσιάσει την... εφεύρεση του Λουί Ρεάρ.Μέχρι τότε οι γυναίκες ναι μεν φορούσαν μαγιό δύο κομματιών, ωστόσο ήταν τόσο μεγάλα που το μόνο που άφηναν ακάλυπτο ήταν ένα μικρό τμήμα της κοιλιάς.Ο Ρεάρ όμως (http://cdn.sansimera.gr/media/photos/main/Louis_Reard.jpg), ένας πρώην μηχανικός αυτοκινήτων, του οποίου η οικογένεια είχε ένα κατάστημα εσωρούχων, παρατήρησε ότι οι γυναίκες στις παραλίες της Γαλλίας που βρέχονταν από τη Μεσόγειο, δίπλωναν όσο μπορούσαν τα μαγιό τους για να «δει» μεγαλύτερο μέρος του κορμιού τους ο ήλιος. Αυτή ακριβώς η παρατήρηση του έδωσε την ιδέα για το μπικίνι, το οποίο πήρε το όνομά του από την ατόλη «Bikini» (κατηγορία κοραλλιογενών νησιών, τα οποία έχουν δακτυλιοειδές σχήμα και βρίσκονται σε τροπικές θάλασσες), όπου οι ΗΠΑ εκείνη την εποχή ξεκινούσαν να δοκιμάζουν την πυρηνική βόμβα.http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5d/Bikini_2244493428_13643c6505_o.jpgΟ Ρεάρ επέλεξε να δώσει στο μαγιό που έφτιαξε αυτό το όνομα της ατόλης (κατηγορία κοραλλιογενών νησιών, τα οποία έχουν δακτυλιοειδές σχήμα και βρίσκονται σε τροπικές θάλασσες, σε μερικά από τα οποία η Αμερική δοκίμασε -υποθαλάσσια- την πυρηνική βόμβα), γιατί πίστευε ότι με το να δημιουργήσει το μικρότερο... κοστούμι θαλάσσης που είχε κατασκευαστεί ποτέ στον κόσμο (για τη δημιουργία του απαιτούνταν μόνο 30 ίντσες υφάσματος) θα προκαλούσε σοκ αλλά και αντιδράσεις στην παγκόσμια κοινότητα ανάλογες με εκείνες που είχε προκαλέσει η πυρηνική βόμβα.Η ιδέα του Ρεάρ, όπως σημειώνει το Bussiness Insider, ήταν εξαιρετικά επίκαιρη την εποχή εκείνη, καθώς οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ξεχύνονταν στις παραλίες για να απολαύσουν τον ήλιο για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, μετά δηλαδή από μια μακρά περίοδο κατά την οποία οι Ναζί και οι καταστροφές εμπόδιζαν την ηλιοθεραπεία.«Θυμάμαι ότι κανείς δεν είχε πάει στην παραλία για χρόνια», είχε πει ο Τζέιμι Σάμερ συγγραφέας μόδας. «Οι άνθρωποι λαχταρούσαν τις απλές χαρές που προσφέρει η θάλασσα και ο ήλιος. Για τις γυναίκες, το να φορέσουν ένα μπικίνι σηματοδοτούσε κάποιου είδους απελευθέρωση. Δεν υπήρχε κανένα σεξουαλικό υπονοούμενο πίσω από το μπικίνι. Αντίθετα ήταν κάτι σαν μια γιορτή ελευθερίας και επιστροφής στις χαρές της ζωής».Όμως, για να είναι επιτυχής η εφεύρεση του Ρεάρ, θα έπρεπε αναγκαστικά να ξεπεραστούν τα συντηρητικά κοινωνικά ήθη που επικρατούσαν εκείνη την περίοδο. Ο δημιουργός του διασημότερου μαγιό προσπάθησε να εισάγει το μπικίνι σε μια εκδήλωση μόδα στην πισίνα Molitor στο Παρίσι. Ωστόσο, καμία επαγγελματίας μοντέλο δεν ήταν πρόθυμη να το φορέσει. Έτσι, ο Ρεάρ απευθύνθηκε στην 19χρονη Γαλλίδα στρίπερ Μισελίν Μπερναντίνι, η οποία εργαζόταν ως χορεύτρια στο δημοφιλές Casino de Paris η οποία και τελικά το φόρεσε.Το μπικίνι που φόρεσε η Μπερναντίνι ήταν φτιαγμένο από ύφασμα με τυπώματα εφημερίδων που έκαναν αναφορά στον δημιουργό του διασημότερου μαγιό στην Ιστορία. Η στρίπερ φωτογραφήθηκε με την δημιουργία του Ρεάρ, κρατώντας στο χέρι της ένα σπιρτόκουτο, θέλοντας να δείξει ότι το μπικίνι ήταν τόσο μικρό που μπορούσε να χωρέσει ακόμη και σε αυτό το μικρό κουτάκι.http://www.actitudfem.com/media/files/bikini3.jpgΗ επιτυχία ήταν τεράστια. Η Μπερναντίνι έλαβε 50.000 γράμματα θαυμαστών της που την εκθείαζαν για το γεγονός ότι έγινε η πρώτη γυναίκα που φόρεσε αυτό το σκανδαλώδες ένδυμα.Στις ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, οι αρχές αρχικά απαγόρευσαν το μπικίνι και απομάκρυναν από τις παραλίες όσες τουρίστριες το φορούσαν. Ακόμη και στα τέλη της δεκαετίας του 1950 το μπικίνι δεν ήταν αποδεκτό ένδυμα ούτε στις ΗΠΑ.Όλα αυτά άλλαξαν από το 1960, όταν το μπικίνι έγινε αναπόσπαστο μέρος της αμερικανικής λαϊκής κουλτούρας. Τότε βγήκε και το τραγούδι «Itsy Bitsy Teeny Weeny Yellow Polka Dot Bikini».https://www.youtube.com/watch?v=ge9Ou3-YyqU&feature=kphttps://www.youtube.com/watch?v=ICkWjdQuK7Q&feature=kp
Εντάξει... και περιμένετε ο Αμερικάνος νομοθέτης της συγκεκριμένης πολιτείας, τουλάχιστον, να το περάσει αυτό στο ντούκου; Είναι θέμα, ίσως, λίγων μηνών να ισχύσει κάποιος νόμος ο οποίος θα απαγορεύει τα μαγιό-ομοιώματα γυμνού ανθρωπίνου σώματος, πάνω και κάτω από τη μέση...
Έχετε υπ' όψη σας τι εστί Αμερικάνικη νομοθεσία (ανά πολιτεία);;;Μερικοί από τους πιο παλαβούς Αμερικάνικους νόμους (υπάρχουν πάρα πολλοι):● Αν η αστυνομία του Τέξας ή του Τεννεσί πιάσει μια γυναίκα να… φτιάχνει το καλσόν την στο δρόμο τότε μπορεί να καταλήξει στη φυλακή μέχρι 12 μήνες.● Στην πολιτεία του Μίσιγκαν, για να πάει μια γυναίκα στο κομμωτήριο να κάνει περμανάντ ή να κουρευτεί χρειάζεται γραπτή άδεια από το σύζυγό της.● Στην πόλη Τάκσον της Αριζόνα, απαγορεύεται στις γυναίκες να φοράνε παντελόνια.● Τα γυαλιστερά δέρματα στα γυναικεία παπούτσια δεν επιτρέπονται στο Κλίβελαντ του Οχάιο για τον εξής λόγο: πολλές φορές σε αυτά αντικατοπτρίζονται τα εσώρουχα τους και τραβάνε την προσοχή των αντρών.● Στο Μιζούρι, τέσσερις γυναίκες δεν μπορούν να νοικιάσουν μαζί ένα διαμέρισμα.● Στο Μίσιγκαν μια γυναίκα δεν μπορεί να σηκώσει τη φούστα της πάνω από τρία εκατοστά όταν προσπαθεί αν περάσει από μια λιμνούλα με λάσπη.● Στην Οξφόρδη του Οχάιο, απαγορεύεται σε μια γυναίκα να… βγάλει τα ρούχα της όταν στέκεται μπροστά σε μια φωτογραφία ενός άντρα.Σημείωση: Οι συγκεκριμένοι νόμοι αν και "παροπλισμένοι", σε περιπτώσεις "παρανομίας"-"μη τήρησης τους", ο εκάστοτε δικαστής μπορεί κάλλιστα να τους επικαλεστεί προκειμένου να κρίνει και να καταδικάσει κανονικότατα!!!...Λοιπόν; Σε ένα... βυζομπικίνι θα κολλήσουν νομίζετε αν και εφόσον δεν το γουστάρουν;...(Τους βλέπω να "στραβώνουν" άσχημα...).
@Double Helix 7.7.2014 | 09:04Ναι εντάξει. Συμφωνώ μαζί σου. Άλλο θέλω να θίξω. Ακόμη και αν οι περισσότεροι από αυτούς αποτελούν δικαστικές αποφάσεις με την ισχύ νόμου, αυτό, ίσια-ίσα, δεν εμποδίζει, ενδεχομένως, κάποιον ή κάποιους δικαστές σε περίπτωση "στραβώματος" με τα συγκεκριμένα μαγιό, να επικαλεστούν "παρανομία", με ή χωρίς οποιοδήποτε νομικό παραθυράκι ή κάποια προηγούμενη παροιμία απόφαση (που βάσει του νομικού τους συστήματος, μπορεί να θεωρείται μετέπειτα και νόμος) και να επιβληθεί η απαγόρευση των συγκεκριμένων μαγιό.Και εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με ένα απλό "χαβαλετζίδικο" μαγιό αλλά πίσω από αυτό υπάρχει ένα κίνημα. Οι Αμερικάνοι πολλές φορές βγάζουν φλύκταινες στο άκουσμα και μόνο, κάποιων, συγκεκριμένου χαρακτήρα, κινημάτων... Ως λαός, οι Αμερικάνοι, σε ορισμένες πολιτείες ειδικά, έχουν πολύ περίεργη συλλογική κουλτούρα και αντίληψη για τα πράγματα. Διάβασα προ καιρού μία είδηση (δυστυχώς δεν έχω κρατήσει το σχετικό link), όπου σε Αμερικάνικο μουσείο, από δασκάλους σχολίου που το επισκέφτηκαν, υποχρεώθηκαν οι υπεύθυνοι να καλύψουν τα γυμνά σημεία των αγαλμάτων (γεννητικά όργανα και γυναικεία στήθη), για να μη σκανδαλίζονται οι μαθητές...!
Αυτές ειναι ολες ροζ γκομενες και γλυκανάλατες και συνηθως βγαίνουν στις παραλίες με αντιηλιακό παρμπρίζ, οι δικές μας ομως πέρα απο το γεγονός οτι βαζουν πετρέλαιο πάνω τους αν ειναι σε σημείο βολής θα το ηθελαν και σε 10 διαφορετικους τονους του μαυρου για να ταιριάζει με το υπολοιπο χρώμα του δερματος (ανάλογα ποσα μπάνια εχει κανει και ποσες εργατοώρες εχει καταναλώσει στην σεζλόνγκ), θα το βγάζαν στην τελική ΚΑΙ αυτό διοτι ως γνωστόν το πρόβλημα ειναι στο κορδόνι και το σημάδι που αφήνει.
Αν σχολιάσει αρνητικά την είδηση ένας άνδρας υποθέτω θα γίνει αυτόματα μισογύνης και οπισθοδρομικός. Ωστόσο, αναρωτιέμαι τι θα γινόταν αν κάποιος έβγαζε μαγιώ στο χρώμα του δέρματος με ένα πέος πάνω για τους άνδρες. Φαντάζομαι θα άρχιζε μία ατελείωτη συζήτηση περί φαλλοκρατισμού και ναρκισσισμού εκ μέρους των ανδρών και κάποια στιγμή θα θεωρούνταν και προσβλητικό για τις γυναίκες κατά κάποιον περίεργο λόγο. Κοινώς, όταν κάνουν κάτι τέτοιο οι γυναίκες είναι απελευθερωμένες, ενώ αν κάνουν κάτι αντίστοιχο οι άνδρες είναι ανώμαλοι και φαλλοκράτες.
Με τη διαφορά ομως ότι συγκρίνεις 2 ανόμοια πράγματα. Τα γεννητικά όργανα καλώς ή κακώς θεωρείται ότι θα πρέπει να καλύπτονται και από τα 2 φύλα, οπότε άκυρο το σχόλιο σου. Ο προβληματισμός που τίθεται εδώ είναι για ποιο λόγο η γυναικεία ρώγα θεωρείται άσεμνη και προκλητική, ενώ η αντρική οχι.Και το πλέον γελείο κατά τη γνώμη μου είναι πως αυτό που οι γυναίκες πρέπει να κρύβουμε (ρώγα) είναι ακριβως το ίδιο με αυτό που ειναι ελευθεροι να δείχνουν οι αντρες, ενώ αυτό που ειμαστε ελεύθερες να δειχνουμε (το υπόλοιπο του μαστού) είναι αυτό ακριβως που ειναι το διαφορετικό σε σχέση με το αντρικό φύλο και αποτελεί και το ερωτικό στοιχείο, κατά τη γνώμη μου πάντα, και όχι τοσο η ιδια η ρώγα.
Καλά, και οι γυναίκες αν γορούσαν μαγιώ με το εφηβαίο θα τις λέγν τσούλες. Δεν λέω ότι είναι κακό, αλλά να καταλήξω ότι τα δύο φύλα έχουν καταλήξει στο εξης για τα ίδια τα δύο φύλα: Είναι κακό όταν ο άντρας είναι φαλοκράτης και οι γυναίκα τσούλα. Και τα δύο καταδικάζονται ως σεξουαλική/σεξιστική ισχύ έναντι των... αδυνάμων, ενώ η κατηγορίες αυτές έχουν ήδη εκφυλιστεί όντας αρκετό να διαδώσεις ψευδώς κάτι τέτοιο. Πάντως,όσο οι γυναίκες βλέπουν εξουσία στον φαλλό, και οι άντρες αντιστοίχως στο αιδοίο, άλλο τόσο θα σημαίνει ότι δεν είμαστε καλά ως κοινωνία.Άποψή μου είναι πως και τα δύο είναι το ίδιο. Το μουνί είναι πούτσα, και η πούτσα μουνί. Φαντάζομαι, παρ ότι είμαι άντρας-και παρ ότι ακόμα αναρωτιέμαι- ότι η ηδονή στα δύο όργανα αν τα περιπαίξεις θα είναι περίπου η ίδια. Εκ του αοτελέσματος δηλαδή, που και οι δύο έχουν τις ίδιες αντιδράσεις, και που χωρίς κανείς να παραπονιέται, συνεχίζουν ακάθεκτοι την πράξη. :)
Ε...όχι δεν είναι ίδια η ηδονή...Διαφορετικές ανατομίες,διαφορετικοί τρόποι λειτουργίας,διαφορετικές νευρικές απολήξεις,διαφορετικά πολλά...Καταλαβαίνω που το πας ως έναν βαθμό γιατί ως γνωστόν,όλοι ξεκινάμε γυναίκες και μετά κατεβαίνουν τα υπόλοιπα αν έτσι λέει το "πρόγραμμα",αλλά όχι δεν είναι το ίδιο.
Δεν ξέρψ ποσοτικά ή και ποιοτικά αν είναι ίδιες οι ηδονές όταν περιπαίζονται τα όργανα, ή όταν έχουν οργασμό τα δύο φύλα. Λογικά υποθέτω ότι θα παιρνάνε και από άλλα "μονοπάτια" λόγω ανατομίας κτλ. Μιλάω εδώ περισσότερο για το ίδιο το svmatik;o feeling που προκαλείται, αν θεωρήσουμε την ηδονή μία ακόμη αίσθηση. Πως αν κοιτάζουμε μια μπάλα, άντρες γυναίκες, βλέπουμε το ίδιο πράγμα. Ή όταν μας τσιμπάει μια μέλισσα αισθανόμαστε την ίδια αίσθηση πόνου, ώστε και στην πλάτη να μας τσιμπήσει χωρίς να την βλέπουμε, λέμε, "αυτό είναι τσίμπημα μέλισσας", κάτι τέτοιο εννοώ. Ας το θέσω καλύτερα ως εξής: ότι στα δύο φύλα η ηδονή αποτελεί το ίδιο ΕΙΔΟΣ αίσθησης. Ίσως ένας εοιστημονικός λόγος να φώτιζε τα πράγματα, και θα ταν επίσης πολύ καλό να ρωτούσε η lifo κάποιον επιστήμονα εν είδει άρθρου μπας και λυθεί για περισσότερους η απορία.
Όταν αποδεχθούμε ότι η γύμνια ξυπνάει ένστικτα πρωτόγονα στον άνθρωπο τότε ίσως κατανοήσουμε τη χρησιμότητα της ενδυμασίας. Το γυναικείο στήθος, πολύ περισσοτέρο από το αντρικό, αποτελεί κύριο μέσο έκφρασης της θηλυκότητας μιας γυναίκας...
Το στήθος υπάρχει ως μέσο θηλασμού. Ο μαζικός αδένας αυτό εξυπηρετεί και είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος στις γυναίκες λόγω των οιστρογόνων, αντίθετα στους άντρες αποτελεί εμβρυολογικό κατάλοιπο( το γεγονός ότι δεν έχει κάποια ουσιαστική λειτουργία στους αντρες εξηγεί και το γιατί δεν αποτελεί σημείο αναφοράς στην αρσενικότητα ). Εξελικτικά οι άντρες έλκονται απο τα μεγαλύτερα στήθη για λόγους εμφανείς, αντίθετα οι γυναίκες δεν δίνουν σημασία στο αντρικό στήθος ( εκτός στο αν είναι γυμνασμένο ή όχι). Το να καλύπτει ο άνθρωπος τα σημεία που διεγείρουν σεξουαλικά, μεσω ενδυμασίας, είναι ένα κόλποπροκειμένου να αποκοπούμε απο τα ζωικά μας ενστικτα. Για αυτό το λόγο οι διάφοροι πολιτισμοί τόσο χρονικά όσο και πολιτισμικά έχουν την τάση να καλύπτουν το γυναικείο στήθος. Ελπίζω η απάντηση μου να σε κάλυψε.
WildegooseΔεν μπορεί να γίνει ανάλυση του θέματος μόνο με βάση την κοινωνιοβιολογία. Λύσε μου μια απορία: αφού η έλξη που προκαλεί το γυναικείο στήθος είναι κάτι εξελικτικό (άρα πανανθρώπινο), τότε γιατί σε πολλές πρωτόγονες φυλές επιτρέπεται στις γυναίκες να κυκλοφορούν γυμνόστηθες;Είναι βέβαιο ότι οι πρωτόγονες φυλές είναι πολύ πιο κοντά στον πρωτόγονο, ζωικό εαυτό μας. Επομένως οι άντρες σε αυτές τις φυλές θα έπρεπε να κυκλοφορούν μονίμως σε στύση και να βατεύουν γυμνόστηθες την ώρα που εκείνες αλέθουν κριθαρόσπορους στο γουδί... Κι όμως είναι καταγεγραμμένο ότι δεν γίνεται έτσι. Δεν τους προκαλεί το γυναικείο στήθος, όταν οι κοινωνικές συνθήκες και συμβάσεις δεν ευνοούν κάτι τέτοιο.Άλλο παράδειγμα: σε παραλίες γυμνιστών κανείς δεν παρατηρεί ως κάτι ιδιαίτερο μια γυμνόστηθη γυναίκα και κανείς δεν ερεθίζεται επειδή είδε ένα στήθος. Διαφορετικά θα βλέπαμε γυμνιστές άντρες-σάτυρους να κυνηγούν γυμνίστριες-μαινάδες όλη μέρα. Και όμως δεν γίνεται τίποτε τέτοιο, παρά τη γύμνια, η οποία δεν αφορά μόνο το στήθος ασφαλώς. Γιατί η σύμβαση σε μια παραλία γυμνιστών (αλλά και η γενικότερη κοινωνική σύμβαση) δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο. Άρα ή δεν υπάρχει ερεθισμός εκτός κοινωνικού πλαισίου ή αν υπάρχει, το κοινωνικό πλαίσιο είναι ισχυρότερο από το βιολογικό.Με άλλα λόγια, η ένδυση δεν ερμηνεύεται μόνο με βάση την εξελικτική θεωρία. Είναι πολυπαραγοντικό φαινόμενο. Ακόμη και οργανικές αντιδράσεις (π.χ. σεξουαλικός ερεθισμός) ρυθμίζονται από πολιτισμικά φίλτρα.Πριν από 100 χρόνια οι άντρες ήταν ικανοί να ξερο..., και μόνο βλέποντας αστράγαλο. Η θέα του γυναικείου γόνατου ήταν προσβολή δημοσίας αιδούς και μαζί βέβαιη σεξουαλική πρόκληση και πρόσκληση. Ποιος βιαστής θα επικαλούνταν σήμερα τέτοιο επιχείρημα; "τη βίασα κ. πρόεδρε γιατί επεδείκνυε το γόνατό της". Πριν από 100 χρόνια μπορεί να γινόταν πιστευτό γιατί οι τότε συμβάσεις ήταν τόσο αυστηρές που η ιδέα (και όχι η θέα) της αποκάλυψης λίγης γυναικείας σάρκας αρκούσε να προκαλέσει αχαλίνωτες οργανικές αντιδράσεις.Οι βιολογικές μας καταβολές είναι αυτό που λέει το όνομά τους, καταβολές. Από πάνω επισωρεύεται ένα πολιτισμικό εποικοδόμημα από κανόνες και συμβάσεις που καθορίζει σε εξίσου μεγάλο ή και σε μεγαλύτερο βαθμό τη συμπεριφορά μας. Η εθνολογία έχει αποδείξει συγκριτικά ότι πράγματα που θεωρούμε δεδομένα στην κοινωνία μας, σε άλλες δεν είναι, και αντιστρόφως. Η αναγωγή των συμβάσεών και ιδεολογικών κατασκευών μας σε βιολογικά αίτια είναι απλώς πολιτισμικό bias.Επομένως το στήθος είναι πολύ περισσότερα από "μέσο θηλασμού" και το αν θα είναι καλυμμένο ή όχι έχει να κάνει και με ζητήματα καθαρά ιδεολογικής φύσης και εν τέλει σεμνοτυφίας.Για αυτό είναι αρκετά πετυχημένο ως τροφή για σκέψη το συγκεκριμένο σουτιέν-πείραμα αφού μας κάνει να αναστοχαζόμαστε πάνω σε πράγματα που θεωρούνται δεδομένα ή "φυσικά".
Left Sfak να σου υπενθυμίσω ότι στις κοινωνίες που επικαλέσθηκες το γυναικείο σώμα αποτελεί μόνο τρόπο αναπαραγωγής και ικανοποίησης των αντρικών σεξουαλικών ορμών οπότε το θέμα "παίζω με τις ρώγες της γυναίκας μου για να την φτιάξω γιατί έτσι φτιάχνομαι κι εγώ" παίζει και να είναι απόν;Συγκρίνουμε πράγματα εξ'ορισμού ανόμοια.
Απάντηση στον Wildegoose για το σχόλιο στις 21:20. Αυτό λίγο μου μοιάζει σαν άλλοθι για αυτούς που επιτίθενται σεξουαλικά σε γυναίκες με τη δικαιολογία ότι ήταν προκλητική. Τζιζ....... Η κάλυψη του γυναικείου σώματος δεν είναι ο λόγος που ο άντρας σταμάτησε να την κυνηγά με το ρόπαλο για να την πηδήξει όποτε του κάνει κέφι. Αν είναι έτσι αλίμονο μας.
Σε γενικές γραμμές συμφωνώ σε αυτά που λες. Στόχος μου ακριβώς ήταν να δείξω ότι υπάρχουν ακριβώς κάποιες καταβολές οι οποίες έχουν συμβάλλει πολύ στη διαμόρφωση της σημερινής κοινωνικής δομής αλλά και οι οποίες υπάρχουν παντα υποβόσκουσες στην ανθρώπινη συμπεριφορά , προκειμένου να καταλήξω στο γιατί το ανδρικό στήθος ( το οποίο παρεπιπτόντως καλύπτοταν και αυτο στις αγγλοσαξονικές κοινωνίες του 30) είναι πιο απενοχοποιημένο από οτι το γυναικείο. Προφανώς το πολιτισμικό εποικοδόμημα ασκεί μεγαλύτερη επίδραση στη διαμόρφωση της κοινωνίας, και για αυτό ακριβώς το λόγο έχουν υπάρξει κοινωνίες που εκφράζουν τη σεξουαλικότητα τους με διαφορετικό τρόπο. Και ναι συμφωνώ ότι μπορεί να υπάρξει και έχουν υπάρξει κοινωνίες στην οποία το σώμα τόσο το γυναικείο όσο και το ανδρικό μπορεί να απενοχοποιηθεί τελείως, το θέμα είναι υπο ποιές συνθήκες; α)Έχοντας το ίδιο κλίμα όλο τον χρόνο ( όλες οι πρωτόγονες φυλές στις οποίες αναφέρεσαι βρίσκονταν ή βρίσκονται σε τροπικό/ζεστό κλίμα ) το όποιο εξασφαλίζει τον ίδιο ενδυματολογικό κώδικα όλο το χρόνο και προφανώς αυτό δημιουργεί μια συνήθεια που οδηγεί στην απενοχοποίηση β)Σε μικρές κοινωνίες που σημαίνει ότι υπάρχει διαρκής καθημερινώς έλεγχος του κάθε μέλους απο τα υπόλοιπα το οποίο είναι αποτελεσματικός τρόπος για να εξασφαλίσει κανείς ότι οι κανόνες που έχουν θεσπιστεί τηρούνται, το οποίο παράλληλα δημιουργεί και καταπίεση, δηλαδή μια κοινωνία που τα “το εκείνο” δεν ελέγχεται μόνο απο τον εαυτό σου αλλά και απο τους γύρω σου. Στις σημερινές κοινωνίες, και σε πολλές προγενέστερες, προφανώς αυτές οι συνθήκες δεν τηρούνται( τουλάχιστον σε αυτές που καθορίζουν το zeitgeist, η παγκοσμοιοποίηση τις κάνει σχεδόν καθολικές) όποτε το κλίμα μας επιβάλει να ντυνόμαστε λόγω κρύου, το όποιο όπως και να το κάνουμε το κάνει εξαιρετικά δύσκολο να απενοχοποιηθεί κάτι το όποιο δεν το βλέπουμε σε καθημερινή βάση επι εννιά μήνες, πόσο μάλλον πιο παλιά σε κοινωνίες όπου ούτε τηλεόραση υπήρχε ούτε ιντερνετ. Τώρα το γιατί το ανδρικό στήθος είναι απενοχοποιημένο ενω το γυναικείο όχι, απάντησα παραπάνω αλλή η “βαρυτητα” του ενός και άλλη του άλλου. Σημειωτέον ότι το ζήτημα της απενοχοποιήσης του γυναικείου στήθους συζητείται εδω και αρκετές δεκαετίες αλλά παραμένει στασίμο αντίθετα με αλλά σημεία του γυναικείου σώματος που από τη στιγμή της σεξουαλικής επανάστασης έχουν απενοχοποιηθεί πλήρως, το οποίο για μένα δείχνει ότι δεν μπορούμε να το εξ απλουστεύουμε σε τέτοιο βαθμό όσο την απενοχοποίηση του γόνατο ας πούμε που ανέφερες. Επίσης την τελευταια δεκαπενταετια το γυμνό σώμα είναι δυο κλικ μακριά απο το καθε ένα μας όποτε παλί αυτό δεν θα πρέπε να συνεισφερει στην απενοχοποιήση του; Τώρα τα περί “οι άντρες σε αυτές τις φυλές θα έπρεπε να κυκλοφορούν μονίμως σε στύση και να βατεύουν γυμνόστηθες την ώρα που εκείνες αλέθουν κριθαρόσπορους στο γουδί...“ δεν καταλαβαίνω πως αυτα που ανέφερα πιο πάνω εβγαλες ως συμπέρασμα αυτό για τις πρωτόγονες κοινωνίες. Οι παραλίες γυμνιστών από την άλλη αποτελει πιο περιπλοκο θέμα σίγουρα δείχνει ότι μπορεί να υπάρξει μια εικονική απενοχοποιηση αλλά απο την άλλη είναι σαν να παραδεχόμαστε ότι η θέα ενος γύμνου σώματος δεν προκαλεί περισσοτερο συγκίνηση κάτι το όποιο σε ένα βαθμό το θεωρώ παραδόξο. Δεν θεωρώ ότι οι γυμνιστές είναι απαθείς στο γυμνό σώμα. Η ύπαρξη τέτοιων παραλιών δείχνει ότι υπάρχει ενας βαθμός απελευθέρωσης και παρ’ολ’αυτά δεν προτιματε απο τις συμβατικές κάτι το οποίο εγείρει ερωτήματα( μάλιστα η δημοτικόητα τους έχει πέσει). Στα λέω αυτό έχοντας κάνει γυμνισμό χωρίς να με συγκινήσει ιδιαίτερα μιας και όπως αναφέρω παρακάτω σκοτώνει τις συγκινησεις. “σε παραλίες γυμνιστών κανείς δεν παρατηρεί ως κάτι ιδιαίτερο μια γυμνόστηθη γυναίκα και κανείς δεν ερεθίζεται επειδή είδε ένα στήθος. Διαφορετικά θα βλέπαμε γυμνιστές άντρες-σάτυρους να κυνηγούν γυμνίστριες-μαινάδες όλη μέρα.” Εδώ επέτρεψε μου να διαφωνήσω. Προσωπικά όταν βλέπω ένα ωραίο στήθος “διεγείρομαι” αυτό βέβαια πως συμπεραίνεις ότι θα με οδηγήσει να κυνηγάω σαν σατυρος γυναίκες δεν καταλαβαίνω εκτός και αν δεν το εχω καταλάβει ακόμα ότι είμαι ανώμαλος, μάλλον την σεξουαλική διέγερση την ενοούμε κάπως διαφορετικά. Τελός θεωρώ ότι η πλήρης απενοχοποίηση αφαίρει από τη συγκίνηση που προκαλεί η θέα ενός γυμνου γυναικείου σώματος, το κάνει να χάνει λίγο απο τη μαγεία του.
Σωστά παρατηρεί ο Left Sfak ότι ο αντρικός εγκέφαλος δεν είναι προγραμματισμένος να βλέπει στήθος και να ερεθίζεται. Είναι κατά 99% επίκτητο. Με μια επιφύλαξη 1% για το ένστικτο των νεογνών να αναζητούν θηλές. Τα πρότυπα ομορφιάς και σεξουαλικότητας αλλάζουν με το χρόνο. Γυναίκα με τρίχες στις μασχάλες για παράδειγμα (με τίποτα σήμερα, στα 70's πολύ χοτ).Πολλοί προσπαθούν να το στηρίξουν στην ισότητα των δυο φύλων. Γιατί οι άντρες να βγάζουν θηλές και οι γυναίκες όχι; Η ισότητα δεν είναι αυτό που νομίζουν οι περισσότεροι. Δεν είναι η ισοπέδωση ή η ταύτιση. Είναι στενά συνυφασμένη με τον σκοπό, το αποτέλεσμα ή και τη λειτουργία. Εάν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είναι 600€, ένας που βγάζει 100€ μηνιαίως θα λάβει επίδομα 500€ ενώ αυτός που κερδίζει 550€ θα λάβει επίδομα 50€. 500 διάφορο του 50.Διότι αν τις βγάζετε, γουστάρουμε και θέλουμε να διαλέγουμε εμείς πότε θα γουστάρουμε και πότε όχι. Ενώ αν τις βγάζουμε εμείς εσείς δε γουστάρετε κατά κανόνα. Πού την είδατε την ισότητα; Ούτε καν μορφολογικά, όπως σωστά λέει ο Wildergoose.Αν όμως προγραμματιστούμε να είμαστε αδιάφοροι στο γυναικείο στήθος δημοσίως (με την υπερβολική έκθεση σε αυτό και με την αποδοχή του γυμνισμού), τότε το στήθος θα πάψει να είναι μέσο έκφρασης της θηλυκότητας. Το οποίο είναι κακό, ονομάζεται αποσυμβολισμός. Έχουν γίνει εγκλήματα για στήθη, έχουν γραφτεί ποιήματα, τραγούδια, έχουν φτιαχτεί αγαλματίδια, εμπνεύσεις, παιδιά. Ο αποσυμβολισμός της θηλυκότητας του στήθους θα είναι ένα βήμα πίσω προς την ζωώδη μηχανιστική αντίληψη του ταύρου όταν βλέπει αδιάφορα τα κρεμαστάρια μιας αγελάδας.Οι στείρες κοινωνίες που οραματίζονται κάποιοι ευήθεις, με ανεκτικότητα, χωρίς εγκλήματα, χωρίς σύμβολα και χωρίς πρότυπα είναι κοινωνίες στατικές και σε κάθε περίπτωση μετανθρωπικές.
Vitruvian αν και συμφώνω ότι τα πρότυπα ομορφίας αλλάζουν ανά τις εποχές έχω τη τάση να πιστεύω ότι το στήθος αποτελούσε ανέκαθεν σημείο αναφοράς και διέγερσης. Αποδεδειγμένα υπάρχουν νευρολογικά κυκλώματα δείχνουν την ιδιαιτέρη σχεση του ανθρώπου σε αυτό, όπως πχ το αντανακλαστικο του θηλασμού όπου το μωρό αρχίζει να θηλάζει στην επαφή με το γυναικείο στήθος. Παράλληλα οι ψυχαναλυτές θεωρούν ότι μεσω του θηλασμού γίνεται ο πρώτος αυτοπροσδιορισμός του μωρού απέναντι στη μητέρα και στο γυναικείο σώμα...Κατα τ άλλα συμφωνώ απολύτα.
Καταρχήν παιδιά ευχαριστώ για την ωραία κουβέντα. Ήθελα να θυμίσω το αρχικό θέμα, που δεν είναι το γυναικείο στήθος αλλά ένα σουτιέν που προσομοιάζει με γυναικείο στήθος, από μακριά. Ένα σουτιέν ασφαλώς δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να προκαλέσει αποσυμβολισμό. Πρόκειται στην ουσία για μια έξυπνη ενδυματολογική τρολιά η οποία έχει σαν στόχο την απενοχοποίηση της γύμνιας και όχι την επιβολή της. Είναι όντως προβοκατόρικη ιδέα και με χιούμορ. Μπορεί κανείς να φανταστεί τις θεούσες που θα τους πέσουν τα μούτρα, γιατί θα έχουν σπεύσει να κράξουν, προτού πλησιάσουν αρκετά για να δουν ότι η γυναίκα δεν είναι... ασκεπής.Μια τέτοια ενέργεια προφανώς δεν αποσκοπεί στο να επιβάλλει όλες οι γυναίκες να κυκλοφορούν γυμνόστηθες (αυτό θα ήταν και ανέφικτο εκτός των άλλων) αλλά στο να μην επικρίνονται εφόσον επιλέξουν να το κάνουν.Εξάλλου εδώ και αρκετές δεκαετίες, στις παραλίες τουλάχιστον, το τόπλες δεν είναι κάτι σπάνιο. Στον αντίποδα αυτών, υπάρχουν χώρες όπου μια μητέρα δεν μπορεί να θηλάσει το βρέφος της εκτός σπιτιού, κάτι που θεωρώ βαθιά ανήθικο εκ μέρους αυτών που το απαγορεύουν ή θίγονται.Επομένως το θέμα "στήθος"είναι πολύ πλούσιο σε συμβολισμούς και σημειολογία, κάτι που μάλλον δικαιώνει ενέργειες που αναδεικνύουν αυτή τη σημειολογία.Θα συμφωνήσω τέλος ότι ο υπαινιγμός της γύμνιας είναι συχνά πιο ερωτικός από την ίδια τη γύμνια. Για αυτό όντως στις παραλίες γυμνιστών δεν γίνεται το έλα να δεις που θα περίμενε κανείς να δει, παρότι κατά κανόνα πρόκειται για μάλλον απελευθερωμένα άτομα.Γιατί η γύμνια δεν ταυτίζεται πάντοτε με τον ερωτισμό ή μάλλον ταυτίζεται αρκετά λιγότερο από όσο νομίζουμε.
Άρα, κατόπιν όλης της συζήτησης-αλλά και χωρίς αυτήν- και αφού καταλάβαμε δεν καταλάβαμε τις καταβολές της στηθοδέσμιας ενδυμασίας των γυναικών και της προστασίας των ανδρών από την όψη των γυναικείων στηθών, μπορούμε να καταλήξουμε με κάποια ασφάλεια στο εξής; Ότι οι γυναίκες μπορούν αν θέλουν να λούονται γυμνόστηθες; Ή μήπως τελικά πρέπει ακόμα να απαγορεύεται; Δηλαδή να ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΤΕ ΤΑ ΣΤΗΘΙΑ ΣΑΣ ΕΞΩ, ΓΥΝΑΙΚΕΣ? Επιπρόσθετα, εγώ ερεθίζομαι επαρκώς μπορώ να πω όταν βλέπω ωραία αντρικά στήθη, με ωραίες σκληρές ρώγες, στην παραλία, που θέλω να τις γλείφω. Επίκτητο ξεεπίκτητο, δεν θα απιτούσα να τις κρύβανε, αλλά να μου χαμογελούσαν οι φέροντες τις ρώγες.